Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Saxonia

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem tu nowy i nie wiedziałem, gdzie powinienem zwrócić się z tym tematem. Mam następujące pytanie i mam nadzieję, że może mi ktoś udzielić kilku odpowiedzi. Około 2-3 lata temu podpisałem umowę o partycypacji lub umowę o zakupie akcji (§§6, 7VermBG) w wymienionej powyżej firmie. Wtedy miałem problemy finansowe i szukałem kredytu, w każdym razie wtedy pośredniczka przyszła do mnie i zaproponowała mi umowę, aby móc również skorzystać z pracy pracodawcy. W każdym razie postawiłem swoje nazwisko i skończyłem. Kilka dni temu ponownie przyszła mi zeznanie VL dla urzędu skarbowego. Wtedy zastanowiłem się, co to takiego i o czym mowa w tym zeznaniu. Chciałem się dowiedzieć więcej na Saxonia, ale nie do końca zrozumiałem przykłady. A prawa do wypowiedzenia wydają mi się bardzo dziwne. Więc w końcu, czy ktoś zna tę spółdzielnię? Co przynosi taka inwestycja? Czy udziały zależą od giełdy? Pozdrowienia, czapka

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mütze, najpierw muszę unieść ostrzegawczy palec i powiedzieć, że zawsze przeczytaj wszystko, zanim podpiszesz. Dwa lata temu zrobiłem sobie taki żart i zaprosiłem do siebie „doradcę” z Saxonia. W moim przypadku chodziło też o kredyt, ale go nie dostaliśmy, tylko udział. Ponieważ sam pracuję jako agent ubezpieczeniowy od lat, szybko widziałem, że ten gość jest koniem i zacząłem zadawać mu pułapki, na które już nie potrafił odpowiedzieć. Więc zaczął mi wciskać bzdury. Jak wyjaśniłem mu nawet jego własny produkt, sam nie był zbyt zadowolony. Powiedział, że musi sprzedać określoną liczbę, w przeciwnym razie zostanie zwolniony. Ale wracając do umowy - ma ona ściśle określony okres trwania od 10 do 15 lat, więc nie możesz się z tego wyplątać i musisz płacić do końca. Jeśli ta sprawa upadnie, tracisz swoje pieniądze i ponosisz tzw. obowiązek uzupełniający. Oznacza to, że jeśli kapitał nie wystarcza na bankructwo, będziesz zobowiązany do zapłacenia. Ale prawdopodobnie jesteś wówczas również bankrutem jako inwestor. Ale przypuszczam, że doradca wszystko ci powiedział. Mogę jedynie poradzić ci, abyś wynajął prawnika specjalizującego się w prawie umów i pozwał pośrednika za błędy w doradztwie. Jeśli masz szczęście, możesz zerwać umowę i zrobić interes na zero.

Napisany przez ADMCI4
Cześć przychodzę tu przypadkowo. Mam już od X lat umowę oszczędnościową VL. Po 4 latach wypowiedziałem umowę, powołując się na błędne doradztwo, przedstawianie fałszywych faktów itp. Niestety, to ich nie interesowało... 5 lat okresu wypowiedzenia!! Kończą się one pod koniec 2010 roku... Wtedy zapytałem mojego doradcę finansowego, a on powiedział, żeby przestać płacić... no cóż, nie słyszałem od nich od 2005 roku. Od wczoraj jestem u adwokata, bo nakazali mi windykację... Bez upomnienia, bez niczego... od razu w ten sposób. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Wtedy myślałem tylko o tym, jak fajnie jest otrzymywać premię za oszczędzanie na mieszkanie... byłem tak naiwny, to nie miało prawa się udać!!!

Napisany przez ADMCI4
Cześć nightnurse! Mam ten sam problem z moim sąsiadem. Tylko my podpisaliśmy umowę dotyczącą dopłaty na Dom własny. W przeciwnym razie sytuacja jest niemal identyczna. Czy mogłabyś nam powiedzieć, jak przebiegła sprawa z prawnikiem? Mój sąsiad dostał wczoraj list, w którym grożą egzekucją komorniczą. Ja otrzymałem podobny list tylko raz, około czerwca.

Napisany przez ADMCI4
To jest żart, że firmy mogą robić co chcą i wykorzystywać trudności i naiwność ludzi. Państwo powinno podjąć działania w tej sprawie, ale zawsze karany jest tylko zwykły człowiek. Dlaczego nie ma przepisu pozwalającego rozwiązać te umowy po 3 miesiącach lub nawet po 6 miesiącach. Bo sytuacja finansowa każdego może się zmienić, na przykład z powodu bezrobocia lub choroby, itp.! Okres trwania 5 lat jest zbyt długi i ktoś musi zapobiec temu, aby to było zabronione, aby osoby podpisujące w złych warunkach mogły się wycofać. W Niemczech istnieje wiele przepisów, jak nigdzie indziej, ale firmy mogą bezkarnie oszukiwać. Dla mnie to absolutny absurd i nie do wiary.

Napisany przez ADMCI4
Teraz spotkało mnie to samo, jak 2 lata temu, gdy zwolniłem się z pracy, ponieważ straciłem pracę. W tym miesiącu otrzymałem decyzję po długotrwałych dyskusjach, że otrzymam swoje pieniądze, ale z dobroci serca nie muszę już dokonywać reszty płatności. I najgorsze jest to, że przez odsetki i opłatę manipulacyjną nie otrzymam już żadnych pieniędzy, mimo że wpłaciłem przez 9 miesięcy. Więc nie mam wyboru, teraz zwrócę się do sądu i skontaktuję się z mediami, ponieważ nie może być tak, że takie firmy stają się bogate w sposób oszukańczy. To musi trafić do wiadomości, aby ostrzec innych ludzi przed takimi oszustami. Jestem teraz bardzo ciekawy, co teraz się wydarzy i jak to będzie kontynuowane. W każdym razie zdecydowanie będę polecać tych przestępców dalej.

Napisany przez Rybka
Byłem także członkiem tego przedsiębiorstwa, zrezygnowałem rok temu. Najlepsze jest to, że dwa tygodnie temu dostałem pismo, że otrzymam swoją wypłatę rozliczeniową w ratach (przez 1 rok), jednak od wpłaconej kwoty odjęto 60% (udział w stratach), a oprocentowanie nie jest już w ogóle wspomniane. Planuję udać się do adwokata. Czy ktoś może polecić kompetentnego?

Napisany przez girl2010
Cześć, jestem nowy tutaj i mam ten sam problem z firmą Saxonia. Jednakże moją sprawę już oddałem mojemu prawnikowi. Zdziwiła mnie wysoka strata w porównaniu do milionowych przychodów tej zarejestrowanej organizacji. W liście dotyczącym salda likwidacyjnego naliczane są opłaty za niezapłacone wpłaty, które nie są uwzględnione w statucie i mogą być naliczone dopiero po wystawieniu upomnień, czego w tym przypadku nie było. Czy mogę zapytać, z jakich firm pożyczkowych korzystaliście, aby uzyskać dostęp do Saxonia????

Napisany przez Gell
Czy mogę zapytać, przez jakie firmy pożyczkowe trafiliście do Saxonia ???? Na przykład tutaj: Kredite ohne Schufa - YouTube Czyż nie

Napisany przez Joerg30
Cześć, więc nie jestem jedynym durniem, który dał się wyciągnąć na ten spółdzielczy szwindel. Pracownicy LBS-Bausparkasse polecili mi tę formę inwestycji. Ja również wpłaciłem wszystkie składki i teraz mam otrzymać zaledwie ułamek w 12 miesięcznych ratach, ponieważ nagle zmieniono statut. Premia mieszkaniowa oczywiście nie została uznana przez urząd skarbowy. Kto może mi powiedzieć, co stało się w wyniku rewizji w przypadku wydanej decyzji (aby premia mieszkaniowa została uznana przez urząd skarbowy). Jako osoba, która wystąpiła z członkostwa, nie otrzymuję już żadnych informacji od Saxonia, zgodnie z pismem. Nie zostaną mi udzielone także informacje dotyczące sprawozdania finansowego za rok 2010, aby sprawdzić stratę. Mam teraz spotkanie z prawnikiem. Będę bardzo wdzięczny za porady, sposoby postępowania oraz wyniki innych osób dotkniętych tą sytuacją.

Napisany przez Joerg30
Pracownicy LBS-Bausparkasse

Napisany przez hendryyo
Pomogli mi znaleźć ten świetny kontrakt poprzez firmę kredytową boncrd! Czy ktoś może mi powiedzieć, co teraz mam zrobić?? Jestem z nimi od 2008 roku i od końca 2010 roku nie płaciłem składek. Mówią, że mogę opuścić umowę dopiero pod koniec 2015 roku. Co to ma znaczyć? Myślałem, że to był kontrakt oszczędnościowy, a teraz dostałem wezwanie do zapłaty. Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuję.

Napisany przez Insider2011
Możliwe, że mogę pomóc wam z problemem dotyczącym Saxonia. Jeśli jesteście zainteresowani, proszę napiszcie do mnie bezpośrednio.

Napisany przez hendryyo
i jak możesz mi pomóc???

Napisany przez Naseweis

Mogę być może pomóc wam w waszym problemie z Saxonią. Jeśli jesteś zainteresowany, proszę pisz do mnie bezpośrednio.

Zaczynam coraz bardziej się dziwić!

Wygląda na to, że istnieje wielu ludzi, którzy po prostu nie potrafią zrozumieć sensu forum.

Tutaj udostępnia się informacje, które każdy może przeczytać.

Ale o co chodzi z tym nonsensem --> proszę pisać do mnie bezpośrednio.

@Insider2011,

Czy masz coś do ukrycia?
A może jesteś nawet współwłaścicielem tej spółdzielni Saxonia?

Pozdrowienia N.

Napisany przez sabine75
Naseweis,
ja nie chcę rozpętać kłótni, ale w Twoim własnym podpisie też jest napisane:

Kto chce dowiedzieć się - o mnie - więcej --> napisz PW.

W takim razie nie można tego zarzucić innym. A kto chce się zabawić, może napisać do Insidera i zobaczyć, co z tego wyniknie. Raczej nic, ale to było do udowodnienia, prawda?

Napisany przez Naseweis
Cześć Sabine75,

miło, że znów jesteś tutaj. Bardzo mi było cię brak.

Nie - nie będziemy kłócić się.

@insider2011.

zwróć uwagę na tekst Sabine75.

A może dodałbyś jakiś hint do swojego profilu.

Pozdrowienia N.

Napisany przez sabine75
Cieszę się, że znowu tu jesteś. Brakowało mi Ciebie.

Dziękuję za kwiaty. Jednak brakuje mi wiary.

Co powiesz na podanie wskazówki w swoim profilu.

Podpiszę to. Nie ma niczego przeciwko.

Napisany przez Joerg30
Cześć,
doszedłem do końca okresu trwania umowy z Saxsonią.
Jednak saldo likwidacyjne jest znacznie niższe niż wpłacona kwota.
Nagle zostały wystawione faktury strat, których nie mogę zrozumieć, ponieważ teraz jako nieczłonek nie ma mi przysługiwać żadnych dodatkowych informacji.
Warunki umowy zostały również zmienione pod koniec okresu umowy w taki sposób, że pozostała kwota nagle została podzielona na 12 miesięcy bez dodatkowych odsetek.
Co można zrobić w tej sytuacji?
Z poważaniem
Joerg30

Napisany przez Naseweis
Cześć Joerg30,

Warunki umowy nie mogą być zmieniane jednostronnie.

Co powiesz na to: wziąć prawnika do współpracy?

Pozdrowienia, N.

Napisany przez heshikita
W 2008 roku również złożyłem wniosek o kredyt...niestety nie mam już żadnych dokumentów, ale sądzę, że była to boncredit, dalsze pisma pochodziły od boncred... i jako zabezpieczenie przed zatwierdzeniem kredytu miałem zawrzeć umowę o świadczenia oszczędnościowe w Saxonia... kredyt nigdy nie został zatwierdzony, już więcej nie przychodziła żadna korespondencja...

Jestem teraz bezrobotny i chcę skorzystać z prawa do specjalnego wypowiedzenia, ale jeśli dobrze to wszystko czytam, to czy wszystkie pieniądze, które już zostały wpłacone, pójdą na marne???? Czy warto skorzystać z pomocy prawnika?

Tutaj ciekawy link: GoMoPa: Wohnungsbaugenossenschaft Saxonia e.G.: Tylko firma na papierze?

Napisany przez sundern
Cześć wszystkim, niestety także dałem się nabrać przez tę firmę. Właśnie znalazłem interesującą stronę. Bankenskandal.de Zobaczmy.

Napisany przez Slava
Cześć wszystkim! Też wpadłam w pułapkę Saxonia, chciałam otrzymać kredyt od pośrednika kredytowego Solidia, musiałam podpisać umowę z Saxonia, zbyt późno zrezygnowałam, dopiero później zobaczyłam, że okres wypowiedzenia wynosi 5 lat, zapłaciłam przez 3 miesiące, a potem już nie, teraz dostałam drugie upomnienie, co mam teraz zrobić? Mój prawnik mówi, żebym nie reagowała na wezwanie, poczekała. Dajcie mi jakiś pomysł, co mam zrobić.

Napisany przez Marlene
Cześć
właśnie odwołałem moją umowę w Saxonia na pracownicze plany kapitałowe (VL). Chciałem otrzymać kredyt w Solidia, ale zamiast tego dostałem najpierw umowę od Saxonia. Cały proces uzyskania kredytu trwał zbyt długo, potem nagle pojawiło się inne ubezpieczenie, 10 dni później znowu coś innego, co rzekomo brakowało, i tak dalej. Wtedy postanowiłem zrezygnować. Niestety minęło już jednak więcej niż 14 dni od prawa odstąpienia od umowy. Regularnie sprawdzam moje konto, kiedy pobierane są pierwsze 40 euro, abym mógł je od razu zwrócić.
Jeśli ktoś miał już doświadczenie z prawnikiem w tej sprawie, będę wdzięczny za informację!

Jeśli 14-dniowy termin odstąpienia od umowy już minął, Saxonia nie zaakceptuje odstąpienia i będzie nalegać na przestrzeganie 5-letniego okresu wypowiedzenia! Osoby, które podały również swojego pracodawcę, powinny poinformować swojego pracodawcę, że nie powinno się potrącać zasiłków pracowniczych od wynagrodzenia!

Napisany przez Marlene
To całe jest umową kredytową! Chciałem kredyt, a dostaję VL!

Napisany przez Thomas92
Cześć ludzie, natknąłem się na następującą stronę podczas przeglądania internetu: financial-personal-trainer.trust-wi.de To blog, na którym certyfikowani planiści finansowi odpowiadają na pytania, po prawej stronie znajdują się również linki do innych blogów, jeśli ten nie pasuje. Mam nadzieję, że pomogłemTom

Napisany przez Marlene
Jutro mam spotkanie z prawnikiem, czy twój ci coś pomógł?

Napisany przez Blackwolf
Cześć Insider2011, potrzebuję twojej pomocy w sprawie Saxonia. Nie mogę wyjść z umowy pomimo braku wpłat od 3 miesięcy i wypowiedzenia. Powiedzieli mi, że muszę przestrzegać tych 5 lat, które napisali.

Napisany przez holgerkrefeld
Cześć wszystkim, w ostatnich postach tutaj dzwonił u mnie dzwonek, ponieważ również ja miałam podpisać umowę z Saxonia dla pośrednika Soldia w grudniu 2012 roku, którą złożyłam w celu otrzymania kredytu. Umowa kredytowa nigdy nie doszła do skutku. Poza tym niespodziewanie straciłam pracę w styczniu tego roku. Do tej pory nie otrzymałam od Saxonia żadnego dokumentu umowy. Dopiero po upomnieniu z dnia 21.03.13 dostałam numer członkowski. Na to zareagowałam, napisałam, że nigdy nie otrzymałam dokumentu umowy, więc nie mogłam dokonać odwołania. Oczywiście zostało to odrzucone przez Saxonia, a wypowiedzenie będzie miało skuteczność dopiero od 31.12.2018 r. Dzisiaj wysyłam kolejny list, dołączając do niego dwa orzeczenia Sądu Najwyższego i Sądu Okręgowego dotyczące Saxonia. Ponownie zagroziłam zaangażowaniem mojego prawnika. Posiadam ubezpieczenie prawne i skorzystam z pomocy prawnika, jeśli Saxonia ponownie odrzuci moje odwołanie.

Napisany przez metrostalker
Cześć ,

Mam pytanie dotyczące spółdzielni mieszkaniowej Saxonia.
Czy składka jest potrącana u mojego pracodawcy, więc nie mam możliwości odzyskania pieniędzy, co mogę zrobić? I jeszcze jedno, znalazłem teraz nową pracę, gdzie zaczynam pracować od maja, czy składki będą potrącane u nowego pracodawcy?

Napisany przez mgmicha
Cześć,
wyciągnąłem to z szafy: https://deutschland-luegt.blogieren.c...ger-b1-p54.htm

Napisany przez Purzel44

Cześć,
jestem tutaj nowy i nie wiedziałem, gdzie powinienem zgłosić ten temat.
Mam następujące pytanie i mam nadzieję, że może mi pomóc kilka odpowiedzi.
Podpisałem umowę uczestnictwa lub umowę kupna udziałów (§§6, 7VermBG) w wyżej wymienionej firmie. To było już 2-3 lata temu.
Wtedy miałem problemy finansowe i właściwie szukałem kredytu, w każdym razie wtedy pośredniczka przyszła do mnie i zaproponowała mi umowę, abym mógł również skorzystać z świadczenia wynikającego z majątku pracodawcy. W każdym razie wyraziłem zgodę i to wszystko.
Kilka dni temu ponownie przyszło do mnie zeznanie VL dla urzędu skarbowego.
Potem zastanowiłem się, co to właściwie za załącznik.
Chciałem się więc dowiedzieć na Saxonia, ale nie do końca mogłem się połapać w przykładach. A prawa odstąpienia wydają mi się również bardzo dziwne.
Więc aby wreszcie przejść do sedna sprawy, czy ktoś zna tę spółdzielnię? Na czym polega taka inwestycja? Czy udziały zależą od giełdy?

pozdrowienia mütze

Hej, mütze, także sam wpadłem w pułapkę. Trzymaj się z dala od Saxonia e.G , zwróciłem się już do prawnika, który teraz, podobnie jak ReA CH. Röhlke, złoży pozew przeciwko nim.

Napisany przez Purzel44
Purzel44 pisze:
Hej, zostałem oszukany. Trzymaj się z dala od Saxonia e.G , mam już zatrudnionego prawnika, który wraz z ReA CH Röhlke składa pozew przeciw nim.

Od 2013 roku nie otrzymałem żadnych informacji o zmianach w statucie ani warunkach handlowych. Nawet wnioski o premię mieszkaniową były odrzucane przez urząd skarbowy, który stwierdził, że Saxonia e.G nie jest kwalifikującą się do premii spółdzielnią mieszkaniową zgodnie z § 2 ust. 2 WoPDV. Złożyłem odwołanie, ale to nie pomogło. Następnie prowadziłem korespondencję z Saxonia, która ciągle potwierdzała moje uprawnienia, jednak urząd skarbowy wielokrotnie je odrzucał. Ostatecznie otrzymałem mieszkanie w Bingen/Main od Saxonia e.G.. Absurd.. nie będę przecież codziennie pokonywał 374 km z miejsca zamieszkania do Rain/am Lech.. więc odrzuciłem to wszystko.. Teraz został złożony pozew, jestem ciekawy, co z tego wyniknie.

Napisany przez Purzel44
Cześć, metrostalkerze, złożyłem już wypowiedzenie u Saxonia e. G, ponieważ od prawie 3 lat nie otrzymałem żadnych informacji. To, co przyszło, było żartem... oferta mieszkania w Bingen/Main - czysty żart... 374 km do miejsca pracy... to szaleństwo, odmówiłem. Teraz moim prawnikiem włącza się w to, że cała umowa jest nieważna... brak premii mieszkaniowej, brak wsparcia pracodawcy - trzeba tylko płacić, a na końcu nawet nie odzyskać wpłaconej sumy. Ponadto ze strony Sądu Apelacyjnego w Berlinie: pouczenie o prawie do odstąpienia od Saxonia Wohnungsgenossenschaft e. G jest błędne. Inwestorzy nie otrzymują premii mieszkaniowej od urzędu skarbowego, więc trzymaj się z daleka. Pozdrawiam, purzel44

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata