Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę pozwolić sobie na budowę domu?

Napisany przez Micha123
Dzień dobry, Mam 31 lat, jestem żonaty i mam obecnie 16-miesięczne dziecko. Aktualnie mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu i płacimy tutaj 600€ za 79m3. Moja żona obecnie nie pracuje. Obecnie oszczędzam około 400 euro na koncie oszczędnościowym. W najbliższej przyszłości (za około 1,5 roku) planowane jest drugie dziecko. Moja żona będzie mogła wrócić do pracy na pół etatu za około 3 lata. Zarówno ja, jak i moja żona nie mieliśmy żadnych dotychczasowych długów! Obecnie zarabiam 2200 euro netto + 194 euro zasiłku na dziecko. Posiadamy około 57.000,00 euro kapitału własnego. W razie nagłej potrzeby mogę liczyć na dodatkowe 30.000,00 euro od moich rodziców. Mieszkamy i chcemy budować w Bawarii. Dokładnie w Środkowej Frankonii, gdzie działka budowlana kosztowałaby około 50.000 euro. Wsparcie dla rodzin ze strony gminy: 2.500 euro dla pierwszego dziecka poniżej 14 roku życia, 500 euro dla każdego kolejnego dziecka poniżej 14 roku życia. Dodatkowo 1.200 euro kredytu budowlanego z funduszu krajowego i 300 euro dodatkowego bawarskiego kredytu budowlanego sprawia, że otrzymujemy 1.500 euro rocznie na każde dziecko przez 10 lat. Rodzina z dwójką dzieci poniżej 18 roku życia otrzymuje dodatkowo 30.000 euro oraz 10.000 euro dopłaty do budowy własnego domu. Planujemy, że moja żona, kiedy dzieci będą trochę starsze, wróci do pracy na pełen etat. Chcielibyśmy jednak spłacać dług w długim okresie czasu, a dodatkowo oszczędzać dodatkowe pieniądze z dodatkowych zarobków, które ewentualnie moglibyśmy później refinansować. Przeprowadziliśmy pomiar wszystkich naszych pokoi i doszliśmy do wniosku, że potrzebujemy około 145 m3. Teraz moje pytanie do ekspertów. Co jest możliwe w naszym przypadku? Dziękuję bardzo

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, brzmi nieźle, jedynie miesięczny dochód uważam za graniczny. Czy zastanawialiście się nad programem LABO, gdzie możecie otrzymać kolejne finansowanie w wysokości 0% oprocentowania (myślę, że do 20% całkowitych kosztów)?

Napisany przez Hilfe
strona dochodów jest zbyt mała, aby można było zrealizować tutaj budowę domu

Napisany przez NaTwoim13
Pytanie, które należy sobie zadać na wstępie to jak wysokie będą koszty ogólne i tym samym potrzeba finansowania? Podejście Hermuellera jest również dobre i słuszne, LaBo ma dobre środki finansowe z funduszy krajowych.

Napisany przez Micha123
Całkowite koszty nie są jeszcze znane. Wybrałbym Dom zgodnie z naszymi możliwościami finansowymi, choć przy obecnych cenach jest to prawie niemożliwe. Mówimy o nieprzypadkowym żywieniu. Mamy około 57 000,00 € własnych środków. W razie potrzeby możemy dostać dodatkowe 30 000,00 € od rodziców. Edytowaliśmy pierwszą wpłatę.

Napisany przez NaTwoim13
Czy rodzice mają ewentualnie dodatkowe zabezpieczenia, które zmniejszają koszty odsetek i tym samym obciążenie odsetkami i kapitałem?

Napisany przez Micha123
Trochę już coś tam jest, ale nie chciałbym tego używać. Dom, ziemia, las...

Napisany przez NaTwoim13
To nie musi być konieczne, ale pozostaje pytanie, jak wysokie będą koszty ogólne, ponieważ mimo że potrafią oszczędzać, ich dochody netto - istnieją ograniczenia. Pozytywnie jest zauważyć, że koszty ogólne pozostają w ramach akceptowalnych i są zrównoważone, przynajmniej sugeruje to, że rodzice wydają się wspierać ten zamysł i są mu przychylni. Obecnie priorytetem jest ustalenie kosztów, od tego wszystko będzie zależało. Pozytywne aspekty to: - wydaje się, że potrafią oszczędzać, oszczędzają 600 euro na czynszu i 400 euro, - rodzice popierają ten plan i go wspierają, - dobre możliwości wsparcia dzięki dwukrotnemu programowi budowlanemu dla rodzin z dziećmi oraz dotacji, - brak zobowiązań kredytowych, - dobre, wystarczające własne środki, - ewentualne środki z programu wspierania budownictwa landesfördermittel Bayern, LaBo. Możliwość przedstawienia brakujących kosztów finansowania, również uwzględniając środki finansowe z programu wsparcia budownictwa publicznego, zależy, jak opisano, od kosztów ogólnych i tym samym od zapotrzebowania finansowego.

Napisany przez 2utopus
Należy pamiętać o warunkach dotyczących budowy dodatku mieszkaniowego - czy można to zrobić później, jeśli dziecko nie urodziło się jeszcze podczas budowy/kupna - brak możliwości posiadania innej nieruchomości podczas składania wniosku itp.

Napisany przez Micha123
Dziękuję za szczere i realistyczne odpowiedzi. Czy przy wnioskowaniu o kredyt nie ma znaczenia to, że na początku spłaca się relatywnie niewielką sumę, a po x latach można refinansować dzięki dwóm pensjom i odpowiednio inaczej zarządzać finansami? Obecnie wychodzi 600,00 euro na wynajem, nie mając niczego swojego. Czy powinniśmy poczekać i dalej oszczędzać?

Kalkulując szybko na oko, oto nasza lista: Działka 50 000 EUR Koszty budowy 145 m2 z piwnicą (?) 250 000 EUR (?) Koszty dodatkowe 10 000 EUR Razem 310 000 EUR Kapitał własny 57 000 + 30 000 od rodziców = 87 000 EUR (około 28% całkowitej kwoty) Potrzebny kapitał 223 000 EUR Najgorszy przypadek jako czyste pożyczka ratalna: 2% oprocentowanie 2% spłata około 750 EUR miesięcznie + 400-500 EUR koszty dodatkowe? + Fundusz na utrzymanie? Tutaj ważne jest Wasze dochodzenie i dokładnie w tym miejscu istotne jest, jakie elementy mogą zostać uwzględnione. Teoretycznie, w programie preferencyjnym Labo (wymagane 30% kapitału własnego?) np. 1/3 całkowitych kosztów, 10 lat stałe oprocentowanie 0,83% z 1% spłatą kapitału. Mogłoby to wyglądać tak: 310 000 EUR/3 = 103 000 EUR w oprocentowaniu 0,83% i 1% spłacie kapitału = 160 EUR 120 000 EUR w oprocentowaniu 2% i 2% spłacie kapitału = 400 EUR Co daje miesięczną ratę w wysokości 560 EUR. Teraz trzeba by uwzględnić dodatkowe płatności na dzieci, ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie... Udajcie się do odpowiedniego biura powiatowego i tam zasięgnijcie porady.

Napisany przez Elex85
Jeśli spojrzymy na całokształt sytuacji, trzeba powiedzieć, że dochód jest niewystarczający. Kapitał własny i związane z nim dofinansowania nie są złe, aby może ukończyć finansowanie na granicy możliwości. Wiele banków jednak ze względu na dochód 2200€ dla gospodarstwa domowego trzyosobowego odrzuci wniosek! 600€ czynszu to naprawdę niska cena, ale jeśli przeanalizujemy koszty eksploatacyjne budynku, to prawdopodobnie będą to 300-350€ kosztów eksploatacyjnych i 200-250€ na konserwację, itp. Do tego dochodzi jeszcze rata kredytu przynajmniej 800-1000€, co oznacza miesięczne koszty utrzymania około 1300-1500€ tylko na mieszkanie. Budowa domu o powierzchni 145m² sama w sobie będzie kosztować 300.000€, a potem dojdą koszty związane z budową/ podatkiem od nieruchomości/notariuszem/kosztami dodatkowymi związanymi z budową/zagospodarowaniem terenu/kuchnią/meblami itp. Razem będzie to około 400.000€+ i po przeanalizowaniu obecnej sytuacji oraz informacji od osoby pytającej staje się to bardzo trudne! Moja sugestia, jeśli chcesz zrealizować ten plan: Kup teraz działkę z kapitału własnego i zaczekaj 2-3 lata, obserwując, jak rozwija się sytuacja z drugim dzieckiem i dochodem żony + dodatkowo oszczędzonym kapitałem własnym. Zazwyczaj wkrótce sytuacja się zmienia, żona przechodzi na niepełny etat, trzeba więc inaczej policzyć. Jeśli dojdzie do finansowania, możecie wykorzystać działkę + dodatkowo oszczędzony kapitał własny i przeznaczyć 250.000 - 300.000 na budowę domu.

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze: Nie musi być konieczne, ale pozostaje pytanie, jak wysokie będą koszty ogólne, ponieważ z ich dochodu netto - nawet jeśli wydają oszczędnie - istnieją ograniczenia.
Przepraszam za OT Za to było to podziękowanie!

Napisany przez 2tneub
"
Powiedzmy, że szacunkowo policzymy:

Działka 50 000 EUR
Koszty budowy 145 m2 z piwnicą (?) 250 000 EUR (?)
Koszty dodatkowe 10 000 EUR

To zwłaszcza w Bawarii nie zadziała.
Metr kwadratowy można śmiało liczyć od 1800 do 2000 EUR. Więc już mamy co najmniej 260 tys. EUR bez piwnicy.
Do tego około 30-40 tys. EUR kosztów pobudowlanych.
Przy zagospodarowaniu terenu w EL szybko tracimy kolejne 10 tys. EUR. Jeśli zlecamy robociznę, może to być nawet 20 tys. EUR.
Nie uwzględnione są kuchnia, meble itp.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że szybko trzeba mieć coś do przechowywania rowerów, samochodzików, narzędzi ogrodowych, itp.
Warto w planie co najmniej uwzględnić domek ogrodowy."

Napisany przez Ingenieur007
noelmaxim pisze: Pozytywne aspekty: - Wygląda na to, że potrafią oszczędzać, oszczędzają 600 euro na czynszu i 400 euro
Takie sprzeczności są trudne do zrozumienia. Najwyraźniej niektórzy tutaj nie znają różnicy między scheinbar a anscheinend!! Teraz zakładam po prostu, że w cytowanym tekście powinno być anscheinend zamiast scheinbar. Wyjaśnienie: scheinbar = na pozór! Przykład: On idzie scheinbar do domu = udaje, że idzie do domu (ale w rzeczywistości nie idzie do domu, tylko do najbliższego baru ;-)) On idzie anscheinend do domu = nie jesteśmy pewni, ale zakładamy, że idzie do domu, ponieważ wygląda na to, że idzie do domu. A może wiemy, że Micha123 oszczędza tylko na pozór?

tneub pisze: To w Bayernie na pewno nie zadziała. 1 m² można spokojnie oszacować na 1800-2000€. To już przynajmniej 260 tys. € bez piwnicy. Do tego około 30-40 tys. € kosztów dodatkowych związanych z budową. Na zewnętrzne instalacje w EL można łatwo stracić 10 tys. €. Jeśli się to zleci wykonanie, to raczej 20 tys. €. Nie uwzględnione są koszty kuchni, mebli itp. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że bardzo szybko będzie potrzebne miejsce na przechowywanie rowerów, samochodzików, narzędzi ogrodowych itp. Warto więc przewidzieć przynajmniej drewniany domek ogrodowy.
Tak, Dlatego właśnie podałem orientacyjne wartości... Zakładałem czystą budowę domu. Bez ogrodu itp. Michał powinien udać się do architekta, opowiedzieć o swoich życzeniach i skorzystać z porady.

Napisany przez NaTwoim13
Inżynierze, dziękuję za wskazówki. Poza tym, czy wszystko było jak należy pod względem gramatyki, sensu i pisowni?

Napisany przez Micha123
Zamówię spotkanie z biurem planowania i zapytam się o orientacyjne ceny. Miałem już też pomysł na zakup działki budowlanej i późniejszą budowę, co jest obecnie również alternatywą. Jest to możliwe dopóki nie ma tam obowiązku budowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata