Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansować modernizację i kupić później.

Napisany przez Kincade
Cześć,

mamy specjalną sytuację.
Moja dziewczyna i ja planowaliśmy intensywnie szukać domu w przyszłym roku.

Teraz jedna z jej krewnych odziedziczyła coś. Nie może się jeszcze zdecydować, aby sprzedać nam to bezpośrednio, ale zgodziła się wynająć nam za 1-200 € plus opłaty za media, a za 2-3 lata będziemy mogli je również kupić za bardzo niską cenę. Chce, aby to pozostało w rodzinie i byłaby gotowa obecnie finansowo pomóc w zakupie, np. z ogrzewaniem itp. Nie do końca to rozumiem, ale jestem z tym w porządku.
Mam nadzieję przynajmniej.

Problem jednak teraz polega na tym, że mimo dobrej struktury, wnętrze jest po prostu brzydkie. Oznacza to, że łazienka, kuchnia, podłogi, sufity, ściany muszą zostać odnowione. Chcielibyśmy również wymienić drzwi, itp. Ale na razie nawet nie jest ono opróżnione.

Teraz problemem jest to, że musielibyśmy być może pożyczyć około 50 000 €, w zależności od pracy. Ale tak naprawdę nie mamy żadnego domu jako zabezpieczenia.
Czy jej krewna może wtedy zastawić ten [url]Dom[/url] jako zabezpieczenie?
Jak to się ma do sytuacji, gdy za kilka lat chce nam sprzedać resztę za specjalną rodzinna cenę.
Wtedy będziemy potrzebowali ponownie 80-100 000 €. Wartość, jaką mamy, byłaby wtedy dużo większa niż ta, którą musielibyśmy zapłacić. Dlatego nie chcielibyśmy stracić tej szansy, ponieważ jest trudno znaleźć coś w tym miejscu.

Prawdopodobnie jednak niekorzystny pomysł? Prawdopodobnie łatwiej byłoby finansować bezpośredni zakup? :/ Mam umówioną wizytę w banku, ale dopiero za kilka dni.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
ale zamieszkać nas za 1-200 € plus NK do wynajmu

-> czy to oznacza 1.200 EUR czy naprawdę 1-200 EUR?

Problemem tutaj (jak sam zauważyłeś) jest to, że nie chcecie inwestować znacznej sumy pieniędzy w [url]Dom[/url], który nie należy do Was.
Czy nie możecie po prostu wziąć 50.000 EUR jako [url]kredyt[/url] ratalny?

Wasz krewny mógłby odliczyć koszty związane z remontem (czyli odsetki) od podatku, wy jako najemcy nie.

Ogólnie bardzo nieszczęśliwa sytuacja i ja bym nie inwestował tam pieniędzy, dopóki nie będę nimi właścicielem.

Ona jeszcze nie ma serca, aby sprzedać to bezpośrednio nam

-> dlaczego miałoby to się zmienić za kilka lat?

Napisany przez Kincade

-> soll das heißen 1.200 EUR oder wirklich 1-200 EUR ?

Das große Problem ist hierbei (hast Du auch selber erkannt), dass Ihr nicht unerhebliches Geld in ein Haus stecken wollt, welches Euch nicht gehört.
Könnt Ihr die 50.000 EUR nicht einfach so aufnehmen als Ratenkredit ?

Eurer Verwandte könnte den Renovierungskredit (also die Zinsen) ja von der Steuer absetzen, Ihr als Mieter nicht.

Alles in allem sehr unglücklich und ich würde kein Geld da reinstecken, solange es nicht mir gehört.

-> warum sollte sich das in ein paar Jahren ändern ?

Dziękuję za odpowiedź.

100 do 200 EUR tylko. Więc spłata [url]kredytu[/url] dodatkowo nie stanowi problemu.

Wszystko jest jeszcze bardzo świeże i pozostała rodzina dowie się o tym dopiero na Boże Narodzenie, że mamy tam się wprowadzić.
Powiedziała sama, że za 2 lata chciałaby nam to sprzedać. Tło zostanie zapewne wyjaśnione podczas Bożego Narodzenia.
Obecnie tam wiszą na przykład ubrania zmarłego do wysuszenia, a ona na pewno sama tam nie chce wejść (ma także własny [url]Dom[/url]). Chodzi bardziej o to, co obecnie jeszcze jest emocjonalnie bolesne.
Może zmieni zdanie po kilku dniach. Ponieważ Twoja odpowiedź już potwierdza moje obawy.

[url]kredyt[/url] ratalny byłby opcją. Powinien być możliwy dla dwóch osób z dobrą historią kredytową i łącznym dochodem netto około 4000 EUR.
Ale taki [url]kredyt[/url] trwałby co najmniej 6 lat. Tak długo nie będziemy mogli kupić domu.
Byłaby to opcja poczekać tak długo.

Napisany przez 2tneub
Ratalny [url]kredyt[/url] mógłby zostać z pewnością spłacony w ramach finansowania budowy.

Jednak nie powinniście lekceważyć faktu, że inwestujecie pieniądze w nieruchomość, która nie należy do was.

Mój były szwagier zrobił coś podobnego. Bez żadnych zabezpieczeń zainwestował wszystkie swoje oszczędności w [url]Dom[/url] teściowej i, dzięki dużemu nakładowi własnej pracy, przekształcił to byłego magazynu w mieszkanie. Niestety, moja szwagierka wkrótce potem się z nim rozstała i wyprowadziła się z dzieckiem. On został sam w domu w 150-metrowym mieszkaniu teściowej.

Wykupienie nie było możliwe. Na końcu doszło do spięć, żeby ustalić jakie kwoty wartościować za prace budowlane i jaką kwotę ustalić jako darmowe korzystanie oraz kto komu jeszcze coś zawdzięcza.

Jeśli więc wybierzecie taką konstrukcję, to proszę od razu spisać to notarialnie, nawet jeśli opcja wykupu jest dopiero za 2 lata.

Napisany przez NaTwoim13
Właścicielka może zaoferować [url]Dom[/url] jako zabezpieczenie, dodatkowo do udzielonego przez bank zastawu możecie zarejestrować dodatkowe zabezpieczenie o niższym rangowaniu oraz sporządzić umowę dotyczącą inwestycji.
[url]kredyt[/url] ratalny może być rozwiązaniem, jednak drogim i niepotrzebnym.

Napisany przez Hilfe
Uważam, że to dziwny pomysł. Co się stanie, jeśli za 2-3 lata nie będzie chciała wam sprzedać domu, albo jeśli inny krewny zyska jej względy? Nie macie wtedy żadnej gwarancji. Ja osobiście nie pożyczyłbym takiej sumy pieniędzy bez żadnej pisemnej umowy, nawet jeśli [url]Dom[/url] ma być zabezpieczeniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata