- wt sty 15, 2019 1:43 pm
Hej,
posiadam umowę na Riester mieszkalny (10 tys. euro), na której aktualnie znajduje się saldo w wysokości 4,2 tys. euro, z czego około 750 euro to dodatki. Świadomie zdecydowałem się nie uwzględniać Riester mieszkalnego w finansowaniu budowy (pożyczka ze zwłoką spłaty z BSV). Mam 28 lat i uważam, że wady przeważały nad zaletami, zwłaszcza gdyż konto mieszkaniowej pomocy państwa byłoby aktywne przez kolejne 40 lat.
Teraz pojawia się pytanie, co zrobić z Riester mieszkalnym. Odrzuciłem klasyczne wykorzystanie, a związany z umową kapitał na pewno by nam się przydał (moglibyśmy nim izolować strop dachowy już teraz). Jestem świadomy, że stracę dodatki. To, co jednak martwi mnie najbardziej, to sprawa podatku. Skarbówka prawdopodobnie całkiem sporo od nas zażąda. W rozliczeniu podatkowym z 2017 roku pojawiła się kwota 134,00 euro jako ulga podatkowa przekraczająca dodatki na emeryturę. Czy to jest kwota, którą urząd podatkowy będzie chciał odzyskać? Czyli mniej więcej oznacza to, że pozostałoby mi 2.780 euro (4,200 - 750 - (5 x 134))?
Jeśli podatki rzeczywiście byłyby tak wysokie, to rozważenie alternatywy w postaci wypowiedzenia umowy wydaje się uzasadnione.
Co o tym myślicie?
PS: Rozmowa z dostawcą była do zapomnienia. Już w pierwszym zdaniu zostałem poinformowany, że jako doradca (przecież umowa została podpisana osobiście u nich) nie jest odpowiedzialny za takie kwestie jak wypowiedzenie i mam zwrócić się bezpośrednio do centrali. Trzecie zdanie to już pożegnanie. Nigdy nie spotkałem się z tak niemiłą postawą. Żadnej porady ani pomocy.
Pozdrawiam