- śr lis 07, 2018 1:15 pm
Cześć wszystkim,
ponieważ otrzymałem tylko bardzo lakoniczne informacje od mojego ubezpieczenia zdrowotnego, postanowiłem spróbować znaleźć odpowiedzi w ten sposób:
- Zrezygnowałem z mojego ubezpieczenia zdrowotnego od dnia 03.01.2019 (dotychczas byłem dobrowolnie ubezpieczony w ramach ubezpieczenia obowiązkowego)
- Oczywiście zakupiłem[url]ubezpieczenie[/url] długoterminowe na podróż zagraniczną.
- Na razie zamierzam szukać pracy, gdy wrócę (prawdopodobnie za około 6-7 miesięcy)
Teraz moje[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne chce mi wcisnąć tzw. anwartschaft, aby można było mnie ponownie przyjąć do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Z tego, co ustaliłem każda osoba mieszkająca w Niemczech jest ubezpieczona obowiązkowo, o ile nie jest prywatnie ubezpieczona. Coś w tym jest, czy nie? Ponoć jest to związane z moim dobrowolnym ubezpieczeniem w ramach ubezpieczenia obowiązkowego.
Co by było, gdybym w międzyczasie przywieziony z zagranicy musiał skorzystać z opieki medycznej? Czy w takim przypadku nie byłbym ubezpieczony w Niemczech bez anwartschaft?
Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
ponieważ otrzymałem tylko bardzo lakoniczne informacje od mojego ubezpieczenia zdrowotnego, postanowiłem spróbować znaleźć odpowiedzi w ten sposób:
- Zrezygnowałem z mojego ubezpieczenia zdrowotnego od dnia 03.01.2019 (dotychczas byłem dobrowolnie ubezpieczony w ramach ubezpieczenia obowiązkowego)
- Oczywiście zakupiłem
- Na razie zamierzam szukać pracy, gdy wrócę (prawdopodobnie za około 6-7 miesięcy)
Teraz moje
Co by było, gdybym w międzyczasie przywieziony z zagranicy musiał skorzystać z opieki medycznej? Czy w takim przypadku nie byłbym ubezpieczony w Niemczech bez anwartschaft?
Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,