Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wykorzystanie kredytu budowlanego

Napisany przez Georg-Ferdinand
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące umowy oszczędnościowo-kredytowej, na którą moja mama niestety się zgodziła. Moja mama ma już nieruchomość, która jest już sfinansowana. Dlatego na pewno nie potrzebuje [url]kredytu[/url] z tej umowy oszczędnościowo-kredytowej.

Doradczyni sprzedała jej umowę, mówiąc mojej mamie, że [url]kredyt[/url] z umowy oszczędnościowo-kredytowej można wykorzystać do dowolnych celów (także na przykład na nowy samochód, na podróż dookoła świata itp.). Szczerze mówiąc, myślałem, że pieniądze z [url]kredytu[/url] oszczędnościowo-kredytowego (tak jak nazwa wskazuje) mogą być wykorzystane tylko na cele budowlane lub mieszkaniowe. Kiedy zwróciłem się do doradczyni z tą kwestią, powiedziała, że trzeba wziąć pod uwagę, że moja mama już posiada nieruchomość i dlatego moja mama może użyć dowolnej kwoty z [url]kredytu[/url] oszczędnościowo-kredytowego na cokolwiek chce. Czy to jest prawda?

Będę wdzięczny za kilka opinii! Z góry dziękuję!

Georg-Ferdinand

Napisany przez BenniG
Odpowiedź jak zwykle brzmi: to zależy.

Czy twa matka otrzymała dofinansowanie ze środków publicznych?

Jeśli udział [url]kredytu[/url] jest poniżej 30 000 €, na pewno nie jest to wymagane do wpisu, a w księdze wieczystej musiałoby być wystarczająco miejsca.

Napisany przez NaTwoim13
To dotyczy bardziej jego użycia, które musi być klarownie określone jako mieszkalne.

Zgadzam się jednak z twoim to zależy, ponieważ doradczyni musi udokumentować sposób użycia, a jeśli zrobi to, to raczej nie ma ograniczeń dla wyobraźni.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata