Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Jak uniknąć ubezpieczenia od hałasu poprzez zmianę właściciela?

Napisany przez Erdbeersepp
Cześć!

Aktualnie mamy do czynienia z mniejszym problemem. Chociaż nie jest to naprawdę poważne, byłoby miło, gdybyśmy mogli go rozwiązać.
Oto sytuacja:

Samochód mojej żony jest ubezpieczony na nią i zarejestrowany, mój na mnie. Nasza córka zdaje egzamin na prawo jazdy B17 w listopadzie. Powinna być ubezpieczona zarówno na moim, jak i na samochodzie mojej żony. W moim przypadku nie ma problemu, ponieważ moje [url]ubezpieczenie[/url] nie pobiera dodatkowej opłaty. Jednak w przypadku ubezpieczenia mojej żony naliczana jest niewielka dopłata w wysokości 480 €. Niestety, z uwagi na to, że przez nieuwagę przegapiliśmy termin wypowiedzenia umowy, ponieważ [url]ubezpieczenie[/url] mojej żony wygasa z powodu akcji SFR+1 w trakcie roku (zakończenie 31.10.). W rezultacie nie możemy już zmienić ubezpieczyciela i musielibyśmy połknąć dopłatę w wysokości 480 € przynajmniej na ten rok.

Naszym pomysłem jest teraz następujące rozwiązanie:
Wyrejestrowujemy samochód mojej żony i zarejestrujemy go na mnie jako drugi samochód. Dzięki zarejestrowaniu na innego właściciela w innym powiecie rejestracyjnym (mam swoje miejsce zamieszkania pod adresem mojego miejsca pracy), umowa nie tylko zostanie zawieszona, ale również rozwiązana. W styczniu ponownie zarejestrujemy pojazd na moją żonę. Dzięki ostatniemu rachunkowi składki będzie mogła odzyskać swoją dotychczasową zniżkę w tańszym ubezpieczycielu.

Czy to mogłoby zadziałać? W warunkach ogólnych ubezpieczenia nie mogę znaleźć nic na temat przeniesienia właściciela w kontekście zawieszenia ubezpieczenia.

Pozdrowienia!
Felix

Napisany przez Hanomag

U mnie to nie jest problem, ponieważ moje [url]ubezpieczenie[/url] nie nalicza dodatkowej opłaty.

To jest mało prawdopodobne, chyba że jesteś 80-letnim dziadkiem, którego klasa ryzyka jest porównywalna z klasą początkującego kierowcy.

Cytat od Erdbeersepp

W ubezpieczeniu mojej żony jednak dodatkowa opłata wynosi 480 €. Niestety, ponieważ oczywiście nikt nie pomyślał, przegapiliśmy termin wypowiedzenia umowy, ponieważ [url]ubezpieczenie[/url] mojej żony kończy się w środku roku z powodu akcji SFR+1 (zakończenie 31.10). W rezultacie nie możemy już zmienić ubezpieczyciela i będziemy musieli zaakceptować dodatkową opłatę w wysokości 480 € przynajmniej na ten rok.

Podniesienie składki z powodu dodania do polisy kobiety z małym doświadczeniem prawdopodobnie skutkuje prawem do wypowiedzenia umowy przed czasem.

Cytat od Erdbeersepp

Rejestrujemy samochód mojej żony jako mój drugi pojazd. Ze względu na zarejestrowanie na innego właściciela w innych rejestracjach (mam moje miejsce zamieszkania przy miejscu pracy), umowa nie tylko zostaje zawieszona, ale również rozwiązana. W którymś momencie w styczniu ponownie zarejestrujemy samochód na moją żonę. Za ostatnią fakturę składki dostanie ona swoją zniżkę powrotnie od tańszego ubezpieczyciela.

Gdy nowy ubezpieczyciel pobierze zniżkę od poprzedniego, zauważy to jako nadużycie i zdecyduje się na kontynuację umowy z poprzednim ubezpieczycielem.

Napisany przez Reibold
Hej Felix,

zazwyczaj [url]ubezpieczenie samochodu[/url] jest przypisane do pojazdu i przechodzi na nabywcę podczas zakupu. Jednakże, w praktyce zazwyczaj występuje prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy. Ubezpieczyciel musi jednak zgodzić się na to, i jeśli zauważy, że zmiana właściciela jest dokonywana tylko po to, aby zarejestrować pojazd na małżonka, to najprawdopodobniej się na to nie zgodzi. Jeśli mają nie tylko inną główną miejscowość zamieszkania, ale również inne nazwisko, to oczywiście nikt tego nie zauważy.

Jeśli obecnie Państwa [url]ubezpieczenie[/url] nie pobiera dodatkowej opłaty za dodanie młodej kierującej, to jest to miłe. Jednak warto byłoby sprawdzić (lub obliczyć), jak to będzie wyglądać, gdy ich córka skończy 18 lat.

Z mojego doświadczenia wynika, że żadne [url]ubezpieczenie[/url] nie akceptuje tego bez dodatkowej opłaty, ponieważ ryzyko wypadków zdecydowanie wzrasta. Istnieje jednak kilka ubezpieczycieli, którzy dopiero wtedy naliczą dodatkową opłatę. Jednak zazwyczaj dzieje się to w dniu urodzin córki, bez prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy.

Z poważaniem,

Alexander Reibold
Doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata