Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ponowne rozpoczęcie ubezpieczenia zdrowotnego po pobycie za granicą

Napisany przez Local87
Cześć wszystkim,

ponieważ otrzymałem tylko bardzo lakoniczne informacje od mojego ubezpieczenia zdrowotnego, postanowiłem spróbować znaleźć odpowiedzi w ten sposób:

- Zrezygnowałem z mojego ubezpieczenia zdrowotnego od dnia 03.01.2019 (dotychczas byłem dobrowolnie ubezpieczony w ramach ubezpieczenia obowiązkowego)
- Oczywiście zakupiłem [url]ubezpieczenie[/url] długoterminowe na podróż zagraniczną.
- Na razie zamierzam szukać pracy, gdy wrócę (prawdopodobnie za około 6-7 miesięcy)

Teraz moje [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne chce mi wcisnąć tzw. anwartschaft, aby można było mnie ponownie przyjąć do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Z tego, co ustaliłem każda osoba mieszkająca w Niemczech jest ubezpieczona obowiązkowo, o ile nie jest prywatnie ubezpieczona. Coś w tym jest, czy nie? Ponoć jest to związane z moim dobrowolnym ubezpieczeniem w ramach ubezpieczenia obowiązkowego.

Co by było, gdybym w międzyczasie przywieziony z zagranicy musiał skorzystać z opieki medycznej? Czy w takim przypadku nie byłbym ubezpieczony w Niemczech bez anwartschaft?

Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Napisany przez EasyD
Jeśli powodem zakończenia nie jest podjęcie zatrudnienia za granicą, to ubezpieczyciel nie ma obowiązku ponownego przyjęcia do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego (Kodeks Ubezpieczeń Społecznych, § 9 Abs. 1 Ziff. 5). Decydująca jest wtedy decyzja, czy po powrocie byliby państwo objęci obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym zgodnie z Kodeksem Ubezpieczeń Społecznych, § 5.

Napisany przez Local87
Cześć,

po powrocie byłbym początkowo bezrobotny, ale być może nie zameldowałbym się od razu jako bezrobotny i żyłbym z oszczędności lub jednak od razu zgłosił się jako osoba bezrobotna.

Ostatecznie nie podjąłbym od razu nowej pracy.

Napisany przez EasyD
To nie spełniałoby kryteriów wymaganej członkostwa. Zatem ubezpieczyciel może odmówić bez proponowanego ubezpieczenia przyszłego.

Napisany przez Local87
Nie do końca rozumiem dlaczego?

Teoretycznie powinno istnieć obowiązkowe [url]ubezpieczenie[/url], czyż nie?

Czyli w praktyce, w dniu powrotu, przestaję być ubezpieczony, czy dobrze to rozumiem?

Napisany przez EasyD
Dlaczego ustawodawca pozostawia tę możliwość, nie jestem w stanie odpowiedzieć.

Ogólnie rzecz biorąc, jest to bardzo teoretyczny przypadek z wieloma możliwościami po powrocie. Muszą się Państwo zorientować, czy są obowiązkowo ubezpieczeni czy dobrowolnie ubezpieczeni, oraz pamiętać, że każdy obywatel Niemiec musi ubezpieczyć się na wypadek choroby.

Po powrocie znajdą Państwo dostawcę, który ich ponownie przyjmie. Jednak w najgorszym przypadku, czyli powrót do Niemiec będąc chorym, może się zdarzyć, że na początku pozostaną Państwo sami z ewentualnymi kosztami. W innym przypadku polecam skorzystanie z infolinii Ministerstwa Zdrowia: 030-340606601

Napisany przez Local87
Dziękuję serdecznie, zgłoszę się tam.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata