Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Zakres obowiązków menedżera

Napisany przez Fifranz
Wynagrodzenie powinno być hojne. Ale jakie są zadania menadżera, a także jakie obszary (firmowe) są zarządzane? Czy jest to po prostu ogólny termin, zrozumiany jako marzenie absolwenta nauk ekonomicznych? Prawdopodobnie menadżerowie personalni nie zarabiają tak wiele, jak się przypuszcza.
Czy naprawdę tak bardzo zależy na odpowiednim wykształceniu w tej dziedzinie, czy też zawód ten wymaga fundamentalnej cwaniactwa i przebiegłości? Przepraszam za proste pytanie, znowu myślę o mogłoby być!

Napisany przez florianmeier
Właściwie słowo mówi samo za siebie; kieruje i prowadzi. Nie więcej i nie mniej.
Gute Manager mają wysoką kompetencję zawodową i zazwyczaj są wykształceni. Wyjątki potwierdzają regułę.
Nie wszyscy managerowie zarabiają dobrze. W branżach, w których płace nie są dobre, managerowie zazwyczaj też nie zarabiają najlepiej.
Absolwenci nauk MINT częściej zajmują stanowiska kierownicze niż studenci nauk ekonomicznych.
Menadżerowie personalni zwykle zarabiają wyjątkowo dużo w firmach. Muszą umieć zwalniać pracowników.

Napisany przez Malapascua

Wynagrodzenie powinno być hojne.

Jeśli przez kierownika rozumiesz kierownika, to wynagrodzenie jest zazwyczaj lepsze niż u podległych pracowników. Zazwyczaj, mam też współpracownika, który zarabia prawie 2000 € więcej niż ja miesięcznie, ponieważ wcześniej miał wyższą pozycję....

Ale jakie są zadania kierownika, a także jakie obszary (firmowe) są zarządzane?

Istnieje około miliona możliwości. Jestem dyrektorem działu, odpowiedzialnym za 8 działów i 120 pracowników. Ogólnie rzecz biorąc, moje zadania są inne niż zadania przewodniczącego zarządu.

Czy to jest po prostu pojęcie ogólne, marzenie ekonomisty?

To tylko pojęcie ogólne dla zarządzania i organizacji. Nie musi nawet być to stanowisko kierownicze. Na przykład menedżer obiektu czy menedżer projektu.

Prawdopodobnie zarządzający personelem nie zarabiają zbyt dobrze, przypuszczam.

Tak, ogólnie rzecz biorąc, zatrudnieni specjaliści ds. personelem są raczej słabo wynagradzani, to także raczej praca dla kobiet.

... czy naprawdę tak bardzo zależy to od odpowiedniego wykształcenia

W dużych firmach - tak. To jest ważne. Możesz jednak także rozpocząć własną działalność, wydrukować sobie wizytówkę z napisem prezydent i dyrektor generalny, wtedy wykształcenie nie ma znaczenia.

czy też praca ta wymaga podstawowej sprytu lub cwaniactwa?

Aby przetrwać konkurencję wewnętrzną - tak.

Napisany przez Leberwurstliebe

Gehalt ma być hojne. Ale jakie są obowiązki menedżera i jakie obszary firm są zarządzane? Czy to po prostu ogólna nazwa, marzenie ekonomiczne dla osób studiujących ekonomię? Prawdopodobnie menedżerowie personalni nie zarabiają tak wiele, jak można by przypuszczać.

... czy naprawdę tak bardzo zależy na odpowiednim wykształceniu, czy też zawód ten wymaga pewnej pierwotnej przebiegłości i sprytu? Przepraszam za proste pytanie, znowu myślę o mógłbym!

To nie jest tylko ogólna nazwa!
Bierze się odpowiedzialność za zespół i musi się także odpowiedzialnością za błędy.
I za to dostaje się trochę więcej pieniędzy... istnieją odpowiednie szkolenia, studia (na odległość) w tej dziedzinie (na przykład), ale jak wszędzie
trzeba także zdobyć doświadczenie i być może mieć określone cechy charakteru. Co nie musi być negatywne (spryt), raczej powinno się
być empatycznym i uważnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata