Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania przy negatywnej historii kredytowej Schufa

Napisany przez Julio5000
Cześć,

mam pytanie:

Moja wynajmująca chciałaby pozbyć się swojego mieszkania i zaoferowała mi je za 60 000 [url]euro[/url]. Mam 29 lat, zarabiam 1500 [url]euro[/url] netto, nie mam wkładu własnego i niestety mam negatywny wpis w rejestrze dłużników. Mimo że jest to kwota tylko 60 [url]euro[/url], mój bank powiedział mi, że nie dostanę [url]kredytu[/url] z tego powodu. Mój wujek jest agentem nieruchomości i nawet on mówi, że w moim przypadku też nie miałby banku. Spróbowałem sam. Nawet nie mogę dostać raty za pralkę kosztującą 499 [url]euro[/url].

Jak do tej pory, jakie inne możliwości ma się w takiej sytuacji? Przejrzałem auxmoney i smava, ale oprocentowanie wynosi od 3,99% do 11,26%.

Czy mogę tam rozpocząć finansowanie i spłacić je po 3 lub 4 latach, kiedy wpis w rejestrze dłużników zostanie usunięty? Bo wtedy teoretycznie, mając czysty wpis w rejestrze dłużników, powinienem dostać normalne warunki finansowania w zwykłym banku. Jeśli zakładam spłatę w ciągu 10 lat z oprocentowaniem 5% (a takiego oprocentowania prawdopodobnie nawet nie dostanę), miałbym ratę w wysokości 780 [url]euro[/url], plus opłaty dodatkowe, opłaty za mieszkanie, opłaty za prąd, około 1000 [url]euro[/url] miesięcznego obciążenia, co jest dla mnie trochę za dużo jak na moje zarobki, więc wolę nadal wynajmować mieszkanie za 300 [url]euro[/url] zimnego miesięcznie.

Kto ma jeszcze porady? Zresztą: Pozyczenie od rodziców odpada, oni sami mają jeszcze do spłacenia 3 [url]kredyty[/url]. Pożyczanie pieniędzy w rodzinie jest również słabym pomysłem, pieniądze mogą i tak być dostępne, ale kontakt z wujkami i ciotkami jest znikomy, więc nawet o coś takiego się nie pyta :-/

Napisany przez Alex [CryptoMod]
63.000 EUR (cena zakupu + koszty dodatkowe) przy stopie oprocentowania 2% i spłacie w wysokości 8% wynosiłyby miesięczną ratę w wysokości 525 EUR, a pozostały dług po 10 latach wyniósłby 7.000 EUR.

Czy wpis w rejestrze Schufa został uregulowany (czyli opłacony) i pozostaje tam praktycznie tylko przez 2 lata?

Twoja sytuacja wyjściowa, tj. 1.500 EUR wynagrodzenia netto i brak własnego kapitału, nie jest różowa. Musisz również wziąć pod uwagę, że jeśli wspólnota właścicielska podejmie decyzję o remoncie, gdzie każdy właściciel będzie musiał wpłacić dodatkowo kilka tysięcy EUR, będziesz musiał również się w to włączyć...

Napisany przez Julio5000
Wrak nie jest jeszcze zakończony, ale dowiedziałem się od mojej doradczyni finansowej, że prawdopodobnie jest tam około 60 euro. Powiedziała mi, żebym to wyjaśnił. Niemniej jednak, pomimo niskiej kwoty, może to stanowić kryterium dyskwalifikujące do uzyskania finansowania.

Twój przykład obliczeń jest dobry, ale nigdy nie dostanę 2% oprocentowania z moją sytuacją wyjściową. Jeśli tak jest, gdzie to jest? :-)

W kosztach utrzymania mieszkania są już uwzględnione rezerwy na naprawy. Ale są również specjalne opłaty dodatkowe. Na przykład niedawno cała dach Tiefgarage musiała zostać wymieniona za 15 000 euro. Takie wydatki nie są uwzględnione w rezerwach na naprawy.

Nie, to jeszcze nie jest zakończone, po prostu usłyszałem od mojej doradczyni finansowej, że jest tam około 60 euro. Powiedziała mi, żebym to wyjaśnił.

Bardzo dobry pomysł, już zaczęłaś?

Twoje przykłady obliczeń są dobre, ale nigdy nie otrzymam 2% odsetek z mojej sytuacji wyjściowej. Jeśli tak, to gdzie? :-)

W banku jako kredyt ratalny, jeśli wpis w Schufa został już załatwiony...

Ale są też specjalne wpłaty.
Ostatnio, na przykład, trzeba było całkowicie odnowić dach garażu podziemnego za 15 000 euro.
Coś takiego nie jest uwzględnione w funduszu remontowym.

Dokładnie o to mi chodziło. Wtedy masz ogromny problem, dlatego też poleciłbym Ci najpierw zaoszczędzić trochę. Tak 3-4 pensje netto, a potem zastanawiać się.

Napisany przez NaTwoim13

W przypadku [url]kredytu[/url] ratalnego w banku, gdy wpis w Schufa został zrealizowany....

Niestety, zazwyczaj nie jest to takie proste, ponieważ zrealizowany wpis pozostaje negatywny, a informacje banku dotyczące pozytywnej oceny pozostają również takie same, zwłaszcza jeśli warunki (kapitał własny, dochód netto) nie poprawiają znacząco sytuacji w kontekście realizacji wpisu. Jeśli warunki te zostaną spełnione - dostępny kapitał i potencjalnie wyższy dochód - w wyjątkowych przypadkach taki niewielki wpis negatywny może przy sprzyjających warunkach doprowadzić do pozytywnej oceny.

Zrealizowanie wpisu nie jest wystarczające, musi on zostać całkowicie usunięty, co następuje 3 lata po zrealizowaniu, na koniec roku.

Istnieje jednak możliwość, ale nie w stopie 2%.

Napisany przez Julio5000
[cytat=noelmaxim">
Istnieje jednak możliwość, aczkolwiek nie na poziomie 2% oprocentowania.
[/cytat]
Czy możesz to bliżej wyjaśnić? Jakie oprocentowanie byłoby realistyczne? 5% byłoby możliwe?

Pozdrowienia

To sformułowałem trochę nieszczęśliwie.... Przez zrobione miałem na myśli, kiedy jest całkowicie usunięte....

Czyli opłacone i usunięte po 2 latach....

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że zostanie to usunięte dopiero pod koniec 3. roku.

W przypadku pełnego finansowania przy negatywnej historii w SCHUFA w grę wchodzi tylko jedna bank, żeby tak tylko wspomnieć. Nie da się tam rozwijać dużych koncepcji.

Miałem kiedyś taki sam i został usunięty po 2 latach.... Myślałem, że zostanie usunięty po 3 latach, ale tak się nie stało.

Ale szczerze mówiąc, czy to nie jest przypadek, w którym powinno się powiedzieć odpuść?
Brak oszczędności, zapis w bazie dłużników, niskie wynagrodzenie netto......

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to nie wchodzi w grę, ale patrząc drugi raz można zauważyć następujące rzeczy, które należy dalej zastanowić:

1) Niska suma inwestycji
2) Właściciel zna mieszkanie i chciałby być może w nim nadal mieszkać, co może się zmienić, jeśli sprzeda nieruchomość komuś innemu
3) Obciążenia odsetkami i spłatami mogą wynosić nawet 380 [url]euro[/url] pomimo pełnego finansowania i negatywnego wpisu w Schufa. Ile obecnie płaci za czynsz?
4) Właściciel jest młody, więc wysoki poziom spłat nie jest konieczny ze względu na wiek emerytalny
5) Czy mieszkanie i budynek są w dobrym stanie? Czy są odpowiednie rezerwy? Czy widoczne jest zaniedbanie w zakresie napraw?

Oczywiście należy również zadać pytanie, ile wyniosą dodatkowe opłaty za mieszkanie?

Teoretycznie mógłby uzyskać finansowanie, ale czy ma to sens, może zadecydować jedynie właściciel, biorąc pod uwagę swoją indywidualną sytuację mieszkaniową, życiową oraz zarobki.

Napisany przez 2utopus
Ogólnie pytają, dlaczego właścicielka chce sprzedać - warto zobaczyć ostatnie protokoły zebrania wspólnoty mieszkaniowej - jeśli widoczne są większe remonty, mogą one być już omówione tam. Koszty eksploatacyjne, których płaci właściciel, zazwyczaj obejmują również koszty niepodlegające rozliczeniu, które musi ponieść właściciel, a nie najemca. (Naprawy/zarządzanie nieruchomością/...) Co powiesz na sprzedaż z opcją wynajmu - czy właścicielka chce pieniądze natychmiast?

1) Niska suma inwestycyjna
2) TE zna mieszkanie i chciałaby być może tam nadal mieszkać, co może przestać być możliwe, jeśli właściciel sprzeda je komuś innemu
3) Obciążenie odsetkami i spłatą może wynosić 380 [url]euro[/url] pomimo pełnego finansowania i negatywnej oceny w Schufa. Ile obecnie płaci za czynsz?
4) TE jest młody, wysoka spłata nie musi być konieczna ze względu na wiek emerytalny
5) Czy mieszkanie i budynek są w dobrym stanie? Czy są wystarczające rezerwy? Czy jest zauważalne zaleganie w naprawach?

Zaznaczyłbym zielonym ptaszkiem punkty od 1 do 4. Moim zdaniem punktem krytycznym jest punkt 5.
Jeśli za 2-3 lata zostanie podjęta decyzja o np. wymianie dachu i każdy musi dołożyć 5000 [url]euro[/url]... Skąd weźmie się wtedy ta gotówka? Istnieje też potencjał oszczędności, ale jak dotąd nie został wykorzystany.

1500 [url]euro[/url] netto, 300 [url]euro[/url] czynsz (przyjmując szczerze 600 [url]euro[/url]) pozostaje 900 [url]euro[/url] dla 1 osoby.... Powinno dać się odłożyć 300-400 [url]euro[/url], co wydaje się nie zostało zrobione. Ponieważ finansowanie (380 [url]euro[/url]/miesiąc) z pewnością będzie droższe niż obecny czynsz, jak więc planuje się oszczędzać?

Napisany przez Julio5000

3) Obciążenie odsetkami i spłatami może wynosić 380 [url]euro[/url] pomimo pełnego finansowania i negatywnego wpisu w Schufa. Ile obecnie płaci za wynajem?

Obecnie płacę 310 [url]euro[/url] czynszu.

Na ile lat to obliczone? Gdybym to przeliczył na 10 lat przy oprocentowaniu 5%, również otrzymałbym ratę przekraczającą 700 [url]euro[/url]. Wtedy zrezygnowałbym.

Czy naprawdę nie można refinansować finansowania po 3-4 latach, czyli gdy wpis w Schufa zniknie, aby skorzystać z niskiego oprocentowania, czy trzeba zapisać się na wysokie oprocentowanie wynoszące 5, 6 lub 7% na 10 lat?

Cytat noelmaxim

5) Czy mieszkanie i teren budynku są w dobrym stanie? Czy są odpowiednie rezerwy? Czy widać zaniedbania?

Oczywiście, pytanie brzmi, ile wynosi opłata za zarządzanie budynkiem?

Słyszałem, że instalacja grzewcza (olejowa) oraz dach garażu i elewacja zewnętrzna mogą wkrótce wymagać remontu. Budynek z lat 80., ale u mnie są stare drewniane okna z pojedynczą szybą, stara łazienka z niebieskimi płytkami i w kuchni taki bojler do podgrzewania wody, taki jak kiedyś. Ale mogę się z tym pogodzić i nie mam teraz pieniędzy na ponowne wydanie 20 000 [url]euro[/url].

Cytat utopus

Pytanie również brzmi, dlaczego właścicielka chce sprzedać - najlepiej obejrzeć protokoły z ostatnich zebrań wspólnoty mieszkaniowej - jeśli widoczne są większe prace remontowe, mogły zostać tam już omówione. Opłata za zarządzanie, którą płaci właściciel, zazwyczaj obejmuje także koszty nieulegające podziałowi, które musi ponosić właściciel, a nie najemca.
(Naprawy/zarządzanie budynkiem/...)
Jak wygląda sprzedaż z dofinansowaniem - czy właścicielka chce otrzymać pieniądze od razu?

Sprzedaje, ponieważ jej zdaniem koszty ją pochłaniają i wkrótce będzie tylko przepłacać, dlatego chce pozbyć się mieszkania. Ponadto finansowe trudności wynikające z opieki nad matką. Z dofinansowaniem na wynajem prawdopodobnie odpada, raczej podejrzewam, że chce jak najszybciej otrzymać pieniądze. Dlatego też dobra oferta. W przeciwnym razie sprzedałaby nieruchomość za 75 000 [url]euro[/url] lub więcej online, wie, że rynek jest bardziej wartościowy, ale mamy dobre relacje i chciałaby, aby nieruchomość trafiła w dobre ręce.
Na koniec odnośnie opłaty za zarządzanie budynkiem: Tak, oczywiście, istnieje, wśród tych kosztów, które i tak mam jako najemca w postaci moich kosztów eksploatacyjnych (115 [url]euro[/url]), w tym już zawarte są koszty ogrzewania, plus około 100 [url]euro[/url] miesięcznie na zarządcę, bank, naprawy, rezerwy, itp.

Napisany przez Julio5000
-----------

Napisany przez Julio5000
Tutaj ponownie jest wątek. 3) Obciążenie odsetkami i spłatą kapitału może wynieść 380 euro pomimo pełnego finansowania i negatywnego wpisu w Schufa. Ile obecnie płaci on za czynsz? Skąd wzięła się kwota 380 euro? Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Jaki jest stopień procentowy w tym przykładzie obliczeń i jaka jest okres kredytu? Powiem tak: Jeśli do ceny zakupu 60 000 dojdą jeszcze 60 000 odsetek, to całość nie ma sensu. Przy późniejszej sprzedaży poniosę stratę.

Napisany przez NaTwoim13
O czym chcesz teraz porozmawiać po pół roku? Czego chciałbyś się dowiedzieć? Z negatywnym wpisem w Schufa można uzyskać finansowanie na kwotę zakupu plus 30 000 euro, jednakże pod warunkiem oprocentowania przekraczającego 5%.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Noelmaxim, nie do końca poprawna odpowiedź. To zależy od negatywnej oceny. Rozwiązania finansowania przy negatywnej historii w Biurze Informacji Kredytowej są dostępne w zależności od obiektu, stanu w Biurze Informacji Kredytowej, dochodu, zaczynając od około 2,xx%. Im gorsza historia w Biurze Informacji Kredytowej (na przykład uniknięcie licytacji komorniczej), tym wyższe oprocentowanie powyżej 5%. Każda „sprawa” jest po prostu inna.

Napisany przez NaTwoim13
Dla mnie jedyną opcją tutaj jest Consors Finanz, a przy wpisie negatywnym w Schufa w wysokości 600 euro nie wchodzi w grę Near Prime. Żadne inne banki, które ewentualnie mogłyby zaakceptować wpis negatywny, na pewno nie podejmą się tej kwoty (finansowanie w całości).

Niemniej jednak. Zawsze zależy to bezpośrednio od sytuacji. Każdy ma swoje priorytety w codziennej pracy.

Napisany przez tomy778
Trzymaj się z dala od tego mieszkania...Dlaczego? - Oprocentowanie zbyt wysokie z powodu twojej historii kredytowej w Schufa - Przed tobą wiele prac (okna, elewacja, dach itp.), które w końcu staną się dodatkowym obciążeniem finansowym, a ty nie masz na to pieniędzy...To prawdopodobnie główny powód sprzedaży przez obecną właścicielkę (Musiała na to cały czas płacić).... Jeśli nie teraz, lepiej poczekać i poszukać czegoś lepszego po uregulowaniu kwestii z Schufa.... - Tymczasem warto rozważyć dobry plan oszczędnościowo-inwestycyjny, zabezpieczyć oprocentowanie i oszczędzać....................

Napisany przez Julio5000
Cześć noelmaxim, 60 euro, nie 600 euro. Chciałbym dowiedzieć się, jaka stopa procentowa byłaby realistyczna w moim przypadku. Czy około 5 byłoby możliwe, czy raczej 10 lub 11? Bo wtedy bym się wycofał.

Cześć Julio5000 Na pewno. Finansowanie budowy przy negatywnej historii kredytowej nie jest standardowym przypadkiem jak inne. Każdy przypadek jest inny i zależy również od twojej historii w Schufa.

Napisany przez NaTwoim13
Witaj noelmaxim, 60 euro, nie 600 euro. Chciałbym wiedzieć, jaki byłby dla mnie realistyczny oprocentowanie. Około 5% byłoby możliwe, czy raczej 10 lub 11? W takim przypadku musiałbym się wycofać. Ważne jest przede wszystkim ustalenie, jakie są koszty, jaką kwotę finansowania potrzebują? KP: ? Koszty pośrednie nabycia: ? (gdzie znajduje się obiekt, ze względu na obliczenie podatku od nabycia nieruchomości) Remont i modernizacja: ?

Napisany przez Julio5000
Mieszkanie w Dortmundzie, dosyć centralne. Teoretycznie możliwa jest renowacja i modernizacja. Wszędzie są stare drewniane okna i stare łazienki z niebieskimi kafelkami z lat 70. Ale nic bym w tym nie zmieniał. Cały czas mi to nie przeszkadzało. Poza tym znowu kosztowałoby.

Mieszkanie EUR 60.000 Dortmund bezpośrednio? Tak, można sprawdzić, nawet przy negatywnej historii kredytowej za kwotę 60 EUR. Czy te 60 EUR zostały już opłacone?

Napisany przez Julio5000
Tak, mieszkam w Dortmundzie, opłaciłem 60 €, ale mam nadal dług w Schufa przez 2 lata. Według mojej wiedzy, zostanie usunięty dopiero po 3 latach. W związku z tym zrobiłbym to tylko, jeśli oprocentowanie wynosi poniżej 5%, w przeciwnym wypadku koniec końców musiałbym oddać około 120.000 € za początkowe 60.000 €. Czy to realistyczne?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata