Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jak przygotować się przed kredytem

Napisany przez Agio
Cześć,

dla średniego [url]kredytu[/url] poszedłbym teraz do banku. Mam zamiar kupić wiele rzeczy dla mojej firmy w przyszłym roku, dodatkowo trzeba przeprowadzić kilka szkoleń i odnowić licencje... Muszę najpierw wziąć [url]kredyt[/url]. Kiedy zapytałem w tym roku - tak dla informacji - moja bank domagał się poręczyciela z uwagi na obecną sytuację (w tym roku było kiepsko). Mam nawet kogoś kto mógłby się zgodzić, ale czuję się bardzo nieswojo. Najchętniej poradziłbym sobie sam.

Więc czy pozostać przy obecnym banku czy lepiej sprawdzić jeszcze inne banki.

Co byście zrobili?

Napisany przez 2tneub
Sprawdź, czy szkolenia mogą być ewentualnie dofinansowane? Na przykład w naszym przypadku, takie wsparcie oferuje Bank Rozwoju Saksonii.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Agio, jaka jest średnia kwota pożyczki u Ciebie?

Napisany przez Agio
Cześć z powrotem,

W przybliżeniu policzyłem i muszę pożyczyć około 45 000 - lepiej 50 000. Problem polega na tym, że naprawdę jest wiele małych rzeczy do załatwienia: istniejące licencje wygasają, muszę na to przeznaczyć pewne 10 000, następnie koszty materiałowe lub techniczne wynoszące około 4000 oraz szkolenia dla pracowników.

Ponieważ w tym roku było słabo, musimy się trochę rozszerzyć. Na przykład zabieraliśmy zewnętrzny personel do przeprowadzania testów ultradźwiękowych, ale teraz 3 pracowników mają to przejąć. Szkolenia UT1 i UT2 kosztują około 10 000 złotych za pracownika, ponadto straty w pracy i wydatki...
To się sumuje.
Szkolenia mogą być dofinansowane dzięki bankowi rozwoju, ale najpierw muszę zgłosić kosztorysy, a potem będzie to sprawdzone.

Moi bankierzy właśnie powiedzieli w odpowiedzi, że potrzebuję poręczenia. Ponieważ to jest zbyt wiele małych kwot? Szczerze mówiąc, nie bardzo to rozumiem. Postrzegam to jako obciążenie.
Przeczytałem o tym i zgodnie z: https://www.abrufkredit24.de/blog/bu...us-dem-knebel/ można nawet wcześniej wywołać poręczenie. Czy to prawda?

Napisany przez 2tneub
Cześć Agio,

Niestety nie podałeś, w której banku jesteś i jak duże jest Twoje przedsiębiorstwo.

Mam wiele do czynienia z Deutsche Bank w pracy. Ponieważ osiągnęliśmy pewien poziom, mają oni ogromne trudności z finansowaniem i są bardzo niewielkogłowi.
Wydaje się, że wystarczy do nich zapukać, gdy bilanse są gotowe.
Nawet lokalna Raiffeisenbank nie była zbyt dobra w historii. Z kolei Raiffeisenbank z sąsiedniego powiatu jest bardzo otwarta na temat finansowania.

Tak więc polecam ci spotkać się z innymi bankami, jeśli twój bank jest zbyt niewielkogłowy.

Jakie poręczenie chce uzyskać bank? Poręczenie solidarne jako dyrektor spółki GmbH? To nie jest niespotykane.
Alternatywą mogłaby być np. cesja należności lub zabezpieczenie stanem magazynu. (ale to prawdopodobnie oznacza regularne przesyłanie list do banków)

Pozdrowienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata