Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy nowego budynku: Czy jest możliwe częściowe sfinansowanie z istniejącego mieszkania?

Napisany przez Petey
Cześć wszystkim,

Chcę zbudować [url]Dom[/url] z moją żoną. Jako zabezpieczenie mam szczególnie wynajęte mieszkanie własnościowe, które już zostało opłacone. Teraz wpadłem na pomysł, że mogę część finansowania nowego budynku uzyskać poprzez zabezpieczenie tego kredytem na mieszkanie. W ten sposób miałbym dodatkowy efekt możliwości odliczenia od podatku kosztów odsetek z tego związanych.

Czy w ogóle jest to możliwe? Czy zostanie to uznane przez urząd skarbowy? Czy muszę udowodnić, że [url]pożyczka[/url] została również przeznaczona na mieszkanie własnościowe?

Dziękuję z góry

Re: Finansowanie budowy nowego budynku: Czy jest możliwe częściowe sfinansowanie z istniejącego mieszkania?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Petey,

to nie będzie takie proste, będzie konieczne dostarczenie raportu o środkach przeznaczonych na konkretny cel, ale Twój [url]doradca[/url] podatkowy być może pokaże Ci, w jaki sposób można choć trochę zrealizować ten pomysł.

Warto również wspomnieć, że z punktu widzenia odsetek może to mieć sens, aby uwzględnić mieszkanie, ponieważ zmniejszy to poziom obciążenia, ale sądzę, że o tym również wiesz.

Jak wyglądają ogólne koszty w porównaniu z potrzebami finansowymi?

Napisany przez Petey
Więc muszę zapytać księgowego, nie mam swojego, zawsze sam składam zeznanie podatkowe.

Dziękuję, tak, wiem, że mieszkanie będzie uwzględnione przy obliczaniu odsetek.

Potrzebuję finansowania w wysokości 360 000,-, z czego wziąłem 100 000,- na zakup mieszkania.

Czy Urząd Skarbowy wymaga wykazu sposobu użycia środków?

Napisany przez NaTwoim13
Musisz udokumentować, co stało się z funduszami i jak są one powiązane z mieszkaniem.

Jak wysokie są koszty inwestycji, podzielone na koszty produkcji i dodatkowe koszty nabycia, takie jak opłata za Grunderwerbsteuer, notariusz i koszty wpisu do księgi wieczystej?

Napisany przez Petey
Och, rozumiem. Koszty budowy wynoszą 480000,-, podczas gdy koszty związane z nabyciem wynoszą około 10000,-.

Napisany przez Hanomag

Teraz wpadłem na pomysł, że mogę część finansowania nowej budowy zrealizować na tej własności. Dzięki temu mógłbym odliczyć koszty odsetek od podatku w moim zeznaniu podatkowym.

Czy jest to w ogóle możliwe? Czy zostanie to uznane przez urząd skarbowy? Czy muszę udowodnić, że [url]pożyczka[/url] została również przeznaczona na zakup mieszkania?

Wydaje mi się, że to nie zadziała, ponieważ nie generujesz nowego źródła dochodu za pomocą długu. Możesz na przykład generować długi kosztem mieszkania na wynajem i pojechać z nimi w podróż dookoła świata, ale urząd skarbowy nie uzna tych kosztów jako koszty uzyskania przychodów z wynajmu. A ponieważ [url]Dom[/url], który planujesz zbudować, będzie przeznaczony dla własnego użytku, jest to również rodzaj prywatnej przyjemności.

Tutaj podobnie się argumentuje.

Napisany przez Hilfe
Cześć Jako dodatkowe zabezpieczenie rozsądne, nie zostanie to odebrane przez fa.

Napisany przez StGe1973
Pety,

możliwe jest to tylko w przypadku nowej inwestycji kapitałowej, zwłaszcza jeśli masz mieszkanie od co najmniej 10 lat, co oznacza (prawdopodobne) zwolnienie z podatku od zysków ze sprzedaży. Następnie sprzedajesz swoje mieszkanie i przekazujesz cały dochód jako kapitał własny na nowy [url]Dom[/url]. Następnie kupujesz nowe mieszkanie do wynajmu i finansujesz je w całości. W ten sposób przekładasz swoje zadłużenie, które pierwotnie było przeznaczone na [url]Dom[/url] prywatny, na mieszkanie i odsetki są w pełni odliczalne. Wady to koszty nabycia nieruchomości, ale pod względem podatkowym (w zależności od Twojej średniej stawki podatkowej) byłoby to prawdopodobnie bardzo korzystne.

Ale powody podatkowe zawsze powinny być dodatkowym atutem decyzji, nigdy głównym powodem. Jeśli jesteś całkowicie zadowolony z mieszkania (lokalizacja, wiek mieszkania, długoterminowi najemcy itp.), to nie powinieneś tego robić. Jeśli już dzisiaj mówisz: mieszkanie jest ok, ale...., w takim razie tak, a następnie (kiedykolwiek) poszukaj mieszkania (i sfinansuj je w całości), które Twoim zdaniem byłoby optymalne jako inwestycja kapitałowa i do wynajmu.

Napisany przez NaTwoim13
Pete, czy jest już dostępna oferta finansowania, gdzie określono, w jaki sposób nieruchomość została uwzględniona?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata