Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nadmiernie wysokie wymagania zabezpieczeń banku w przypadku pożyczki

Napisany przez Ramm
Cześć, jak można obronić się przed nadmiernymi wymaganiami bezpieczeństwa banku?

Sprzedałem nieruchomość z pozostałym długiem w wysokości 75 000 €. Bank udzielił zgody na skasowanie obciążenia jedynie w zamian za wpłatę 125 000 €. Bank uzasadnił swoje żądanie tym, że kolejna [url]pożyczka[/url] nie jest wystarczająco zabezpieczona. To możliwe, jednakże ta konkretna [url]pożyczka[/url] ma pozostały dług w wysokości 300 000 € z ustanowionym zastawem na rzecz banku w wysokości 430 000 € i wartością rynkową obiektu wynoszącą 600 000 €! Bank powołuje się na swoje wewnętrzne wytyczne dotyczące wartości zabezpieczenia, nie uginając się i po prostu zatrzymując 40 000 €. Co mogę zrobić jako konsument w tej sytuacji?

Napisany przez Hilfe
Nie możesz zrobić nic innego poza pójściem do prawnika. Jak zabezpieczone były pożyczki? Czy obiekt służył również jako zabezpieczenie dla bieżącej pożyczki?

Napisany przez Ramm
Tak zrobiłem i może to być uzasadnione. Jednak obiekt jest przesadnie ubezpieczony i to nie jest w porządku. Teoretycznie mogliby go wycenić na 0 € i nie można by się temu przeciwstawić?

Napisany przez Hilfe

Ja, zrobiłem to, co może być uzasadnione. Jednak obiekt jest zbyt ubezpieczony, co nie jest w porządku. Teoretycznie mogliby ocenić go na 0 € i nie można by się temu sprzeciwić?

Tak więc masz odpowiedź. Obiekt został przeznaczony do zabezpieczenia bieżącego [url]kredytu[/url]. Ale zniżkę na oprocentowanie na pewno chętnie przyjąłeś? Osobiście zrezygnowałbym z wizyty u prawnika. Na pewno wszystko będzie w porządku

Napisany przez Ramm
Przepraszam, ale to jest bez sensu. Jeśli mam dług w wysokości 100€, nie mogą zatrzymać Porscha o wartości 150 000€ jako zabezpieczenie.

Napisany przez Hilfe

Przepraszam, ale to nonsens. Jeśli mam długi w wysokości 100 €, nie mogą zatrzymać Porsche wartego 150 000 € jako zabezpieczenie.

Wcale tego nie robią. Chcą jedynie zobaczyć 40 tys. gotówki, które spłacą część pożyczki. Nie zrozumiałeś zasady i konsekwencji swojego postępowania. Przez sprzedaż musisz pozbyć się obciążeń związanych z nieruchomością, ale nie osiągniesz tego, ponieważ bank widzi w Tobie złego dłużnika i żąda pieniędzy.

Napisany przez Ramm
Istniejąca nieruchomość ma wartość 600 tys., dług na kredycie wynosi tylko 300 tys., a w księdze wieczystej bank figuruje z kwotą 430 tys. Twierdzi teraz, że wewnętrzne obliczenia dają wartość zastawu w wysokości 300 tys., a wartość zabezpieczenia w wysokości 220 tys. To absurdalne.
Już poinformowałem BaFin o tym, a Bundesgerichtshof również wydał wyroki na ten temat. Chcę podjąć działania prawne dopiero w ostateczności.

Napisany przez NaTwoim13
Problem leży wyłącznie w tym, że wartość przyjęta przez Ciebie w żaden sposób nie pokrywa się z wartością ustaloną przez bank, a z samego rdzenia nie możesz nic zrobić, ponieważ nie możesz narzucić bankowi, na jaką kwotę wycenić nieruchomość.

O jakim banku mowa?

Napisany przez Ramm
VoBa, kilku finansistów budowlanych kręci głową, gdy słyszą o wewnętrznej wartości upominkowej wynoszącej 300 tys. €, podczas gdy sami oszacowali wartość rynkową na 600 tys. €. Nie zapominając, że bank ma wartość w księgach w wysokości 430 tys. €

Napisany przez Hilfe

VoBa, wielu kredytodawców hipotecznych kręci głowami, gdy słyszą o ""wewnętrznej wartości obciążenia"" w wysokości 300 tys. € i sami osiągają wartość rynkową w wysokości 600 tys. €. Nie zapominajmy, że bank stoi z 430 tys. € w księgach

Może i tak, ale twoje bank domowy najwyraźniej wycenia nieruchomość bardziej konserwatywnie. Nie pomoże ci ani BaFin ani Merkel

Napisany przez Ramm
Może i tak, ale bankom także są narzucone ograniczenia, a BaFin ma za zadanie nadzorować to. Usłyszałem, że żadnemu bankowi nie zależy na tym, aby BaFin go odwiedziła. W każdym razie złożyłem zamówienie! Sprawa jest na biurku BaFin. A ja posunąłem się nawet dalej. Interesujące było też to, że wcześniej odwołałem dotyczącą umowę, niestety prawdopodobnie będę musiał również wystąpić z pozwem i bank liczył na to, że ograniczę swoje środki do drogi sądowej

Napisany przez NaTwoim13
To już masz swoją odpowiedź, musisz opowiedzieć całą historię. Chyba że zauważyłeś gdzieś wątek odwoławczy i osobisty kontakt.

Twój odwołanie!! Następuje szykanowanie i uwierz mi, BaFin nie będzie w stanie nic z tym zrobić, banki mogą oceniać i wyceniać, jak uważają za słuszne w ramach wytycznych, im niższa ocena, tym bardziej przyjaznie uśmiecha się BaFin i bije brawo.

Napisany przez Ramm
Istnieją wytyczne dotyczące wartości zastawu, które powinny mieć ogólną ważność

Napisany przez NaTwoim13
Nie, niestety się mylisz. W tym przypadku nie ma żadnej ogólnej zasady, każdy bank ma indywidualna decyzję w tej kwestii.

Napisany przez Ramm
Bank się tego nie spodziewa, ale oba punkty przeprowadzam konsekwentnie.
Widerruf jest w toku. Biorę aktywny udział w walce z nadmiernym zabezpieczeniem.

Napisany przez Hilfe

Bank się tego nie spodziewa, ale oba punkty przekreślam.
Odwołanie jest w toku. Będę działać aktywnie w sprawie nadmiernego zabezpieczenia.

Jestem ciekawy jak strzała w łuku

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata