Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prywatne czy dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne?

Napisany przez Xor
Cześć,

w tym temacie istnieje niezliczona ilość wątków tutaj, a jeszcze więcej pomocnych stron w internecie... Nie do końca mogę z nich zrozumieć...

Jestem prawie pewny, że w przyszłym roku moje dochody przekroczą roczną granicę wynagrodzenia, dlatego pojawia się pytanie, czy prywatnie ubezpieczyć się czy pozostać dobrowolnie w ubezpieczeniu publicznym...

Obecnie jestem ubezpieczony w IKK Südwest, moja żona (praca za 450€) i trójka dzieci (3 lata, 2 lata i 2 miesiące) są ubezpieczeni w ramach ubezpieczenia rodzinnej.

Mam [url]ubezpieczenie[/url] w Debecie, które pozwala mi prywatnie się ubezpieczyć na podstawie stanu zdrowia z około 5 lat temu - gdzie nie powinno się zbyt wiele zmienić. Mam teraz 37 lat.

Usłyszałem i przeczytałem niezliczone opinie od samozwańczych specjalistów, przedstawicieli ubezpieczeń, forum i stron internetowych... i wciąż nie wiem, co jest dla mnie/nas lepsze. Prywatnie czy dobrowolnie w ramach ubezpieczenia publicznego?

Prawdopodobnie nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi - ale również nie wiem, jakie pytania powinienem sobie zadać, aby samemu znaleźć rozwiązanie...

Intuicyjnie powiedziałbym, że obecnie dobrowolne [url]ubezpieczenie[/url] publiczne byłoby znacznie lepszym (bo tańszym) wyborem. Ponieważ prywatnie (tak rozumiem) musiałbym zawrzeć 5 umów, które w sumie prawdopodobnie kosztowałyby znacznie więcej niż składka do ubezpieczenia publicznego.
Czy moja żona może pozostać w ubezpieczeniu publicznym razem z dziećmi mimo pracy na pół etatu?
Co się stanie, gdy dzieci zaczną pracować? Czy automatycznie zostaną przeniesieni do ubezpieczenia publicznego, ponieważ na początku swojej kariery zawodowej prawdopodobnie nie przekroczą rocznej granicy wynagrodzenia?

Jakie są rzeczywiste zalety i wady obu opcji?

Dla mnie normalne jest zaoferowanie 2000€ z własnej kieszeni na leczenie. Normalnie prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne powinno zwracać te koszty w ciągu kilku dni, prawda? To nie byłoby więc dla mnie kryterium decydujące.
Jako informatyk z 15-letnim doświadczeniem zawodowym prawdopodobnie nie spadnę poniżej rocznej granicy wynagrodzenia, nawet jeśli kiedyś zmienię pracodawcę...

Czy byłoby sensowne spotkać się z Debecą i przejrzeć prywatne [url]ubezpieczenie[/url]? Czy można ogólnie powiedzieć, że dla mężczyzny + żony + 3 dzieci korzystniejsze byłoby [url]ubezpieczenie[/url] publiczne?

Dziękuję za każdą pomoc.

Pozdrowienia,
Xor

Napisany przez EasyD
Prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne ma sens, gdy kładą Państwo szczególny nacisk na lepsze świadczenia, niż te oferowane w systemie ubezpieczenia zdrowotnego publicznego. Istnieje szeroki katalog punktów, na które można zwrócić uwagę, jeśli chodzi o świadczenia, na które warto zwrócić szczególną uwagę, takie jak lepsza ochrona (czyli pokrycie kosztów, obsługa, czas oczekiwania) w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Jednakże: Jeśli Państwa priorytetem jest składka, to obecnie wyraźnie lepiej opłaca się pozostać w systemie ubezpieczenia zdrowotnego publicznego w opisanym scenariuszu wyjściowym.

Napisany przez Xor
Dziękuję za odpowiedź.

Oczywiście, ta publikacja jest istotna, ale nie najwyższym priorytetem. Oczywiście, gdybym miał zapłacić podwójnie za podobną usługę w prywatnej ubezpieczeniowej, to na chwilę obecną nie jest to dla mnie opcja. Ale czy to naprawdę jest takie intensywne?

Jak mogę znaleźć ten katalog punktów, które można by prześledzić? Czy to nie byłoby odpowiednie podejście, aby się nad tym zastanowić?

Napisany przez EasyD
Specjalnie dla Państwa, czyli ubezpieczenia dla pięciu osób, składka miesięczna, która jest dwukrotnie wyższa niż w GKV, wcale nie jest nierzeczywista, o ile podejdą Państwo do tego również z rozsądkiem pod względem świadczeń, co zakładam. Jednakże składka zależy od wyboru świadczeń, wieku wejścia do ubezpieczenia i oczywiście stanu zdrowia (nie tylko Państwa, ale także Państwa żony i dzieci), więc nie można tego uogólnić.

Chętnie mogę Państwu przesłać informacje katalogowe dotyczące możliwych dodatkowych świadczeń w PKV, proszę przesłać mi swój adres e-mail prywatną wiadomością.

Napisany przez florianmeier
Z 5 osobami, które muszą być ubezpieczone indywidualnie, długoterminowe [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne nie będzie przyjemne. W ubezpieczeniu zdrowotnym liczy się ilość razy cena. Taryfa dla królików (zwana również ubezpieczeniem rodzinym) istnieje tylko w systemie ubezpieczeń społecznych.

Jako pracownik, połowę składki zdrowotnej płaci pracodawca, ale tylko do maksymalnej wysokości obowiązującej w systemie ubezpieczeń społecznych. Ponad nią wszystko płaci się samemu. Wtedy robi się naprawdę drogo, zwłaszcza gdy zarabia się niewiele ponad granicę i z dochodu musi utrzymywać się 5 osób.

Napisany przez Xor
Czy na pewno tak jest? Czy nie mogę przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, a moja żona pozostać z dziećmi w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym (GKV)?

Prawdopodobnie tak będzie możliwe tylko wtedy, gdy moja żona będzie zarabiać więcej i sama będzie znowu członkiem GKV, prawda?

Napisany przez florianmeier
Jedna osoba ubezpieczona w PKV, zarabiająca powyżej płacy minimalnej, musi ubezpieczyć dzieci.
[url]ubezpieczenie[/url] w PKV rozpoczęte po ukończeniu 30. roku życia również nie jest zbyt długoterminowo opłacalne. Wtedy jedynym wyjściem jest wmawianie sobie lepszych świadczeń, których zdrowy człowiek tak naprawdę nie potrzebuje.

Napisany przez Peter Wolnitza
a) W kwestii bezpłatnego ubezpieczenia dziecka przez GKV matki: w tej konkretnej sytuacji jednoznaczne NIE - patrz załącznik

b) Ogólnie rzecz biorąc, PKV powinna być wybierana tylko wtedy, gdy dochód jest trwale i w sposób planowany ZNACZNIE powyżej JAEG

c) Obliczenia dotyczące dzieci zawsze są tymczasowym problemem (zostaje on rozwiązany najpóźniej w trakcie studiów lub nauki zawodu), podczas gdy w PKV pozostaje się znacznie dłużej

Mimo to, z dystansu: W tej konkretnej sytuacji, wybór PKV nie jest rozsądną rekomendacją.

usunięte, ponieważ odpowiedziałeś/odpowiedziałaś w niewłaściwym miejscu...

PKV ubezpieczony, który zarabia powyżej PKD, musi ubezpieczyć dzieci.
[url]ubezpieczenie[/url] PKV rozpoczynające się po 30. roku życia nie jest również długoterminowo opłacalne. Pomaga wtedy tylko usprawiedliwianie tego lepszymi świadczeniami, których zdrowy człowiek nie potrzebuje.

Blisko, ale nie do końca:

1.) Osoba ubezpieczona w PKV nie musi zarabiać powyżej PKD (=Beitragsbemessungsgrenze), lecz powyżej JAEG (=JahresArbeitsEntgeltGrenze)
2.) Osoba ubezpieczona w PKV musi również stale osiągać wyższe dochody niż osoba ubezpieczona w GKV (co jednak można przypuszczać w tym przypadku)
3.) Moment wejścia do systemu PKV jest stosunkowo obojętny - w momencie X musi być utworzona mniej więcej taka sama suma rezerwy na starość. Dlatego osoba wchodząca później płaci również wyższą składkę.

Napisany przez Xor
Dziękuję bardzo, naprawdę mi pomogliście :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata