Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt dalej

Napisany przez jamesjunior
Cześć wszystkim,
zastanawiam się, czy obecnie zaleca się zawarcie [url]kredytu[/url] z zerowym oprocentowaniem.
Aktualne zobowiązanie do spłaty od 07/20 z oprocentowaniem 4,6%
Zaproponowano mi teraz 1,8% na 5 lat i 2,1% na 10 lat.
Co o tym sądzicie?
Dzięki
Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć jamesjunior,

w gruncie rzeczy powinieneś zadać sobie pytanie, jak będą się rozwijać stopy procentowe w pozostałym roku i pół. Narzut za forward nie będzie już tak duży, między innymi dlatego, że 6 miesięcy do 1 roku nie są obarczone dodatkowym narzutem za forward.

Jednakże, warunki, o których mówisz, wyglądają na bardzo złe. Jeśli odliczę narzut forward, podstawowy warunek nie jest zgodny z rynkiem.

Jaką kwotę będzie potrzebować w 2020 roku i jaka jest wartość nieruchomości?

Dziękuję za odpowiedź.
Nieruchomość została przeze mnie kupiona od rodziny w 2010 roku za 70 000, następnie została odnowiona i zmodernizowana, w 2015 roku została rozbudowana i teraz ma wartość rynkową około 170 000.
Pozostały [url]kredyt[/url] z pierwotnego finansowania wynosi około 31 000.
Jest to raczej niewielka kwota. Aktualna oferta pochodzi od banku, który udzielił pierwszej pożyczki. Mają oni również pierwszy zastaw [url]hipoteczny[/url]. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Za tę sumę, tę niewielką nadwyżkę, nie zastanawiałbym się nawet nad opcją kontraktu terminowego.

Czyli powinienem zakładać, że w lecie 2020 roku uzyskam lepsze stopy procentowe na resztę kwoty 31000. Rozwój stóp procentowych zależy od wielu czynników i trochę mnie to niepokoi. No cóż, ta kwota nie jest dla mnie mała, chcę ją tylko spłacić bezpiecznie i korzystnie, zwłaszcza że początkowe oprocentowanie wynosiło aż 4,6 %.

Napisany przez NaTwoim13
Wszyscy nie wiemy, jak będą rozwijać się oprocentowanie, a jeśli są osobą skłonną do dbania o bezpieczeństwo, w porządku jest wzięcie [url]kredytu[/url] z opcją forward. To wcale nie musi być błąd, a ogólnie rzecz biorąc, również w porządku, ale jeśli już, to raczej tak:
30.000 [url]euro[/url] / Forward 7.2020 / nominalne 1,70% / efektywne 1,80% / rata odsetkowa i kapitałowa 273,00 € / 10 lat stałego oprocentowania / spłata 9,16% / spłata kapitału

Ok, w takim razie czy jestem zadowolony z następującej konfiguracji?
Przekazywanie 07/20
30000; Na 5 lat, oprocentowanie 1.8%, efektywne. 350 EUR miesięcznie. Wtedy miałbym tylko niewielki pozostały dług, który ewentualnie mógłby się zmniejszyć dzięki dodatkowym spłatom. Pytanie tylko, czy powinienem również zapytać innych dostawców, ponieważ przy tej niewielkiej kwocie nakład jest zbyt duży i żadne inne banki nie zaoferują istotnie lepszych warunków (zmiana hipoteki?) Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale 5 lat na 1,8% nie równają się 1,7% przez 10 lat. Wydaje mi się, że w tym przypadku są Państwo źle obsługiwani, ponieważ do tych 5 lat należałoby dodać tę samą różnicę oprocentowania w dół.

Nakład pracy jest niewielki, hipoteka jest przekazywana bez dodatkowego spotkania. Tutaj także muszą osobiscie zadecydować, ile warto dla nich jest poprawienie o około 0,5% na 30 000 [url]euro[/url] w trakcie trwania umowy i ile czasu są gotowi na to poświęcić. Zbieranie dokumentów u mnie zajmuje 3 minuty, wszystko jest już zarchiwizowane cyfrowo, jedyna rzecz, której nie posiadają teraz, to aktualne zaświadczenie z rejestru gruntów, które bank lub pośrednik może dla nich uzyskać.

Czas podpisania umowy jest podobny do podpisania prolongaty.

Jestem również zdania, że moje 1,7% mogą być jeszcze poprawione o około 0,2%, jeśli sami podejmiemy działania i nie będziemy potrzebowali pośrednika.

Napisany przez 2utopus
Przy stałej spłacie kapitału w wysokości 30 000 EUR i oprocentowaniu 1,8% na 5 lat płaci się 1400 EUR odsetek. Przy stałej spłacie kapitału w wysokości 30 000 EUR i oprocentowaniu 1,7% na 10 lat opłaty wyniosą 2755 EUR ... ;-)

Oczywiście jest to różnica między miesięczną ratą w wysokości 523 EUR do 273 EUR ... średnio 23 EUR odsetek miesięcznie w obu przypadkach. Zawsze zależy od tego, jakie są nasze cele/ możliwości, oraz co jeszcze planujemy zrobić z pieniędzmi.

Napisany przez NaTwoim13
DLACZEGO 5-LETNI VOLLTILGER POZWA ANI 1,8% I DLACZEGO TEN PROCENT JEST POŚREDNIO PORÓWNYWANY Z 10 LATAMI?

Z jednej strony - jak już zauważyłeś - ze względu na dłuższy czas spłaty jest to zupełnie inny obciążenie, a z drugiej strony koszty spłacenia w ciągu 5 lat nie są nawet w pobliżu kosztów warunków 10-letnich, czyli te 1,8%. Przynajmniej jeśli się o to zatroszczy, albo ma się przy sobie eksperta.

Cześć. Teraz mam pożyczkę z odroczeniem spłaty na 10 lat, oprocentowaną na 1,3%. Kwota do spłaty to około 37000, a dodatkowe 13000 otrzymamy wcześniej na remont. Według mnie to dobre warunki. Teraz nasz aktualny bank musi tylko przenieść zabezpieczenie hipoteczne. Czy to może być problem? Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
50.000 euro, na który moment wykupu, przy jakim stopniu obciążenia?

08/20 Około 160000

Napisany przez NaTwoim13
Kod pocztowy?

675xx coś jeszcze?☺

Napisany przez NaTwoim13
Nö Potrafi liczyć

Napisany przez NaTwoim13
Nom.1,05% powinien być benchmarkiem. W razie konieczności, jeśli kwota zostanie obniżona poniżej 100 000 euro (dziś już nie do ustalenia), nom. 0,84%.

A jak to jest z cesją zastawu?

Napisany przez NaTwoim13
Tak samo jak w państwa obecnej ofercie. Bank musi przekazać wolne części hipoteki, jeśli zakończenie transakcji odbywa się w trybie powierniczym, o ile nie zostało złożone oświadczenie o jednorazowej waloryzacji. Oczywiście warunkiem koniecznym jest to, aby hipoteki były zbywalne przez nowy bank (zazwyczaj jest to hipoteka bez listu zastawnego lub z listem, w którym otrzymali Państwo zgodę na skreślenie).

Dobrze. vielen dank

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata