Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Wypadek rowerowy - prywatne ubezpieczenie wypadkowe oferuje odszkodowanie.

Napisany przez psporting
Cześć,

W połowie 2017 roku upadłem podczas jazdy na rowerze i doznałem zerwania stawu barkowego. Nie zostałem poddany operacji, ponieważ większość lekarzy uznała ją za ryzykowną lub co najmniej nie zapewniającą lepszych szans na wyleczenie. Zgłosiłem ten incydent mojemu prywatnemu ubezpieczeniu od wypadków.
Po złożeniu dokumentów otrzymałem pismo od ubezpieczyciela.

W tym piśmie proponują mi regulację bez dodatkowych ekspertyz. Jednak absolutnie nie potrafię ocenić, jak powinienem zareagować. Mam średni wiek, obecnie mam niewielkie ograniczenia w codziennym życiu. Na przykład wspinaczka nie jest teraz możliwa w pełni.
Załączam wycinek z tego pisma.

https://www.bilder-hochladen.net/fil...xl-81-64aa.png

Napisany przez 2utopus
To już spory kawałek pieniędzy - musisz się zastanowić.

Oczywiście w takim przypadku [url]ubezpieczenie[/url] pokryje wszelkie dalsze szkody, pytanie tylko, jak długo w przeciwnym razie trwałoby postępowanie i czy ma się na to czas/wolę/pieniądze.

Napisany przez Birgit
Czy masz jakieś ograniczenia w pracy z tego powodu?

Napisany przez Hanomag

Co myślicie?

Ja i jeden z moich synów złamaliśmy więzadła krzyżowe w ciągu ostatnich 10 lat. Rozliczenie było porównywalne do Twojego i brzmiało dokładnie tak:

W chwili wypadku zakładana była świadczenie inwalidzkie w wysokości 100 000 EUR. Po badaniu lekarskim stwierdzono pozostałe ograniczenia funkcji lewego nogi pana XXXXX XXXXXXXXXXX. Ograniczenie funkcji oceniane jest na 1/10 wartości nóg. W przypadku pełnej utraty według klasyfikacji stopnia kalectwa przewidziano stały stopień inwalidztwa wynoszący 70%. Zgodnie z opinią lekarską, 1/10 tej wartości daje stopień inwalidztwa równy 7%.

Przeliczając to na łączną sumę inwalidzką w umowie, otrzymujemy świadczenie inwalidzkie w wysokości 7 000 €.

W ciągu najbliższych dni przekażemy wyżej wymienioną sumę ubezpieczeniową na [url]konto[/url] podane w zgłoszeniu szkody w wypadku pana .....

Ty i my mamy prawo przeprowadzić corocznie, maksymalnie do trzech lat po wypadku, ponowną ocenę stopnia inwalidztwa przez lekarza (§ 11 AUB 88).

Oba ubezpieczenia wymagały przesłania opinii chirurga i zaakceptowały jego wynik. Za każdym razem również zaakceptowaliśmy rekompensatę, ponieważ po zabiegach nie mieliśmy żadnych widocznych ograniczeń.

Cytat od psporting

Jakie są ryzyka, jeśli to zaakceptuję?

W takim przypadku nie będziesz mógł zgłaszać dalszych roszczeń w przypadku pogorszenia stanu.

Cytat od psporting

Co jeszcze muszę wziąć pod uwagę?

Nie wiem, jak odczuwasz to ograniczenie. Według lekarzy np. mój syn, który w chwili wypadku był stosunkowo młody, musi liczyć się z artrozą kolana w przyszłości. Do dzisiaj ani on, ani ja nie odczuwamy istotnych ograniczeń.

Twoje ograniczenia są wyraźnie większe niż nasze, ale w zamian otrzymałeś 1/7 więcej. Czy jednak widziałeś opinię lekarską? Bez dostępu do opinii lekarskiej (najlepiej od lekarza ortopedy zajmującego się leczeniem) nie bym tego zaakceptował. Jeśli Twoje ograniczenia są zauważalne, to stopień inwalidztwa wynoszący 20% jest możliwy.

Napisany przez psporting
Cześć wszystkim,

Dzięki za wasze odpowiedzi..

Teraz dzięki forum zdołałem sobie stworzyć dobry przegląd. Teraz rozumiem także ten przesłany list od ubezpieczyciela, który w istocie jest tylko standardową ofertą. Wartość ustalonej taryfy jest zawarta w każdej tabeli w sieci. Trwałe uszczerbki na zdrowiu są prawdopodobnie jedyną indywidualną oceną ubezpieczyciela, która jednakże została sformułowana w ten sposób, aby osiągnąć wyznaczoną kwotę.

Podsumowując, teraz zamierzam umówić spotkanie z dwoma moimi lekarzami prowadzącymi w tej sprawie. Być może również skontaktuję się z moją kasą chorych lub stowarzyszeniem konsumentów.

Co się stanie, jeśli odrzucę ofertę, a następnie rzeczoznawca określi stopień uszczerbku na zdrowiu. Czy otrzymam wtedy ponowny list/ofertę, która wyłączy ewentualne skutki uboczne? Czy jest to sformułowane w taki sposób, że po tym nic więcej nie będzie możliwe?

Pozdrowienia & Dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata