Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wynik Schufa Score na 01/19 - Rada

Napisany przez MrsSasch
Witajcie drodzy członkowie forum,

Ostatnio zainteresowałam się moim raportem w Schufa, ponieważ mój mąż i ja (oboje 28 lat - mistrzowie rzemiosła z umową o pracę na czas nieokreślony - On: 2500 netto + prowizja, Ona (aktualnie 24h - tendencja wzrostowa, ponieważ dziecko wkrótce pójdzie do przedszkola): 1400 netto + prowizja) planujemy zbudować [url]Dom[/url].

Byłam nieco zaskoczona, gdy zobaczyłam swój wynik: 93,03.
Nawet po usunięciu starego adresu oraz „wniosku o [url]kredyt[/url]” wynik wzrósł tylko do 93,11.

Co mnie zaniepokoiło, to fakt, że po przeniesieniu mojego konta na [url]konto[/url] męża, moje [url]konto[/url] oszczędnościowe nie jest już widoczne. Czy to może mieć negatywny wpływ? Według branżowego raportu mam tylko jeden „G” we wszystkich bankach, mimo że nigdy nie miałam żadnych długów, nawet spóźnionej płatności.

Zgodnie z raportem w Schufa, obecnie wygląda to tak:
- 3 adresy (ostatnia przeprowadzka w 01/18, również się liczy). Adres w Kolonii z 2015 roku, będący w nie najlepszej okolicy, podczas gdy ulica, na której mieszkałem, była normalną dzielnicą mieszkaniową.
- Brak konta osobistego, ale jest karta kredytowa (mój mąż i ja mamy każdy jedną, na przykład do płacenia za zakupy za granicą lub na wakacje, więc raczej sporadycznie).
- Finansowanie samochodu z 2015 roku, trwające „tylko” do 03/2020.
- [url]kredyt[/url] z Santander z 08/16, który został spłacony, ale nie jest odpowiednio oznaczony... nawet po zapytaniach. Denerwuje mnie to. To był mój pierwszy i ostatni [url]kredyt[/url] ratalny oprocentowany na 0%!
- Zapytania z handlu, wieku oraz sprawdzenia zdolności kredytowej. Czy one faktycznie mają wpływ? W tym kwartale pojawiło się zapytanie od Rakuten, które jeszcze analizuję z Schufa, czy jest zgodne. Zamówione jako gość i zapłacone przez PayPal - kwota 19 [url]euro[/url]. Gdyby nie plany kredytowania nieruchomości, to by mi to nie przeszkadzało.

Więc jeszcze raz do mojego pytania:
Czy powinnam dodać moje [url]konto[/url]? Czy miałoby to pozytywny wpływ? Mam wspólne [url]konto[/url] z mężem i dlatego w 2016 roku zamknęłam swoje [url]konto[/url]... Przypuszczam, że to właśnie powoduje to „G”. Tak jakby: Brak konta osobistego ~> brak dochodu ~> ale jest karta kredytowa i bieżący [url]kredyt[/url].

Według naszego banku nie musimy się martwić o [url]kredyt mieszkaniowy[/url], nasza sytuacja w Schufa jest dobra. U mnie widzę to inaczej.

Jaka jest wasza ocena? Jakie konsekwencje ma zapytanie z handlu dla wyniku, jeśli pozostaje ono w raporcie? Równocześnie zniknie zapytanie od Otto z 30.12. Czy lepiej pozostawać biernym na początku roku czy jednak dodać [url]konto[/url]?

Podpisujemy umowę kredytową albo w grudniu, albo w styczniu. W zależności od tego, czy gmina faktycznie zgłosi się na początku grudnia, że dostaliśmy działkę czy nie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
Wynik Schufa Score jest moim zdaniem bardziej interesujący dla standardowej działalności..... Zapytanie -> Wynik Schufa > xx,xx% Działalność tak, niższy wynik Schufa Działalność nie.

Dla finansowania nieruchomości to raczej nie problem.

Napisany przez MrsSasch
Prawdopodobnie moja doradczyni finansowa ma rację. Ale również ten G mnie denerwuje.
Po prostu nie rozumiem, dlaczego uważa się, że jestem większym ryzykiem niepotraktowania zobowiązania finansowego, skoro w przeszłości oddałem [url]kredyt[/url] prawidłowo do 08/16.

Kiedyś miałem do dyspozycji odrobinę 2500, ale prawie nigdy nie przekraczałem maksymalnie 200 [url]euro[/url].
To nie jest raportowane, ale czy nie byłoby pozytywne posiadanie konta z możliwością przekroczenia stanu? Dlatego wpadłem na pomysł, aby zgłosić to [url]konto[/url] jak najszybciej.

Napisany przez NaTwoim13
Pani Sasch,

wszystkich Pani obaw nie jestem w stanie zrozumieć, przepraszam.

Sparkasse mówi nie ma problemu, G - man mówi G jak geht, H jak Halt - jest całkowicie w porządku, wyniki Schufy i wartości praktycznie nie mają wpływu na warunki, w innym wątku uspokajano Panią, a Pani wciąż jest zaniepokojona.

Ponadto, czy chce Pani być pierwszą, która zrozumie Schufę?? Czy nie wystarczy, że Pani wynik w Schufie jest więcej niż wystarczający w kontekście konieczności uzyskania [url]kredytu[/url] hipotecznego i będzie to wystarczająca zielona flaga (Schufa nie będzie wymagać więcej)?

Napisany przez MrsSasch
Nie widziałem już w ogóle innego wątku, dlatego otworzyłem nowy. I dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że odpowiedzi są w jednym.
Być może mój błąd jako nowego użytkownika forum.

Mnie irytuje po prostu, że mam tylko 93%. Skąd mam wiedzieć, co oznacza G Go. Przecież właśnie po to jestem tutaj. Przepraszam, że proszę o pomoc!

Napisany przez NaTwoim13
Nu cóż, nie krytykowałem prośby o pomoc, a raczej wyraziłem swoje zdziwienie, że nie mogę zrozumieć ich obaw, w połączeniu z faktem, że nie muszą mieć tych obaw.

Inny wątek jest też lepszy, ponieważ tam ludzie dzielą się swoim życiem kredytowym, wymieniają informacje i ewentualnie kształtują swoje życie również na podstawie swojego wyniku w Schufa.

Napisany przez MrsSasch
Okej, więc przepraszam za odpowiedź, ale dziękuję za zachętę, że G Go oznacza Idź. Naprawdę jeszcze nigdy nie słyszałem tego powiedzianego w ten sposób.

Napisany przez NaTwoim13
Wynik [url]kredytowy[/url] Schufy 93 nie jest najlepszy, ale w zupełności wystarczający, zwłaszcza że banki go w ogóle nie widzą ani nie oceniają/wykorzystują.

Napisany przez NaTwoim13
W języku bankowym mówimy G jak geht, H jak halt.

To też nie jest powszechnie obowiązujące, każdy bank może to interpretować indywidualnie.

Napisany przez MrsSasch
Wy najprawdopodobniej będziemy finansować się w Volkbank, ponieważ uzyskaliśmy najlepsze warunki, zwłaszcza długi okres obowiązywania oprocentowania lub pełną spłatę w wysokości 2,03% ?

Napisany przez NaTwoim13
Gratulacje.

Jest to raczej nietypowe, że Volksbank ma najlepsze warunki, ale nie możemy tego ocenić, znamy tylko ich wynik w Schufie

Napisany przez MrsSasch
Różni się to od kasy oszczędnościowej na pewno.
Jakie inne banki przychodzą Ci do głowy? Ważne jest dla nas pełne spłacenie.

Napisany przez NaTwoim13
Otóż, istnieje około 500 banków, które wchodzą w grę i konkurują o sfinansowanie. Oczywiście wybór banku zależy od ich początkowej sytuacji pod względem kosztów, podzielonych na koszty produkcji i dodatkowe koszty nabycia, do których w pierwszym kroku zaliczam tylko koszty notarialne i księgowe, oraz ewentualnie zakup kuchni lub elementów wyposażenia, w stosunku do zapotrzebowania na finansowanie. Oczywiście z uwzględnieniem miejsca inwestycji, ponieważ uwzględniane są również banki regionalne, w szczególności w przypadku opcji pełnopłatności, takie jak odpowiednie banki Sparda i PSD, które z zasady z sektora spółdzielczego zawsze oferują lepsze warunki niż banki ludowe. Oczywiście również oferty ubezpieczeń Allianz Ergo, Hannoversche i Universa (które tradycyjnie oferują najlepsze warunki w przypadku pełnej spłaty) oraz banki hipoteczne DSL Bank i Hypothekenbanken DSL Bank i Münchener Hyp również mogą wchodzić w grę. Commerzbank też może mieć promocyjne oferty.

Napisany przez MrsSasch
Przesyłam ci prywatną wiadomość z wszystkimi faktami. Być może będziesz miał dla nas jakiś „podpowiedź”.
O DSL Bank też słyszałem wiele dobrego, ale najbliższe biuro jest oddalone o 60 km.

Napisany przez NaTwoim13
Bank DSL może być gdziekolwiek, ale nie można tam wnioskować ani podpisywać umów bezpośrednio, wszystko odbywa się tam za pośrednictwem pośredników. To tak na marginesie.

Tak, Bank DSL ma obecnie akcję Full Redemption z rabatem 0,3%, co z pewnością może być odpowiednie w zależności od stopnia obciążenia hipotecznego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata