Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie na życie z dodatkowym ryzykiem lub ubezpieczenie od niezdolności do pr

Napisany przez Micha123
Cześć, Mam 31 lat i obecnie jestem jedynym żywicielem dla mojej żony i mojego dziecka. W najbliższej przyszłości planowane jest drugie dziecko. Moja żona chce wrócić do pracy po minimum 1,5 roku od narodzin dziecka numer 2. Aktualnie nie mam ani ubezpieczenia na życie, ani ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Moja żona podpisała w trakcie swojego szkolenia dość dziwną umowę, którą można przeczytać tutaj: Liczba różnych rodzajów ubezpieczeń oraz produktów ubezpieczeniowych jest dla laika już zbyt skomplikowana. Rzeczywiście, nie ma praktycznie w naszej okolicy niezależnych i rzetelnych pośredników. Większość z nich działa głównie dla prowizji, co oczywiście szkodzi reputacji branży. Jakie ubezpieczenia są tu, według ekspertów, absolutną koniecznością? Dziękuję serdecznie.

Re: ubezpieczenie na życie z dodatkowym ryzykiem lub ubezpieczenie od niezdolności do pr

Napisany przez 2titan1981
każdy ma swobodę decydowania, jakie ubezpieczenie potrzebuje/otrzymuje. Wyłączając ubezpieczenie zdrowotne. Ważne: ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa dla ojca (jeśli to możliwe) ---> trwałe zabezpieczenie rodziny w przypadku inwalidztwa ubezpieczenie na życie dla ojca ----> zabezpieczenie rodziny w przypadku śmierci ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej dla rodziny ---> gdy powodowane są szkody Uważałbym to za minimum. Jeśli ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa zostało wybrane tak, aby rodzina mogła poradzić sobie dobrze i kontynuować oszczędzanie na emeryturę, aby zagwarantować, że renta będzie wystarczająca, a w przypadku śmierci, aby reszta rodziny nie pozostała bez wsparcia. Następnie trzeba zdecydować, co jest dla nas istotne. ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków ubezpieczenie majątkowe Produkty emerytalne do 24% wynagrodzenia brutto wliczając składkę na emeryturę (więcej i tak nie będzie uznane przy rozwodzie...) Riester, Rürup, pracownicze plany emerytalne, Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne Ochrona prawna Pewnie istnieje jeszcze wiele innych możliwości, ale to naprawdę zależy od tego, co chcemy zabezpieczyć lub też nie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata