Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: finansowanie pojazdów motorowych

Napisany przez dishez
Hej wszystkim,

oto sytuacja: W przyszłym roku chcę z moją żoną kupić nowy samochód, który chcemy opłacić zaliczką + kredytem. Chciałbym poprosić o Waszą miłą ocenę, czy [url]kredyt[/url] w takiej wysokości jest możliwy do uzyskania / czy powinien być.

- Samochód: BMW 430d

- Koszty i [url]pożyczka[/url]: samochód kosztuje 30,000 €, chcemy wpłacić 10,000 € zaliczki, 20,000 € [url]kredytu[/url] w 60 miesięcznych ratach (5 lat);

- Dochód żony (netto): 1800 €, umowa o pracę na czas określony do kwietnia 2020 r., brak okresu próbnego

- Dochód męża (netto): 2350 €, umowa o pracę na czas nieokreślony, brak okresu próbnego

- Dochód razem (netto): 4150 €

- Dzieci: 0

- Miesięczne koszty: 680 € czynsz, 1x 20 € umowa na telefon bez sprzedaży ratalnej, 1x 35 € umowa na telefon z zakupem ratalnym

- Obecne [url]kredyty[/url]: 35 € miesięcznie na umowę telefoniczną z zakupem rat, poza tym żadnych innych [url]kredytów[/url]

- Wynik w Biurze Informacji Kredytowej żony: 98%

- Wynik w Biurze Informacji Kredytowej męża: 94.8% (dwa razy przeprowadzony w ciągu ostatnich 2 lat, oraz 2 konta osobiste, które nie są używane. Przypuszczam, że niższy wynik wynika z tego, bo poza tym nigdy nie miałem żadnych problemów z płatnościami ani niczego innego - dodatkowe konta zostały już anulowane, zobaczymy, czy wynik wzrośnie).

Przy spłacie [url]kredytu[/url] w 60 miesięcznych ratach wynosiłoby to około 350 € miesięcznie (przy stopie oprocentowania 5%). Jest to więc zdecydowanie mniej niż 10% dochodu netto gospodarstwa domowego, jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie przy zgłaszaniu wniosku kredytowego.

A teraz pytania:

1. Czy uważacie, że otrzymamy od BMW Bank kwotę 20,000 € na podstawie naszych danych (dochody, wyniki w Biurze Informacji Kredytowej)? Czy widzicie jakieś przeszkody związane z naszą sytuacją finansową?

2. Czy powinniśmy od razu złożyć wniosek o [url]kredyt[/url] w naszym banku (może oni bardziej się zgodzą?)? Jesteśmy w Stadtsparkasse w Monachium i mamy tam wspólne [url]konto[/url], na które wpływają oba dochody miesięcznie.

Dzięki i miłego dnia!

Napisany przez 2tneub
To na pewno ma już 3 lata, zgadza się?
Jesteście pewni, że chcecie sfinansować go na 5% odsetkach do 8. roku?

BMW Bank jest dosyć praktyczna dla dealera BMW pod względem realizacji, ale być może rozważenie alternatywy byłoby dla ciebie sensowne.
Na Check24 jest np. Kredite24Auto, gdzie twierdzą, że wszyscy klienci otrzymują 2,29% RRSO.

Napisany przez dishez

Jest już na pewno trzyletni, prawda?
Jesteście pewni, że chcecie go finansować na 5% odsetek do 8. roku życia?

BMW Bank jest dość praktyczna dla dealera BMW pod względem obsługi, ale być może dla Ciebie sensowne byłoby jeszcze raz poszukać alternatywy.
Na Check24 znajdziesz na przykład Kredite24Auto, gdzie wszystkim klientom podobno przysługują 2,29% efektywne.

Jestem gotowy zerknąć na inne instytucje finansowe, niekoniecznie musi to być finansowanie przez BMW Bank. Ing DIBA również ma dobre warunki (2-3%).

Chodzi mi głównie o to, czy otrzymalibyśmy taki [url]kredyt[/url] z naszymi danymi finansowymi (dochód, wynik w SCHUFA).

Napisany przez 2tneub
Nie mogę sobie wyobrazić, że to nie zadziała.
Producentyz banki zazwyczaj są dość wyrozumiałe, ponieważ dokument rejestracyjny pojazdu jest zdeponowany jako zabezpieczenie.

Pytanie, które powinieneś sobie zadać, czy naprawdę musi to być to auto?
Skoro korzystacie z Banku Miasta Monachium jako banku domowego, przypuszczam, że przynajmniej mieszkacie w okolicach Monachium.
Jak na to patrzę, pensje tam nie są zbyt wysokie.
Wiem, że Bawaria jest bardzo związana z BMW. Jednak powinniście zastanowić się, czy dochód i samochód się zgadzają.

Napisany przez dishez
Żyję w Monachium.
Żyjemy tutaj bardzo dobrze z wynagrodzenia. Mamy korzystne mieszkanie (680 € ciepło), wliczając w to jedzenie, bilety miesięczne, restauracje i wizyty w kinie, pieniądze na wakacje, planowanie emerytalne itp., wydatki miesięczne wynoszą około 2200 €. Co miesiąc zostaje nam ponad 1500 [url]euro[/url], które możemy wydać.
Myślę więc, że posiadanie samochodu i jego utrzymanie nie stanowi problemu.
Monachium nie jest takie drogie, jak wielu ludzi myśli. Oczywiście, jeśli nie ma się szczęścia z mieszkaniem, to może być bardzo drogie, ale my mieliśmy szczęście i płacimy za to bardzo niewiele.
Jeśli nie ma się wysokiej opłaty za wynajem i nie prowadzi się ekstrawaganckiego i drogiego stylu życia (zawsze tylko w drogich restauracjach, noszenie super drogich ubrań itp.), to w Monachium też da się żyć.

Napisany przez 2utopus
Jeśli co miesiąc macie 1500€ wolne, dlaczego ich nie oszczędzacie przez około 1 rok, aby zdobyć brakujące 20k?
Zamiast wydawać około 2500€ na kredyt (przy 5% przez 5 lat)?

Co to ma być, samochód benzynowy z pyłów drobnych czy diesel z tlenkami azotu? ;-)
(Czy za 5 lat będzie mógł jeździć tam, gdzie mieszkacie?)

Przy 5% oprocentowaniu rata wynosiłaby 375€ - wtedy trzeba by uwzględnić około 200€ utraty wartości, 100€ ubezpieczenie/podatek, 100€ paliwo, 100€ opony/światełka/miarkownik na TUV - już płaci się prawie 900€/miesiąc za ten ładny kawałek. (Oczywiście, to zależy od indywidualnych warunków/zachowań użytkownika!)

Napisany przez dishez

Jeśli każdego miesiąca zostaje Wam 1500€, dlaczego ich nie oszczędzacie przez około rok, aby zdobyć brakujące 20k?
Zamiast wydawać około 2500€ (przy 5% przez 5 lat) na kredyt?

Co to ma być - benzynowy o niskiej emisji pyłów czy diesel o niskiej emisji tlenków azotu? ;-)
(Czy za 5 lat będzie nadal mógł jeździć tam, gdzie mieszkacie?)

Nasz obecny samochód przeprowadza się na przegląd techniczny w przyszłym roku, dlatego potrzebujemy nowego auta. Niestety nie możemy się obejść bez niego.

Najlepiej benzynowy, w przeciwnym razie euro 6 Diesel. Powinien być też w stanie jeździć tutaj za 5 lat, tak.

Napisany przez finanzierung

W naszym obecnym pojeździe termin przeglądu technicznego (TÜV) kończy się w przyszłym roku, dlatego potrzebujemy nowego samochodu.

O, czy nie macie możliwości przedłużenia ważności TÜV na kolejne 2 lata w waszej okolicy?

Napisany przez Birgit

W przyszłym roku kończy nam się badanie techniczne samochodu, dlatego musimy kupić nowy samochód. Bez tego niestety się nie obejdzie.

Idealnie byłoby, gdyby to był samochód benzynowy, w przeciwnym razie samochód z silnikiem [url]euro[/url] 6 Diesel. Powinien być także nadal dopuszczony do jazdy za 5 lat, tak.

To już od dłuższego czasu wiedzieliście, że wkrótce trzeba będzie kupić nowy samochód.
Mogliście przez rok oszczędzać te 1500,- złotych, a potem mielibyście wystarczające pieniądze.
Telefon już kupiliście na [url]kredyt[/url], dlaczego więc decydujecie się na pożyczkę, skoro macie 1500,- wolnych środków?
Mogę tylko zalecić unikanie zakupów na [url]kredyt[/url] (z wyjątkiem nieruchomości). To sprawia, że produkt staje się zbędnie drogi.
Każdego miesiąca odkładajcie pieniądze na [url]konto[/url] oszczędnościowe, wtedy nie będziecie musieli decydować się na zakupy ratalne.

Napisany przez NaTwoim13
Niesamowite porady, niesamowite! Szczególnie wspaniale ponownie odpowiadane podstawowe pytanie od OP. Kapelusz!

Konsument

- już zaoszczędził 10 000 [url]euro[/url] z inwestycji o wartości 30 000 [url]euro[/url]
- ponad 1 500 [url]euro[/url] miesięcznie
- płaci tylko 650 [url]euro[/url] czynszu
- wspaniała historia kredytowa

zaczynacie dyskutować

- czy auto jest konieczne
- że zarobki 4 150 [url]euro[/url] są za niskie dla Monachium
- sugerujecie nowy przegląd techniczny dla ewentualnej starej beczki
- czy dochód pasuje do auta

itd. itd. itd.

@dishez, wasza [url]zdolność kredytowa[/url] na to przedsięwzięcie jest świetna, wspaniała. Oprocentowanie takiego [url]kredytu[/url] powinno wynosić 2,5% i na pewno zostanie zatwierdzone!

Tutaj zaczynacie dyskutować:

- czy musi to być samochód

- że 4150 [url]euro[/url] miesięcznie to za mało do życia w Monachium

- sugerujecie nowy przegląd techniczny dla ewentualnie starej rupieci

- czy dochód pasuje do wyboru samochodu

Tak, to przecież publiczne forum, gdzie dochodzą do głosu różne opinie... Trzeba to zaakceptować.

Oczywiście można zwiększyć kwotę [url]kredytu[/url] i od razu sfinansować nim wakacje.

Zaproponowano także podszycie całej sumy, aby w ogóle nie potrzebować [url]kredytu[/url]. Warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

Napisany przez 2utopus
Samochód nie jest inwestycją - to konsumpcja.
(Oczywiście, chyba że chodzi o zabytkowe samochody...)
Nawet samochody z silnikiem Euro6 mogą mieć zakaz poruszania się za 6 lat.
Popielniczka w moim samochodzie jest pełna - chyba będę musiał kupić nowy samochód...

Napisany przez 2tneub
Reakcja Noela przypomina mi trochę żart o kierowcy, który jedzie pod prąd:

Na autostradzie A2 w kierunku Braunschweig jedzie na was z przeciwnego kierunku kierowca jadący pod prąd.
Tylko jeden? Setki!

Napisany przez NaTwoim13
Pytanie brzmiało: czy stać mnie na to, czy dostanę [url]kredyt[/url], czy samochód BMW to odpowiedni pojazd dla mnie, czy moje dochody w Monachium lub BMW są wystarczające!

Wasza opinia jest w porządku, ale pokazuje, o co wam chodzi, dla mnie wygląda to przynajmniej tak, jakbyście chcieli o sobie, co najmniej jednak mało obchodzi was prawdziwa sprawa TE. Ale mogę się mylić, możliwe, że to mnie po prostu trochę dziwi.

Właśnie sobie wyobrażam, jak niektórzy z was by sobie radzili, gdyby mieli pracę, to by nie brali [url]kredytów[/url] na zakupy. Ojej ojej ojej

No i nowszy samochód też może zaoszczędzić pieniądze, podatki, naprawy, paliwo, dba o środowisko i może też służyć lepszej bezpieczeństwu, a na szczęście nasz system jest tak zbudowany, że produkcja tych dóbr pozwala nam również opłacić koszty ich użytkowania i nabycia, a jeśli mogę dostać [url]kredyt[/url] w wysokości 2,5%, na co mogłem trochę zaoszczędzić (na co teraz nie ma sposobu), wtedy przynajmniej ja rozumiem tych ludzi, gdy świętują i cieszą się, płacąc za to, co zarabiają i za co pracują.

W ogóle nie wiem, gdzie można byłoby zobaczyć jakikolwiek problem i dlaczego nie można chociaż pobocznie odnieść się do konkretnej pytania TE,

Na razie nie mam więcej zastrzeżeń

No cóż, nowszy samochód może również zaoszczędzić pieniądze, podatki, naprawy, paliwo, dbać o środowisko i przyczynić się do większego bezpieczeństwa.

I to są (powiedziane prowokacyjnie) dokładnie te punkty, które chętnie się przytacza, gdy chce się usprawiedliwiać posiadanie samochodu, którego tak naprawdę nie trzeba, ale jest ładnym symbolem statusu. Niewielu otwarcie przyznaje, że chcą po prostu poprawić swój status społeczny.

Rozumiem, gdy Kowalski musi częściowo sfinansować używany samochód za 5-10 tys. EUR, ale jeśli kwota sięga tej skali, to powinno się ją móc zapłacić gotówką. -> To jest moje osobiste zdanie, z którym musi się mierzyć także noelmaxim, w przeciwnym razie po prostu nie pisz i czytaj w internetowych forach

Napisany przez NaTwoim13
Absolut akceptuję, jednak autor pytania nie zadał o to!.
Człowiek jest różnorodny i to jest w porządku, sprawia, że świat jest piękniejszy i bardziej interesujący.
Samochód wart 30 000 [url]euro[/url], do którego wniesiono 10 000 [url]euro[/url] oszczędności, moim zdaniem nie powinien być postrzegany tylko jako przedmiot luksusowy i prestiżowy. Inwestycja może obejmować również korzyści i udogodnienia, i ostatecznie każdy decyduje sam. Wydaje się, że autor pytania postąpił właściwie, zadając konkretne pytanie, a ja chętnie na nie odpowiedziałem.

Napisany przez 2tneub

bardzo chętnie odpowiadam konkretnie i celowo.

To było dobre.
Najpierw odszarpnięcie przez kilkanaście linijek a w ostatnim zdaniu odpowiedź na pytanie. To nazywam celowym podejściem.

Napisany przez NaTwoim13
Pytanie OP było takie, jak brzmiało?

Przede wszystkim zdecydowanie tego nie odpowiedziałeś. Jak zwykle głównie dlatego, że twoje wypowiedzi skłoniły mnie do wyrażenia zdziwienia!

Powinieneś również zauważyć, jak OP szczególnie zareagował na twoje wypowiedzi.

Twoja odpowiedź, dlatego też nie mogę na ciebie nigdy być zły, była prawie jak slapstick, ale również wspaniałym wyrazem tego, o co głównie ci chodzi tutaj na forum.

To, czego nie chcesz u siebie, nie powinno być też dopuszczalne u innych, wspaniale.

Napisany przez 2tneub

BMW Bank jest dla dealerów BMW dość wygodnym rozwiązaniem, ale być może dla Ciebie byłoby sensowne jeszcze raz poszukać alternatywy.
Na Check24 jest na przykład Kredite24Auto, gdzie rzekomo wszyscy klienci otrzymują 2,29% efektywnie.

W mojej odpowiedzi w #2 i #4 wyraźnie stwierdziłem, że nie widzę żadnych problemów, tylko uważam, że stopa procentowa 5% jest trochę wysoka.

Cytat od tneub

Trudno mi sobie wyobrazić, żeby to nie zadziałało.
Banki producentów samochodów zazwyczaj są dość elastyczne, ponieważ dowód rejestracyjny samochodu jest zabezpieczeniem.

Zachęciłem w ten sposób autora do zastanowienia się, czy naprawdę musi finansować samochód używany 8-9 lat po pierwszej rejestracji. Amortyzacje trwają (jak pewnie wiesz) przez 6 lat.
Moim osobistym zdaniem to po prostu nie ma sensu. Czyli albo podnieść ratę, albo obniżyć cenę.

Jeśli akceptujesz moje osobiste zdanie, to po prostu odezwij się i pozostaw odpowiedzi bez komentarzy. Po prostu odpowiadaj na pytania autora postu i tyle.

Napisany przez NaTwoim13
Netto dochodów nie pasuje do BMW, mało dla Monachium itd. itp.

Tak myślisz, ale czy to ma sens, szczególnie że znasz tylko fragmenty życia tego TE??

Bądź szczerze, przecież nie mam złych intencji, co właściwie w tym kontekście jest istotne i jaki cel chcesz osiągnąć?

Przecież nie znam cię, choć gdybym to robił, bardzo chętnie podałbym ci przykład, jak przekraczać granice, jakkolwiek poprawiać, a przynajmniej nie osiągać niczego, ponieważ TE w twoich argumentach zupełnie się nie odnajduje!

Nie ma to jednak znaczenia, wszystko w porządku.

Napisany przez 2tneub
Wyglądasz na osobę stojącą bardzo samotnie z Twoją opinią, ale możesz ją zachować. Ja po prostu mam inne zdanie i będę kontynuować wyrażanie mojego osobistego poglądu na ten temat. Celem forum nie jest tylko słuchanie tak i skinienie głową, ale także postawienie sobie trochę bardziej krytycznych pytań. Decyzję może podjąć tylko sam TE. Ale być może niekoniecznie przez różowe okulary.

Napisany przez NaTwoim13
Jo, po pierwsze, 4 150 [url]euro[/url] na Monachium i na samochód marki BMW musi być wystarczające - czym to się właściwie kieruje - a po drugie, włączyłeś to do dyskusji i piszę ci teraz, że wcale nie potrafię tego zrozumieć, ani przypisać do żadnej kategorii.

Nowy samochód może być wspaniale piękny, zarówno pod względem bezpieczeństwa, jak i przyjemności z jazdy oraz aspektów ekologicznych, a jeśli ktoś może dorzucić 10 000 [url]euro[/url] oszczędności i przy dochodzie netto w wysokości 4 150 [url]euro[/url] może pozwolić sobie na oprocentowanie w wysokości około 2,5% i chce to zrobić, to gorąco to zachęcam i cieszę się z tej decyzji dla nabywcy.

Klasyka, powiem tylko i dużo szczęścia oraz bezpiecznej podróży zawsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata