- śr paź 03, 2018 5:08 am
Cześć drodzy eksperci finansowi i doświadczeni weterani. Mam pewną kwestię, którą chciałbym wam opisać i poprosić o wasze zdanie. Sam również zastanawiałem się nad tym i przemyślałem różne warianty. Jednak na razie nie chcę ich wnosić, aby was nie wpływać. Później opowiem wam o moich własnych przemyśleniach na ten temat. Sytuacja wygląda następująco. Kupiłem [url]Dom[/url] .
Cena zakupu wynosi 385.000 €
[url]pożyczka[/url] składa się z następujących kwot, ponieważ miałem wkład własny.
[url]kredyt[/url] KfW 50.000 € na 1,35%
[url]pożyczka[/url] bankowa 245.000 € na 1,16%
Pozostały okres spłaty to dziewięć lat.
Dotychczas nie dokonano jeszcze spłaty kapitału.
Pożyczkę bankową można spłacić raz w roku.
W przypadku[url]kredytu[/url] KfW ta możliwość nie istnieje. Teraz moje pytanie. Po upływie dziewięciu lat mój [url]kredyt[/url] dobiegnie końca. Wtedy będę miał około 32.000 € [url]kredytu[/url] KfW. Czy powinienem oszczędzać pieniądze przez 9 lat, aby następnie całkowicie spłacić [url]kredyt[/url] KfW?
Czy też regularnie co roku spłacać główny[url]kredyt[/url] kwotą, którą zaoszczędziłbym, aby na końcu spłacić KfW?
Duży[url]kredyt[/url] od banku po dziewięciu latach, bez jakiejkolwiek spłaty kapitału, wyniósłby około 170.000 €. Mam nadzieję, że udało mi się w miarę klarownie przedstawić sytuację. Na co powinienem zwrócić uwagę? Co byłoby bardziej sensowne? Jak wspomniałem, mam pewne myśli, które chciałbym przekazać później, po waszych szanownych poradach, jeśli nie zostały już wspomniane. Pozdrowienia i z góry dziękuję.
Cena zakupu wynosi 385.000 €
Pozostały okres spłaty to dziewięć lat.
Dotychczas nie dokonano jeszcze spłaty kapitału.
Pożyczkę bankową można spłacić raz w roku.
W przypadku
Czy też regularnie co roku spłacać główny
Duży