Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura Riester w połowie czterdziestki.

Napisany przez baerbelmeier
Cześć, wiem, że już trochę późno zaczynać myśleć o emeryturze. Jestem w połowie lat czterdziestych, mam małżonka, jedno dziecko i pracuję na etacie z przeciętnym, stałym dochodem. Nie mam jeszcze prywatnego ubezpieczenia emerytalnego ani niczego podobnego. Mam tylko oszczędności na rachunku oszczędnościowym i prawdopodobnie niedługo zacznę inwestować w plan oszczędzania w fundusz ETF. Czy dla mnie opłaca się jeszcze wybór systemu emerytalnego Riester? Mój mąż już jako młody człowiek podpisał umowę Riester i otrzymuje również dodatek za dziecko. Co myślicie, co jeszcze mógłbym wykorzystać jako alternatywę? Dzięki

Napisany przez Reibold
Cześć baerbelmeier, te dane według mnie nie pasują do typowej kandydatki na emeryturę Riester. Dokładną ocenę można jednak wydać jedynie po poznaniu rocznych dochodów obu partnerów oraz roku urodzenia dziecka. Ponieważ zasiłek dla dzieci został już przyznany, otrzymasz maksymalnie 175 € zasiłku rocznie. Musisz jednak wpłacić 4% ostatniego dochodu z pracy podlegającego ubezpieczeniu społecznemu, pomniejszonego o 175 €. Być może otrzymasz dodatkowo zwrot podatku. Jest to uzależnione od łącznych dochodów, jeśli podlegasz wspólnemu rozliczeniu podatkowemu. Ponieważ emerytura Riester będzie opodatkowana w przyszłości, moim zdaniem w fazie oszczędzania powinna być wspierana przynajmniej w ok. 30%, aby miało to sens. W przeciwnym razie istnieją skuteczniejsze metody uzyskania pewnej emerytury na całe życie. Można zaoszczędzać na prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym z funduszem inwestycyjnym lub bez, które nie są wspierane przez państwo. Wypłaty z takiego ubezpieczenia emerytalnego są praktycznie wolne od podatku. (Jest to zastosowanie jedynie niewielkiego udziału dochodu jako emerytury podlegającej opodatkowaniu w pozostałym dochodzie.) Wynajem mieszkania bez zadłużenia może być interesujący dla emerytów. Jednak może się to wiązać z pracą i ryzykiem. Chętnie możesz podać dokładniejsze informacje tutaj i na pewno otrzymasz więcej opinii. Lub możesz skorzystać z kompetentnej porady na ten temat. Moim zdaniem najlepiej skonsultować się z kimś, kto ma do wyboru więcej niż jednego dostawcę. Należy koniecznie uwzględnić całą sytuację. Prawdopodobnie chcecie przejść na emeryturę razem z mężem. Pozdrowienia Alexander Reibold Bezpłatne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Dziękuję za odpowiedź. Dotychczas mój mąż i ja rozliczaliśmy podatki oddzielnie, ponieważ on ma kredyt mieszkaniowy riester i stopień niepełnosprawności. Nasze roczne dochody wynoszą około 36000 euro. Czy można podzielić ulgę na dzieci? Pozdrowienia

Napisany przez HannoMack
baerbelmeier pisze: Czy można podzielić dodatek na dzieci? Pozdrawiam
Nie, to niemożliwe.

Napisany przez Reibold
Witaj baerbelmeier, przy dochodzie w wysokości 36 000 € musiałbyś wpłacić 1 265 €, aby otrzymać 175 € dofinansowania. To zaledwie 13,8% wsparcia. Na pewno dostaniesz jeszcze parę euro od urzędu skarbowego, ale prawdopodobnie i tak nie przekroczy to 30%. (Dokładnie może to obliczyć doradca podatkowy, który może uwzględnić wartości takie jak VwL, BAV, ulga na dziecko itp.) Dofinansowania dla dzieci nie można podzielić na dwie osoby! Kiedy Twoje dziecko będzie już za starsze na pobieranie zasiłku rodzinengo i dofinansowania dla dzieci, Twój mąż również powinien przemyśleć swoje składki do swego konta emerytalnego Riester! Wtedy dla niego będzie to to samo co teraz dla Ciebie. Pozostaje więc początkowo emerytura nieobjęta dofinansowaniem, na przykład poprzez prywatne ubezpieczenie emerytalne z lub bez funduszy inwestycyjnych. Jeśli nie zależy Ci na rentcie dożywotniej, istnieje oczywiście wiele innych możliwości. Na przykład nieruchomość, umowa oszczędnościowo-budowlana, Fundusze inwestycyjne, akcje, obligacje, zabytkowe samochody, sztuka itd. Z poważaniem Alexander Reibold doradca finansowy Neuburg an der Donau

Dziękuję bardzo, wydaje mi się, że Riesterrente nie jest dla mnie opłacalna, czyż nie? Jaki wskaźnik dotacji trzeba osiągnąć, aby było to sensowne, i co oznacza te 30%? Zakup nieruchomości nie wchodzi w grę, bo mam za mało kapitału..... Pozdrawiam

Napisany przez Freeliner
baerbelmeier pisze: .....co oznaczają te 30%?
Moin, ...jeśli za swoje 1265€ rocznej składki dostałbyś więcej niż 380€ zasiłków....czyli twój zasiłek + zasiłek za dziecko

Napisany przez 2utopus
HannoMack pisze: Nie, to niemożliwe.
Czy nie można po prostu puścić jedno dziecko na jedno miejsce, a drugie dziecko na drugie miejsce?

Napisany przez HannoMack
utopus pisze: Czy nie można pozwolić jednemu dziecku biegać po jednym, a drugiemu dziecku po drugim?
A ile dzieci ma ta dobra pani?

Napisany przez CaptainNoah
Cześć droga Baerbelmeier, nigdy nie jest za późno, aby zrobić właściwą rzecz. Inwestycja nawet w późnym wieku ma sens, jeśli ma się właściwy produkt. Znam wielu ludzi, którzy borykają się z tym samym problemem co ty i znaleźli rozwiązanie. Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami z tobą, więc proszę, nie wahaj się i wyślij mi prywatną wiadomość przez moje konto.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata