Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Młoda rodzina z 3 dziećmi - Możliwości finansowania

Napisany przez Earl86
Witajcie,

jestem tutaj nowy, ale w ciągu ostatnich kilku dni czytałem różne tematy. Chcielibyśmy usłyszeć od was pierwszą ocenę, czy i w jakim zakresie pewnie można byłoby uzyskać finansowanie.

Nasza sytuacja osobista:
Ja/On: 31 lat
- Praca na etacie
- 2 400,00 [url]euro[/url] netto
- dodatkowo 40,00 [url]euro[/url] świadczenie przekazywane na cele mieszkaniowe

Ona: 35 lat
- Praca na etacie, zwykle około 900,00 [url]euro[/url] netto - ale obecnie na urlopie rodzicielskim do końca lipca 2019 r., dlatego obecne dochody to:
- 300,00 [url]euro[/url] zasiłek wychowawczy
- 150,00 [url]euro[/url] zasiłek opiekuńczy
- 400,00 [url]euro[/url] praca dorywcza (od 01.08.2018 r.)
- 370,00 [url]euro[/url] alimenty na dziecko 1
- 588,00 [url]euro[/url] zasiłek rodzinny

1 dziecko, 14 lat (regularne alimenty od ojca jak wyżej),
2 wspólne dzieci, 6 lat i 1 rok

[url]kredyty[/url] ratalne:
- Finansowanie pojazdu w wysokości 230,00 [url]euro[/url] miesięcznie, okres kredytowania około 4 lata

Inne wydatki:
- standardowe, telefony komórkowe, usługi streamingowe, itp. Zakładam, że większość banków i tak stosuje standardowe stawki w takich przypadkach, czyż nie?

Kapitał własny: około 5 000,00 [url]euro[/url] (wiemy, że to nie jest majątek)
Ponadto moja żona ma indywidualne [url]konto[/url] emerytalne Riester o obecnym saldzie/wartości około 4 500,00 [url]euro[/url] - czy to też mogłoby zostać użyte jako wkład własny do finansowania budowy (jako EK)?

W 2011 roku przeprowadziliśmy remont drugiego mieszkania w domu teściów (do tej pory zamieszkiwane przez babcię), gdzie się wprowadziliśmy. Nie dokonaliśmy żadnych zmian w księdze wieczystej (nad. dziś są to własność teściów). Wtedy wkład własny (około 15 000,00 [url]euro[/url]) został wykorzystany na prace. Pozostała część kosztów została sfinansowana, również przez teściów, i spłacamy ją ratami w wysokości 500,00 [url]euro[/url] miesięcznie. (nie ma potrzeby podawania kwoty pozostałej do spłaty, ponieważ po wyprowadzce [url]kredyt[/url] i miesięczne obciążenie nie będą nas dotyczyć).

Nasze pragnienie powiększenia się lub zdobycia własnej nieruchomości wynika z następujących faktów:
- od narodzin trzeciego dziecka pojawiły się problemy z przestrzenią - plany są już skompletowane
- teść nie jest mile widziany codziennie w naszym mieszkaniu
- fakt faktyczny otrzymania państwowych dopłat

Według mojego rozeznania - poprawcie mnie, jeśli trzeba - uzyskamy następujące dopłaty (land Bawaria):

- Baukindergeld w wysokości rocznej 3 600,00 [url]euro[/url] (czy prawdziwe jest to świadczenie dla wszystkich dzieci przez 10 lat, czy przestaje się ono, gdy jedno dziecko wyprowadzi się, osiągnie dorosłość lub utraci prawo do zasiłku rodzinnych??)
- Baukindergeld Plus (Bawaria) w wysokości rocznej 900,00 [url]euro[/url]
- Bawarskie dopłaty na własny [url]Dom[/url] w jednorazowej wysokości 10 000,00 [url]euro[/url]

Przekraczona nie zostaje kwota dochodowa brutto w wysokości 120 000,00 [url]euro[/url], dlatego dopłaty zostają zabezpieczone.

Jak oceniacie tę konfigurację? Czy można uzyskać finansowanie na tych warunkach i jeśli tak, w jakiej wysokości?
Jakie dochody miesięczne mojej żony będą brane pod uwagę przez banki do oceny sytuacji domowej?
Czy bawarskie dopłaty na własny [url]Dom[/url] mogą być traktowane jako wkład własny?

Pytań co niemiara - ale to bardzo pomocne forum. Dlatego chciałbym się dowiedzieć trochę opinii.

Z góry dziękujemy i pozdrowienia
Earl86

Napisany przez Hilfe
Przepraszam, ale jaką kwotę pożyczki potrzebujecie w regionie? Widzę waszą kwotę maksymalną to 150 000 €.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Earl,

w którym regionie Bawarii mieszkasz?
Według mojego zdania, to trochę za mało na budowę nowego domu, zakup nieruchomości może być sensowny z uwagi na możliwe dopłaty.
Co masz na myśli mówiąc Bawarska dotacja mieszkaniowa? Czy masz na myśli program LABO?
Należy pamiętać, że chociaż limity dochodów nie zostaną przekroczone, to z drugiej strony często trzeba udowodnić posiadanie 15-20% wkładu własnego!

Napisany przez NaTwoim13

Cześć Earl,

W którym regionie Bawarii mieszkacie?
Moim zdaniem to za mało na nową budowę, zakup nieruchomości może być sensowny z uwzględnieniem ewentualnych dotacji.
Co masz na myśli mówiąc o bawarskim Zasiłku na [url]Dom[/url] Własny? Z programu LABO?
Należy pamiętać, że chociaż limity dochodowe z pewnością nie są przekraczane, to po drugiej stronie w niektórych przypadkach trzeba udokumentować 15-20% kapitału własnego!

Chodzi o świadczenie dla budowy domu dla dzieci oraz zasiłek na [url]Dom[/url] własny od Labo,

https://bayernlabo.de/eigenwohnraumf...genheimzulage/

Wnioskodawca nie musi posiadać kapitału własnego, wystarczy spełnić limity dochodowe.

Napisany przez NaTwoim13
Hej Earl86,

a) Baukindergeld Plus, Baukindergeld i bawarska premia na zakup własnego mieszkania nie mogą być wykorzystane jako wkład własny.

b) Bank zazwyczaj uwzględni dochód z urlopu rodzicielskiego, czy kobieta pracowała wcześniej? Czy planuje powrócić do pracy po zakończeniu urlopu rodzicielskiego - być może u tego samego pracodawcy?

c) Oszczędności z Riesterrente mogą/mogłyby zostać uwzględnione jako wkład własny

d) ogólnie sytuacja dochodowa jest w porządku, finansowanie jest zasadniczo możliwe

e) kupno nieruchomości nie musi koniecznie nie udać się z powodu braku własnego wkładu

@Pomoc, powinieneś ponownie rozważyć swoją kwotę 150 000 [url]euro[/url]:

1) Wynagrodzenie netto 2 400 [url]euro[/url]
2) Wynagrodzenie netto 900 [url]euro[/url]
3) Dodatkowa praca 400 [url]euro[/url]
3) Zasiłek rodzinny 588 [url]euro[/url]
4) Alimenty 370 [url]euro[/url]

Ustabilizowany dochód rodzinny wynosi 4 658 [url]euro[/url], jak doszedłeś do maksymalnej kwoty 150 000 [url]euro[/url] przy jednym obciążeniu kredytowym w wysokości 230 [url]euro[/url] w gospodarstwie domowym liczącym 5 osób?? Na czym opierasz te twierdzenie?

@Earl86

- Czy jest trzynasta pensja?
- Jaką miesięczną stawkę odsetkową i spłaty wymieniacie jako warunek preferencyjny?
- Jaki jest rzeczywisty dostępny wkład własny?
- Czy planujecie nową budowę czy zakup istniejącej nieruchomości?

Napisany przez 2tneub

1) Wynagrodzenie netto 2.400 [url]euro[/url]
2) Wynagrodzenie netto 900 [url]euro[/url]
3) Praca dodatkowa 400 [url]euro[/url]
3) Świadczenie rodzinne 588 [url]euro[/url]
4) Alimenty 370 [url]euro[/url]

Zrównoważony dochód rodzinny wynosi 4.658 [url]euro[/url], skąd więc w przypadku jednego obciążenia kredytowego w wysokości 230 [url]euro[/url] w gospodarstwie domowym z 5 osobami można dojść do maksymalnie 150.000 [url]euro[/url]?? Na jakich założeniach opierasz te twierdzenia?

Ponieważ praca dodatkowa rozpoczęła się dopiero wraz z rozpoczęciem urlopu rodzicielskiego, nie można automatycznie zakładać, że będzie ona nadal wykonywana, gdy wróci się do regularnej pracy po urlopie rodzicielskim. Oczywiście może tak być, że wiesz więcej.
Ponadto w ciągu 4 lat, 1 raz świadczenie rodzinne i alimenty mogą zaniknąć.
Wówczas zrównoważony dochód wynosiłby około 3600€.

@Earl86
Oprócz ryczałtów, które banki uznają w ramach pomocy, warto prowadzić przez pewien czas książkę domową, aby określić własne wydatki. Tylko mając świadomość swoich wydatków można naprawdę określić, na co nas stać. Nie należy oszukiwać siebie, uznając wiele rzeczy za jednorazowe wydatki. Co roku coś szczególnego się zdarzy, bez względu na to, czy to naprawa samochodu, nowe opony, nowa pralka czy nowe łóżko dla dziecka.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, ale jeśli wypada KG, to również odpadają stałe stawki, a praca dodatkowa nie jest podejmowana po to, aby zrezygnować z niej jutro. Jednakże o to nie chodzi, a sytuacja indywidualna nie jest nam jeszcze znana i również musi ją ocenić TE, raczej chodziło mi o kwestionowanie stwierdzenia, że jest on dobry na 150 000 [url]euro[/url].

W tej sytuacji dochodowej jest on dobry na dużo więcej, na ile ostatecznie zdecyduje jednak TE całkowicie samodzielnie.

Napisany przez Earl86
Dziękuję za wasze pierwsze opinie i wyjaśnienia.

Zanim powstanie wrażenie, że nie chcę odpowiedzieć, chciałem tylko krótko poinformować, że dzisiaj i jutro jestem w podróży służbowej i prawdopodobnie w piątek rano szczegółowo odpowiedzę na pytania i uwagi.

Do tego czasu
Pozdrowienia

Napisany przez Hilfe

Oczywiście, ale jeśli znikają świadczenia pieniężne, to znikają również odliczenia, i nie podejmuje się drugiej pracy po to, by jutro znowu zrezygnować. Jednak nie o to chodzi, a my jeszcze nie znamy indywidualnej sytuacji i to musi ocenić TE, raczej chodziło mi o to, aby podważyć stwierdzenie, że jest dobry na 150 000 [url]euro[/url].

Z takim dochodem jest dobry na dużo więcej, ale ostatecznie decyzję podejmuje sam TE.

mogę ci powiedzieć. Już zostało napisane, że świadczenia alimentacyjne znikną, więc trzeba to uwzględnić. Poza tym, Land Bawaria i 2400 [url]euro[/url] netto to raczej niewiele. W jednym z droższych landów. dwoje małych dzieci kosztuje więcej niż zasiłek rodzinny. Po prostu tak jest. Ten, kto ma dwoje małych dzieci, wie. zasiłek rodzinny nie wystarczy na opiekę, jedzenie, kluby, ubrania i wakacje,

to dla mnie oznacza maksymalnie 150-200 tysięcy [url]kredytu[/url]. w przeciwnym razie witamy w przymusowej egzekucji

Napisany przez Alex [CryptoMod]

poza tym Land związkowy Bawaria i 2 400 € netto można raczej uznać za niskie. W przeliczeniu na drogi kraj.

Dlatego właśnie byłoby interesujące poznać tę region. W północno-wschodniej Frankonii możesz już kupić najlepsze domy jednorodzinne za 150 000 EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata