Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Doświadczenia z obligacjami?

Napisany przez sauerkraut75
Cześć droga społeczności,
jestem zupełnie nowy tutaj na forum i także nowicjuszem jeśli chodzi o obligacje, inwestycje i [url]lokaty[/url].
Czy ktoś mógłby mi krótko i zwięźle wyjaśnić, czym dokładnie jest obligacja? Byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ nie jestem pewien, czy naprawdę w 100% rozumiem, o co dokładnie tutaj chodzi.
Ponadto chciałem zapytać, co sądzicie o obligacjach? Dlaczego warto tutaj lokować pieniądze? Jakie (rodzaje) obligacji polecacie?
Bardzo wdzięczny będę za wasze odpowiedzi i wasz czas oraz już bardzo ciekawy, co macie do powiedzenia!

Napisany przez 2titan1981
Powiedz najpierw, jakiego rodzaju obligacje Cię dokładnie interesują. Dlaczego obligacje, a nie ETF-y?

Napisany przez anilo
Cześć,
w celu pozyskania kapitału rząd, sektor publiczny, zagraniczne państwa lub firmy mogą emitować obligacje o stałym oprocentowaniu.
W tym przypadku inwestor ma prawną pozycję wierzyciela. Osoba lub instytucja pozyskująca środki finansowe za pośrednictwem tych papierów wartościowych nazywana jest emitentem.
Inwestor otrzymuje ustalony z góry stopień oprocentowania na określony czas.
W zależności od zdolności kredytowej emitenta, obligacje mogą być uważane za bezpieczne lub ryzykowne. Przed nabyciem ważne jest zatem zorientowanie się, kto jest dłużnikiem, jaka jest jego [url]zdolność kredytowa[/url]
i jakie zabezpieczenia oferuje.
Jeśli emitentami są rząd lub regiony, bezpieczeństwo stanowi zdolność podatkowa danego kraju/regionu.
W przypadku, gdy emitentem jest firma, zabezpieczeniem mogą być na przykład poręczenia, deklaracje patronackie lub nieruchomości.

Powiedz najpierw, jakiego rodzaju obligacje cię dokładnie interesują. Dlaczego obligacje, a nie ETF-y?

Aktualnie nie mogę jeszcze powiedzieć, na jakiego rodzaju obligacje dokładnie mam ochotę. Jak już wspomniałem, nie znam się zbyt dobrze na tym obszarze i chcę przede wszystkim dowiedzieć się, jakie rodzaje obligacji w ogóle istnieją.
Temat ten poruszyłem z kolegą, który niedawno apparently zainwestował w obligacje i bardzo z tego zachwalał. Dlatego jestem ciekawy, chciałbym się zaznajomić i pozyskać jak najwięcej opinii.

Witaj,
w celu pozyskania kapitału rząd, sektor publiczny, zagraniczne państwa lub przedsiębiorstwa mogą emitować obligacje o stałym oprocentowaniu.
Inwestor wówczas zajmuje pozycję wierzyciela. Osoba, która pozyskuje środki finansowe poprzez te papiery wartościowe, nazywana jest emitentem.
Inwestor otrzymuje ustalony oprocentowany na określony okres czasu.
W zależności od zdolności kredytowej emitenta, mogą być one bezpieczne lub ryzykowne. Przed zakupem ważne jest zatem dowiedzieć się, kto jest dłużnikiem, jaka jest jego [url]zdolność kredytowa[/url]
oraz jakie zabezpieczenia oferuje.
Jeśli emitentem są rząd lub kraje, to solidność zapewnia zdolność podatkowa rządu/kraju.
Jeśli emitentem jest przedsiębiorstwo, zabezpieczenia mogą obejmować gwarancje/deklaracje poręczenia/nieruchomości.

Dzięki za dobrą wyjaśnienie anilo!
Jest wiele rzeczy do uwzględnienia i sprawdzenia z góry w tym temacie. Podobnie jak w przypadku prawdopodobnie wszystkiego, gdy chodzi o inwestowanie pieniędzy.
Niemniej jednak bardzo pomocne jest być zwróconym uwagę na to, na co należy zwrócić uwagę. Dziękuję za poświęcony czas, opis jest dla mnie zrozumiały, a temat wydaje się teraz jeszcze bardziej przejrzysty =)

Napisany przez anilo
Cieszę się, że mogłem pomóc trochę. Jeszcze jedno: Przy wyborze inwestycji zawsze zależy na tym, czy chcesz oszczędzać miesięcznie, czy zainwestować jednorazową kwotę. Czy chcesz inwestować krótko- czy długoterminowo. I na jakie ryzyko jesteś otwarty. Przy długotrwałych inwestycjach, jak zauważył już titan1981, można również korzystać z ETF-ów.

Cieszę się, że mogłem trochę pomóc. Jeszcze jedno spostrzeżenie: Przy wyborze inwestycji zawsze zależy to od tego, czy chce się oszczędzać miesięcznie czy dokonać jednorazowej inwestycji. Czy chce się inwestować krótko- czy długoterminowo. I na jakie ryzyko jest się otwarty. Przy długoterminowych inwestycjach można również, jak zauważył już titan1981, korzystać z ETF-ów.

Masz oczywiście rację. To zależy przede wszystkim od tego, czy chcesz dokonać inwestycji długoterminowej czy względnie krótkoterminowej. Inwestycje długoterminowe są zdecydowanie bardzo sensowne, ponieważ w pewien sposób planuje się przyszłość. Czy znasz obligacje, z których można dość szybko wyprowadzić pieniądze? Czyli gdzie inwestuje się i kilka lat później można czerpać zyski? Dodatkowo nie chodzi o ogromne sumy pieniędzy, myślę raczej o nieco mniejszej inwestycji =)

Napisany przez anilo
Tak, znam krótkoterminowe obligacje.

Owszem, znam krótkoterminowe obligacje.

A co na przykład możesz polecić lub z czym już masz doświadczenie?
Do tej pory nie udało mi się znaleźć niczego, co mnie do końca przekonało... ale muszę również przyznać, że w ostatnim tygodniu nie poświęcałem temu zbyt wiele uwagi, ponieważ miałem bardzo stresujący tydzień za sobą. Bardzo cieszę się, że jutro jest poniedziałek i zaczyna się nowy tydzień!
W każdym razie nadal będę wdzięczny za wszelkie zalecenia i materiały do przeczytania na ten temat =)
Myślę, że nigdy dość nie można przeczytać na ten temat, ponieważ jest to po prostu tak złożone zagadnienie. Czy regularnie odwiedzasz jakieś konkretne strony, aby być na bieżąco z wydarzeniami w tej dziedzinie?

Napisany przez Cici

Do tej pory nie znalazłem jeszcze czegoś, co mnie naprawdę przekonuje..

Moje wrażenie jest takie, że sam jeszcze nie jesteś pewien, czego właściwie chcesz. Czy chodzi o krótkoterminowe granie, średnioterminowe spekulacje czy długoterminowe inwestycje? Czy chcesz bezpieczeństwa czy zwrotów? Bo obu tych rzeczy jednocześnie nie ma.

W artykule na Wikipedii na ten temat najważniejsze wpływy na kursy są dość zrozumiale przedstawione. Co do poszczególnych terminów fachowych, można dodatkowo poszukać informacji. Możesz wprowadzić do wyszukiwarki swoje preferowane parametry i wybrać z listy odpowiednie kandydatury. W ten sposób nie musisz polegać na żadnych gorących wskazówkach, które praktycznie nigdy nie pasują do twojego profilu inwestycyjnego i ryzyka.

Napisany przez Zweckpessimist

Co mógłbyś na przykład polecić lub z jakimi doświadczeniami się już zetknąłeś? Do tej pory nie udało mi się znaleźć na coś, co by mnie naprawdę przekonało... ale muszę przyznać, że w ostatnim tygodniu nie poświęcałem temu tematowi zbyt wiele uwagi, ponieważ miałem bardzo stresujący tydzień za sobą. Bardzo dziękuję Bogu, że jutro jest poniedziałek i zaczyna się nowy tydzień! Najwyraźniej nadal jestem wdzięczny za wszelkie rekomendacje i materiały do przeczytania na ten temat =) Myślę, że nigdy dosyć nie przeczytasz na ten temat, bo to po prostu tak złożony temat. Czy masz jakieś konkretne strony, na których regularnie śledzisz zmiany w tym obszarze?

Anilo ma rację co do ogólnej definicji, zgodnie z którą obligacja to przede wszystkim weksel dłużny, który może być emitowany zarówno przez państwa, jak i przedsiębiorstwa. Co do tego, co napisała Cici, muszę się zgodzić. Zanim można zdobyć doświadczenie w inwestowaniu, trzeba przede wszystkim przynajmniej w przybliżeniu zrozumieć język i podstawowe zależności rynku. Oczywiście trzeba sobie uświadomić, w jakiej wysokości chce się inwestować, na jak długo pieniądze mają być zainwestowane, a także, oczywiście, jak ocenić stosunek między minimalnym ryzykiem a dochodem. W pewnym sensie każda forma inwestycji jest zakładem, ale prawdopodobieństwa zawsze się różnią. Ocenę można jednak lepiej dokonać, posiadając większą wiedzę. Generalnie rzecz biorąc - obligacje są z reguły mniej zmienne niż na przykład rynek akcji, ale mają też swoje własne zasady. Ostatnio obligacje państwowe dla małych inwestorów, poza obszarami spekulacyjnymi, były mniej interesujące, sięgały nawet ujemnych stóp procentowych. Obligacje korporacyjne mają większy zakres w obie strony. Ważne jest, jeśli nie chce się, jak niektórzy sugerują, powierzać odpowiedzialności za fundusze innym, aby interesować się poszczególnymi branżami, konsultować bilanse i ratingi oraz ogólnie uzyskiwać dobrą orientację zarówno w zakresie oferty, jak i ewentualnych ograniczeń.

Anilo ma już rację z tą ogólną definicją, obligacja to przede wszystkim weksel dłużny, który może być wydany przez państwo lub przedsiębiorstwo. Poza tym obowiązuje to, co napisała Cici. Zanim można zdobyć doświadczenie w inwestowaniu w coś, trzeba przynajmniej w przybliżeniu zrozumieć zarówno język, jak i ogólne związki na rynku. Oczywiście trzeba sobie uświadomić, w jakiej kwocie chce się zainwestować, jak długo pieniądze mają być związane, a także jak ocenić stosunek między minimalnym ryzykiem a stopą zwrotu. W pewien sposób każda inwestycja to zakład, ale prawdopodobieństwa są zawsze różne. Oczywiście można to lepiej ocenić, gdy się ma większą wiedzę. Ogólnie rzecz biorąc - obligacje są z zasady mniej zmienne niż na przykład rynek akcji, ale także mają swoje własne zasady. Obligacje państwowe były w ostatnich latach dla małych inwestorów poza obszarem spekulacji raczej mniej interesujące, zdarzało się nawet, że dochodziło do ujemnych stóp procentowych. Obligacje firmowe mają większy zakres, w obie strony. Ważne jest, jeśli nie chce się delegować odpowiedzialności za fundusze osobom trzecim, żeby interesować się poszczególnymi branżami, konsultować bilanse i oceny ratingowe oraz ogólnie pozyskiwać dobre zrozumienie, zarówno oferty, jak i ewentualnych ograniczeń.

Myślę, że teraz mam całkiem niezłe pojęcie o tym, czym dokładnie jest obligacja - dzięki dobrym wyjaśnieniom i miłym pomocom tutaj =)
Dla mnie to jest teraz po prostu czyste zainteresowanie. W tej chwili nie mam zamiaru inwestować moich pieniędzy, ale biorę to pod uwagę na przyszłość. Dlatego uważam za ważne, aby już teraz wyrobić sobie zdanie na ten temat i zdobyć jak najwięcej informacji.
Czy mógłbyś podać konkretne przykłady obligacji, które mogą być interesujące dla inwestorów w zakresie od kilku do kilkunastu tysięcy? Mniej więcej ten zakres byłby dla mnie interesujący. Ponadto byłoby oczywiście korzystne móc szybko odnieść zysk z inwestycji. Cieszę się na bardziej szczegółowe informacje, aby móc zgłębić temat jeszcze bardziej =)

Napisany przez Zweckpessimist

Uważam, że mam już dość dobry obraz tego, czym dokładnie jest obligacja - dzięki dobrym wyjaśnieniom i miłej pomocy tutaj =)
Dla mnie jest to obecnie przede wszystkim czyste zainteresowanie. W tej chwili nie mam zamiaru inwestować pieniędzy, ale rozważam to na przyszłość. Uważam za bardzo ważne, abym wcześnie wykształcił sobie opinie na ten temat i zdobył jak najwięcej informacji.
Czy możesz podać konkretne przykłady obligacji, które są interesujące dla inwestorów w zakresie od czterech do pięciu cyfr? Taki zakres byłby dla mnie interesujący. Ponadto byłoby korzystne móc w miarę szybko odnieść zyski z tej inwestycji. Cieszę się z bardziej szczegółowych informacji, aby móc się bardziej zgłębić =)

Proszę bardzo, to jednak tylko początek punktu wyjścia, zanim zacznie się bardziej pogłębiać. Myślę, że ogólnie można mieć dość doświadczeń początkujących w branży, ale zależnie od gustu, wspomniane fundusze są również opcją, jeśli chcesz tylko obserwować pośrednio. Jeśli chodzi o zdobywanie informacji, dobrze jest pytać ogólnie, masz jeszcze wystarczająco czasu, aby się przygotować, lub przejrzeć możliwości. Chociaż rozumiem, że ogólna sytuacja z procentami zainteresowała w ciągu ostatnich lat, lepiej znać swoje opcje. Być może będziesz musiał sięgnąć po przewodnik w postaci książki, aby móc samodzielnie oceniać bardziej zaawansowane analizy. Chciałbym jednak powiedzieć, że nie chciałbym udzielać ogólnych porad - moim zdaniem nie ma jednoznacznych zaleceń, kwestia opiera się na własnych preferencjach/wartościach i chodzi o własny kapitał. W mojej ocenie, w ostatnich latach były interesujące oferty z sektora Green Economy, (dodałem do swojego portfela zarówno obligację związana z energią wiatrową, jak i Deutsche Lichtmiete Invest związana z oświetleniem), ponieważ dane liczbowe i perspektywy rynkowe są stabilne, a przemysł się również modernizuje. Wartości, o których wspomniałeś, są ogólnie możliwe, jednak należy liczyć się z minimum 5-6 latami, jeśli planuje się utrzymać obligację do końca. Niezależnie od twojego wyboru zrozumienie branż i bilansów jest zawsze ważne, a ratingi, jak już wspomniałem, bardzo pomagają. Powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata