Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt konsolidacyjny oszczędnościowy - dodatkowa spłata, w którą pulę?

Napisany przez derjensen
Kochani eksperci finansowi,

Jestem tutaj nowy i cieszę się z licznej wiedzy fachowej. Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w wyszukiwarce, chciałbym je teraz zadać:

Mamy (już trzeci rok z rzędu) finansowanie domu za pomocą [url]kredytu[/url] kombinowanego (oszczędności budowlane/[url]pożyczka[/url] pośrednia od Wüstenrot ID.ABB C/F) w wysokości 105 000 € z dość długim okresem spłaty. (Dodatkowo 43 000 € z KfW) Pośrednia [url]pożyczka[/url], jak zwykle przy tym produkcie, zostanie spłacona przez oszczędności budowlane. Mamy umowną możliwość dokonywania dodatkowych wpłat specjalnych zarówno na sumę oszczędności (oszczędności budowlane), jak i na sumę [url]kredytu[/url], co również wykorzystujemy. Około 4000 € rocznie dodatkowo.

Co jest bardziej sensowne? Czy zwiększać sumę oszczędności za pomocą dodatkowych wpłat specjalnych i najpierw ją zapełnić - czy też obniżyć sumę [url]kredytu[/url] (i tym samym odsetki) w odpowiedni sposób?

Dziękuję i życzę wszystkim miłego weekendu!
derjensen

Napisany przez NaTwoim13
Spłata [url]kredytu[/url] jest konieczna, ponieważ płacą tam wyższe odsetki niż otrzymują w umowie oszczędnościowej.

Jak długo trwa przydzielenie umowy oszczędnościowej / kiedy przewidziane jest jej wykupienie, albo jak długo trwa czas zabezpieczenia stopy procentowej dla wcześniejszej pożyczki?

Napisany przez derjensen
Dziękuję, Panie Buhlmann, myślałem o tym samym. Przydział jest planowany po 10 latach. Okres na jaki jest ustalona stała stopa procentowa (dla części związanej z Wüstenrot) wynosi 15 lat / do 2030 roku.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, w takim razie mogą spłacić dopiero po 10 1/2 roku (BGB § 489), co jest możliwe, gdy pozostały dług się zmniejszy, ponieważ wtedy umowa oszczędności mieszkaniowych będzie łatwiejsza do przydzielenia. Chyba że mają klauzulę w umowie przedfinansowania, zgodnie z którą 15-letni okres wiązania oprocentowania może być spłacony najwcześniej po 10 latach od przydziału. W przeciwnym razie po 10 latach muszą wypowiedzieć [url]kredyt[/url] zgodnie z BGB § 489.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata