Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy lepiej spłacić więcej kredytu hipotecznego czy oszczędzać w planie oszczędnościowym budowy kapitału i spłacić?

Napisany przez ADMCI4
Potrzebuję 90 000 euro na sfinansowanie zakupu mieszkania. Moje główne bank proponuje pożyczkę oprocentowaną stopą 4,1%, okresem spłaty 10 lat i spłatą w wysokości 1%. Równolegle mam zaoszczędzać w ramach umowy oszczędnościowej, aby móc spłacić kredyt. Nie jest mi to do końca jasne. Czy nie byłoby bardziej opłacalne wzięcie pożyczki z wyższą stopą spłaty? Pozdrawiam BeKo

Re: Czy lepiej spłacić więcej kredytu hipotecznego czy oszczędzać w planie oszczędnościowym budowy kapitału i spłacić?

Napisany przez ADMCI4
Jaśniej! Tutaj masz tłumaczenie: Das kań unmöglich rentabel sein. Grüße Ferdi

Napisany przez ECK und OBERG
Witaj beko75, ogólnie odradza się opcji oszczędzania na cele mieszkaniowe. W przypadku bezpośredniej spłaty kredytu, istotna jest znacząca redukcja pozostałego długu po 10 latach. Powodem, dla którego twoje bank proponuje tę opcję, jest fakt, że bank zarabia zarówno na finansowaniu nieruchomości, jak i na zapisie w oszczędnościach mieszkaniowych. Ponadto, zabezpieczasz sobie już teraz stałą stopę procentową od 11. roku z Bausparvertrag. Ogólnie rzecz biorąc, w okresach niskich stóp procentowych, jak obecnie, lepiej wybrać długoterminowe zabezpieczenie na 15 lub 20 lat, ponieważ można się spodziewać znacznego wzrostu stóp procentowych. Spowodowałoby to wzrost twojej raty po upływie 10 lat. Moja rada to zabezpieczenie się na dłuższy okres czasu na stałą stopę procentową i bezpośrednia spłata kredytu. To zapewni bezpieczeństwo i zaoszczędzi koszty procentowe. Porównujemy oferty 70 partnerów bankowych i przedstawiamy różne fundusze pomocowe. Jesteśmy do Państwa dyspozycji pod numerem bezpłatnej infolinii 0431 / 570 98 30, aby zapewnić niezobowiązującą ofertę porównawczą. Z poważaniem Lasse Burmeister ECK & OBERG GmbH & Co. KG

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata