Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości - wybór kłopotów.

Napisany przez Immoneuling
Cześć wszystkim,

właśnie odkryłem forum w internecie i pomyślałem, że może ma sens zapytać kilku z was o finansowanie naszej inwestycji w ETW.
Mamy dwie oferty i trudno nam podjąć decyzję, prawdopodobnie opierając się głównie na intuicji.
Chyba że ktoś mógłby nam dać wskazówkę, co może sprawić, że określony model stanie się bardziej atrakcyjny.

Cena zakupu wynosi około 400 000 [url]euro[/url], przy wkładzie własnym w wysokości 80 000 [url]euro[/url], potrzebujemy około 360 000 [url]euro[/url] finansowania.

Otrzymaliśmy teraz oferty od 2 różnych banków:

1. Wariant pośredniczony przez pośrednika:

- [url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 315 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 15 lat z oprocentowaniem 2,07% (pozostały kapitał około 179 000, płatność odsetek około 75 000)
- [url]kredyt[/url] KfW 124 w wysokości 50 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 10 lat z oprocentowaniem około 1,60% (pozostały kapitał około 33 000, płatność odsetek około 6 000)

2. Wariant bezpośrednio z banku:

- [url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 250 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 15 lat z oprocentowaniem 1,97% (pozostały kapitał około 159 000, płatność odsetek około 60 000)
- [url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 110 000 [url]euro[/url] z wiązaniem odsetek na 10 lat z oprocentowaniem 1,60% (pozostały kapitał około 70 000, płatność odsetek około 14 000 [url]euro[/url])

Obie oferty mają miesięczne raty w wysokości około 1 500 [url]euro[/url].

Uważamy, że oba modele są trudne do porównania, dlatego trudno nam podjąć decyzję.
Bardzo bylibyśmy wdzięczni za odpowiedź. Musimy podjąć decyzję do poniedziałku.

Pozdrowienia
Nico

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Nowy Inwestorze,

w zasadzie pojawia się pytanie, jaki jest Twój stosunek do pozostałych po okresie wiązania oprocentowania długów, oraz jakie jest Twoje podejście do ryzyka.

Czy brałeś pod uwagę 20 lat? W jakim regionie zamierzasz kupić nieruchomość? Jak rozkładają się koszty poboczne w wysokości 40 000 [url]euro[/url]?

Napisany przez 2utopus
1. 365t€ [url]kredyt[/url] - łączna pozostała kwota zadłużenia: 214t€ - odsetki 81t€
2. 360t€ [url]kredyt[/url] - łączna pozostała kwota zadłużenia: 229t€ - odsetki 74t€

Mniejsze odsetki i wyższa pozostała kwota zadłużenia przy mniejszej sumie [url]kredytu[/url] przy takiej samej raty dla wariantu 2 jakoś nie pasują do siebie.
O 5t€ mniejsze odsetki i 5t€ mniej [url]kredytu[/url] - za to 15t€ więcej pozostałej kwoty zadłużenia przy wariancie 2 - w takim przypadku przy takiej samej racie wariant 1 jest wyraźnie lepszy.

Napisany przez NaTwoim13
Ggf. można jednak również rozważyć następujące warianty:

360.000 [url]euro[/url] / 25 lat stałe / Stopa nominalna 2,12% / Stopa efektywna 2,16% / Stopa odsetkowa i spłaty 1.548,00 € / Stopa spłaty kapitału 3,040% /
Opcja dodatkowej spłaty 5,00% / 3 miesięczna okres braku opłat / Pełna spłata, brak ryzyka oprocentowania

Tu można także połączyć z KfW 1,2% (patrz następny model), praktycznie 310.000 [url]euro[/url] pełna spłata oraz 50.000 [url]euro[/url] KfW z oprocentowaniem 1,2%.

lub, ponieważ warunki na 15 lat są zbyt niekorzystne:

310.000 [url]euro[/url] / 15 lat stałe / Stopa nominalna 1,84% / Stopa efektywna 1,87% / Stopa odsetkowa i spłaty 1.302,00 € / Stopa spłaty kapitału 3,200% /
Opcja dodatkowej spłaty 5%, dokonane dodatkowe spłaty mogą być później wypłacone w razie potrzeby / 3 miesięczny okres braku opłat / Pozostała kwota do spłaty: 138.788,75 [url]euro[/url]

50.000 [url]euro[/url] KfW / 10 lat stałe / Stopa nominalna 1,20% / Stopa efektywna 1,22% / Stopa odsetkowa i spłaty 199,90 € / 10 lat /
Stopa spłaty kapitału 3,598% / Stopa odsetkowa 1. rok / 50,00 € / Pozostała kwota do spłaty 32.913,29

Według mnie nie tylko wybór modelu jest trudny, ale także warunki oferowane w obu dostępnych ofertach.

Napisany przez Immoneuling
Wow, dziękuję bardzo za szybkie i profesjonalne odpowiedzi.

Przeliczyłem wszystkie kalkulatory finansowe w Internecie. Baufi24, Dr. Klein i Interhyp jako przykłady. Jeśli spojrzymy na mój pierwszy wariant, stawki procentowe na porównywarkach wahały się nieco, ale ostateczna kwota odsetek na końcu okresu [url]kredytu[/url] zawsze była podobna do oferty, którą otrzymałem.

Warunki z ostatniego posta brzmią oczywiście kusząco. Jaka byłaby wysokość odsetek w przykładzie z 15-letnim okresem obowiązywania stawek procentowych?

Trochę mnie zaskakuje oprocentowanie KfW, moja dotychczasowa wiedza mówiła, że nie można go zmieniać. Na dzień dzisiejszy wynosiło to efektywnie trochę ponad 1,6%.

Kupujemy w regionie Renu i Neckara.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, nowicjuszu! No właśnie, po przeliczeniach w porównywarkach, postanowiłem jednak dokonać indywidualnych obliczeń i m.in. wziąć pod uwagę obecne akcje banków. Być może okaże się jeszcze korzystniej, gdyż teraz mogę uwzględnić regionalne banki w moich obliczeniach, znając lokalizację inwestycji.

Oto m.in. warunki KfW subwencjonowane o 0,4%, oferowane z zniżką, ale także podstawowe warunki są korzystniejsze.

Chętnie mogę dla Ciebie to obliczyć, jakie będą wysokości rat odsetkowych, na pewno znacznie niższe niż w obecnie dostępnych ofertach, ale teraz najpierw idę na mecz!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata