- pn lis 12, 2018 2:57 pm
Witam wszystkich,
planujemy wkrótce złożyć wniosek o finansowanie budowy.
Właśnie sprawdziłem swoje informacje w bazie Schufa.
Wygląda to tak:
Basisscore: 97,15%
Banki: 9.770
Banki spółdzielcze: 9.650
Sparkasse: 9.599
Tylko pozytywne informacje
Chciałbym zapytać, czy te wyniki są wystarczająco dobre dla finansowania budowy? Chodzi o finansowanie w 100% (kwota[url]kredytu[/url] 300.000 EUR), koszty dodatkowe pokrywane z własnych środków. Nasze łączne dochody netto z żoną wynoszą około 6.500 EUR miesięcznie (wliczając zasiłki rodzinne). Oboje mamy 42 lata i czwórkę dzieci. Moja żona jest urzędniczką, a ja pracownikiem. Chcielibyśmy otrzymać [url]kredyt[/url] na 10 lub 15 lat, z początkową stopą spłaty 2% i roczną dodatkową spłatą w wysokości 5%.
Przy zapytaniu o warunki: 1,42% na 10 lat, spłata 2% +5% dodatkowa spłata rocznie, a na 15 lat 1,87% z 2% spłatą +5% dodatkową spłatą rocznie.
Nie chcemy już więcej wykorzystywać własnych środków, ponieważ przeznaczone są na wynajem. Posiadamy spłacony[url]Dom[/url] oraz inne inwestycje i środki pieniężne (łącznie około 120.000 EUR po zapłaceniu kosztów dodatkowych) i nie mamy żadnych innych długów. Nasz spłacony [url]Dom[/url] nie zostanie dodatkowo zabezpieczony.
Chciałbym zapytać o coś jeszcze:
Istnieje również ocena zdolności kredytowej, która nie jest widoczna w raporcie Schufa. Czy ocena zdolności kredytowej ma pozytywną korelację z oceną banków? Czy mogę założyć, że ocena zdolności kredytowej jest również wystarczająco dobra? Dlaczego występuje tak duża różnica między ocenami banków, banków spółdzielczych i Sparkasse? Nie miałem jeszcze do czynienia z bankami spółdzielczymi, z Sparkasse tylko sporadycznie, poza kontem w banku internetowym. Planowane jest złożenie wniosku kredytowego w Postbank, Deutsche Bank, Commerzbank lub ING DIBA. Czy uważacie, że Basisscore i ocena branży są wystarczająco dobre dla finansowania budowy, biorąc pod uwagę bardzo zróżnicowane oceny banków, banków spółdzielczych i Sparkasse? Czy mając powyższe informacje, możemy spodziewać się pozytywnej decyzji ze strony banków?
Dziękuję i pozdrawiam
Pieter
planujemy wkrótce złożyć wniosek o finansowanie budowy.
Właśnie sprawdziłem swoje informacje w bazie Schufa.
Wygląda to tak:
Basisscore: 97,15%
Banki: 9.770
Banki spółdzielcze: 9.650
Sparkasse: 9.599
Tylko pozytywne informacje
Chciałbym zapytać, czy te wyniki są wystarczająco dobre dla finansowania budowy? Chodzi o finansowanie w 100% (kwota
Przy zapytaniu o warunki: 1,42% na 10 lat, spłata 2% +5% dodatkowa spłata rocznie, a na 15 lat 1,87% z 2% spłatą +5% dodatkową spłatą rocznie.
Nie chcemy już więcej wykorzystywać własnych środków, ponieważ przeznaczone są na wynajem. Posiadamy spłacony
Chciałbym zapytać o coś jeszcze:
Istnieje również ocena zdolności kredytowej, która nie jest widoczna w raporcie Schufa. Czy ocena zdolności kredytowej ma pozytywną korelację z oceną banków? Czy mogę założyć, że ocena zdolności kredytowej jest również wystarczająco dobra? Dlaczego występuje tak duża różnica między ocenami banków, banków spółdzielczych i Sparkasse? Nie miałem jeszcze do czynienia z bankami spółdzielczymi, z Sparkasse tylko sporadycznie, poza kontem w banku internetowym. Planowane jest złożenie wniosku kredytowego w Postbank, Deutsche Bank, Commerzbank lub ING DIBA. Czy uważacie, że Basisscore i ocena branży są wystarczająco dobre dla finansowania budowy, biorąc pod uwagę bardzo zróżnicowane oceny banków, banków spółdzielczych i Sparkasse? Czy mając powyższe informacje, możemy spodziewać się pozytywnej decyzji ze strony banków?
Dziękuję i pozdrawiam
Pieter