Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ma sens wypowiedzieć moją pożyczkę TA w tym momencie?

Napisany przez HANZ
Cześć wszystkim,

W lipcu 2011 roku zaciągnąłem [url]kredyt budowlany[/url] w wysokości 60 000 [url]euro[/url] (oprocentowanie oszczędności 1% - oprocentowanie kapitału 3,95%). Do końca 2017 r. na koncie oszczędnościowym było 15 876 [url]euro[/url] (26,4%), obecnie jest 17 680 [url]euro[/url] (29%). W wykresie widnieje kreska na poziomie 41%. W moim banku zaoferowano mi obecnie [url]kredyt konsolidacyjny[/url] (wypłata 30.09.2021) do spłaty tego [url]kredytu[/url] budowlanego z oprocentowaniem efektywnym 1,42%.

Teraz moje pytania. Czy ma sens spłacenie tego [url]kredytu[/url] budowlanego? Co oznacza 41% na wykresie? Czy istnieją lepsze rozwiązania?

Z góry dziękuję.

HANZ

Napisany przez Hilfe
JO ma sens

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

41% oznaczają, że aby otrzymać przydział, trzeba osiągnąć 41% sumy budżetowej.
Po przydziale [url]kredytu[/url] hipotecznego wypłacany jest zaliczkowy [url]kredyt[/url]. Można go spłacić w każdej chwili.
Zakładam, że zaliczkowy [url]kredyt[/url] jest stały do momentu przydziału, co oznacza, że można go spłacić
tylko z odpowiednią przedpłatą.

Napisany przez NaTwoim13
DLaczego spłacać odsetki przedterminowe? Przecież mówimy tutaj o kredycie z terminem zapadalności i ten [url]kredyt[/url] jest - ustalony na sztywno do przydzielenia i w przypadku braku przydzielenia w ciągu 10 lat - zgodnie z §489 BGB po 10 latach rozwiązywany, a [url]kredyt[/url] związany z terminem zapadalności będzie dostosowany do tego odpowiedniego terminu.
Wysokość [url]kredytu[/url] będzie dostosowana do kwoty udzielonego [url]kredytu[/url] minus oszczędności w programie oszczędzania mieszkaniowego.

Napisany przez 3ducnici
Być może [url]pożyczka[/url] TA z 2011 roku także jest możliwa do odwołania?

Napisany przez NaTwoim13
@ducnici

Tak, oczywiście masz rację, że należy to oczywiście również sprawdzić.

Napisany przez HANZ
Cześć, dziękuję za odpowiedzi.

Mój plan zakłada zakończenie umowy zgodnie z § 489 BGB i spłacenie pozostałych 60000 za pomocą [url]kredytu[/url] ze skumulowanym oprocentowaniem.
Czy więc jestem na właściwej ścieżce?

Pozdrowienia, HANZ.

P.S. Odwołanie innego [url]kredytu[/url] dotarło do drugiej instancji przed OLG Hamm, niestety przegrałem. Byłem za późno, gdybym złożył wcześniej, OLG zdecydowałby się na moją korzyść. Niestety, przed tym doszło do odwołania w Karlsruhe.

Napisany przez 3ducnici
No cóż, w przypadku WRI błędy są zazwyczaj jasne... jeśli występują. Prawo jednak ewoluuje.

Jeśli klauzula zakazu potrącania jest zawarta w Regulaminie Ogólnym, byłaby to również opcja. Choć jeszcze nie podjęto ostatecznej decyzji, to jest sprawa do rozstrzygnięcia z postanowieniem NZB przed Bundesgerichtshofem, XI ZR 450/18.

Pytanie brzmi, czy w ogóle konieczne byłoby zapłacenie opłaty manipulacyjnej. Bowiem zazwyczaj stawki procentowe w pożyczkach z zaliczką z BSV są określone jedynie jako do czasu ustalenia terminu przydziału i nie podawane jest wyraźne dokładne daty. Byłoby to moim zdaniem również punktem ataku. Brak ustalonego okresu obowiązywania oprocentowania, brak opłaty manipulacyjnej (ponieważ w rzeczywistości analogicznie do zmiennych stóp procentowych)

Napisany przez HANZ
Cześć koleżanki i koledzy,
Mogę spłacić w dniu 7/21 bez kary za wcześniejszą spłatę, dlatego teraz nie chcę sobie robić więcej stresu.

Wszystkim Wam, bardzo dziękuję.

Pozdrowienia, HANZ.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata