Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co mam zrobić ze swoim Wohnriesterem?

Napisany przez Avat-vila
Hej, posiadam umowę na Riester mieszkalny (10 tys. euro), na której aktualnie znajduje się saldo w wysokości 4,2 tys. euro, z czego około 750 euro to dodatki. Świadomie zdecydowałem się nie uwzględniać Riester mieszkalnego w finansowaniu budowy (pożyczka ze zwłoką spłaty z BSV). Mam 28 lat i uważam, że wady przeważały nad zaletami, zwłaszcza gdyż konto mieszkaniowej pomocy państwa byłoby aktywne przez kolejne 40 lat. Teraz pojawia się pytanie, co zrobić z Riester mieszkalnym. Odrzuciłem klasyczne wykorzystanie, a związany z umową kapitał na pewno by nam się przydał (moglibyśmy nim izolować strop dachowy już teraz). Jestem świadomy, że stracę dodatki. To, co jednak martwi mnie najbardziej, to sprawa podatku. Skarbówka prawdopodobnie całkiem sporo od nas zażąda. W rozliczeniu podatkowym z 2017 roku pojawiła się kwota 134,00 euro jako ulga podatkowa przekraczająca dodatki na emeryturę. Czy to jest kwota, którą urząd podatkowy będzie chciał odzyskać? Czyli mniej więcej oznacza to, że pozostałoby mi 2.780 euro (4,200 - 750 - (5 x 134))? Jeśli podatki rzeczywiście byłyby tak wysokie, to rozważenie alternatywy w postaci wypowiedzenia umowy wydaje się uzasadnione. Co o tym myślicie? PS: Rozmowa z dostawcą była do zapomnienia. Już w pierwszym zdaniu zostałem poinformowany, że jako doradca (przecież umowa została podpisana osobiście u nich) nie jest odpowiedzialny za takie kwestie jak wypowiedzenie i mam zwrócić się bezpośrednio do centrali. Trzecie zdanie to już pożegnanie. Nigdy nie spotkałem się z tak niemiłą postawą. Żadnej porady ani pomocy. Pozdrawiam

Napisany przez 2utopus
Jeśli się zrezygnuje, trzeba zwrócić dodatki i korzyści podatkowe. Jeśli użyjesz pieniędzy do spłaty, konto pomocy mieszkaniowej zacznie działać z oprocentowaniem 2% r/r. (Powinno się raczej oszczędzać na krótko przed emeryturą, jeśli chce się mieć nieruchomość objętą programem riester ...) Jeśli przeniesiesz pieniądze do innego konta riester, oczywiście nie otrzymasz żadnych korzyści, zanim nie przejdziesz na emeryturę.

Napisany przez Avat-vila
To jest coś, co rozumiem, że dotacje zniknęły. Dla mnie pytanie brzmi tylko, czy wspomniane 134 € w decyzji podatkowej faktycznie stanowią całą sumę rocznie, którą urząd skarbowy będzie żądać zwrotu. Dlatego właśnie zdecydowałem się nie dokładać więcej. Mam jeszcze dobre 40 lat do emerytury... To jest pytanie... jak duże będą szkody w przypadku rezygnacji. Dopłaty mogę zobaczyć na wyciągach z BSV, ale dla mnie urząd skarbowy nie jest od razu zrozumiały na pierwszy rzut oka.

Napisany przez NaTwoim13
Zarówno zwroty podatkowe, jak i dodatki muszą być zwrócone w przypadku wypowiedzenia umowy. Przy okazji, jaki był powód wyboru kredytu z zawieszeniem spłaty w przypadku użytkowania własnego?

Napisany przez Avat-vila
Pytanie brzmi, czy przy rocznej wpłacie w wysokości 600 € faktycznie 134 € to korzyść podatkowa, która musi zostać zwrócona. Darowizna z odroczeniem spłaty była dla nas najtańszym rozwiązaniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata