Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami WHEN Volkswohlbund)

Napisany przez mamemu
Cześć,

jestem tu nowicjuszem w tym forum; ale przeczytałem już wiele blogów. Niestety nie mogłem znaleźć bloga dotyczącego mojej konkretnego problemu.

Moja sytuacja jest taka: Mam 26 lat i jestem singielką. Od około 5 lat mam [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne Riester (162 € miesięcznie) oraz od początku 2018 roku posiadłem emeryturę korporacyjną, której finansowanie w całości pokrywa pracodawca. Ze względu na moje powyżejprzeciętne zarobki chciałbym przekazać kolejne 250,00 € miesięcznie na moje zabezpieczenie emerytalne.

Moim pomysłem było zainwestowanie 150,00 € w [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne z funduszem inwestycyjnym i 100,00 € w plan oszczędnościowy (bardziej elastyczny). Chciałbym więc, obok dość konserwatywnej emerytury Riester i emerytury korporacyjnej, zaryzykować z tymi pieniędzmi, ale również cieszyć się potencjalnie lepszym zyskiem.

Po odpowiedniej konsultacji dotyczącej ubezpieczenia emerytalnego z funduszem inwestycyjnym zalecono mi [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne z funduszem inwestycyjnym z odroczoną wypłatą renty / FR od Volkswohlbund. Pierwsze badania w Internecie na temat tego ubezpieczenia pozytywnie oceniły Volkswohlbund.

W związku z tym mam kilka pytań do forum:

- Co generalnie sądzicie o tym ubezpieczeniu emerytalnym z funduszem inwestycyjnym od Volkswohlbund?
- Wybrano opcję Zwrócenia składek w przypadku śmierci w trakcie okresu oszczędzania; czy to sensowne? Dotychczas nie miałem żadnego ubezpieczenia dla pozostałych osób.
- Wybrano także opcję Zarządzanie końcowe w ciągu ostatnich 5 lat w Monega Short Track SGB (numer referencyjny 56); czy to sensowne?
- Jako kolejna opcja proponowany jest elastyczny okres wypłaty.
- Okres gwarancji renty wynosił 20 lat; czy to zaleca?
- Przewidywano roczne zwiększenie o 5% (jednak nie uwzględniono tego w obliczeniach).
- Polecono inwestycje składki oszczędnościowej z następującego portfela (ETFs):

iShares Barclays [url]euro[/url] Aggregate Bond UCITS ETF (numer referencyjny 110): 20 %
iShares Core DAY UCITS ETF (numer referencyjny 79): 20 %
iShares Core [url]euro[/url] STOXX 50 UCITS ETF (numer referencyjny 170): 20 %
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (numer referencyjny 171): 20 %
iShares Core MSCI World UCITS ETF (numer referencyjny 172): 20 %

Jak oceniacie ten wybór? Czy istnieje lepsza propozycja, czy może należy ograniczyć się do jednego ETF?

- Wartość czynnika renty (gwarantowanej świadczenia emerytalnego) wynosi 24,86; jak to oceniacie?
- W przypadku oprocentowania w wysokości 6% po odjęciu kosztów funduszu wynosiłoby wypłatę kapitału w wysokości 283.349 € (przy płatności do 01.04.2059 r.) (przy 0%: 69.463 €, przy 3%: 135.226 €, przy 9%: 628.898 €). Jak oceniacie te wartości?
- Jakie inne elementy oferty są istotne do uwzględnienia?
- Czy istnieją inne sensowne opcje do rozważenia?

Na koniec chciałbym poznać wasze sugestie dotyczące moich kolejnych 100,00 €!

Z góry dziękuję za wskazówki i życzę wszystkim miłego wieczoru!

Pozdrowienia!

Napisany przez EasyD
Dobry wieczór Pani Mamo,

po pierwsze, ogromny szacunek dla Pani za konsekwencję w kwestii swojego własnego zabezpieczenia emerytalnego.

Gdy wybiera Pani [url]ubezpieczenie[/url] jako formę zabezpieczenia emerytalnego, zawsze powinna Pani być świadoma, że taki kontrakt ma sens tylko wtedy, gdy zostanie Pani zrealizowany do końca. Oznacza to, że musiałaby Pani trzymać go przez kolejne około 40 lat. Innymi słowy, jeśli na przykład za pięć lat chce Pani nabyć nieruchomość i zorientuje się, że miesięczna składka na [url]ubezpieczenie[/url] jest za wysoka, albo będzie potrzebowała Pani kapitału i będzie musiała je zrezygnować, będzie to duże stratyfinansowe.

Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku ubezpieczeń emerytalnych zabezpieczają one ryzyko długowieczności. Czyli priorytetem jest miesięczna renta emerytalna na całe życie. Jeśli chodzi o czysty budowę kapitału, to ochrona ubezpieczeniowa, która przecież kosztuje pieniądze, nie jest konieczna. Jeśli jednak celem jest renta, to na pewno warto rozważyć także [url]ubezpieczenie[/url] rentowe, z którego Pani prawdopodobnie (jeśli pisze Pani, że zarabia powyżej przeciętnie dużo, to prawdopodobnie ma także wysoki podatek) mógłbyś Pani lepiej skorzystać pod względem podatkowym.

Na temat produktu i jego konfiguracji nie chciałbym się wypowiadać, ponieważ brakuje mi pełnego obrazu. Więc jaka jest całościowa sytuacja Pani obecna i jakie są konkretne cele i życzenia. To, moim zdaniem, w tym forum prowadziłoby za daleko. Jeśli funduszowa [url]ubezpieczenie[/url] rentowe odpowiada na potrzeby, to Volkswohl Bund jako ubezpieczyciel jest całkowicie w porządku. Ale czy ta opcja całkowicie do Pani pasuje, nie da się ocenić na odległość.

Napisany przez mamemu
Cześć,

Dziękuję za wyjaśnienia!

Twoje wskazówki zmusiły mnie ponownie do zastanowienia się w zasadzie. Nie jestem już pewien, czy ten produkt jest naprawdę odpowiedni dla mnie.

Czy możesz zarekomendować mi wspomnianą przez Ciebie emeryturę? Czy otwarcie konta papierów wartościowych jest również rozważane jako opcja o niższych kosztach? Czy masz jakieś zalecenia w tej sprawie?

Miłego popołudnia!

Napisany przez Hanomag

Jednak jeśli celem jest emerytura, warto byłoby rozważyć również rentę podstawową, z której prawdopodobnie mieliby Państwo większe korzyści pod względem podatkowym (jeśli piszą, że zarabiają powyżej przeciętnie, to prawdopodobnie mają także wysoki podatek).

Obecnie już obniża wysoki podatek za pośrednictwem swoich składek na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne, rentę Riester oraz rentę pracowniczą. Chociaż renta podstawowa jest obecnie w dużej mierze zwolniona z podatku, w wieku emerytalnym jest równie opodatkowana w 100% jak renta gesetzlich, renta pracownicza i renta Riester. Ponadto jest to bardzo niesprawiedliwe. Ja bardziej polecam oszczędzanie poprzez ETF-y. Dzięki nim można w każdej chwili uzyskać dostęp do pieniędzy, należy jedynie opodatkować zysk i nie poddaje się kosztom. Ponadto, przy dobrych zarobkach, budowa majątku jest dobrym i zwolnionym z podatku elementem emerytury.

Napisany przez EasyD
Jeśli celem jest emerytura, Hanomag, to system renty bazowej powinien być bardziej opłacalny w porównaniu do renty prywatnej. Jednak dokładny cel oraz ogólny obraz są tutaj na początku nieznane.

Nie mogę i nie chcę udzielać tutaj przez forum rekomendacji dotyczących produktów, mamemu. Każdy człowiek ma własne cele, życzenia i różne poczucie ryzyka. Dlatego nie ma jednej uniwersalnej rekomendacji. Zakładam, że [url]doradca[/url], który polecił im produkt od Volkswohl Bund, spędził wcześniej kilka godzin z nimi, analizując sytuację oraz cele? Moim zdaniem wszystkie te informacje są niezbędne, aby móc sensownie udzielić rekomendacji, która rzeczywiście pomoże im osiągnąć swoje cele.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata