Re: Dofinansowanie Riester przy rezygnacji z emerytury Riester-Annauiätsdarlehen.
Napisany przez kingofqueens81 -
- wt gru 18, 2018 11:04 am
Cześć drodzy użytkownicy forum,
mam pytanie dotyczące mojej dotacji Riester. W 2013 roku zaciągnąłem riestergefördertes Annuitätendarlehen na 20 lat o stałym oprocentowaniu. Mam prawo specjalnego rozwiązania po 10 latach (+ 6 miesięcy okresu wypowiedzenia) w 2023 roku. Od pewnego czasu obserwuję zmiany w oprocentowaniu i najprawdopodobniej zdecyduję się na zawarcie przyszłej umowy[url]kredytu[/url] . Zgodnie z moją wiedzą, dotacja Riester nie jest możliwa przy przyszłych umowach kredytowych. Dlatego mam kilka pytań:
1. Co się stanie z moją dotacją Riester, jeśli zrezygnuję z[url]kredytu[/url] Riester? [url]Dom[/url] nie będzie sprzedany i nadal będzie przeze mnie użytkowany. Czy muszę zwrócić dotację? Czy mogę natychmiast złożyć prośbę o rozliczenie konta mieszkania z programu wsparcia, aby uniknąć narastających odsetek do mojej emerytury?
2. Jaka jest dla mnie najlepsza opcja wykorzystania dotacji Riester od 2023 roku (2x podstawowa dotacja + 3x 300[url]euro[/url] dotacja na dzieci)?
Dziękuję za wasze wskazówki!
mam pytanie dotyczące mojej dotacji Riester. W 2013 roku zaciągnąłem riestergefördertes Annuitätendarlehen na 20 lat o stałym oprocentowaniu. Mam prawo specjalnego rozwiązania po 10 latach (+ 6 miesięcy okresu wypowiedzenia) w 2023 roku. Od pewnego czasu obserwuję zmiany w oprocentowaniu i najprawdopodobniej zdecyduję się na zawarcie przyszłej umowy
1. Co się stanie z moją dotacją Riester, jeśli zrezygnuję z
2. Jaka jest dla mnie najlepsza opcja wykorzystania dotacji Riester od 2023 roku (2x podstawowa dotacja + 3x 300
Dziękuję za wasze wskazówki!