Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czynnik emerytalny - czy jest gwarantowany, czy nie?

Napisany przez Sternchen1992
Cześć wszystkim,

mam [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne RiesterRente w firmie Allianz. Po rozmowach z przyjaciółmi/kolegami zauważyłam jednak, że czynnik emerytalny nie jest gwarantowany. Pomijając inne czynniki tego rodzaju ubezpieczenia, jakie macie zdanie na ten temat? Czy należy koniecznie zawrzeć umowę z gwarantowanym czynnikiem emerytalnym czy nie?

A jeśli czynnik nie jest gwarantowany, to jak będzie ustalany za 30/40 lat, kiedy przejdę na emeryturę? Tak, przeczytałam również, że jest on ustalany na podstawie tablic śmiertelności i jakiegoś rodzaju oprocentowania. Ale czy naprawdę można to dokładnie obliczyć?

Obecnie czynnik ten wynosi około 30. Wiele firm ubezpieczeniowych gwarantuje jednak tylko czynnik na poziomie 26-28. Oczywiście zawsze jest to spekulacja, ale czy można oszacować, jak będzie się rozwijał ten czynnik? Jeśli w przyszłości wskaźnik spadnie do 23, to zdecydowanie ma sens zawarcie umowy z wyższym gwarantowanym czynnikiem.

Mam nadzieję, że nie wprowadziłam was teraz zbyt bardzo w błąd. Ale uważam, że jest to bardzo skomplikowany temat, i jakoś Google mi w tej kwestii nie pomaga.

Pozdrowienia
Lisa

Napisany przez Reibold
Cześć Lisa,

z tego, co wiem, wszystkie twoje wypowiedzi i założenia są poprawne. Dobrze sprecyzowane!

Jeśli chodzi o pozyskiwanie funduszy emerytalnych, to nie jestem zwolennikiem gwarancji kosztem rentowności. Jednak w przypadku rozwoju tablic życia nie widzę powodu, by zrezygnować z silnej gwarancji. Ta zmieniła się tylko w jednym kierunku przez bardzo długi czas, a mianowicie w stronę dłuższego życia. I na dobrą sprawę!
Musiałby wybuchnąć wojna lub epidemia, aby tablice życia ubezpieczycieli w ciągu 30 lat wykazywały mniejszą oczekiwaną długość życia niż obecnie.

W przypadku gwarancji ważne jest, aby obowiązywała dla całej sumy dostępnej na początku renty. Nie tylko dla wpłaconej przez ciebie kwoty, tylko dla nadwyżek itp.
Jest tylko kilku ubezpieczycieli, którzy to szczególnie przyjazne klientowi ustalają. Niestety, twój nie zalicza się do nich.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
Niezależne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Bitte
To z 2012 roku
https://www.wiwo.de/finanzen/vorsorge...

Proszę również zauważyć to, całkiem nowe.
https://sciencefiles.org/2018/06/29/...-versicherern/

To z stycznia 2018 roku
https://ef-magazin.de/2018/07/01/13099-riester-rentenbetrug-staatliche-foerderung-geht-direkt-in-die-taschen-von-banken-und-versicherern

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata