Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Podział moich inwestycji finansowych

Napisany przez Realleachim
Cześć! Chciałbym tutaj poznać opinie na temat mojej aktualnej sytuacji finansowej i podziału moich finansów. Mam 30 lat, mam umowę o pracę na czas nieokreślony, jestem singiel, wynajmuję mieszkanie, mam auto 4-letnie, żadnych kredytów (Bafög spłacony w całości w zeszłym roku). Chcę ulokować moje majątek w 30% w sposób pewny i w 70% w sposób lekko spekulatywny. Mój obecny podział wygląda następująco (bezpieczne inwestycje): lokata terminowa (0,4% stałe oprocentowanie): 4800€ Stary plan oszczędnościowy w banku Sparkasse (3-miesięczny okres wypowiedzenia, brak opłat za wypowiedzenie, w tym roku 2,8% oprocentowanie): 6500€ Plan oszczędnościowy na budowę (dla mnie trochę niekorzystny, ponieważ koszty są wyższe od oprocentowania, ale nie mogę zmienić, ponieważ straciłbym dodatek pracodawcy): 1315€ Aktualnie na koncie bieżącym około: 2000€ Składki na fundusz emerytalny (ETF-y, inwestycja w obligacje państwowe krajów UE, czy jest to bezpieczne?): 3286€ (plan oszczędzania 100€ miesięcznie, obecnie wstrzymany) Całkowite bezpieczne inwestycje to około: 17750€ Niebezpieczne inwestycje: Akcje Dax: 6200€ (trochę za dużo, chcę to zmniejszyć) ETF-y MSCI: 12000€ (plan oszczędzania 300€ miesięcznie) ETF rynków wschodzących: 1700€ (plan oszczędzania 150€ miesięcznie) ETF technologicznych MSCI: 3400€ ETF obligacji państwowych rynków wschodzących (uznaję to za ryzykowne): 3200€ Akcje pojedynczych spółek z indeksu Dow Jones: 3500€ Inwestowanie społecznościowe: 800€ Całkowicie: 36800€ Całkowita wartość majątku: 55270€ Moje konto jest obecnie około 2,5% na minusie, ponieważ moje akcje Dax znacznie spadły. ETF-y są na plusie. Co sądzisz o moim podziale? Obecnie nie chcę kupować więcej składek emerytalnych (oszczędzanie wstrzymane) i wolałbym ulokować w lokatę terminową. W przeciwnym razie nie mam obecnie pomysłów. Pozdrowienia Realleachim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata