Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od nadgodzin

Napisany przez Leberwurstliebe
Cześć wszystkim,

mój pracodawca nie wypłacił mi całkowicie moich nadgodzin, ponieważ twierdzi, że są one opodatkowane wyżej niż moja podstawowa pensja. Nie otrzymałem jeszcze dokumentu z wynagrodzeniem, na którym to byłoby dokładnie opisane, ponieważ są one dostarczane zbiorczo co 3 miesiące.

Po raz pierwszy pracuję nadgodziny u tego pracodawcy. Nigdy nie słyszałem o takim zastosowaniu podatkowym. A Wy?

Napisany przez 2titan1981
To zależy od tego, na jakim szczeblu drabiny podatkowej znajduje się Twoje dochodzenie. Jednak wyższe dochody podlegają wyższemu opodatkowaniu.

Napisany przez BenniG
Im wyższe wynagrodzenie, tym więcej podatku musisz zapłacić.

Dlatego nie musisz płacić podatku od pierwszych około 9 000 € rocznie.

Następnie musisz nagle zapłacić 14% podatku od każdego następnego [url]euro[/url].

Jeśli zarabiasz dotychczas 2000 € miesięcznie, musisz zapłacić 15% podatku od każdego [url]euro[/url] - czyli 300 €. Za każde kolejne [url]euro[/url] musisz zapłacić 29%.

Jeśli teraz dostajesz dodatkową wypłatę za nadgodziny w wysokości 2000 €, może się okazać, że twój pracodawca spojrzy na tabelę podatkową dla wynagrodzenia 4000 € miesięcznie i nagle będziesz musiał zapłacić 960 € podatku.

Ale powiedz, co ostatecznie wynika z otrzymania decyzji podatkowej.

Napisany przez 2tneub
Jak już słusznie zauważono, jednorazowo wysoka pensja prowadzi do nadmiernego obciążenia podatkowego w danym miesiącu. Sytuacja ta ustabilizuje się dopiero w ramach rozliczenia podatku dochodowego.

Nieco mniej skrajny jest przypadek świadczenia np. premii świątecznej, ponieważ jest ono opodatkowane zgodnie z roczną tabelą podatkową. (Większość ludzi uważa to za szok, ile zostaje jeszcze na koncie). Natomiast nadgodziny są opodatkowane według miesięcznej tabeli podatkowej, a efekt jest jeszcze większy niż w przypadku rocznej tabeli podatkowej, dlatego pracodawca stara się rozłożyć wypłatę nadgodzin na kilka miesięcy.

Tu również pojawia się dodatkowe obciążenie podatkowe, które zostanie zrekompensowane w rozliczeniu podatku dochodowego, ale jest zdecydowanie mniejsze niż w przypadku wypłaty wszystkiego w jednym miesiącu.

Napisany przez 30Dollar
Ponieważ nadgodziny są opodatkowane według tabeli podatkowej miesięcznej, a efekt jest jeszcze większy niż przy użyciu tabeli rocznej, twoj pracodawca stara się rozłożyć wypłatę nadgodzin na kilka miesięcy.
Tutaj również dochodzi do dodatkowego obciążenia podatkowego, które zostaje zrekompensowane w rozliczeniu podatkowym, ale wcale nie jest tak duże, jak gdyby wszystko zostało wypłacone w jednym miesiącu.

Zgadzam się całkowicie. Wyjątkiem są jedynie nadgodziny pracowane w weekendy, święta lub w nocy. Wtedy obowiązują zwykłe kwoty wolne od podatku.
Możesz to jeszcze sprawdzić, czy nie ma tam kilku nadgodzin (przegląd: https://www.steuerberaterscout.de/Ma...unden-anfallen ).
Istnieją również alternatywy do wypłaty nadgodzin (choć decyzja, czy chcesz zrezygnować z pieniędzy, zależy od ciebie). Należy sprawdzić w odpowiedniej umowie zbiorowej lub indywidualnej, gdzie (zazwyczaj) są zawarte informacje na temat alternatyw dla wypłaty. Czasami można ubiegać się o rekompensatę urlopową albo nadgodziny mogą zostać zapisane na tak zwanym kontcie życia.
Należy jednak podjąć decyzję stosunkowo szybko, ponieważ prawo do wypłaty nadgodzin wygasa po trzech latach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata