Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące finansowania planowanej budowy.

Napisany przez Neuling21
Cześć,

Mam następujący problem: Mam 25 lat i miesięczne zarobki netto wynoszące około 2200-2300€, planuję budowę domu jednorodzinnego (według firmy budowlanej około 225.000€, w tym koszty dodatkowe) na działce, którą podarowali mi rodzice lub którą mi podarują. Całkowita suma finansowania powinna jednak być większa niż 225.000€ ze względu na kuchnię, ogrody itp.

Pracuję od 03/18 roku (wcześniej przez 5 lat na stałe zatrudniony, zmieniłem pracę tylko ze względu na wynagrodzenie), zakończyłem okres próbny, umowa jest ważna do 09/19, dalsze zatrudnienie jest zapewnione według rady zakładowej, pisemne potwierdzenie zostanie dostarczone wkrótce.

Mój problem: Czy jest możliwe sfinansowanie tej inwestycji z moimi zarobkami? Czy są banki, które by to sfinansowały? Co mogę zrobić? Niestety nie mam wolnych własnych środków, ponieważ mam jeszcze [url]kredyt[/url] w wysokości 13.000€, który spłacę do połowy przyszłego roku. Moje oszczędności wykorzystam na spłatę tego [url]kredytu[/url].

Planowane budowa powinna rozpocząć się latem 2019 roku. Do tego czasu mogę ewentualnie uzbierać dodatkowe 3.000€. Mam również oszczędności w budżecie mieszkaniowym w wysokości około 2000€.

Napisany przez 2tneub
Kilka pytań w związku z tym.
Jaka jest wartość nieruchomości?
Czy jesteś singlem czy masz rodzinę?
Gdzie jest położona nieruchomość?
Jakiej powierzchni w metrach kwadratowych przyszły domek sobie wyobrażasz?
Czy zamierzasz wykonać własne prace?
Jaka jest suma oszczędności budowlanych i jaki jest oprocentowanie [url]kredytu[/url]?
Ile oszczędzasz miesięcznie i ile aktualnie płacisz czynszu?

Napisany przez Hilfe
Cześć,

Co oznacza 2200-2300 ? Czy dochód jest zmienny ? Pod względem liczbowym jest to całkiem możliwe. Musisz jednak ograniczyć swoje wydatki. Opłata + koszty dodatkowe będą pochłaniać więcej niż 50% twojego dochodu. To nie jest zdrowe. Dodatkowo koszty budowy w wysokości około 225k budzą moje podejrzenia. Czy są to wiarygodne liczby ? Co jeszcze potrzebujesz na zewnątrz, w kuchni, itp. ? Skąd ma pochodzić pieniądze na te wydatki?

Napisany przez Neuling21
Dziękuję najpierw za odpowiedzi.

Działka ma około 1600 m², szacuję wartość na 40-60 000€, czy to realistyczne? Działka znajduje się około 30 km od stolicy landu SN.

Nie mam rodziny, mam tylko dziewczynę, która jeszcze się uczy.

Obiekt, który rozważam, to [url]Dom[/url] parterowy o powierzchni 148 m².

Układanie podłóg, malowanie i drobne prace ziemne mogą być wykonane samodzielnie.

Dzielę z dziewczyną koszty w wysokości 390€ za wynajem, oszczędzam 600€ miesięcznie i co miesiąc płacę ratę w wysokości 320€.

Moja pensja wahają się nieco w przedziale od 2200 do 2300€, ale zgodnie z układem wzrośnie o dodatkowe 200€ w lutym.

Suma oszczędności w programie oszczędnościowym wynosi 17 000€, a oprocentowanie [url]kredytu[/url] powinno wynosić od 3 do 4%, stary kontrakt z czasów nauki.

Moim zdaniem łącznie z kuchnią, materiałami do podłóg, malowaniem oraz ogrodzeniem i zagospodarowaniem terenu należy przygotować kwotę w wysokości 260-280 000€.

Kiedy byłby najlepszy moment, aby udać się do banku? Zaraz po spłaceniu [url]kredytu[/url]?

Napisany przez 2tneub

Działka ma około 1600 mkw., szacuję wartość na 40-60.000€, czy to realistyczna cena? Działka znajduje się w okolicach SN, około 30 km od stolicy.

To zależy od lokalizacji, ale brzmi dość nisko. Możesz sobie żartobliwie sprawdzić tutaj wartość gruntów:
https://www.boris.sachsen.de/bodenric...uell-4032.html
Ale chyba bank nie będzie w pełni oceniać tej działki jako teren budowlany.

Cytat od Neuling21

Dzielimy się opłatą w wysokości 390€, oszczędzam 600€ miesięcznie i co miesiąc spłacam ratę w wysokości 320€.

Rozsądne byłoby pozbyć się tych 320€. Jednak będzie to trudne, jeśli przyjmiemy oprocentowanie 4-5% na 280T€, to daje to ratę 1000€. Do tego dochodzą jeszcze koszty dodatkowe w wysokości 300€ i później oszczędności na [url]Dom[/url]. Byłoby to łatwiejsze, gdyby partnerka zaczęła zarabiać naprawdę duże pieniądze (albo jako współwłaścicielka albo w formie wynajmu)

Cytat od Neuling21

Sądzę, że łącznie z kuchnią, materiałami na podłogi, malowaniem i ogrodnictwem powinna być potrzebna suma 260-280.000€.

Nie sądzę, żebyście się zmieścili w tej kwocie, nawet jeśli Saksonia nadal jest stosunkowo tania. Pięć lat temu wybudowaliśmy w okolicach DD.
Wtedy potrzebowaliśmy około 240T€ na [url]Dom[/url] o powierzchni 125 mkw. + BNK + tereny zewnętrzne. Od tamtej pory ceny wzrosły o około 3-4% rocznie. Wasz [url]Dom[/url] ma być znacznie większy, a wliczając jeszcze kuchnię.

Napisany przez Elex85

Już nie wierzę, że uda wam się z tym wyrobić, choć Saksonia nadal jest stosunkowo tania. Budowaliśmy 5 lat temu w pobliżu DD.
Wtedy potrzebowaliśmy około 240T€ na [url]Dom[/url] o powierzchni 125m² + BNK oraz tereny zewnętrzne. Od tego czasu ceny wzrosły o około 3-4% rocznie.
Wasz [url]Dom[/url] ma być znacznie większy, a wliczona ma być także kuchnia.

Gdzie dokładnie budowaliście i z jakim deweloperem?
Jak duży i drogi był teren?

Napisany przez NaTwoim13
@Tneub

Czy teraz rezygnujesz z tego planu?

@Neuling21

Kosztów budowy nie jestem w stanie oszacować, jeśli chodzi o wiarygodność, to mógłbym podnieść kciuka. Jeśli zatrudnienie na stałe zostanie ustalone, to również należy to pozytywnie ocenić. Okres zatrudnienia terminowego nie będzie kryterium dyskwalifikującym ze względu na poprzednie zatrudnienie i zmianę ze względu na lepsze zarobki, ponieważ jest to teren działki oraz mniejsze oszczędzone kwoty, ewentualnie do spłaty [url]kredytu[/url].

Jeśli wartość działki jest znana, możliwe jest również spłacenie [url]kredytu[/url] z funduszy finansowych.

Wiek pozostawia pole do manewru w przypadku niskiego początkowego spłaty, tak że zadeklarowana roczna rata oprocentowania 4-5% nie musi być początkowo obowiązkowo wybrana i może być zwiększana w dowolnym momencie pod względem dłuższego okresu zabezpieczenia oprocentowania. Partnerka może także w przyszłości pracować dodatkowo, co pozwoli na dokonywanie dodatkowych spłat nadzwyczajnych wraz ze wzrostem stopy spłaty.

Oczekuję z optymizmem na możliwość przedstawienia pozytywnej opinii kredytowej, pod warunkiem, że koszty budowy są odpowiednie i dobrze skalkulowane.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, zgodnie z wiarą Tneuba, konieczne jest stworzenie faktów dotyczących kosztów, ale oczywiście sam zrozumiesz, że z wiarą nie można podjąć rozpoczęcia takiego przedsięwzięcia. Jestem przekonany, że uda ci się to przy wsparciu ekspertów i specjalistów.

Napisany przez 2tneub

@Tneub

Czy teraz rezygnujesz z tego zamiaru?

Czy ja gdzieś tak zrobiłam, czyż nie?
W mojej ocenie mieści się to w zakresie możliwości. Oczywiście finansowo byłoby łatwiej, gdyby partnerka miała pracę i mogła więcej dołożyć, ale prawdopodobnie da się to zrobić także z pewnymi ograniczeniami.
Działka = WK, więc finansowanie pasuje. A dotychczasowy [url]kredyt[/url] może zostać spłacony, aby zmniejszyć miesięczne obciążenie.

Cytat od noelmaxim

Oczekuję pozytywnej prezentacji i pozytywnego głosu kredytowego, jeśli koszty budowy są odpowiednie i dobrze skalkulowane.

Obecnie firmy budowlane są bardzo zajęte i często podnoszą ceny lub w ogóle nie składają ofert. Nie przewiduję więc rozpoczęcia budowy latem 2019.
Uważam, że cena jest nieco zaniżona, ale oczywiście nie jestem w stanie przewidzieć życzeń TE. Moim zdaniem konieczne jest bardziej intensywne poszukiwanie, aby uniknąć nieprzyjemnego zaskoczenia.

@Neuling21
Do Twoich kolejnych pytań napiszę Ci prywatną wiadomość.

Napisany przez NaTwoim13
Przedsiębiorstwa budowlane są obecnie bardzo obciążone i czasami podają ceny odstraszające albo w ogóle nie składają ofert. Dlatego nie widzę, żeby budowa mogła rozpocząć się latem 2019 roku.

Czy możesz nam krótko powiedzieć, o którą region chodzi, czy to ogólna sytuacja w całych Niemczech? Czy możliwe jest także, że przedsiębiorca budowlany powie raczej, że jest zajęty, zamiast angażować się w pracę i przygotowywać ofertę, której nie chce/może/ma?

Uważam, że cena jest trochę za niska, ale oczywiście nie jestem w stanie przewidzieć życzeń osoby, która to zamieściła. Moim zdaniem konieczne jest bardziej intensywne badanie, żeby uniknąć nieprzyjemnego zaskoczenia w trakcie realizacji.

Dobry pomysł, myślę, że osoba to zamieszczająca również tak to widzi i miała to na uwadze.

Dlaczego przez PW? Zawsze dobrze, gdy korzyści z naszych porad czerpią także osoby obserwujące i niezarejestrowani użytkownicy.

Napisany przez 2tneub

Czy mógłbyś nam krótko powiedzieć, z jakiego regionu mówisz, czy może to ogólnie tak wyglądać w całych Niemczech? Czy możliwe jest, że przedsiębiorca budowlany powie raczej, że jest obecnie zajęty, zamiast podejmować pracę i przygotowywać ofertę, której nie może/chce/chciałby się podjąć?

Słyszałem to zarówno z naszego regionu w okolicach Drezna w branży ogrodniczej. Tak samo jest ogólny trend w forum budowlanym podczas poszukiwania rzemieślników, generalnych wykonawców i ogrodników.
Część firm budowlanych twierdzi, że są już zarezerwowane na rok 2020.
Oczywiście to pociąga za sobą wzrost cen, co widać w rozwoju cen budowlanych.

Cytat od noelmaxim

Dlaczego przez PW? Zawsze dobrze, gdy również czytający i niezarejestrowani użytkownicy mogą skorzystać z naszych wskazówek

PW jest tylko ze względu na moje osobiste doświadczenia z moją firmą budowlaną. Aktualnie niekoniecznie chciałbym ich polecać, ale nie chciałbym ryzykować otrzymania listu od adwokatów z wezwaniami do zaniechania.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, wszystko w porządku.

Tak, w dziedzinie kosztów budowy itp. w forum budowlanym można czasem otrzymać mądre wskazówki.

Napisany przez Neuling21
Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Czy powinienem umówić się już teraz na spotkanie w banku, czy najpierw pozbyć się kwestii finansowania? Trochę wstyd mi rozmawiać o kredycie i praktycznie braku wkładu własnego w kontekście finansowania budowy.

Zastanawiam się nad podjęciem działań teraz, ponieważ boom budowlany jest tak duży, a wiele firm planuje swoje działania z dużym wyprzedzeniem. Chciałbym zrobić wszystko, aby budowa mogła rozpocząć się naprawdę w połowie/na końcu 2019 roku.

Napisany przez Flolito
To nie powinno być dla Ciebie żenujące.
Nie jesteś jedynym, kto idzie do banku z długami.
W końcu masz ten grunt do dyspozycji. Być może należy to oszacować przy pomocy niezależnego maklera finansowego.
Noelmaxim bardzo dobrze zna się na finansowaniu budowy itp...

Napisany przez 2tneub

i praktycznie bez kapitału własnego

Masz kapitał własny w postaci działki (chociaż dla ciebie może się to nie tak czuć, to prezent). Przeczytaj kilka innych wątków tutaj. Wiele osób przychodzi tutaj z dużo mniejszymi środkami i dużo większymi wymaganiami.

Jedyną rzeczą, nad którą należałoby się zastanowić jako 25-latek, czy chcesz w tym wieku związać się z nieruchomością i dużym kredytem, czy też dlatego, że ty / wy przenieście się gdzieś indziej ze względu na pracę lub rodzinę.
Nieruchomość po prostu nie jest mobilna.
Oczywiście można też sprzedać lub wynająć, ale pytanie brzmi po jakiej cenie.
Myślę jednak, że zastanawiałeś się nad tymi kwestiami sam.

Napisany przez NaTwoim13
Zawsze szkoda, gdy szuka się pomocy, ale jej nie przyjmuje, albo nie kontynuuje! Neuling21, nie jest wstydem, jeśli coś jest za trudne, brakiem odwagi lub niechęcią do podjęcia działania, także gdy eksperci, cierpiący lub przewrotni odradzają. Niestety, czasem otwierając puszke, nie dzielimy się jej zawartością!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata