Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pierwsza orientacja: Może zakup domu w ciągu najbliższych dwóch lat.

Napisany przez PetitJeune
Witajcie razem,

jestem tutaj nowicjuszem, co z kolei łatwo wytłumaczyć: myśl o zainwestowaniu w Dom własny dojrzewała przez ostatnie tygodnie / miesiące tak bardzo, że jestem mocno zdeterminowany, aby w przyszłości podjąć się takiego projektu. Przeczytałem już wiele tutaj i uważam, że jest bardzo ekscytująco przeglądać tutaj przypomnienia o doświadczeniach + poradach ekspertów - podoba mi się forum! Staram się ograniczyć się w ilości znaków (nie uda mi się), abyście musieli przeczytać tylko krótką powieść :-)

1. O nas:

Ja (mężczyzna)
Ona (kobieta)
Razem

- Zatrudnienie
czas nieokreślony | sektor prywatny | 3.000 € netto
czas nieokreślony | zatrudniona | 1500 € netto
[singielka, od 5 lat razem - oboje około 30 lat]

- Nasze zachowanie finansowe
bardzo świadome wydatkowanie, ale pozwalam sobie tu i ówdzie na coś
trochę ciasno z gotówką
[brak drogich hobby, ale żyjemy]

- Kapitał własny
trochę ponad 20 tys. EUR oszczędności (gotówka)
+ niedawno zaciągnięty BSV na ponad 50 tys. EUR
niewielkie oszczędności, niedawno również zaciągnięto mniejsze BSV
Zbyt dużo do życia, zbyt mało na Dom własny ;-)

- Inne
Samochód spłacony i nadal działa!, brak ubezpieczenia na życie, ale ubezpieczenie od niezdolności do pracy + prywatna emerytalna
Finansowanie samochodu trwa 24 miesiące
Mieszkamy na wsi (oferta stosunkowo ograniczona); Wakacje: raz w roku za < 1.000 € na osobę, opcjonalnie także krótkie wypady na weekend

2. Aktualne przemyślenia

- Rodzice mieszkają w domu jednorodzinnym i około 20 lat temu sami kupili jeszcze budynek wielorodzinny
- te geny, dobre oprocentowanie, wszyscy (znajomi, przyjaciele, otoczenie) na pewno nas trochę nakłonili do kupowania / inwestowania (czy właśnie przegapiliśmy dobrą tendencję?) - ale stoją w sprzeczności z moją dość rozbudowaną świadomością bezpieczeństwa
- ale także matematycznie taki plan (w porównaniu z wynajmem) na pewno ma sens - pod warunkiem, że jest odpowiednio przemyślany
- dlatego jesteśmy jeszcze we wczesnej fazie zorientowania się (brak spotkań w banku, brak oględzin)
- bardziej interesuje nas jedno decydujące pytanie: Czy na to stać i ile możemy sobie pozwolić ?

3a. Pytanie

- Moje obecne główne pytanie: a. Na co / co sobie możemy pozwolić ? oraz b. Ile to nas będzie kosztować ? (patrz poniżej)

3b. Aktualna perspektywa:

- w planach: w ciągu następnych 24 miesięcy może zostać dostępny obiekt, który obecnie szacujemy na około 230 tys. EUR (powierzchnia mieszkalna 120 m², raczej kompaktowa, ale przytulna, z początku lat 2000 - może być naszym domem marzeń)

3c. Excel / Symulacja: Na co możemy sobie pozwolić / ile to kosztuje ?

- dotąd bardziej badałem swoje finanse (moja dziewczyna na razie nie biorąc pod uwagę obecnie mniejszego potencjału oszczędności) - ale po zakończeniu finansowania auta (> 250 €/ miesiąc) na pewno również się włączy
- Moja perspektywa jest raczej oparta na najgorszym scenariuszu, ale zdecydowanie nie obejmująca wszystkich scenariuszy (bezrobocie, dzieci...) i raczej oparta na dotychczasowym status quo
- ponadto zazwyczaj rozważam klasyczny kredyt - na razie bez kombinacji z BSV

3d. Wodospad (dzisiaj vs. jutro)

- co pokazuje wodospad ?
- od lewej do prawej: Mieszkanie obecnie (dlaczego wliczając wszystkie opłaty: 921 €)
- z prawej do lewej: Finansowanie (230 tys. EUR + koszty zakupu, 26 lat, 2% oprocentowanie, 3% spłata, 25 tys. EUR kapitał własny, odhadowane koszty utrzymania, rezerwy w wysokości 1,75 € / m² uwzględnione
- środek (czerwona belka): Dodatkowe koszty własnego mieszkania w porównaniu z wynajmem
- środek (belka z kreseczkami, + 6 € przy 25 tys. EUR kapitału własnego): to jest różnica między symulowanym czynszem + finansowaniem (1.692 €) a tym, co obecnie mam na koncie
- co obecnie mam na koncie: Wierzę, że tutaj nie można być wystarczająco ostrożnym; opiera się to u mnie na programie bankowym, gdzie skrupulatnie przypisuję wszystkie płatności do danej kategorii (2018 rok nie był moim najlepszym: Wysokie koszty przeglądów, nowe opony, dosyć dużo wydane na technologiczne zabawki i po prostu normalne życie)

Kapitał własny 25 tys. EUR
Kapitał własny 40 tys. EUR

4. Moja ocena
- Wow, ale drogie to jest
- Temat jest dość skomplikowany, więc i tak zamierzam skorzystać z pomocy eksperta finansowego
- do tego czasu trzeba oszczędzać oszczędzać oszczędzać, ale w tym okresie nie zdążę zaoszczędzić więcej niż 40 tys. EUR, obawiam się

5. Macie jakieś porady / pomysły / refleksje na ten temat ?
- czy coś jest nieprawidłowe w symulacji ?
- widzicie jakieś przeszkody (oprócz niskiego kapitału własnego) ?
- czy mogę uzyskać korzystne warunki bankowe w tej sprawie ?

Bardzo WAM DZIĘKUJĘ z góry!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

4.500 EUR netto minus czynsz 921 EUR daje 3.500 EUR reszty.....
Dla dwuosobowego gospodarstwa domowego byłoby dobrym ćwiczeniem odkładać miesięcznie 2.000 EUR, wtedy mielibyście po 24 miesiącach 44.000 EUR kapitału własnego.

To powinno wystarczyć zarówno do zakupu przedmiotu, jak i dać wiedzę, że można odpowiednio się ograniczyć.

(czy może teraz przegapiacie dobrą tendencję?)

Moim zdaniem nie, oprocentowanie jest mieszane, ale ceny nieruchomości są wysokie. Jeśli stopy procentowe wzrosną, to kupujących będzie mniej, a ceny nieruchomości będą tańsze. Ostatecznie w okresach wysokich i niskich stóp procentowych prawdopodobnie zapłacicie podobną kwotę w EUR.....

Napisany przez BenniG
Cześć,
więc na początek brawa za przygotowanie swojego wydatków na mieszkanie.

Co dokładnie zawiera się w kosztach dodatkowych (poza rezerwą)?

W końcu odłożyliście już na koszty poboczne zakupu.
Obecnie moim zdaniem, wraz z dalszymi parametrami, powinno to wystarczyć na [url]Dom[/url] za 230 000 €.

Pozdrowienia
BenniG

Dziękuję Wam obojgu najpierw.

@Herrmueller: Tak, masz rację - oszczędności powinny być osiągalne, jeśli trochę się powstrzymamy. Co do trendu: Tak, zgadzam się z Tobą - całkowite finansowanie w najlepszym przypadku w końcu wychodzi na to samo. Zastanawiam się tylko, czy rozwój (oprocentowanie vs. indeks cen) będzie analogiczny i równoczesny, czy rynek potrzebuje trochę czasu, aby ceny ponownie spadły. Wyobrażam sobie, że oprocentowanie powoli rośnie, ale ceny nieruchomości spadają wolniej. Jeśli tak by było, to istniałby mniej korzystny okres, w którym kupuje się jeszcze za wysoką cenę wraz z ponownym wzrostem oprocentowania.

Powyższy projekt (230 tys. €) wydaje mi się nadal fair ceną. W porównaniu do innych obiektów, które są tu sprzedawane, jest to zrozumiałe (nawet dla mnie jako laika). Odważę się i powiem, że sprzedano podobną cenę 10 lat temu (kiedy rynek nieruchomości działał trochę inaczej). Dlatego nie tylko panika, ale także logiczne podejście :-)

@BenniG: Dziękuję - jestem raczej wizualnym typem w takich sprawach. Obliczanie w głowie i tak już jest słabe, dlatego potrzebuję czegoś do zabawy, aby dostosować parametry tu i tam.

Koszty dodatkowe zostały przybliżone bardzo ogólnie na podstawie metrażu (dzisiaj vs. jutro) (dla symulacji uwzględniłem nawet 130 m² zamiast 120 m²). Poniżej znajdziesz rozbicie kosztów dodatkowych. Być może trzeba byłoby je jeszcze bardziej szczegółowo rozłożyć (woda, gaz, podatek od nieruchomości...), aby pracować z bardziej wiarygodnymi danymi. To, co ewentualnie pomijam w kosztach dodatkowych, dodaję w mojej percepcji do rezerw. Rozumiem, że rezerwy są zalecane, ale aby być w stanie konsekwentnie odkładać 228 € na ewentualne naprawy w rzeczywistości, trzeba być bardzo dyscyplinowanym. (poniżej jeszcze raz krótko obliczenia dla tego szczegółowego planu dotyczące wodospadu wraz z uzasadnieniem kosztów operacyjnych + finansowanie)

Uzasadnienie kosztów operacyjnych (wynajem vs. posiadanie własnego mieszkania)

Obliczenia finansowania:

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Agenta nieruchomości możecie na pewno oszczędzić sobie przy tym obiekcie, zostając z 8 000 € jako rezerwą awaryjną.
Jestem zdania, że 453 € na prąd i koszty dodatkowe są trochę wysokie, ale lepiej zbyt wysoko oszacowane, niż zbyt nisko.

Tak, masz rację. Dane tam są nadal dość zmienne, ponieważ cena zakupu była raczej pierwszą wskazówką. Opłaty maklerskie w rzeczywistości nie będą naliczane, na obecnym etapie. Ale jak już wspomniałem, z kwoty 230 tys. [url]euro[/url] mogą jeszcze stać się 240 tys. [url]euro[/url].

Napisany przez Flolito

Dziękuję Wam obojgu.

@Herrmueller: Tak, poprawne - oszczędności powinny być możliwe do osiągnięcia, jeśli trochę się postaramy. Co do trendu: Tak, zgadzam się z Tobą - ostatecznie cała finansowanie wychodzi na to samo. Zastanawiam się tylko, czy rozwój (oprocentowanie vs. wskaźnik cen) będzie się analogicznie i jednocześnie rozwijać, czy rynek potrzebuje trochę czasu, aby ceny ponownie się obniżyły. Wyobrażam sobie, że oprocentowanie powoli rośnie, ale ceny nieruchomości spadają nieco wolniej. Jeśli tak by było, istniałaby raczej nieco niekorzystna ramka czasowa, w której kupując za wysoką cenę przy rosnących oprocentowaniach.

Zakładam również, że ceny dostosują się z opóźnieniem, ale wciąż pozostaną one stosunkowo droższe niż wcześniej. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że brak mieszkań będzie rosł. Ludność wzrasta, a miejsce staje się coraz mniej dostępne.
Oczywiście ceny budowlane odzyskają wartość, gdy przestanie się budować tak wiele, gdyż oprocentowanie rośnie. Niemniej jednak ma to mniej wspólnego z nieruchomościami z istniejącymi budynkami.

Napisany przez NaTwoim13
Ja również nie potrafię zrozumieć, dlaczego ceny nieruchomości mieliby spaść w latach o rosnących stopach procentowych (których też nie dostrzegam). To możliwe, ale nie musi mieć miejsca, a także zależy od lokalizacji/regionu i landu.

Mieszkania, zwłaszcza te piękne, będą nadal deficytowe, dlatego nie dostrzegam bezpośredniej przyczyny obniżki cen poszukiwanych nieruchomości, zwłaszcza że będziemy mieli coraz więcej nabywców, ponieważ coraz więcej nieruchomości będzie dziedziczonych. Nawet jeśli na nieruchomości będzie siedzieć tylko 3 zamiast 9 osób, to i tak będą się starali o nią i będą determinować cenę. W szczególności ta proporcja nie musi maleć przy rosnących stopach procentowych, ponieważ ludzie będą raczej pozostawać w swoich nieruchomościach, unikając budowy nowych i sprawiając, że na rynku jest jeszcze mniej nieruchomości niż obecnie!

Cześć wszystkim..... Twórca pytania na pewno może już teraz zdecydować się ze względu na sytuację, ale ponieważ napisał, że jego wymarzona nieruchomość będzie dostępna za 24 miesiące, wyraziłem swoją opinię na ten temat. Z tego, co przeczytałem, wygląda na to, że wysokie stopy procentowe/niższe ceny nieruchomości oznaczają niższe stopy procentowe/wyższe ceny nieruchomości. Jak to się opóźni ??? Nie mam pojęcia... Może też się zdarzyć, że za 2 lata, gdy stopy procentowe wzrosną do 5% lub 6% (czego nie przewiduję !), to osoby z kredytami na poziomie ok. 110% i niską spłatą mogą mieć poważne problemy z refinansowaniem i pojawią się atrakcyjne obiekty na licytacji komorniczej... Jakkolwiek jeśli twórca pytania będzie systematycznie oszczędzał, aby sprawdzić, ile naprawdę może długoterminowo zaoszczędzić, w połączeniu z już zawartym BSV, który następnie obniży ponownie wskaźnik obciążenia jako [url]kredyt[/url] in blanco, to faktycznie ma najlepsze warunki do zakupu za 2 lata.

Tutaj się zgadzamy: Po prostu nie da się tego przewidzieć, ale cieszę się, że potwierdzacie, iż rozwój oprocentowania/cen zakupu prawdopodobnie nie będzie przebiegał analogicznie. Wasze argumenty są przekonujące.

Jest tym bardziej istotne, aby samemu poukładać sobie liczby i sprawdzić na podstawie własnej kieszeni, jaką sumę można sobie pozwolić na zaciągnięcie. Mogę tego tylko każdemu polecić. Dopiero poprzez kalkulacje w Excelu zaczynam to rozumieć. Na przykład przy udziale własnym/własnej pracy: Podwojenie wkładu własnego z 25 tys. € na 50 tys. € oznacza w końcu obniżenie miesięcznej raty o 104 € przy 26 latach, co jest całkiem sporym wynikiem. Ale tutaj również trzeba znowu ostrożnie rozważyć, czy [przy niższym wkładzie własnym] ważniejsza jest płynność finansowa (która nie zawiera tych 25 tys. €) i trzeba połknąć dodatkowe 7 tys. € odsetek (według moich parametrów) czy [z wyższym wkładem własnym] chce się po prostu zmniejszyć miesięczną ratę przy mniejszym obciążeniu odsetkami. Bank pewnie również ma coś do powiedzenia.

Napisany przez BenniG
No cóż, jeśli potrzebujesz 24 miesiące, aby podwoić kapitał własny, to również możesz podzielić dodatkowe 7 000 € odsetek przez te 24 miesiące. W ten sposób otrzymasz 291,67 €. A jak wysoka była Twoja czynsz? Oszczędność wynosi 250 €. Po prostu zastanów się komu bardziej chcesz dać pieniądze, swojemu wynajmującemu czy bankowi i sobie?

Mężczyzna w TE ma swoją rewelacyjną nieruchomość w zasięgu ręki w ciągu 24 miesięcy.....
Jeśli wcześniej znajdzie coś innego odpowiedniego, oczywiście z uwagi na okoliczności (o ile cena jest odpowiednia!) może również wcześniej kupić.

Napisany przez NaTwoim13
O ile relacje rodzinne są nienaruszone, a rodzice chcą wesprzeć plan zakupu, w chwili nabycia domu rodzinnego można również zaangażować ten [url]Dom[/url] jako dodatkowe zabezpieczenie, aby zaoszczędzić znaczne koszty odsetek.

Idea pokoleń, która jest obecna i praktykowana w rodzinach, jest aktywnie promowana lub wspierana nawet przez rodziców, nie powinna być pomijana, pod warunkiem, że rodzina jest w zgodzie w tej kwestii.

Jeśli relacje rodzinne są nienaruszone, a rodzice chcą wesprzeć plan zakupu, w chwili nabycia nieruchomości można również dołączyć [url]Dom[/url] rodziców jako dodatkowe zabezpieczenie, aby zaoszczędzić znaczne koszty odsetkowe.

Należy również brać pod uwagę myśl o przyszłych pokoleniach, która jest obecna i praktykowana w rodzinach, a nawet wspierana przez rodziców - jeśli tylko rodzina się zgadza.

Czy nie można np. wziąć pod uwagę wartości domu rodziców w wysokości 300 000 [url]euro[/url], a następnie wykorzystać związaną z nim niskoprocentową kwotę 50 000 - 100 000 [url]euro[/url] (jeśli hipoteka jest odpowiednio zarejestrowana), czyż nie dałoby to około 1,00-1,2% odsetek (dla 100 000 [url]euro[/url]), a następnie zaciągnąć 130 000 [url]euro[/url] od banku pod warunkiem efektywnych odsetek poniżej 2% i pozwolić jednocześnie działać planowanemu oszczędzaniu budżetu domowego na przyszłość?

Napisany przez NaTwoim13
Tak, istnieją 2 możliwości.

1) Wzięcie na przykład 100 000 [url]euro[/url] na [url]Dom[/url] rodziców, co pozwoli wejść jako kapitał własny do głównego finansowania.

2) Pełne sfinansowanie, rozmieszczenie 100 000 [url]euro[/url] na domu rodziców, reszta na obiekt zakupu.

Punkt 2) ma tę zaletę, że wnioskowana suma [url]kredytu[/url] jest wyższa, więc warunki (rabaty, obniżki kwotowe lub brak podwyżek kwotowych) powinny być lepsze.

[url]Dom[/url] rodziców może zostać udostępniony, a poprzez oświadczenie o celu nie muszą oni stać się pożyczkobiorcami.

Oczywiście zawsze opcjonalne. Osobiście nie znam jednak powodu, dla którego nie miałbym wspierać planów moich dzieci za pomocą nieruchomości bez obciążeń, ale nie wszyscy rodzice mogą tak myśleć. Warto o tym porozmawiać i jeśli warunki byłyby jak u nas, poważałbym to, żeby moi dzieci skorzystały z tych korzyści!

Cześć wszystkim,

z powodu wspaniałej społeczności tutaj, postanowiłem jeszcze raz zajrzeć i przekazuję aktualizację:
- obecnie rozważam budowę domu (kwota [url]kredytu[/url]: 250.000 €)
- mam trzy oferty dotyczące zwykłych pożyczek ratalnych: 10 lat 1,30% (4% spłaty kapitału) / 15 lat 1,60% (4% spłaty kapitału) / 20 lat 1,80% (4% spłaty kapitału)
- wszystko fajnie, ale brakuje mi jeszcze koncepcji i matematycznego uzasadnienia, zwłaszcza w przypadku finansowania końcowego
- mam nadzieję, że będę mógł sobie pomóc za pomocą Excela i liczę na wsparcie kompetentnego maklera finansowego, jak np. noelmaxim pokazuje to tutaj na forum.

Napisany przez Hilfe

Witajcie,

ze względu na wspaniałą społeczność tutaj, postanowiłem ponownie zajrzeć i zaktualizować sytuację:
- obecnie rozważa się budowę domu (kwota [url]kredytu[/url]: 250 000 €)
- dostępne są trzy oferty zwykłych [url]kredytów[/url] ratalnych: 10 lat 1,30% (4% spłaty) / 15 lat 1,60% (4% spłaty) / 20 lat 1,80% (4% spłaty)
- co prawda to wszystko pięknie, ale brakuje mi konceptu oraz matematycznego uzasadnienia, szczególnie dotyczącego finansowania następczego
- mam nadzieję, że nie tylko ja będę w stanie sobie poradzić z pomocą Excela, ale także tutaj w regionie na kompetentnego pośrednika finansowego do nieruchomości, takiego jak noelmaxim, który zaprezentował się jako taki właśnie na forum.

Cześć, wydajesz się być osobą związaną z liczbami. Dużą niewiadomą jest stopa procentowa po zakończeniu. Czy zabezpieczacie się poprzez BSV lub dłuższe okresy wiązania stopy procentowej? Czy zakłada się, że odziedziczycie majątek?

Napisany przez Batman_BU
Budowa domu w wysokości 250 tys. EUR plus własny kapitał uważam osobiście za nierealne. Masz działkę?

4% spłaty to już dość wysoka kwota, którą na pewno nie wszyscy są w stanie zrealizować na początku. Po 15 latach zostanie Ci około 80 tys. EUR długu, a w przypadku wersji na 20 lat praktycznie już go nie będzie.

Przelicz, jaki maksymalny oprocentowanie musisz mieć po 15 latach, aby nie płacić więcej niż w twoich ofertach. W zależności od tego, czy planować dodatkowe zabezpieczenie w postaci BSV. Osobiście nie spodziewam się, abyśmy osiągnęli dwucyfrowe stopy procentowe. ;-)

Wybrałbym 15-letni okres ofertowy i co dwa lata przewidział dodatkową spłatę w myślach. Możesz to przetestować na swoim kalkulatorze Excel. Musisz też regularnie opłacać Bausparvertrag.

Jako alternatywę, nawet jeśli nasz ulubiony pośrednik nieruchomości nie jest z tego zadowolony, można również wprowadzić model Riester. Nie jako element finansowania, bo zbyt nieelastyczny, ale jako plan oszczędnościowy, który można w przyszłości wykorzystać do spłaty za 15 lat - albo nie.

Dziękuję wam obojgu z góry!

Krótko na temat waszych punktów:
- Tak, dostałbym spadek (2 mieszkania z 6 lokatorami + 1 [url]Dom[/url] jednorodzinny, mój udział wyniósłby jedną trzecią) - nie chcę jednak ufać zbyt bardzo z zasady będzie dobrze ... (słowa tchórza)
- 250 tys. [url]euro[/url] wydaje mi się również wysoką kwotą - bez działki (która byłaby już w kapitale własnym - trochę inaczej niż powyżej opisane, prawdopodobnie sponsorowane), tylko sam budynek, który (jeśli to możliwe) nie powinien składać się tylko z kartonu
Pytanie:
- Nie jestem też zbyt zadowolony z ręcznego obliczania wszystkiego, czasami plączę się w jakichś amatorskich symulacjach, ale przynajmniej mam poczucie, że zajmuję się danymi - gdy bank oblicza to wszystko i następnie podsumowuje w dokumencie, czuję się trochę nieswojo
- potrzebuję jeszcze kilka punktów równowagi - na razie tylko trochę symuluję
Na temat:
- szczerze: 4% spłaty kapitału byłoby dla mnie/nas już dość ciężkie, bo miesięczna rata (spłata + odsetki) w przypadku 15-letniej wersji wynosiłaby 1 200 €
- myślę, że rata w wysokości 1000 € byłaby w zupełności wykonalna (około +550 € dodatkowego obciążenia w porównaniu z dzisiejszym czynszem (920 €) w stosunku do około 1 470 € (finansowanie i ogrzewanie z uwzględnieniem oszacowanych kosztów dodatkowych)
- dla 15 lat / 3% spłaty kapitału + wyżej wymienionych odsetek w wysokości 1,63% pozostałby dług w wysokości 126,4 tys. [url]euro[/url] po 15 latach
- czy dobrze rozumiem, że jeśli te pozostałe 126,4 tys. [url]euro[/url] długu rozdrabniam w następnej finansowej trasie / pożyczce ratalnej, to podstawy obliczeń przedstawiają się następująco:
- [najgorszy scenariusz (kto to wie)] jeśli nadal spłacam 3,00%, to odsetki mogą wzrosnąć do 6%, a ja nadal płacę miesięczną ratę w wysokości 1 000 € ?!
- [najlepszy scenariusz - odsetki utrzymują się na dzisiejszym poziomie] spłacam dalej 3%, ale stopa procentowa nadal wynosi 2%, wtedy moja rata kredytowa wynosiłaby 527 € / miesiąc (oczywiście trzeba podnieść spłatę kapitału)
- oznacza to jednak dla mnie: gdy upłynie pierwsze 15 lat (i w moim przypadku połowa zostanie spłacona), to w zasadzie w trakcie negocjacji warunków kredytowych powinno nastąpić znaczne obniżenie raty kredytowej przy stałej spłacie kapitału i nawet wyższa stopa procentowa nie powinna mieć takiego ogromnego wpływu jak przy pierwszym finansowaniu, gdy szybko spłaca się kapitał
(Tak, matematyka w klasie 7 nie była moją mocną stroną, kiedy to było omawiane *kaszel*)
DZIĘKUJĘ wam bardzo - każdy wkład jest tu niezmiernie pomocny w dalszym rozumieniu i nabraniu pewności przy tak wysokich kwotach.

Napisany przez NaTwoim13

- 250 k€ uważam za sportową cenę - jest to cena wyłącznie za działkę (która byłaby już w kapitale własnym - nieco inna niż opisano powyżej, prawdopodobnie sponsorowana), tylko sam budowa, która (jeśli możliwe) nie powinna składać się tylko z kartonów
Uiuiuiui a teraz jeszcze piękny bonus od Riester

Ale serio, zupełnie nie widać, jaka wartość stanowi odpowiednik 250 000 [url]euro[/url].

Jaki jest łączny koszt budowy, włącznie z działką (skąd się to wzięło?), kosztami budowy domu i kosztami dodatkowymi oprócz podatku od nabywania nieruchomości, kosztów notarialnych i kuchni/wyposażenia?

Napisany przez 2utopus
Najgorszy scenariusz mógłby być jednak gorszy niż tylko 6% ... mogłaby nastąpić reforma walutowa i kryzys gospodarczy ... oraz przymusowa hipoteka lub opłaty za rozbudowę ulic ... lub nowa łazienka/dach/ogrzewanie - a kiedyś 10% było standardem ... albo ceny nieruchomości spadają i żadne banki nie chcą zaoferować refinansowania, ponieważ byłoby to finansowanie w wys. 120% na przyszłą cenę ... ale oczywiście to jest czarny scenariusz.

Napisany przez Batman_BU
Uiuiuiui i teraz ładny Riester na to

Nie, ale tego nie rozumiesz. Albo nie chcesz zrozumieć, więc możesz sobie oszczędzić swoich złośliwych komentarzy na ten temat.

Czy dobrze rozumiem, że jeśli ten pozostały dług (126,4 k€) po prostu rozciągnę w sposób idiotyczny poprzez refinansowanie / kredyt ratalny, to podstawy obliczeń zmienią się następująco:
- [najgorszy scenariusz (kto to wie)] jeśli nadal spłacam z 3,00 %, to na przykład oprocentowanie mogłoby skoczyć na 6 % i i tak nadal płacę miesięczną ratę w wysokości 1.000 €?!
- [najlepszy scenariusz - oprocentowanie stoi na dzisiejszym poziomie] nadal spłacam 3%, ale oprocentowanie pozostaje na poziomie 2%, wtedy moja rata kredytu wynosiłaby 527 € / miesiąc (oczywiście, tu podniósłbym kwotę spłaty kapitału)
- co oznacza dla mnie: kiedy miną pierwsze 15 lat (a w moim przykładzie już spłacone już połowę), wtedy w przypadku renegocjacji sytuacja powinna się odprężyć, ponieważ przy takiej samej spłacie rata kredytu spada znacznie i nawet wyższe oprocentowanie nie powinno (tak jak w przypadku pierwszego finansowania) mieć takiego ogromnego wpływu, jeśli regulujesz spłatę zdecydowanie.

Myślę, że dobrze to zrozumiałeś ;-)

W sumie to proste:
Stare:
Rata miesięczna = (Oprocentowanie(x)+ Kapitał(y))*Kwota kredytu (K)
1000 EUR = (2%+3%)*240.000

Nowe:
1000 EUR = (x+y)*Pozostały dług
1000 EUR = (x+y)*126.400. -> (x+y) razem to około 10% (grubo policzone)

Naturalnie możesz też manipulować miesięczną ratą.

PS: Jeśli spłacasz z ambicją 4%, lepiej jednak korzystaj z dodatkowych wpłat i zmniejsz standardową spłatę do 2,5-3%. W ten sposób pozostaniesz trochę bardziej elastyczny miesięcznie. Pamiętaj, że stosunkowo niewielu ludzi korzysta z tych dodatkowych wpłat. Wymaga to dyscypliny.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_bu, tak dokładnie to zrozumiałem, dokładnie tak.

Nie myślałeś o Wohnriester, wszystko w porządku, ale trzymam się swojego podejścia, zwłaszcza w odniesieniu do tego TE.

Byłoby miło, gdybyś przedstawił nam takie finansowanie z Riesterem i wybraną swobodnie stopą procentową, obiecuję, że odniosę się do tego drugiego. Wtedy będziemy mogli to porównać i pokazać.

Oczywiście zapytamy też społeczność, co wydaje się bardziej odpowiednie i sensowne.

Napisany przez Batman_BU
Proszę bardzo! Takie finansowanie nie jest produktem, za pomocą którego pośrednicy tylko wyłudzają pieniądze.

Przez 15 lat, [url]kredyt[/url] ratalny, jak zaproponowany przez TE i wskazany przeze mnie jako preferowany. Każdy to zrozumie.

Sprawdź, czy w danej sytuacji ma sens umowa oszczędnościowa Riestera. (podatkowo, wskaźniki wsparcia, itp.) Trochę trudniejsze do zrozumienia, ale możliwe.
Jeśli wynik jest pozytywny, wtedy na przykład (!) zawierać plan oszczędnościowy w Sparkasse Holstein, korzystać z ulg i korzyści podatkowych i prowadzić równolegle.
Niezależnie od finansowania.

Po 15 latach sprawdzić, czy pozostały dług może być spłacony poprzez [url]refinansowanie[/url], środki z oszczędności Riestera lub inne środki.

Zaleta: wsparcie Riestera można elastycznie wykorzystywać i dostosowywać w zależności od sytuacji dochodowej. Jeśli chcesz zrobić przerwę, po prostu zrób to w danym roku.

Jeśli stopy procentowe wzrosną do 10% w ciągu 15 lat, wycofasz środki z Riestera i aktywujesz nisko oprocentowane WFK lub jednak, co wtedy również wydaje się rozsądne, wykorzystasz te wzrosłe odsetki w planie oszczędnościowym. Trzeba się temu przyjrzeć.
Hasło: Rozważaj indywidualnie. Nie ma sensu dla każdego.

Napisany przez NaTwoim13
Takie podejście uważam za odpowiednie i praktyczne!!

Cześć wszystkim,

dobrze, że to jest tu publicznie omawiane.

@Noelmaxim: Chciałem udostępnić informacje, więc poniżej nieco precyzyjnie:

- Cena działki + koszty budowy:
360.000 €

- Notariusz & księga wieczysta:
1.400 €

- Podatek od zakupu nieruchomości:
4.550 €

= Całkowity koszt
365.950 €

- odliczenie wkładu własnego
- 69.950 €

- wkład własny
- 40.000 €

= Potrzeba finansowania (jako baza do ofert)
256.000 €

@Batman_BU: Dzięki za pomoc. Ponownie odnośnie obliczeń dotyczących [url]kredytu[/url] równoważnego rat comiesięcznych:

Pierwsze finansowanie - porównanie ofert (z preferencją oznaczoną na żółto, 15 lat, 3% spłaty kapitału z 1,63% oprocentowaniem)

Finansowanie uzupełniające (scenariusze) - kontynuacja preferowanej oferty i tak, jeśli oprocentowanie wzrośnie powyżej 6%, spłaty mogą być trudniejsze:

Napisany przez Batman_BU
Tak mi się wydaje, że to jest ok i praktyczne!!

I dokładnie to samo sugeruję osobom, które właśnie borykają się z problemem, że sprzed 8-10 lat zawarty produkt Riesterkombi w obecnej sytuacji oprocentowania już nie wygląda tak wspaniale. (Gdybyśmy teraz mieli 6% na dziesięć lat, niewielu zastanawiałoby się nad 2% na rachunku WFK.)

1. Zachowaj, zawieś lub dalej oszczędzaj w miarę możliwości środki na koncie i umowę oszczędnościową Riester - ale bez przydziału... w zależności od zastosowanych środków wsparcia może to być sensowne lub nie. Moim zdaniem najgorsze, co można zrobić, to niewłaściwe zakończenie umowy. Przynajmniej tak mi się wydaje.
2. Przeprowadź [url]refinansowanie[/url] lub dokonaj kolejnej transakcji [url]kredytu[/url] hipotecznego.

@PetitJeune: Twoje scenariusze wyglądają rozsądnie. Teraz musisz tylko ocenić, jak szacujesz prawdopodobieństwo ich realizacji.

Napisany przez NaTwoim13
W jakim regionie, w jakim mieście ma być zrealizowany ten plan (ze względu na wybór lokalnych banków)?

Napisany przez Malapascua

- Cena działki + koszty budowy:
360.000 €

360k€ za [url]Dom[/url] wraz z działką?? Tyle kosztuje tutaj mała działka, a nawet jeśli u Was kosztują tylko 100k€ --> 260k€ za [url]Dom[/url]? 220k€ z własną pracą?

Bardzo to odważne... mój brat zapłacił 900k€ za nic specjalnego i sam też wiele zrobił. Działka kosztowała tam tylko 200k€.... Byłbym zaskoczony, co można zrobić za 220k€ (co niektórzy płacą za zegarek)....

Napisany przez NaTwoim13
Malapascua, czy chcesz nam powiedzieć, że 700 000 [url]euro[/url] kosztów budowy i 200 000 [url]euro[/url] kosztów działki są standardem?

Skąd masz podstawy do oceny związanej z metrażem mieszkalnym, wielkością działki i lokalizacją inwestycji?

Czy chciałeś tylko coś tutaj wrzucić??

@Malapascua: U mnie [url]pożyczka[/url] w wysokości 250 k€ oznacza, że muszę przelać bankowi około 1.000 € przez 20 - 25 lat. Albo zarabiam absolutnie żałośnie na wsi (zawsze jestem wdzięczny za wskazówki), albo okres spłaty [url]kredytu[/url] wynoszący 80 lat jest dość powszechny w innych miejscach. Tutaj, gdzie mieszkam, możemy się poruszać w granicach ceny za metr kwadratowy w wysokości 120 - 140 €.

@Noelmaxim: Napiszę do Ciebie prywatną wiadomość.

Napisany przez Batman_BU
@Malapascua: U mnie pożyczka w wysokości 250 tys. € oznacza, że muszę przelać około 1 000 € na bank przez około 20 - 25 lat. Albo mam absolutnie żałosne zarobki na wsi (dzięki za wszelkie wskazówki), albo okres kredytowania wynoszący 80 lat jest całkiem normalny gdzie indziej. Tutaj, gdzie mieszkam, będziemy poruszać się w przedziale cen metra kwadratowego od 120 do 140 €.

To te słynne troli internetowe. Nie potrwa długo, aż stwierdzi także, że lepiej zostać kurierem z dochodem poniżej 100 tys. EUR ;-) Bo przecież ta pani za ladą w sklepie mięsnym zarabia już tyle - oczywiście w trakcie nauki.

To są znani internetowi trolle. Nie potrwa długo, zanim twierdziłby również, że z dochodem poniżej 100k EUR lepiej zostać kurierem ;-) To właśnie pani za ladą mięsną u niego zarabia tyle - oczywiście w trakcie nauki.

Też przeglądałem jego wpisy... cóż... cieszę się, że nie jest moim przełożonym.

Napisany przez Hilfe

Też sobie przeglądałem jego wpisy ... no cóż ... cieszę się, że nie jest moim przełożonym.

Zgadzam się z poprzednimi mówcami, 256k i wszystko wliczone? Zwłaszcza koszty dodatkowe, prace ogrodowe i tak dalej pochłaniają wiele.

To nie jest rzecz, której chcę negować - to pierwsza strzałka, która zdecydowanie nie jest jeszcze wyryta w kamieniu. Ale dziękuję za wasze uwagi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata