Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe: premia budowlana i opcja lojalnościowa.

Napisany przez Placebo
Cześć wszystkim,
mam kilka pytań dotyczących umów oszczędności budowlanych, a konkretniej dotyczących premii mieszkaniowej i opcji lojalności. Starałem się jak najlepiej się z nimi zapoznać, ale nadal mam kilka niewyjaśnionych kwestii i ten temat mnie bardzo interesuje. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc.

Odnośnie mojej umowy:
- Umowa oszczędnościowa w Schwäbisch Hall
- Plan Fuchs Specjalny XS, suma oszczędności budowlanych 30 000 €, oprocentowanie 1%, zawarta w grudniu 2011 r. jako osoba poniżej 18 roku życia
- Obecnie gotowa do uruchomienia, zrezygnowałem z pożyczki na rzecz opcji lojalności (dodatkowe 1% oprocentowania). Więc w żadnym wypadku nie chcę przekroczyć 30 000 [url]euro[/url]!

Odnośnie premii mieszkaniowej:
Nie planuję korzystać z moich oszczędności budowlanych w celu związania ich z mieszkaniem, co oznacza, że w zasadzie straciłbym prawo do premii mieszkaniowej. Jednak, o ile zrozumiałem, istnieje wyjątek polegający na tym, że można otrzymać premię mieszkaniową, bez względu na to, w jaki sposób zostaną wykorzystane środki oszczędności, jeśli osoba była poniżej 25 roku życia w chwili zawarcia umowy. Czy to prawda i czy nie stanowi problemu, że miałem ustawowych przedstawicieli, ponieważ byłem poniżej 18 roku życia? Czy po zlikwidowaniu umowy oszczędnościowej mogę po prostu w formularzu wskazać „niezwiązane z mieszkaniem wykorzystanie”, aby otrzymać premię mieszkaniową? Czy premia mieszkaniowa jest uważana za dochód kapitałowy, więc muszę ją wliczyć w swoje oszczędności budowlane, jeśli chcę pozostać poniżej 30 000 [url]euro[/url] (patrz opcja lojalności)?

Odnośnie opcji lojalności:
O ile zrozumiałem, otrzymuję dodatkowe oprocentowanie w wysokości 1% od dotychczas zgromadzonych oszczędności oraz kolejnych wpłat. Jednak ta premia lojalności nie pojawi się prawdopodobnie rocznie na moich wyciągach, lecz dopiero w momencie likwidacji, cytat z mojej umowy: „Premia lojalności zostanie uznana na koncie oszczędnościowym w momencie ostatniego naliczenia odsetek”. Czy premia lojalności jest więc wliczana do moich oszczędności budowlanych, czyli muszę liczyć ją w swojej głowie i likwidować ją znacznie przed osiągnięciem 30 000? Innymi słowy, suma wszystkich odsetek, które otrzymałem i otrzymam, dodana do moich oszczędności budowlanych i pozostawienie ich poniżej 30 000 rozwiąże mój problem? Nie znalazłem na ten temat żadnych informacji, bo jeśli jakoś przekroczę sumę oszczędności budowlanych, stracę prawo do premii lojalności, ponieważ wtedy tracę również rezygnację z pożyczki.

Moim celem jest dalsze zasilenie umowy poprzez regularne wpłaty (maks. 6% rocznie), miesięczne wpłaty w wysokości 50 [url]euro[/url] i coroczne odsetki, aż do osiągnięcia 25 000 [url]euro[/url], a następnie przerwanie wpłat i „wybranie” odsetek. Teoretycznie nie mogą mnie zwolnić z umowy z chwilą jej gotowości do uruchomienia, dopiero po upływie 10 lat. Jak postąpić w takiej sytuacji?

Bardzo dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi!

Re: Pytania dotyczące umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe: premia budowlana i opcja lojalnościowa.

Napisany przez Heimatexperte
Odpowiem na Państwa pytania z przyjemnością:

Premia mieszkaniowa: Państwa wiek zakończenia umowy jest zarejestrowany w Schwäbisch-Hall i zostanie uwzględniony w przypadku wykorzystania jej do celów innych niż mieszkaniowe jako przypadku specjalnego z powodu zawarcia umowy przed 25 rokiem życia, czyli zostanie wypłacony, wystarczy tylko zaznaczyć.

Opcja lojalnościowa: Uwaga, bonus lojalnościowy jest uwzględniany przy obliczaniu salda, dlatego należy go uwzględnić.

Napisany przez Placebo
Dziękuję za odpowiedź.
Niestety premia lojalnościowa nie pojawia się na wyciągach. Pewnie jest wielu, którzy dzięki niej przekraczają sumę oszczędności budowlanych. Mam nadzieję, że moja metoda polegająca na dodawaniu 1% bieżącej sumy oszczędności budowlanych i wszelkich przyszłych odsetek na przestrzeni lat będzie bezpieczna?

Mam jeszcze jedno pytanie. Osoby poniżej 25 roku życia otrzymują 200€ premii za rozpoczęcie zawodowe w przypadku umowy Riester. Jednak nie każda umowa oszczędnościowa jest jednocześnie objęta wsparciem Riester, czyż nie? Dla mnie ta potencjalna premia pewnie nie będzie dostępna.

Napisany przez Heimatexperte
Aby skorzystać z bonusu u25 dla Riester, potrzebujesz certyfikowanego, oddzielnego kontraktu Riester, jako ASW lub innej formy wspieranej.

Napisany przez NaTwoim13
Po 7 latach oszczędności budowlane nie są już w ogóle przeznaczone na konkretny cel, dlatego pieniądze można wykorzystać także na cele inne niż mieszkaniowe.

Nieposiadany bonus lojalnościowy nie powinien, moim zdaniem, prowadzić do wypowiedzenia umowy i w konsekwencji odmowy wypłaty bonusu lojalnościowego przez kasę oszczędnościowo-budowlaną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata