Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dofinansowanie Riester przy rezygnacji z emerytury Riester-Annauiätsdarlehen.

Napisany przez kingofqueens81
Cześć drodzy użytkownicy forum,

mam pytanie dotyczące mojej dotacji Riester. W 2013 roku zaciągnąłem riestergefördertes Annuitätendarlehen na 20 lat o stałym oprocentowaniu. Mam prawo specjalnego rozwiązania po 10 latach (+ 6 miesięcy okresu wypowiedzenia) w 2023 roku. Od pewnego czasu obserwuję zmiany w oprocentowaniu i najprawdopodobniej zdecyduję się na zawarcie przyszłej umowy [url]kredytu[/url]. Zgodnie z moją wiedzą, dotacja Riester nie jest możliwa przy przyszłych umowach kredytowych. Dlatego mam kilka pytań:

1. Co się stanie z moją dotacją Riester, jeśli zrezygnuję z [url]kredytu[/url] Riester? [url]Dom[/url] nie będzie sprzedany i nadal będzie przeze mnie użytkowany. Czy muszę zwrócić dotację? Czy mogę natychmiast złożyć prośbę o rozliczenie konta mieszkania z programu wsparcia, aby uniknąć narastających odsetek do mojej emerytury?

2. Jaka jest dla mnie najlepsza opcja wykorzystania dotacji Riester od 2023 roku (2x podstawowa dotacja + 3x 300 [url]euro[/url] dotacja na dzieci)?

Dziękuję za wasze wskazówki!

Re: Dofinansowanie Riester przy rezygnacji z emerytury Riester-Annauiätsdarlehen.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć,

to temat, który jest coraz częściej pytany. Wygląda na to, że wiele osób nie chce już utrzymywać tego konstruktu.

Sprawdź inne wątki, dużo już zostało powiedziane i napisane na ten temat.

Napisany przez Batman_BU
Hej, r
r
czy to naprawdę jest [url]kredyt[/url] Riester, czy kombinacja [url]kredytu[/url] i umów oszczędnościowych? r
Pierwszy z nich istniał, o ile mi wiadomo, ale sprzedawano go bardzo rzadko. Załóżmy, że chodzi o taki [url]kredyt[/url]: r
r
Odnośnie pytania 1: r
Wypowiedzenie powinno być zachowane w taki sposób, aby otrzymane środki lub wsparcie zostały wykorzystane do spłaty [url]kredytu[/url] na własne cele mieszkaniowe. r
r
Podatek nie może być zwolniony, istnieje możliwość (ale trzeba naprawdę długo szukać) zawarcia nowej umowy Riester i wpłacenia tam środków, które zostały zarejestrowane jako WFK. Mało który dostawca oferuje tę opcję. r
W takim przypadku WFK przestaje być oprocentowane. Jednakże środki w umowie Riester zazwyczaj są oprocentowane i podczas emerytury będą odpowiednio opodatkowane. r
r
2. Nie można tego uogólnić. Riester jest zbyt złożony, aby można było go rozsądnie zawrzeć bez intensywnej i niezależnej porady. r
Umowa oszczędnościowa (np. oferowana przez Sparkasse Holstein, stosunkowo niedroga, ale oczywiście obecnie oprocentowanie jest raczej niskie. r
Inwestowanie w fundusze (może w Fairriester)

Napisany przez Hanomag

Mam pytanie dotyczące mojego dofinansowania Riester. W 2013 roku podpisałem ryczałtowo dofinansowane [url]kredyt hipoteczny[/url] z 20-letnim okresem oprocentowania.

W przeciwieństwie do mnie, nie chciałeś podejmować ryzyka. Zawsze podpisywałem maksymalnie na 10 lat, a czasem nawet na 5 lat, ponieważ z jednej strony oprocentowanie było korzystniejsze, a z drugiej nie chciałem ryzykować, że wszystko stanie się niekorzystne w przypadku wysokiego oprocentowania. A szczęście zawsze było po mojej stronie.

Cytat kingofqueens81

Od pewnego czasu obserwuję oprocentowanie i prawdopodobnie w 2019 roku przejdę na [url]kredyt[/url] z zabezpieczeniem stopy procentowej.

Znowu idziesz na pewniaka. Skoro masz 20-letnie zabezpieczenie stopy procentowej, masz obliczalne ryzyko. Jeśli oprocentowanie się pogorszy, możesz kontynuować swój dofinansowany [url]kredyt[/url], a jeśli nie, zawsze możesz zrezygnować w 2023 roku.

Cytat kingofqueens81

Moim zdaniem dofinansowanie Riester nie jest możliwe w przypadku [url]kredytów[/url] z zabezpieczeniem stopy procentowej.

Tak długo, jak to jest [url]kredyt[/url] z zabezpieczeniem stopy procentowej, nadal istnieje dofinansowanie dla dotychczasowego [url]kredytu[/url] Riester.

Cytat kingofqueens81

1. Co się stanie z moim dotychczasowym dofinansowaniem Riester, jeśli zrezygnuję z [url]kredytu[/url] Riester? [url]Dom[/url] nie będzie sprzedany i nadal będzie używany. Czy muszę zwrócić dofinansowanie?

Nie. Ponieważ [url]konto[/url] dofinansowania mieszkaniowego pozostaje odłączone od [url]kredytu[/url], będzie kontynuowane z fikcyjnym oprocentowaniem do momentu rozpoczęcia emerytury, a następnie opodatkowane.

Cytat kingofqueens81

Czy mogę natychmiast złożyć wniosek o opodatkowanie konta dofinansowania mieszkaniowego, aby nie było ono oprocentowane do mojej emerytury?

Niestety, możliwe jest to tylko w przypadku zrezygnowania z własnego użytkowania (wynajem obiektu, sprzedaż, darowizna lub nieodpłatne przekazanie krewnym). Wówczas występuje szkodliwe dla dofinansowania użycie, a osoba musi zlikwidować saldo znajdujące się na koncie dofinansowania mieszkaniowego (§ 92a ust. 3 zdanie 5 ustawy o podatku dochodowym) i opodatkować je jednorazowo według indywidualnej stawki podatkowej.

Cytat kingofqueens81

2. Jaka jest dla mnie najbardziej sensowna możliwość wykorzystania dopłat Riester od 2023 roku (2x podstawowa dopłata + 3x 300 [url]euro[/url] dopłata dla dzieci)?

Czy obie zostaną nadal objęte bezpośrednim dofinansowaniem do tego czasu?

Cześć,

Temat, który staje się coraz bardziej popularny. Wygląda na to, że wiele osób nie chce już utrzymywać tego konstruktu.

Przejrzyj inne wątki, gdzie już wiele zostało powiedziane na ten temat.

Przeszukałem już wcześniej internet i niczego nie znalazłem. Tak jak zauważył Batman-BU, nie chodzi mi o standardowy Wohnriester w połączeniu z oszczędnościami budowlanymi, ale o [url]kredyt[/url] ratalny Riester. Mam zwykły [url]kredyt[/url] ratalny, do którego dodanie automatycznie dokładane są dodatkowe wpłaty Riester.

Cześć,

Czy to naprawdę jest [url]kredyt[/url] Riester czy połączenie [url]kredytu[/url] z umowami oszczędnościowymi na cele mieszkaniowe?
Pierwsze istniało, o ile mi wiadomo, ale zostało sprzedane bardzo rzadko. Załóżmy jednak, że chodzi o taki [url]kredyt[/url]:

W odpowiedzi na pytanie 1:
Wypowiedź powinna być nieszkodliwa dla korzyści, ponieważ saldo lub pomoc została użyta do spłaty [url]kredytu[/url] na własność mieszkania użytkowanego przez siebie.

Nie można złożyć wniosku o opodatkowanie, istnieje możliwość (ale trzeba naprawdę długo szukać) zawarcia nowej umowy Riester i wpłacenia tam zaksięgowanej sumy na [url]konto[/url] wspierania mieszkań. Nie wszystkie firmy oferują tę opcję.
Wtedy saldo na koncie wspierania mieszkań nie będzie oprocentowane. Niemniej jednak, saldo w umowie Riester w normalnym przypadku również jest oprocentowane i podlega odpowiedniemu opodatkowaniu przy emeryturze.

2. Nie można tego uogólnić. Produkt Riester jest zbyt złożony, aby można było sensownie go zawrzeć bez intensywnej i niezależnej porady.
Umowa oszczędnościowa (jest coś od Sparkasse Holstein, stosunkowo tanie, ale oprocentowanie jest obecnie raczej niskie.
Inwestowanie w fundusze (może Fairriester)

Faktycznie, to [url]kredyt[/url] Riester, a nie kombinacja [url]kredytu[/url] i umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe związane z programem Wohnriester!
Mam wrażenie, że powinien on być nieszkodliwy dla korzyści! Niestety, nie mogę znaleźć dokładnych informacji na ten temat w internecie...
Dzięki jednak za informacje dotyczące konta wspierania mieszkań.

Napisany przez NaTwoim13
Dobra, udało mi się to zrozumieć, dlatego też dziękuję Batman_bu.

W razie gdy nikt tu nie będzie w stanie pomóc, radzę skontaktować się z bankiem/doradcą, który zaproponował/sprzedał/zaprojektował tę usługę.

[Cytat=Hanomag;168541]W przeciwieństwie do mnie, ty nie chciałeś podejmować ryzyka. Zawsze brałem maksymalnie na 10 lat, a czasem nawet na 5 lat, ponieważ po pierwsze oprocentowanie było korzystniejsze, a po drugie nie chciałem ryzykować, że wszystko stanie się niewygodne w niekorzystnym momencie oprocentowania. A przy tym szczęście zawsze było po mojej stronie.
I znowu idziesz na pewniaka. Masz przecież z 20-letnim okresem kredytowania oprocentowanego. Jeśli oprocentowanie się pogorszy, możesz kontynuować swoją dotowaną pożyczkę, jeśli nie, zawsze możesz wypowiedzieć umowę w 2023 roku. Dopóki jest to [url]pożyczka[/url] terminowa, dotacja na dotychczasową pożyczkę Riestera nadal istnieje.

Jak piszesz, miałeś SZCZĘŚCIE. Wolę bezpieczeństwo i nie żałuję tej decyzji. Zawsze jest się mądrzejszym w hindsight... Podział terminów spłaty to oczywiście miły pomysł.
I tak, chcę znowu iść na pewniaka. Jeśli teraz (lub w najbliższych miesiącach) mam możliwość obniżenia oprocentowania o ponad jeden procent, to jest to dobre. Nawet jeśli nowa [url]pożyczka[/url] nie będzie dotowana.

Napisany przez Batman_BU
Uważam także, że nie znajdziesz tam niczego. Po prostu dlatego, że takie pożyczki występowały rzadko. Jestem jednak pewien, że nie będziesz miał problemu. Możesz też anulować umowę oszczędzania i użyć zgromadzonych środków do spłaty pożyczki. W rezultacie dzieje się to samo, co w twoim przypadku: anulujesz produkt związany z Riester, ale wykorzystujesz środki do spłaty swojej nieruchomości, nie naruszając przy tym warunków uzyskania ulgi.

To powinien być źródłem prawnym (§ 92a EStG - Wykorzystanie dla własnego mieszkania)

Ale to wcale nie takie łatwe do zrozumienia

(2) Kwota dofinansowania dla mieszkania na starość, odpisy spłat zgodnie z § 82 ust. 1 zdanie 1 punkt 2 oraz przyznane na ten cel dopłaty są oddzielnie rejestrowane przez centralne biuro w odniesieniu do leżącej u jego podstaw umowy na starość ([url]konto[/url] dofinansowania mieszkań); centralne biuro co roku przekazuje dostawcy stan konta dofinansowania mieszkań na podstawie oficjalnie określonego zestawu danych za pośrednictwem transmisji danych. Składki, które były traktowane jako odpisy zgodnie z § 82 ust. 1 zdanie 3, należy wprowadzić w momencie bezpośredniej spłaty pożyczki, w tym kwoty przeznaczone na spłatę oraz dopłaty i zyski na [url]konto[/url] dofinansowania mieszkań; niefinansowane składki przeznaczone na spłatę wraz z przypisanymi do nich zyskami przekazuje się beneficjentowi dopłat w tym momencie. Po upływie roku składkowego, po raz ostatni w roku składkowym rozpoczęcia fazy wypłat, kwota łączna wynikająca z konta dofinansowania mieszkań ma być zwiększona o 2 procent. [url]konto[/url] dofinansowania mieszkań ma być zmniejszone o

1. Płatności beneficjenta dopłat na certyfikowanej umowie na starość wystawionej na jego nazwisko zgodnie z § 1 ust. 1 ustawy o certyfikacji umów na starość dopóki nie rozpocznie się faza wypłat w celu zmniejszenia kwot wprowadzonych na [url]konto[/url] dofinansowania mieszkań; dostawca, do którego wpłynęła płatność, ma obowiązek powiadomić centralne biuro o płatności zgodnie z oficjalnie ustalonym zestawem danych za pomocą transmisji danych; jeśli płatność nie jest dokonywana na umowę na starość z kontem dofinansowania do mieszkań, beneficjent dopłaty ma obowiązek powiadomić dostawcę, do którego dokonano wpłaty, o danych umowy na starość z kontem dofinansowania mieszkań; dostawca musi dodatkowo powiadomić centralne biuro o tych danych;
2. kwotę zmniejszenia zgodnie z zdaniem 5. Kwota zmniejszenia to saldo konta dofinansowania mieszkań z końca roku kalendarzowego rozpoczęcia fazy wypłat podzielone przez liczbę lat do ukończenia 85. roku życia beneficjenta dopłat; początek fazy wypłat oznacza uzgodniony przez beneficjenta dopłat i dostawcę punkt czasowy, który musi być między ukończeniem 60. a 68. rokiem życia beneficjenta dopłat; jeżeli nie uzgodniono terminu wypłaty, to ukończenie 67. roku życia oznacza początek fazy wypłat. Zamiast zmniejszenia zgodnie z zdaniem 5, beneficjent dopłat ma zawsze możliwość w trakcie fazy wypłat wymagać od centralnego biura rozwiązania konta dofinansowania mieszkań (kwota rozwiązania). Dostawca musi w momencie bezpośredniej spłaty pożyczki informować o kwotach zgodnie z pierwszą częścią zdania 2 i dostawca umowy na starość z kontem dofinansowania mieszkań musi na początku fazy wypłat przekazać centralnemu biuru czas rozpoczęcia fazy wypłat zgodnie z oficjalnie ustalonym zestawem danych za pomocą transmisji danych. Jeśli finansowany kapitał na starość zgodnie z § 93 ust. 2 zdanie 1 został w pełni przeniesiony od jednego dostawcy na inny, wystawiony na nazwisko beneficjenta umowy na starość i centralne biuro prowadziło [url]konto[/url] dofinansowania mieszkań dla poprzedniej umowy na starość, to ono zamyka [url]konto[/url] dofinansowania mieszkań z poprzedniej umowy i kontynuuje je w nowej umowie na starość. Jeśli płatność zgodnie z zdaniem 4 punktem 1 lub z ust. 3 zdaniem 9 punktem 2 jest wykonywana na inny umowę na starość niż umowa na starość z kontem dofinansowania do mieszkań, centralne biuro zamyka [url]konto[/url] dofinansowania mieszkań z poprzedniej umowy i kontynuuje je od momentu dokonanej wpłaty na umowę na starość, na którą dokonano wpłaty. Centralne biuro powiadamia dostawcę poprzedniej umowy na starość z kontem dofinansowania mieszkań o zamknięciu konta dofinansowania.

Napisany przez Hanomag

To musi być źródło prawa (§ 92a Ustawa o podatku dochodowym - Użycie do własnego użytku mieszkania)

Wolałbym odnieść się do § 93 Ustawy o podatku dochodowym.

Cytat od kingofqueens81

Ale nie tak łatwo zrozumieć

Teksty ustawa, zwłaszcza obszerne, mają to do siebie. To, czego się chce, nie jest zawsze wyraźnie opisane.

Skoro już udzieliłem ci odpowiedzi bez by, byłoby i musiałby, nie mam nic więcej do dodania.

Napisany przez Hanomag

I tak, chcę się zabezpieczyć. Jeśli teraz (lub w ciągu najbliższych miesięcy) mam możliwość zmniejszenia swojego oprocentowania o ponad jeden procent, to jest to dobre.

Musisz pamiętać, że obniżona stopa procentowa obowiązuje dopiero od 2023 roku, może się zwiększyć z powodu długiego okresu wstępnego i czas do 2023 roku może być wliczony w okres kredytowania.

[FONT=microsoft sans serif]Raczej powinienem odnieść się do § 93 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Przepisy legislacyjne, zwłaszcza te obszerne, mają to do siebie. To, czego się oczekuje, nie zawsze jest w nich dosłownie opisane.

Ponieważ już udzieliłem Ci odpowiedzi bez konieczności używania by, musiałbym i mógłbym, nie mam nic więcej do dodania.

Przepraszam, masz rację. Dzięki za to!

Musisz pamiętać, że obniżona stopa procentowa obowiązuje dopiero od 2023 roku, zwiększa się z powodu długiego czasu oczekiwania, a okres do 2023 roku może być wliczony w okres kredytowania.

Rozumiem, że [url]kredyt[/url] Forward wchodzi w życie dopiero w 2023 roku, a wsparcie Riester w starej umowie będzie kontynuowane do tego czasu. Jestem świadom/a, że ze względu na długi okres oczekiwania stopa procentowa jest wyższa. Jednak moje zobowiązanie do spłaty odsetek rozpocznie się dopiero w 2023 roku (tak, istnieje też opcja, że okres oczekiwania będzie wliczony). To gra oparta na przyszłym rozwoju stóp procentowych, w której można zarobić lub stracić. Jednak z perspektywy bezpieczeństwa widzę możliwość obniżenia mojej stopy procentowej teraz o pewne dobre (!) procent na okres po 2023 roku. Oczywiście istnieje ryzyko, że mogę lepiej wyjść w 2023 roku. Ale to nie jest pewne...

Napisany przez cassio020
Cześć wszystkim,

aktualnie także szukam takiego dostawcy, ale nie mogę się dalej poruszyć:

---Cytat-Początek---
Nie można złożyć wniosku o opodatkowanie, istnieje możliwość (trzeba jednak naprawdę długo szukać), aby założyć nową umowę Riestera i wpłacić tam zaksięgowane środki na WFK.
---Cytat-Koniec---

Czy ktoś może pomóc? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Dzięki i pozdrowienia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata