- sob wrz 29, 2018 8:38 am
Cześć wszystkim,
właśnie odkryłem forum w internecie i pomyślałem, że może ma sens zapytać kilku z was o finansowanie naszej inwestycji w ETW.
Mamy dwie oferty i trudno nam podjąć decyzję, prawdopodobnie opierając się głównie na intuicji.
Chyba że ktoś mógłby nam dać wskazówkę, co może sprawić, że określony model stanie się bardziej atrakcyjny.
Cena zakupu wynosi około 400 000[url]euro[/url] , przy wkładzie własnym w wysokości 80 000 [url]euro[/url] , potrzebujemy około 360 000 [url]euro[/url] finansowania.
Otrzymaliśmy teraz oferty od 2 różnych banków:
1. Wariant pośredniczony przez pośrednika:
-[url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 315 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 15 lat z oprocentowaniem 2,07% (pozostały kapitał około 179 000, płatność odsetek około 75 000)
-[url]kredyt[/url] KfW 124 w wysokości 50 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 10 lat z oprocentowaniem około 1,60% (pozostały kapitał około 33 000, płatność odsetek około 6 000)
2. Wariant bezpośrednio z banku:
-[url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 250 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 15 lat z oprocentowaniem 1,97% (pozostały kapitał około 159 000, płatność odsetek około 60 000)
-[url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 110 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 10 lat z oprocentowaniem 1,60% (pozostały kapitał około 70 000, płatność odsetek około 14 000 [url]euro[/url] )
Obie oferty mają miesięczne raty w wysokości około 1 500[url]euro[/url] .
Uważamy, że oba modele są trudne do porównania, dlatego trudno nam podjąć decyzję.
Bardzo bylibyśmy wdzięczni za odpowiedź. Musimy podjąć decyzję do poniedziałku.
Pozdrowienia
Nico
właśnie odkryłem forum w internecie i pomyślałem, że może ma sens zapytać kilku z was o finansowanie naszej inwestycji w ETW.
Mamy dwie oferty i trudno nam podjąć decyzję, prawdopodobnie opierając się głównie na intuicji.
Chyba że ktoś mógłby nam dać wskazówkę, co może sprawić, że określony model stanie się bardziej atrakcyjny.
Cena zakupu wynosi około 400 000
Otrzymaliśmy teraz oferty od 2 różnych banków:
1. Wariant pośredniczony przez pośrednika:
-
-
2. Wariant bezpośrednio z banku:
-
-
Obie oferty mają miesięczne raty w wysokości około 1 500
Uważamy, że oba modele są trudne do porównania, dlatego trudno nam podjąć decyzję.
Bardzo bylibyśmy wdzięczni za odpowiedź. Musimy podjąć decyzję do poniedziałku.
Pozdrowienia
Nico