- pn sty 14, 2019 12:00 pm
Dzień dobry,
Mam 31 lat, jestem żonaty i mam obecnie 16-miesięczne dziecko. Aktualnie mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu i płacimy tutaj 600€ za 79m3.
Moja żona obecnie nie pracuje. Obecnie oszczędzam około 400 euro na koncie oszczędnościowym.
W najbliższej przyszłości (za około 1,5 roku) planowane jest drugie dziecko. Moja żona będzie mogła wrócić do pracy na pół etatu za około 3 lata.
Zarówno ja, jak i moja żona nie mieliśmy żadnych dotychczasowych długów!
Obecnie zarabiam 2200 euro netto + 194 euro zasiłku na dziecko. Posiadamy około 57.000,00 euro kapitału własnego. W razie nagłej potrzeby mogę liczyć na dodatkowe 30.000,00 euro od moich rodziców.
Mieszkamy i chcemy budować w Bawarii. Dokładnie w Środkowej Frankonii, gdzie działka budowlana kosztowałaby około 50.000 euro.
Wsparcie dla rodzin ze strony gminy: 2.500 euro dla pierwszego dziecka poniżej 14 roku życia, 500 euro dla każdego kolejnego dziecka poniżej 14 roku życia.
Dodatkowo 1.200 euro kredytu budowlanego z funduszu krajowego i 300 euro dodatkowego bawarskiego kredytu budowlanego sprawia, że otrzymujemy 1.500 euro rocznie na każde dziecko przez 10 lat.
Rodzina z dwójką dzieci poniżej 18 roku życia otrzymuje dodatkowo 30.000 euro oraz 10.000 euro dopłaty do budowy własnego domu.
Planujemy, że moja żona, kiedy dzieci będą trochę starsze, wróci do pracy na pełen etat. Chcielibyśmy jednak spłacać dług w długim okresie czasu, a dodatkowo oszczędzać dodatkowe pieniądze z dodatkowych zarobków, które ewentualnie moglibyśmy później refinansować.
Przeprowadziliśmy pomiar wszystkich naszych pokoi i doszliśmy do wniosku, że potrzebujemy około 145 m3.
Teraz moje pytanie do ekspertów. Co jest możliwe w naszym przypadku?
Dziękuję bardzo