Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Komunikat ze Stadtskasse przekracza przepisy prawne.

Napisany przez MisterPiet
Dostaję czynsz od moich rodziców, a dokładnie w gotówce. Pieniądze te przeznaczyłem na nowy dach. Koszt dachu to 5 000 [url]euro[/url], a gotówka była dość pokaźna. Dostawca dachu chciał otrzymać swoje pieniądze w gotówce. Więc idę do Sparkasse Altenkirchen Westerwald Sieg i chcę wymienić pieniądze na banknoty o nominale 500 [url]euro[/url] - żeby odbiorca miał łatwiej. I nagle dostaję groźbę, że zostanie to zgłoszone dalej. Jestem klientem Sparkasse Altenkirchen. Obowiązujące przepisy mówią o limicie 15 000 [url]euro[/url]. (zasięgnąłem informacji później) Moje pytanie do Forum, czy możliwe jest, że Sparkasse (instytucja publiczna) działa ponad ustawowe przepisy? W jakiś sposób donosi na swoich klientów? Zostaję skierowany przez Sparkasse do wewnętrznych instrukcji pracy.

Napisany przez hanes
Znajdź inną bank....

Napisany przez peer
Dlaczego opłata czynszu jest w gotówce? Czy te przychody z czynszu są opodatkowane? Dlaczego płacić za dach gotówką? Wszystko to naprawdę wydaje się bardzo podejrzane. Czy coś tu jest ukrywane? Czy chodzi o unikanie podatków? Rozumiem, że bank chce mieć dowód pochodzenia środków.

Napisany przez Birgit
To wygląda na ewidentne uchylanie się od podatków, dlatego bank reaguje w ten sposób. Całkowicie słusznie, moim zdaniem.

Napisany przez MisterPiet
No cóż, byłbym głupi, gdybym nie podał wynajmu, przecież dzięki odliczeniu odzyskam pieniądze. Dokładnie tak samo robię z kosztami związanymi z dachem. Rodzice są jeszcze z starej daty, gotówka rządzi. Zmieniam bank i wybieram taki, który odpowiedniej dba o dane klientów.

Napisany przez Cici
Bank jest zobowiązany do zarejestrowania danych klienta i w razie potrzeby przekazania ich dalej, gdy zostanie przekroczona pewna granica (obecnie nawet tylko 10 000 [url]euro[/url], a nie 15 000 [url]euro[/url]), takie są przepisy prawne. Ponadto bank jest zobowiązany do zgłaszania danych nawet przy mniejszych kwotach gotówki, jeśli istnieje podejrzenie prania brudnych pieniędzy. Jeśli zatem wewnętrzne przepisy banku uznają, że 5000 [url]euro[/url] już kwalifikuje się do zgłoszenia, to prawdopodobnie nie będzie można temu nic zaradzić. Co jest zauważalne w tym przypadku, to że bank wcześniej w ogóle cię o tym poinformował. Zazwyczaj takie zgłoszenia są dokonywane bez wiedzy klienta i kierowane do organów administracyjnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata