- wt paź 23, 2018 12:28 pm
Witajcie,
jestem tutaj nowy, ale w ciągu ostatnich kilku dni czytałem różne tematy. Chcielibyśmy usłyszeć od was pierwszą ocenę, czy i w jakim zakresie pewnie można byłoby uzyskać finansowanie.
Nasza sytuacja osobista:
Ja/On: 31 lat
- Praca na etacie
- 2 400,00[url]euro[/url] netto
- dodatkowo 40,00[url]euro[/url] świadczenie przekazywane na cele mieszkaniowe
Ona: 35 lat
- Praca na etacie, zwykle około 900,00[url]euro[/url] netto - ale obecnie na urlopie rodzicielskim do końca lipca 2019 r., dlatego obecne dochody to:
- 300,00[url]euro[/url] zasiłek wychowawczy
- 150,00[url]euro[/url] zasiłek opiekuńczy
- 400,00[url]euro[/url] praca dorywcza (od 01.08.2018 r.)
- 370,00[url]euro[/url] alimenty na dziecko 1
- 588,00[url]euro[/url] zasiłek rodzinny
1 dziecko, 14 lat (regularne alimenty od ojca jak wyżej),
2 wspólne dzieci, 6 lat i 1 rok
[url]kredyty[/url] ratalne:
- Finansowanie pojazdu w wysokości 230,00[url]euro[/url] miesięcznie, okres kredytowania około 4 lata
Inne wydatki:
- standardowe, telefony komórkowe, usługi streamingowe, itp. Zakładam, że większość banków i tak stosuje standardowe stawki w takich przypadkach, czyż nie?
Kapitał własny: około 5 000,00[url]euro[/url] (wiemy, że to nie jest majątek)
Ponadto moja żona ma indywidualne[url]konto[/url] emerytalne Riester o obecnym saldzie/wartości około 4 500,00 [url]euro[/url] - czy to też mogłoby zostać użyte jako wkład własny do finansowania budowy (jako EK)?
W 2011 roku przeprowadziliśmy remont drugiego mieszkania w domu teściów (do tej pory zamieszkiwane przez babcię), gdzie się wprowadziliśmy. Nie dokonaliśmy żadnych zmian w księdze wieczystej (nad. dziś są to własność teściów). Wtedy wkład własny (około 15 000,00[url]euro[/url] ) został wykorzystany na prace. Pozostała część kosztów została sfinansowana, również przez teściów, i spłacamy ją ratami w wysokości 500,00 [url]euro[/url] miesięcznie. (nie ma potrzeby podawania kwoty pozostałej do spłaty, ponieważ po wyprowadzce [url]kredyt[/url] i miesięczne obciążenie nie będą nas dotyczyć).
Nasze pragnienie powiększenia się lub zdobycia własnej nieruchomości wynika z następujących faktów:
- od narodzin trzeciego dziecka pojawiły się problemy z przestrzenią - plany są już skompletowane
- teść nie jest mile widziany codziennie w naszym mieszkaniu
- fakt faktyczny otrzymania państwowych dopłat
Według mojego rozeznania - poprawcie mnie, jeśli trzeba - uzyskamy następujące dopłaty (land Bawaria):
- Baukindergeld w wysokości rocznej 3 600,00[url]euro[/url] (czy prawdziwe jest to świadczenie dla wszystkich dzieci przez 10 lat, czy przestaje się ono, gdy jedno dziecko wyprowadzi się, osiągnie dorosłość lub utraci prawo do zasiłku rodzinnych??)
- Baukindergeld Plus (Bawaria) w wysokości rocznej 900,00[url]euro[/url]
- Bawarskie dopłaty na własny[url]Dom[/url] w jednorazowej wysokości 10 000,00 [url]euro[/url]
Przekraczona nie zostaje kwota dochodowa brutto w wysokości 120 000,00[url]euro[/url] , dlatego dopłaty zostają zabezpieczone.
Jak oceniacie tę konfigurację? Czy można uzyskać finansowanie na tych warunkach i jeśli tak, w jakiej wysokości?
Jakie dochody miesięczne mojej żony będą brane pod uwagę przez banki do oceny sytuacji domowej?
Czy bawarskie dopłaty na własny[url]Dom[/url] mogą być traktowane jako wkład własny?
Pytań co niemiara - ale to bardzo pomocne forum. Dlatego chciałbym się dowiedzieć trochę opinii.
Z góry dziękujemy i pozdrowienia
Earl86
jestem tutaj nowy, ale w ciągu ostatnich kilku dni czytałem różne tematy. Chcielibyśmy usłyszeć od was pierwszą ocenę, czy i w jakim zakresie pewnie można byłoby uzyskać finansowanie.
Nasza sytuacja osobista:
Ja/On: 31 lat
- Praca na etacie
- 2 400,00
- dodatkowo 40,00
Ona: 35 lat
- Praca na etacie, zwykle około 900,00
- 300,00
- 150,00
- 400,00
- 370,00
- 588,00
1 dziecko, 14 lat (regularne alimenty od ojca jak wyżej),
2 wspólne dzieci, 6 lat i 1 rok
- Finansowanie pojazdu w wysokości 230,00
Inne wydatki:
- standardowe, telefony komórkowe, usługi streamingowe, itp. Zakładam, że większość banków i tak stosuje standardowe stawki w takich przypadkach, czyż nie?
Kapitał własny: około 5 000,00
Ponadto moja żona ma indywidualne
W 2011 roku przeprowadziliśmy remont drugiego mieszkania w domu teściów (do tej pory zamieszkiwane przez babcię), gdzie się wprowadziliśmy. Nie dokonaliśmy żadnych zmian w księdze wieczystej (nad. dziś są to własność teściów). Wtedy wkład własny (około 15 000,00
Nasze pragnienie powiększenia się lub zdobycia własnej nieruchomości wynika z następujących faktów:
- od narodzin trzeciego dziecka pojawiły się problemy z przestrzenią - plany są już skompletowane
- teść nie jest mile widziany codziennie w naszym mieszkaniu
- fakt faktyczny otrzymania państwowych dopłat
Według mojego rozeznania - poprawcie mnie, jeśli trzeba - uzyskamy następujące dopłaty (land Bawaria):
- Baukindergeld w wysokości rocznej 3 600,00
- Baukindergeld Plus (Bawaria) w wysokości rocznej 900,00
- Bawarskie dopłaty na własny
Przekraczona nie zostaje kwota dochodowa brutto w wysokości 120 000,00
Jak oceniacie tę konfigurację? Czy można uzyskać finansowanie na tych warunkach i jeśli tak, w jakiej wysokości?
Jakie dochody miesięczne mojej żony będą brane pod uwagę przez banki do oceny sytuacji domowej?
Czy bawarskie dopłaty na własny
Pytań co niemiara - ale to bardzo pomocne forum. Dlatego chciałbym się dowiedzieć trochę opinii.
Z góry dziękujemy i pozdrowienia
Earl86