Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy rozpoczęcie działalności gospodarczej po otrzymaniu odprawy jest sensowne?

Napisany przez Maik77
Cześć,

W końcu sierpnia 2018 roku straciłem pracę po 18 latach. Do tej pory sam obliczałem swoje podatki dochodowe za pomocą oprogramowania i składałem je.
Na szczęście w mojej starej firmie została wypłacona odprawa, dzięki czemu utrata pracy nie była tak tragiczna.
Od 1.9.2018 roku do teraz szukam pracy. Usłyszałem wiele różnych opinii na temat odprawy i podatku dochodowego, dlatego chciałem się tutaj zorientować. Oto kilka liczb: Łączne wynagrodzenie brutto 139.000€, z czego podatek dochodowy wynosi 30.000€, klasa podatkowa 3.
Czy opłaca się zatrudnić doradcę podatkowego? Obawiam się, że koszty doradcy podatkowego mogą przewyższyć zwrot podatku. Czy w ogóle mogę liczyć na zwrot podatku?

Dzięki i pozdrowienia

Re: Czy rozpoczęcie działalności gospodarczej po otrzymaniu odprawy jest sensowne?

Napisany przez 2utopus
Być może jednak jest już trochę za późno na zastanawianie się?

Kiedy została wypłacona odprawa? W 2018 czy 2019 roku?

Wiele rzeczy powinno się zrobić w roku wypłaty odprawy - na przykład dobrowolnie płacić składki emerytalne (ustawowo lub prywatnie).
Często opłaca się przesunąć wypłatę odprawy na kolejny rok i nie osiągać dodatkowych dochodów z pracy.
Dzięki regule 1/5 można wtedy zminimalizować kwotę podatków.
Po 14 latach otrzymałem odprawę w wysokości 2 wynagrodzeń rocznych i wspólnie z żoną składaliśmy wniosek podatkowy - w roku otrzymania odprawy pracowałem tylko 1 miesiąc i po odliczeniu pewnych kosztów (szkolenie/ komputer/ telefon) oraz dobrowolnych składek emerytalnych zapłaciłem razem z żoną tylko 6% podatku.
Gdybym pracował przez cały rok, zapłaciłbym więcej podatków niż zarobiłem brutto...

Te strony mogą być pomocne: https://der-privatier.com/ i https://www.abfindunginfo.de/

Również okres dysponowania w przypadku ALG i założenia firmy dotyczące wypłaty wynagrodzenia z odprawą różnią się - moja firma zakładała przy obliczeniach, że będę kontynuować pracę przez resztę roku na tym samym poziomie wynagrodzenia - po oświadczeniu, że nie zamierzam pracować przez cały rok, następnego miesiąca nastąpiło ponowne obliczenie i mogłem zarobić dodatkową pięciocyfrową kwotę, jaką przyniosła mi zmiana w podejściu podatkowym - inaczej otrzymałbym ją dopiero podczas rozliczenia podatkowego prawie 2 lata później... i oczywiście ryzyko, że podatki jednak będą naliczone, gdybym jednak pracował.

Napisany przez Maik77
Odprawa została wypłacona w 2018 roku, nie było możliwe jej przeniesienie na nowy rok, dlatego cała suma została wypłacona w ciągu jednego miesiąca.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata