Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dlaczego emeryci potrzebują 80 procent?

Napisany przez Sunni
Cześć, Czytam ciągle, że w podeszłym wieku potrzebne jest około 80 procent obecnego dochodu. Skąd jednak pochodzi ta wartość? Dlaczego w podeszłym wieku powinno się wydawać o 20 procent mniej niż w okresie aktywności zawodowej? Przypuszczam raczej, że wydatki rosną, a nie maleją, czyż nie? Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd pochodzi to założenie? Nie mogę nigdzie znaleźć uzasadnienia. Z góry dziękuję i pozdrawiam Sunni

Napisany przez 2titan1981
Potrzebujesz mniej ubezpieczeń, nie musisz już dojeżdżać do pracy, dzieci zazwyczaj wyprowadziły się z domu itp.

Napisany przez Sunni
Jakie ubezpieczenia nie są już potrzebne dla emerytów? Sądzę, że muszą więcej płacić za ubezpieczenie zdrowotne. Ale jakie ubezpieczenie można w związku z tym zrezygnować? Gdy wyobrażam sobie życie emeryta, widzę dwa scenariusze: albo jest się sprawnym. Wtedy podejmuje się wiele działań, ma się hobby, podróżuje - wszystko to kosztuje pieniądze. Albo nie jest się już sprawny i zależy się od pomocy. To oznacza dodatkowe koszty. Dlatego nie rozumiem, dlaczego jako emeryt potrzebujesz tylko 80 procent dochodu. A jeśli chodzi o argument dotyczący dzieci: Czy oznacza to, że 80 procent nie dotyczy osób bezdzietnych? Czy ci musieliby obliczyć swoje zapotrzebowanie na emeryturę inaczej?

Napisany przez 2titan1981
Bezrobotni, niezdolni do pracy itp. brak ubrań roboczych. można obliczyć, czego potrzebujesz i oszczędzać na to, co chcesz robić, albo i nie.

Napisany przez Sunni
ubezpieczenie społeczne dla bezrobotnych jest odliczane od brutto. To nie jest ubezpieczenie, które nagle znika z netto. Oczywiście rozumiem, że każdy może obliczyć swoje potrzeby samodzielnie. To nie było moje pytanie. Moje pytanie brzmi - skąd pochodzi 80 procent. Dlaczego nie 70 procent albo 90 procent? Czy ktoś kiedyś to powiedział i wszyscy to przyjęli, nie analizując tego wartości? Czy istnieją argumenty, które można zrozumieć i obliczyć? Jak już wspomniałem na początku: nie mogę znaleźć uzasadnienia dla tego.

Napisany przez 2utopus
Zawsze zależy od indywidualnego przypadku. Jeśli codziennie dojeżdżam 50 km do pracy i z powrotem, prawdopodobnie w emeryturze będę mieć mniejsze koszty podróży. Nie muszę już kupować drogich garniturów - nieruchomość (jeśli istnieje) będzie do tego czasu mieć miej sprawę spłaconą. Mogę jeść taniej obiady w domu zamiast chodzić na obiad do restauracji. Składki do klubów/transportu publicznego/związków zawodowych/kina/basenu/zoo są dla seniorów często tańsze. Nie trzeba koniecznie mieszkać blisko miejsca pracy, ale można przeprowadzić się do tańszych okolic. Ponieważ brutto zarabia się mniej niż w czasie pracy zawodowej, trzeba też płacić mniej podatków. (Emerytura jest brutto - ubezpieczenia zdrowotne/podatki są potrącane). Oczywiście ma się więcej czasu na wydawanie pieniędzy - i trzeba więcej wydawać na leki ...

Napisany przez 2tneub
Potrzebujemy na przykład obecnie 2 samochodów, aby dostać się do pracy. Jako emeryci, jeden z nich powinien być wystarczający. ubezpieczenie (ubezpieczenie chroniące w razie choroby/zabezpieczenie na życie), ubrania do pracy, dojazd do pracy zostały już wymienione. Dodatkowo, oprócz ustawowej emerytury, konieczne jest zbudowanie dodatkowego kapitału na emeryturę. Wtedy można to odpuścić. To 80% zostało z pewnością w jakiś sposób ustalone statystycznie, aby można było w jakiś sposób obliczyć zapotrzebowanie na emeryturę. Nie zaczynasz przecież 10 lat wcześniej, kiedy już wiesz, czego potrzebujesz. Niemniej jednak każdy ma własne potrzeby, które mogą wynosić 50% lub nawet 150%. Ten, kto chce spędzić 365 dni na Aid...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata