Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Oszczędzanie kosztów ogrzewania / Prawidłowe ogrzewanie

Napisany przez Elex85
Dodano we wrześniu:

Maszyny są oferowane w dużym

KFW 55 Neubau
Koszty dodatkowe ustalone na 2,30€ na metr kwadratowy
4-pokojowe mieszkanie o metrażu 100m2 na 3 piętrze z 4
Podłogi z parkietu (jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie)
Okna sięgające od podłoża z potrójnymi szybami z izolacją cieplną (jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie)
W sypialni i salonie duże okna zajmują całą jedną stronę (brak ściany)

Jak najlepiej ogrzewać?
ciągłe... z programowaniem czasu... wszystkie pomieszczenia?

Dziękuję

Napisany przez 2tneub
Wyłączyłem ERR na moim ogrzewaniu (Pompa Ciepła), obniżyłem temperaturę dolotową VL, aż najcieplejsze pomieszczenia (salon i łazienka) były odpowiednio ogrzane, a następnie dostosowałem przepływy przyłączeniowe do pozostałych pokoi, aby również tam temperatura była odpowiednia. Jednak prawdopodobnie nie będziesz w stanie tego zrobić, ponieważ możliwe, że nie masz dostępu do ustawień centralnego ogrzewania.

Więcej informacji tutaj:
https://www.bosy-online.de/Einzelraum...-oder-Nein.htm

Napisany przez 2titan1981
Jak dokładnie wygląda ustawienie dla każdego pokoju? Ogrzewanie podłogowe zazwyczaj reaguje wolniej, więc prawdopodobnie nie opłaca się go całkowicie wyłączać, ale lepiej obniżyć temperaturę. To zależy również od tego, czy jesteś często w domu i jak długo, itp. Najlepiej jest po prostu spróbować różnych ustawień.

Napisany przez sauerkraut75

Ponieważ w grudniu przeprowadzamy się do nowego mieszkania, chciałem zapytać, jak najlepiej ogrzewać przez zimę.
Mieszkanie wyposażone jest w ogrzewanie podłogowe z regulacją w każdym pomieszczeniu.

Dane o mieszkaniu:

KFW 55 budynek nowy
Koszty dodatkowe kalkulowane na poziomie 2,30€ za mkw
Mieszkanie 4-pokojowe o powierzchni 100mkw na 3 piętrze z 4
Podłoga z parkietu (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie)
Okna sięgające od podłogi do sufitu z potrójnymi szybami izolacyjnymi (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie)
W sypialni i salonie z jednej strony zainstalowano tylko duże okna (brak ściany)

Moje pytanie brzmi, jak najlepiej ogrzewać?
Non stop... z timerem... wszystkie pomieszczenia?

Dziękuję

Cześć,
w moim domu rodzinnym w piwnicy jest ogrzewanie podłogowe i zawsze tam jest dość ciepło. Jako dziecko zawsze szybko schodziłem zimą na dół i kładłem się na podłodze, gdy długo przebywałem na zimnie na zewnątrz.
Dlatego proponuję ogrzewanie z timerem. Ponadto nie rozgrzewałbym wszystkich pomieszczeń w takim samym stopniu. Jak już wspomniał titan1981: pewnie trzeba eksperymentować.
Zwłaszcza w nowych budynkach często zdarza się, że zazwyczaj nie trzeba dużo grzać. Zwłaszcza gdy nad i pod nami znajduje się jeszcze jedna kondygnacja mieszkalna. Moi znajomi mieszkali około dwóch lat w nowym budownictwie i faktycznie nigdy nie musieli regulować swojego ogrzewania, ponieważ ciepło z sąsiednich mieszkań docierało do nich.
Oczywiście zależy też od tego, jak ciepło chcecie mieć w waszym mieszkaniu. Ja również wolę w zimie chodzić w krótkim rękawku, nie czując zimna.
Powodzenia w nowym mieszkaniu!

Napisany przez Elex85
Niestety nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć, jak wyglądają poszczególne termostaty w pokojach.
No cóż, moja żona będzie miała urlop macierzyński w przyszłym roku, więc teoretycznie zawsze ktoś będzie w domu.
Tak jak teraz to rozumiem, powinienem więc raczej obniżyć temperaturę w nocy, ale nie wyłączać jej.
Czyli sensowne byłoby ustalenie czasu pomiędzy 4 a 5 rano do godziny 20 wieczorem, czyż nie?
Przecież zawsze potrzebuje 2 godziny, aby się podgrzać z 10°C do 25°C, prawda?

Podłogówka jest znacznie wolniejsza. Jeśli pozwolisz, że spadnie do 10°C, zajmie to prawdopodobnie dzień, zanim znowu osiągniesz 21°C w domu, albo zje to niewiarygodnie dużo energii, a poniżej 16°C i tak bym nie chciał tam być, chyba że jesteś z dala dłużej niż tydzień. W przeciwnym razie może dojść do pleśni, ponieważ wilgoć skrapla się na ścianach.
Więc najpierw, gdy się wprowadzisz, powoli przyzwyczajaj się do temperatur.

Napisany przez 2tneub

Niestety nie mogę dokładnie powiedzieć, jak wyglądają poszczególne termostaty w pomieszczeniach.
No cóż, moja żona będzie w przyszłym roku na urlopie rodzicielskim, więc teoretycznie od teraz ktoś zawsze jest w domu.
Wydaje mi się, że teraz dobrze to rozumiem, więc powinienem raczej obniżyć ogrzewanie w nocy, ale nie wyłączać go całkowicie.

Czy nie przeczytałeś mojej lektury?
U termostatów jest tylko opcja włącz/wyłącz. Nie ma pośrednich ustawień. Temperatura czy stopień na termostatach decyduje tylko o tym, kiedy następuje przełączenie.

Wyobraź sobie sytuację, że grzejesz. Po 2 godzinach termostat otrzymuje informację, że temperatura w pokoju została przekroczona. Wówczas zamyka zawór. Jednakże ciepło jest już w posadzce, więc oczywiście nadal podgrzewa ponad poziom komfortowy.
To samo w drugą stronę. Pokój powoli staje się zimny, termostat decyduje o otwarciu zaworu i pokój zaczyna się ogrzewać. Jednak zanim ciepło dotrze do powietrza, mija kilka godzin. Pokój nadal się w tym czasie ochładza.
Jeśli ogrzewasz pomieszczenie tylko przez 6 godzin, ponieważ w pozostałych godzinach zawór jest całkowicie zamknięty, musisz ustawić wyższą temperaturę zasilania, niż gdyby pokój był ogrzewany przez 24 godziny na dobę.
Każdy stopień, o który trzeba podgrzać kocioł, oznacza większe zużycie energii. W przypadku ogrzewania gazowego nie jest to tak istotne, jak w przypadku pompy ciepła.
Ponadto ten sposób działa tylko wtedy, gdy masz dostęp do ogrzewania. Alternatywnie można również zmniejszyć przepływ wody na rozdzielaczu obiegu grzewczego.
Uwaga, warto zapisać, jaka była poprzednia regulacja, aby można było ją przywrócić.

W naszym przypadku, domyślnie w nocy temperatura zasilania była o 2° niższa niż w dzień. Wyłączyłem nocne obniżanie temperatury i zamiast tego zmniejszyłem temperaturę zasilania.
Mamy jednak pompę ciepła z kolektorami poziomymi w użyciu.
W przypadku pompy ciepła powietrznej lub wykorzystując fotowoltaikę, sytuacja może być zupełnie inna. Prawdopodobnie ogrzewałbym głównie w ciągu dnia, gdy temperatura powietrza na zewnątrz jest najwyższa, lub gdy instalacja fotowoltaiczna dostarcza energię, którą można wykorzystać jako samozasilanie, zamiast oddawać ją do sieci.
Widzisz, nie można tu zrobić ogólnej oceny.

Cytat użytkownika Elex85

Więc okres między 4 a 5 rano a 20 wieczorem byłby sensowny, prawda?
Potrzebuje przecież 2 godziny, aby temperatura wzrosła z 10° do 25°, prawda?

Nie martw się, że temperatura w domu zgodnym z normą KFW 55 spadnie do 10°. To trwa wiecznie.
Pytanie brzmi, czy w ogóle mógłbyś ustawić nocne obniżanie temperatury. Zazwyczaj takie ustawienia dokonuje się na kotle grzewczym.
Być może masz termostaty wyższej klasy, które umożliwiają programowanie różnych temperatur zgodnie z harmonogramem.

Napisany przez 2tneub

Cześć,
w moim domu rodzinnym w piwnicy jest ogrzewanie podłogowe i zawsze jest tam dość ciepło. Jako dziecko zawsze szybko zbiegałem do piwnicy zimą i kładłem się tam na podłodze, gdy długo przebywałem na zewnątrz w zimnie.

Typuję, że pozostałe pomieszczenia były wyposażone w grzejniki i dlatego stosowana została znacznie wyższa temperatura przewodnia wynosząca przynajmniej 50°-maks. 60°. W dzisiejszych czasach przy temperaturze zewnętrznej -20° maksymalna temperatura wynosi 30-35°. (Dla KFW55 prawdopodobnie tylko 30°-32°) Nie odczuwasz ciepła podłogowego ogrzewania, ponieważ temperatura jest poniżej temperatury ciała. Możesz w najwyższym stopniu odczuwać miejsca, które nie są ogrzewane, ponieważ są wtedy zimne. Ale dotyczy to tylko chodzenia na boso po płytkach.

Napisany przez Elex85
Nie mam dostępu do ogrzewania, ale mogę tylko sterować regulatorami w mieszkaniu.
Po prostu nie jest dla mnie jasne, czy ogrzewanie (regulacja) można po prostu zostawić włączone (np. ustawione na 25°C), czy też czy nocą warto zmniejszyć temperaturę na regulatorach (np. do 20°C).
Niestety nie mam pojęcia, czy można zaoszczędzić koszty przy rozliczeniu kosztów dodatkowych czy też czy to jest zbyt marginalne, aby po prostu zostawiać ustalone na 25°C od listopada do kwietnia.

Napisany przez 2tneub

Nie mam dostępu do ogrzewania, mogę tylko sterować regulatorami w mieszkaniu.

W takim razie twoje możliwości optymalizacji są bardzo ograniczone.

Cytat od Elex85

Po prostu nie jest dla mnie jasne, czy ogrzewanie (regulatory) należy po prostu zostawić (np. ustawione na 25°) czy obniżyć temperaturę na regulatorach w nocy (np. do 20°).

To i tak nie zadziała w przypadku domu z kategorią energetyczną KFW 55. O 5° mieszkanie nie ochłodzi się w ciągu nocy. Twoje możliwości będą się mieścić w zakresie różnicy temperatur od 2° do maksymalnie 3°. Czyli bez znaczenia jest, czy ustawisz 16 czy 22°.
Również wewnątrz mieszkania nie odczujesz dużej różnicy. Salon o temperaturze 25°, a sypialnia o 10° nie zadziała. Jeśli używany jest centralny system wentylacji, możliwości różnic w temperaturach będą jeszcze mniejsze.

W związku z tym uważam, że (ze względu na ograniczone możliwości sterowania ogrzewaniem) oszczędności finansowe na kosztach ogrzewania w domu o kategorii KFW 55 są bardzo ograniczone, ponieważ koszty ogrzewania są już bardzo niskie. Tam, gdzie wcześniej koszty ogrzewania stanowiły znaczącą część kosztów dodatkowych związanych z mieszkaniem, teraz schodzą one na drugi plan. W wyniku suchej zimy w tym roku na przykład koszty wody i ścieków będą wyższe niż koszty ogrzewania.

Więc to bardziej kwestia komfortu niż oszczędzania, ponieważ na przykład z niższą temperaturą o 1-2 ° możesz lepiej spać w nocy.
Jeśli masz dzieci, pokój dziecięcy byłby najlepszym miejscem do zastosowania sterowania czasowego. W ciągu dnia tam się bawią (wysoka temperatura), a w nocy śpią (niska temperatura). W tym pokoju chcesz w ciągu dnia stworzyć największą różnicę temperatur.

Napisany przez Elex85
Będzie tam więc 2 pokoje dziecięce, dlatego chciałbym ustawić tam czasową regulację, a w pozostałych pokojach po prostu pozostawić temperaturę na 25°C.
Tak jak teraz rozumiem, najlepiej ustawić 25°C i pozwolić im działać od listopada do kwietnia.
Chodziło mi głównie o to, czy istnieje duża różnica (finansowa) między indywidualnym regulowaniem regulatorów, a po prostu pozostawieniem ich na zimowe miesiące.

25°C jest zbyt ciepło. Normalnie temperatura wynosi 21°C.
Ale najlepiej jest tak, jak czujesz się najlepiej.

Napisany przez 2tneub
Wszystko zależy od pokoju i własnej komfortowej temperatury. 21°C byłoby za zimne dla mojej żony w salonie, ale 25°C z kolei byłoby dla mnie zbyt ciepłe. W łazience podczas prysznica również mogłoby być cieplej. Natomiast w kuchni, korytarzu i innych pomieszczeniach panuje większy ruch. Tutaj nie potrzeba 23°C, nie mówiąc już o 25°C.

Zalecałbym zacząć od 22-23°C w salonie i łazience. Natomiast na korytarzu, w kuchni itp. 21°C, a w sypialni 20°C. Następnie stopniowo zbliżaj się do swojej preferowanej temperatury.

Była kiedyś zasada, że każdy stopień Celsjusza więcej oznacza 7% więcej zużycia energii do ogrzewania. Czy jest to przestarzałe czy też już nieaktualne, niech każdy sobie sam rozstrzygnie. Im chłodniej czujemy się dobrze, tym więcej energii oszczędzamy, co zauważamy dopiero po zamieszkaniu w danym miejscu i spędzeniu czasu w mieszkaniu, ucząc się, jak obrócić pokrętło.

Napisany przez Elex85

To zależy od pokoju i własnej temperatury komfortu.
21° byłoby dla mojej żony za zimne w salonie, ale 25° uważam za zdecydowanie za ciepłe. W łazience do prysznica również mogłoby być cieplej.
Z kolei w kuchni, przejściu itp. się kręci. Tam nie potrzeba ani 23°, ani tym bardziej 25°.

Najlepiej zacznij od 22-23° w salonie, łazience. Przejście, kuchnia itd. 21°, a sypialnia 20°. W ten sposób zbliżysz się do swojej preferowanej temperatury.

Myślę, że spróbuję to zrobić w ten sposób.
Dziękuję bardzo

Napisany przez Lars04
Myślę, że spróbuję tego sposób.

Ty także powinieneś, prawie nie da się zrobić więcej. ;-)

Przewiduje, że pozostałe pomieszczenia są wyposażone w kaloryfery i dlatego stosowano znacznie wyższą temperaturę zasilającą wynoszącą co najmniej 50°-maks. 60°.
W dzisiejszych czasach przy temperaturze zewnętrznej -20° maksymalna temperatura wynosi 30-35°. (Przy standardzie KFW55 prawdopodobnie tylko 30°-32°) Nie odczuwasz ciepła podłogowego ogrzewania, ponieważ temperatura jest niższa niż temperatura ciała. Odczuwasz jedynie miejsca, które nie są ogrzewane, ponieważ są wtedy zimne od podłogi. Ale dotyczy to tylko chodzenia boso po płytkach.

Tak dokładnie, jesteś w tym naprawdę dobrym, no co można wywnioskować z twoich komentarzy!
Ponieważ sam nie mam podłogowego ogrzewania, nie jestem oczywiście ekspertem w tej dziedzinie. Ale oczywiście jest jasne, że w przypadku podłogowego ogrzewania proces wygląda inaczej i wymaga innych ustawień niż w przypadku kaloryferów. Z pewnością praktyczna wiedza, znać kogoś, do kogo można się zwrócić, jeśli potrzebujesz porady w tej sprawie!

Napisany przez 2tneub
Jestem też tylko laikiem, ale po zbudowaniu mojego domu 5 lat temu intensywnie zająłem się ustawieniami mojego ogrzewania i przeczytałem wiele na ten temat. Na pewno to wiele przyniosło.

Jestem tylko laikiem, ale po zbudowaniu mojego domu pięć lat temu intensywnie zająłem się ustawieniami ogrzewania i dużo na ten temat przeczytałem.
Zdecydowanie przyniosło to pewne rezultaty.

Tak więc stoi wiatr. Kiedy nadejdzie czas budowy domu, zdecydowanie jeszcze raz się nad tym pochyłę, to pewne. Tutaj można już znaleźć wiele pomocnych i informacyjnych treści =)
Widać, że dużo się tym tematem zajmowałeś!

Napisany przez Lars04

Dlatego wieje wiatr. Kiedy nadejdzie czas budowy domu, na pewno dokładniej się temu przyjrzę, to pewne. Tutaj można już wziąć wiele pomocnych i informacyjnych rzeczy =)
Widać, że dużo się na ten temat nauczyłeś!

Dlatego istnieje to forum ^^

Napisany przez 2tneub
Nowoczesne ogrzewanie w nowych budynkach głównie działa dzięki ogrzewaniu podłogowemu. Tam cementowa posadzka jest źródłem ciepła, która stopniowo oddaje temperaturę. Ktoś, kto na swoim blogu opowiada o inteligentnych regulacjach ogrzewania za pomocą czujników okien, wskakuje na pociąg robimy wszystko smart bez sensu. Z jednej strony to tylko wyłudzanie pieniędzy, z drugiej strony nie oszczędza energii, jeśli rozważymy ogrzewanie powierzchniowe. Zanim efekt w ogóle zaistnieje po kilku godzinach w ogrzewaniu podłogowym, okno powinno być już dawno zamknięte. Aby teraz ponownie przyspieszyć oszczędne ogrzewanie, potrzebuję więcej energii niż faktycznie potrzeba, co nieuchronnie prowadzi do wyższej temperatury zasilającej i tym samym do wyższych kosztów ogrzewania. Najbardziej efektywne pod względem zużycia energii jest system, który może działać równomiernie z niską temperaturą zasilającą. Im niższa, tym lepiej. Jednak działa to tylko wtedy, gdy zagwarantowane jest, że nie działają jakieś pojedyncze regulacje pomieszczeń, które ingerują pełną siłą hamowania i pełną mocą. Połączone termostaty w skrzynce rozdzielczej znają tylko stany 0 i 1, czyli otwarte i zamknięte. Indywidualna regulacja pomieszczeń zawsze prowadzi do zmieniającej się temperatury wokół temperatury docelowej. Bardziej sensowne byłoby więc wyłączenie indywidualnej regulacji pomieszczeń i właściwe dostosowanie termiczne, którego jednak nie może przeprowadzić firma instalacyjna, lecz sam mieszkaniec. PS: Ostatecznie znowu szukałem właściciela strony i zauważyłem, że firma Artim prowadzi wiele stron z usługami dyżurnymi różnych branż, które po późniejszych badaniach okazały się fałszywymi stronami.

Napisany przez 2tneub
Uwaga: Podany przeze mnie post został usunięty

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata