Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo negatywnej historii kredytowej i zajęcia egzekucyjnego - wskazówki?

Napisany przez Micha73
Cześć, jestem Micha, mam 45 lat i jestem żonaty. Moja żona i ja rozważamy budowę (oczywiście pod warunkiem uzyskania [url]kredytu[/url] budowlanego). Niestety mam negatywną historię w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa) oraz mam komornika. Planujemy wybudować drewniany [url]Dom[/url] z małym mieszkaniem dla lokatora, na co potrzebujemy około 170 000€ - 180 000€, a niestety nie mamy oszczędności. Zarobki mojej żony to około 1400€, moje 1200€ plus 400€ zasilku dla dzieci (w wieku 12 i 18 lat). Aktualnie spłacam [url]kredyt[/url] samochodowy w wysokości około 190€ miesięcznie w Targo, pozostało jeszcze około 9000€, opłaty spłacam regularnie. Mam pytanie, czy istnieje możliwość uzyskania finansowania? Być może nawet za pośrednictwem zagranicznej banku? Z poważaniem, Micha

Re: Finansowanie budowy pomimo negatywnej historii kredytowej i zajęcia egzekucyjnego - wskazówki?

Napisany przez hanes
Czy zostało uregulowane oświadczenie majątkowe?

Napisany przez Micha73
Przepraszam, nie łapię, o co konkretnie chodzi?

Napisany przez hanes

Niestety jestem wpisany negatywnie do Schufy i mam EV.

EV oznacza co?

Napisany przez Micha73
oświadczenie pod przysięgą

Napisany przez Hilfe
Być może budowanie powinniście szybko wyrzucić z głowy. To jest nonsensowny wątek. Ani koszty budowy domu z drewna wraz z działką, ani wasze dochody nie są wystarczające, reszta jest oczywista.

Napisany przez Micha73
1. Koszty budowy obejmują także grunt. 2. Dochód również wystarcza. 3. Chodzi również tylko o negatywną historię w Schufa itp.

Napisany przez hanes
Może dla domku małego ?.

Napisany przez Micha73
Nie wiem, co ma na celu twoja głupia uwaga. 1. Nie znasz mnie, 2. Nie wiesz, ile płacimy za działkę i za [url]Dom[/url], itp. Więc nie możesz sobie wyrobić opinii. Mam wrażenie, że tutaj jest tak samo jak na innych forach, gdzie zawsze musi pojawić się coś głupiego od kogoś i nie zajmuje się prawdziwym problemem.

Napisany przez StGe1973
Micha,

może się mylę, ponieważ nie jestem specjalistą w dziedzinie EV, ale w zasadzie ktoś ma wobec ciebie o każdej porze możliwe do wykonania zobowiązanie, którego nie jesteś w stanie uregulować? W takim przypadku nie ma sensu tworzyć jakiegokolwiek rodzaju majątku, w tym przypadku nieruchomości, jeśli posiadacz tytułu może w każdej chwili egzekwować swoje roszczenie przeciwko tobie, prawda? W przypadku nieruchomości oznacza to licytację przymusową...

Czy nie byłoby lepiej pozbyć się wszystkich starych spraw najpierw i dopiero potem zająć się nieruchomością?

Ponadto uważam, że [url]kredyt[/url] jest całkowicie wykluczony, ponieważ (dowolny) bank zawsze musi się liczyć z możliwością natychmiastowej egzekucji tytułu w stosunku do ciebie. Ale w tej kwestii może lepiej doradzić ci na przykład noelmaxim, czy w ogóle byłoby to możliwe...

Napisany przez 2utopus
Czy kwota 180 000 € obejmuje działkę i koszty nabycia?

Powinno być spłacone do emerytury - czyli maksymalny okres spłaty 22 lata - to średnio 682 € miesięcznie spłaty - na początku mniej, a później więcej.
Pytanie brzmi, jakie oprocentowanie dostaniecie, jeśli zostanie to sfinansowane - przy np. 5% byłoby to 750€ odsetek - a potem dochodzą jeszcze koszty obciążenia i fundusz remontowy.

Jak długo jeszcze będą istnieć wpisy w bazie Schufa oraz egzekucja komornicza?

Napisany przez Micha73
Czy ktoś ma doświadczenie, kiedy już mu się udało, lub ma wskazówkę, gdzie warto spróbować. W tej chwili płacimy 1150,- € czynszu czystego, więc płacąc miesięcznie 800,- € -900,-€ za swoje mieszkanie nie byłoby to problemem.

Napisany przez hanes
Dopóki istnieje tytuł wykonawczy (EV), każdy grosz powyżej twojej kwoty wolnej, przy założeniu, że masz aktywne [url]konto[/url] chronione (P-[url]konto[/url]), zostanie zajęty. Jak wysokie są twoje zobowiązania?

Napisany przez Micha73
Nie mam własnego konta, tylko [url]konto[/url] mojej żony ([url]konto[/url] istniało przed małżeństwem, jesteśmy małżeństwem od 2 lat). Mam jedynie pełnomocnictwo do wypłacania pieniędzy. Ponadto moje długi i upadłość konsumencka miały miejsce przed małżeństwem.

Napisany przez NaTwoim13
Aktualnie nie ma w Niemczech żadnej szansy na zrealizowanie takiego przedsięwzięcia przy wsparciu banku. Ani upadłość konsumencka, ani brak kapitału własnego, ani nawet ich kombinacja nie są decydującymi czynnikami. Problemem jest fakt, że istnieją banki, które udzielają [url]kredytów[/url] konsumenckich osobom z upadłością konsumencką, ale tylko na istniejące nieruchomości, nie na budowy!

Napisany przez Micha73
Wysłałem ci wiadomość prywatną. Pozdrowienia

Napisany przez Micha73
Czy mają Państwo jakieś pojęcie, do jakiej kwoty możliwe jest uzyskanie [url]kredytu[/url] na podstawie podanych danych?

Napisany przez Micha73
@noelmaxim:Czy mają Państwo pojęcie, do jakiej kwoty można uzyskać [url]kredyt[/url] na podstawie tych informacji?

Napisany przez hanes
Konfiguracja konta wspólnego i istniejącego zajęcia uważam zresztą za bardzo niebezpieczną.... W najgorszym przypadku twój wierzyciel może opróżnić twoje [url]konto[/url].

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Teraz moje pytanie: czy istnieje możliwość uzyskania finansowania? Być może nawet za pośrednictwem zagranicznej banku?
Z wyrazami szacunku
Micha

Tak, z pewnością można to zrobić w następujący sposób:
Zrównoważenie tego, co spowodowało negatywny wpis w Schufa (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś), poczekaj aż wpis i egzekucja znikną. W międzyczasie oszczędzaj pieniądze, aby móc rozpocząć finansowanie od odpowiedniego wkładu własnego.

Cytat Micha73

Mam wrażenie, że tutaj jest tak samo jak we wszystkich innych forach, gdzie zawsze ktoś musi wypowiedzieć coś głupiego i nie zajmuje się prawdziwym problemem.

Czy ktoś również odmówił Ci gdzie indziej?

Napisany przez Hilfe
nie wszystko w porządku!

zrób to od razu

ach nie^^ przecież żaden bank tego nie zrobi ^^

Napisany przez Micha73
To właśnie mam na myśli, zawsze ktoś musi napisać coś superinteligentnego. To są tacy baaaaardzo mądrzy ludzie ;-). Ale wracając do tematu, wspomniano o nowym budynku, który przeszkodziłby nam. Jak to wygląda, jeśli ktoś z nas za nas poręczy, mając netto około 2000,-€ (bez dzieci, nie zamężna)

Napisany przez 2tneub
Wtedy wciąż nie osiągniesz swojego budżetu budowlanego.

Napisany przez Micha73
Dlaczego nie?

Napisany przez 2tneub
Ponieważ potrzebujesz ogólnie około 30-40 tys. € na koszty poboczne budowy, a następnie około 1800-2000 €/m² na [url]Dom[/url], w zależności od regionu i wymagań.
W tym jeszcze nie uwzględniono terenu zewnętrznego, garażu/koszyka na samochód ani kuchni.

Można z pewnością zaoszczędzić trochę pieniędzy poprzez własne prace, ale chcesz zbudować działkę, koszty poboczne i [url]Dom[/url] z mieszkaniem na 170-180 tys. €.

Nawet jeśli zdobędziesz za 20 tys. € gdzieś na wsi działkę, a koszty poboczne wyniosą tylko 30 tys. €, to przy kosztach budowy 1800 € uzyskasz zaledwie 72 m².
Mam wątpliwości, czy uda ci się zadowolić się 72 m² z mieszkaniem na własność, dlatego uważam, że nie uda ci się tego zrobić.
Odnośnie kosztów budowy kieruję cię do forum budowlanego.

Napisany przez Micha73
Tak więc mamy na oku działkę w pełni uzbrojoną za 16,-€ za metr kwadratowy, + [url]Dom[/url] z mieszkalnym poddaszem (drewniany). Przeliczyliśmy to kilka razy, itp. i wszystko pasuje nawet z podwójnym garażem itp.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Micha73,

Jeśli jest poręczyciel o dochodzie netto 2000 [url]euro[/url], to przy bankach oblicza się dochód twojej żony oraz dochód poręczyciela w obrębie dwóch gospodarstw domowych. Twój dochód nie jest brany pod uwagę przez banki ani przy zakupie nowego budownictwa.

W gruncie rzeczy, pozostaje pytanie, czy taki plan jest sensowny, zwłaszcza jak trwałe będą koszty i czy potrafisz realistycznie ocenić całość.

Tylko dlatego, że obliczenia z poręczycielem dla dwóch gospodarstw domowych przemawiają za tym, nie oznacza to jeszcze, że decyzja ta jest właściwa i że plan można zrealizować. A ocenę samego projektu budowlanego możemy w ogóle przeprowadzić, gdyż brakuje nam zbyt wielu informacji.

Napisany przez Hilfe

To znaczy, że zawsze ktoś musi napisać coś bardzo inteligentnego. To są naprawdę bardzo mądrzy ludzie ;-). Ale wracając do tematu, wspomniano o nowym budynku, który przeszkadzałby, jak to wygląda, gdyby ktoś wystawił nam poręczenie mając netto około 2000,-€ (bez dzieci, bez współmałżonka).

Przy zarobkach 2000 € netto z pewnością nie jest to specjalista. Gdyby nim był, nie popełniłby takiego głupstwa.

Napisany przez NaTwoim13
@pomoc

przestań już z tymi głupimi, niekompetentnymi i niesakralnymi wpisami.

Co to jest specjalista? Czy specjaliści nie popełniają błędów, a czy każdy pracownik zarabiający poniżej 2 000 netto jest pomocnikiem, i jeśli tak, to czy są oni wszyscy głupi???

Napisany przez Micha73
@noelmaxim
po pierwsze, dziękuję za poparcie, co do głupich komentarzy innych. Masz rację.
Czy mogę pisać do Ciebie prywatnie lub zadzwonić? Ponieważ myślę, że masz pojęcie, miałbym do Ciebie kilka pytań. Ponieważ tutaj przychodzą tylko wykwalifikowani (przeklęci ludzie), żeby udzielać mądrych komentarzy. Dzięki w tym sensie

Napisany przez 2tneub

Mamy działkę w naszych planach, w pełni uzbrojoną, za 16,-€ za mkw, + [url]Dom[/url] z mieszkalnym aneksem (drewniany). Przeliczyliśmy to kilka razy itd. i nawet pasuje nawet z podwójnym garażem itp.

Uzbrojona oznacza, że przyłącza znajdują się w ulicy. Konieczne będą więc dodatkowe koszty budowy.
Czy posiadasz ofertę od wykonawcy generalnego lub architekta?

Napisany przez Micha73
Nie, przyłącza znajdują się na działce, więc jest tam pełne uzbrojenie w ulicy częściowo uzbrojone. Nie potrzebujemy architekta, ponieważ jest to zestaw do samodzielnego montażu. Wszystko to jednak nieistotne, istotne jest właściwe rozwiązanie problemu, a nie to, czy wystarczy pieniędzy, itp.

Napisany przez 2tneub
[Cytat = Micha73; 167218] Nie potrzebujemy architekta, ponieważ to jest zestaw do samodzielnego montażu. /QUOTE]

Bank nie będzie finansować budowy nielegalnej.

Napisany przez Hilfe

@pomoc

proszę przestań z tymi głupimi, niekompetentnymi i bezsensownymi komentarzami.

Kim jest specjalista? Czy specjaliści nie popełniają błędów i czy każdy pracownik zarabiający poniżej 2000 netto jest tylko pomocnikiem, a jeśli tak, to czy są oni wszyscy głupi???

naprawdę teraz!

ten TE ma niską pensję netto, negatywną historię kredytową i egzekucję komorniczą! teraz udało mu się złapać tutaj bez skazy obywatela, któremu na pewno opowiedział całą historię swojej sytuacji finansowej.

czy wstyd wam, wy łowcy prowizji!

To jest jakaś finansowanie CCC, jeśli w ogóle dojdzie do skutku

Napisany przez 2tneub
Ponieważ nie otrzymuje się właściwych odpowiedzi, postanawiam po prostu spekulować. TW natknął się w internecie na [url]Dom[/url] letniskowy w formie zestawu i chce go wykorzystać do stałego zamieszkania, aby zaoszczędzić na czynszu. Pomijając kwestie efektywności energetycznej, ogólny pomysł wydaje się być dobry. Problem w tym, że żyjemy w Niemczech, a nie w Mongolii. Po pierwsze, wymagana jest osoba uprawniona do przygotowania dokumentacji budowlanej. Firma oferująca zestawy budowlane może być w posiadaniu nawet architekta. Mimo to, można z pewnością zbudować takie coś jako [url]Dom[/url] letniskowy, zarejestrować się gdzie indziej i wszystko będzie w porządku. Jednak bank na pewno ocenia takie domek ogrodowy inaczej niż prawdziwy [url]Dom[/url] mieszkalny, bo kto kupi działkę ogrodową za 180 tysięcy [url]euro[/url]. Czy dla takiego projektu możliwe jest uzyskanie finansowania budowlanego, Noel jest w stanie ocenić lepiej. Być może konieczne będzie zwykłe [url]pożyczka[/url] z odpowiednio krótkim okresem spłaty. To działa tylko wtedy, gdy ktoś ma wysoki kapitał własny lub wysoki dochód. Jednak ten, kto to posiada, woli zbudować sobie prawdziwy [url]Dom[/url] niż [url]Dom[/url] letniskowy.

Napisany przez Hilfe

Ponieważ nie dostaje się właściwych odpowiedzi, po prostu spekuluję. Użytkownik TE natknął się w internecie na [url]Dom[/url] letniskowy w postaci zestawu i chce go wykorzystać jako stałe miejsce zamieszkania, aby zaoszczędzić na czynszu. Pomijając kwestię efektywności energetycznej, ogólny pomysł jest bardzo dobry.

Problem w tym, że żyjemy w Niemczech, a nie w Mongolii. Po pierwsze, potrzebna jest osoba uprawniona do opracowywania projektów budowlanych. Może się okazać, że dostawcy zestawów posiadają nawet architekta.
Oczywiście można takie coś postawić jako [url]Dom[/url] letniskowy, założyć gdzie indziej adres zameldowania i wszystko będzie w porządku.
Jednak bank ocenia takie domek letniskowy inaczej niż prawdziwy [url]Dom[/url] mieszkalny, bo kto kupi działkę z ogrodem za 180 tys. [url]euro[/url].

Czy dla takiego projektu w ogóle jest możliwe uzyskanie finansowania budowy, Noel pewnie potrafi lepiej ocenić. Może to być możliwe tylko poprzez zwykły [url]kredyt[/url] o krótkim okresie spłaty.
To działa tylko wtedy, gdy ma się wysoką wartość kapitału własnego lub wysokie dochody. Jednak ten, kto to ma, woli postawić sobie prawdziwy [url]Dom[/url] niż tylko [url]Dom[/url] letniskowy.

Być może mieszkaniec jest przypadkiem architektem i/lub murarzem, który może zbudować to solidnie za niewielkie pieniądze?

Jeśli dobrze o tym pomyślę, finansowanie wydaje się być dobrze przemyślane, świetny punkt wyjścia, mając 45 lat, użytkownik TE wie, czego chce i jak to osiągnąć.

Passt scho

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata