Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Stań się nietykalny w warunkach dyspozycji w kwocie 1000 €.

Napisany przez Schulden1000
Cześć,

mam debet w wysokości 1000 € i po prostu nie mogę się go pozbyć, a jeśli próbuję, zawsze pojawia się coś, co mi przeszkadza (najczęściej chodzi o pieniądze, które muszę zaliczyć na terminach, a potem otrzymuję z powrotem za bilety miesięczne na transport publiczny). W przyszłym roku chcę ponownie podjąć ten temat i spróbować ponownie. Z zasiłkiem dla bezrobotnych nie można robić dużych skoków. Dzięki temu dobrze radzę sobie z pieniędzmi, choć nie można sobie pozwolić na większe wydatki, próbuję przynajmniej utrzymać stan obecny. W zeszłym roku, zanim musiałem pokryć koszty szkolenia w zakresie poszukiwania pracy, pozostało mi już tylko 900 €.

Ponieważ już skonsultowałem się z bankiem i doradcą ds. zadłużenia, istnieją następujące możliwości.

- Bank: Zaproponowali użycie dwóch kont, jedno jako [url]konto[/url] z nadwyżką, na drugim spłacić długi. Z jednej strony nie jest to złe, ale w rezultacie nadal miałbym swoje odsetki, kwartalne raty oraz dwukrotne opłaty za prowadzenie konta i ratę spłaty. Więc gdzieś tu coś nie gra, ponieważ generowane są dodatkowe koszty, co jest całkowicie bezsensowne. Odsetki, dwukrotne opłaty za prowadzenie konta i brak elastyczności, aby móc zaliczyć jakieś terminy itp., za które później otrzymałbym zwrot. Konwersja na [url]kredyt[/url] ratalny została odrzucona.

- Fundacja doradcza ds. zadłużenia: Nie miałem dobrych doświadczeń, powiedziano mi, abym prowadził książkę domową, co już robię i nawet przedstawiłem dane nt. moich wydatków. Ponadto próbowano narzucić mi rozmowę z psychologiem. Ostatecznie odszedłem, ponieważ nie otrzymałem żadnych informacji, jak mógłbym rozwiązać ten problem.

- Niepowiązana doradztwo ds. zadłużenia: Zamrożenie debetu i późniejsza spłata, jednak bank się nie zgodził na to. Było mi to jednak jasne. Wtedy pojawiła się propozycja, aby poszukać nowego banku z niższą opłatą za prowadzenie konta i po prostu przenieść [url]konto[/url] tam. Pozostawić debet bez zmian, a bank debetowy porozumiałby się z bankiem tak, aby przekazać im pieniądze. Istnieje jednak resztkowe ryzyko, ale mówi się, że z niewielkimi 1000 € powinno to wystarczyć, nie byłoby sensu prowadzić postępowania upadłościowego (upadłość prywatna) dla wszystkich stron przy takiej kwocie. Jednak pozostaje ryzyko, że bank chce ustanowić precedens.

- Osoby prywatne, które chciałyby mi pożyczyć pieniądze bez odsetek, nie istnieją. Ponadto pojawia się pytanie, jak zareaguje urząd pracy na coś takiego, ponieważ stanowi to dochód nawet w przypadku zwrotu w celu spłaty zobowiązań.

Chcę jedynie uzyskać rzetelną radę, a nie prośbę o pieniądze. Może ktoś, kto próbował pozbyć się podobnych kwot, może udzielić mi informacji, jak najlepiej sobie z tym poradzić.

Napisany przez Birgit
Cześć,
aby zmniejszyć debet, musisz obniżyć wydatki.
Prowadzenie książki domowej to już pierwszy krok.
Spójrz do swojej książki domowej, na co wydajesz swoje pieniądze.
Następnie musisz zobaczyć, które wydatki możesz zmniejszyć lub całkowicie uniknąć.
Często kupuje się rzeczy, które tak naprawdę nie są konieczne.

Musisz osiągnąć to, że nie wydasz wszystkich swoich pieniędzy.
Zawsze musisz zostawić sobie trochę zapasu.
Te pieniądze możesz użyć na dopłaty oraz na sytuacje, w których musisz zaliczkować pieniądze.

Gdy spłacisz swój debet, zalecam założenie konta w banku, gdzie nie płacisz opłat za prowadzenie konta.
Nie ubiegaj się również o debet, ponieważ niektórych ludzi prowadzi to do przekroczenia stanu konta.
Celem jest utrzymywanie salda konta zawsze na plusie. I co miesiąc przekazać stałą kwotę na [url]konto[/url] oszczędnościowe.
Dzięki temu masz rezerwy, aby móc pokryć nieoczekiwane wydatki.

Potrzeba trochę dyscypliny.

Napisany przez damario89
Cześć,
to, co pisze Birgit, wydaje mi się podobne.
Oszczędzanie zaczyna się od prostych rzeczy. Wiele osób ma na przykład zbyt drogie umowy na telefon komórkowy/internetowy. Lub ubezpieczenia, które w ich sytuacji absolutnie nie są konieczne.
Albo [url]konto[/url] z opłatami za prowadzenie konta. Nawet 5 € miesięcznie daje 60 € rocznie, podczas gdy można otrzymać to samo lub nawet lepsze zupełnie za darmo.

Po prostu wiem, że wystarczy trudzić się w długoterminowym planowaniu, jak już sam zauważyłeś. Zawsze coś się psuje lub wymaga dodatkowych wydatków. Dlatego na koniec miesiąca zawsze powinno zostać trochę pieniędzy na skrytkę. Wiem, że jako osoba otrzymująca ALG2 to nie jest łatwe. Najlepiej byłoby znaleźć pracę. Albo przynajmniej dodatkową pracę (np. rozdawanie ulotek itp.)

Życzę powodzenia i dyscypliny, obecnie muszę doradzać komuś w swoim kręgu przyjaciół w podobnej sytuacji i zauważam, że to na pewno nie jest łatwe, gdy już wpadnie się w spiralę zadłużenia.

Napisany przez Schulden1000
Problem polega na tym, że potrafię oszczędzać i mam nawet trochę dodatkowej gotówki, aby zmniejszyć debet, ale nie może się nic nieprzewidzianego pojawić. Żadnych nieoczekiwanych płatności, a niedawno brałem udział w coachingu do pisania podań o pracę. Musiałem zatwierdzić koszty przejazdu z własnych środków, a płatnik przyjął sobie na czas, aż odzyskałem pieniądze. Teraz znów jestem w gorszej sytuacji niż rok temu. Na szczęście. Ale przez brak tego dodatkowego dochodu potrzebnego do umniejszenia debetu, debet już się nie zmniejsza.

Oszczędzam na każdym możliwym zakresie, w zeszłym roku dużo piłem herbaty, co spowodowało do zapłaty za prąd, więc przestałem z tym.

Przez to zatwierdzanie kosztów, nie udało mi się w tym roku dalej obniżyć debetu, dlatego poprosiłem o poradę. Jednak te konsultacje nie pomogły mi dalej. Serio zastanawiam się, jeśli bank nie przekonwertuje tego w [url]kredyt[/url] ratalny, to może zdecyduję się na dwie różne opcje kont. To byłoby najtańsze rozwiązanie. Tylko wtedy naprawdę nic nie może się wydarzyć, zwłaszcza gdy raty i odsetki składają się na siebie w danym miesiącu. Wtedy nie ma już żadnego marginesu, jeśli coś złego wydarzy się.

Przed tym debetem miałem przez wiele lat debet wynoszący 10€, aby zabezpieczyć niektóre obciążenia, gdy suma nie pasowała, aby zapłata mogła zostać zrealizowana. Potem życie nadeszło z pewnymi trudnościami, gdzie musiałem skorzystać z debetu, który spadł już nawet do 250€. Nastąpiły ponownie pewne okoliczności, powodujące konieczność korzystania z debetu. Jedyna rzecz, która miała rację [url]doradca[/url] finansowy, to że tak długo jak debet istnieje, tak długo to będą odsetki. I tak, podsumowując, to się zgadza.

Chcę wrócić do debetu w wysokości 10€.

Napisany przez 2utopus
Więc gotowanie herbaty w czajniku elektrycznym powinno wystarczyć 2 kW i 3 minuty dla 1 litra herbaty - przy cenie 25 ct/kWh oznacza to 1,25 ct za litr herbaty - przy 2 litrach dziennie oznacza to 75 ct miesięcznie.

Zalecam też zwrócenie uwagi na niepotrzebne koszty - umowę na telefon komórkowy powyżej 10€ lub internet/telewizję kablową/prenumeratę czasopism/klub fitness ... jedzenie poza domem - przejrzenie polis ubezpieczeniowych - unikanie opłat za prowadzenie konta - soki/napoje bezalkoholowe ...

Napisany przez Malapascua

Cześć,
możesz zmniejszyć debet tylko poprzez obniżenie swoich wydatków.

Szukanie pracy byłoby jeszcze jedną opcją. Dzisiaj nawet celowe bezrobocie jest praktycznie niemożliwe. Nawet osoby o niskich kwalifikacjach desperacko są poszukiwane. Ostatnio znalazłem trójjęzyczny ulotkę w skrzynce pocztowej, w której poszukiwano myjniarzy samochodowych. Prowizja od pośrednictwa i 14 € za godzinę. Nieźle za najprostszą pracę na świecie, do której nawet nie trzeba mówić po niemiecku.

Trudno uwierzyć, że jesteś bezrobotny niezależnie od własnego wyboru, a to jeszcze bez migracyjnego pochodzenia.

Jeśli masz powody zdrowotne dla otrzymywania zasiłku ALG2: ogranicz wydatki i stopniowo spłacaj długi. Można sobie poradzić z wydatkami o 100 € miesięcznie nawet mając zasiłek ALG2. Wtedy po 10 miesiącach będziesz bez długów.

Napisany przez da300
Tak samo myślę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata