Re: AachenMünchener ubezpieczenie Na Wypadek Niezdolności Do Pracy + Plan Emerytalny Rürup od DVAG
Napisany przez Jonnyjamal -
- śr sty 16, 2019 7:35 pm
Cześć wszystkim ekspertom finansowym làcz làcznie,
chciałem się najpierw przedstawić. Mam na imię Johannes, mam 27 lat i obecnie doktoruję w dziedzinie chemii. Ledwo co dostałem moje pierwsze własne wynagrodzenie, gdy oczywiście nie minął zbyt długi czas, zanim przedstawiciel DVAG odezwał się do mnie z mojego kręgu znajomych. Niedługo potem miałem już swoje pierwsze spotkanie i byłem zachwycony zasadą Allfinanz. Jak przedstawiciele budują zaufanie tak szybko, już wiecie.
(https://www.wertpapier-forum.de/topi...eise-der-dvag/)
Naiwnie jak wtedy byłem, nie minęło wiele czasu, zanim miałem pełen segregator umów i innych dokumentów w domu. Na początku byłam jeszcze euforyczny, jak szybko i rzetelnie udało mi się ogarnąć swoje zabezpieczenie emerytalne itp., ale po kilku miesiącach zaczęły się we mnie pojawiać wątpliwości. Im więcej szukałem informacji, co to za umowy mam i im więcej czytałem na ten temat, tym bardziej irytowałem się, jak mogłem być na tyle głupi, żeby po prostu podpisać wszystko na ślepo.
W trakcie całego researchu natrafiłem wkrótce na to forum. Teraz zwracam się do was i proszę o waszą pomoc w określeniu, jaka jest najrozsądniejsza droga postępowania z umowami, które już mam.
Zacznijmy od początku:
Plan oszczędnościowy na budynek Badenia:
Suma oszczędnościowa: 75.000 €
Opłata za zakup: 1,6%, czyli 1.200 €
Oprocentowanie oszczędności: 0,2 % rorocznie
Oprocentowanie odsetek od kredytu związane z planem oszczędnościowym: 2,35 % rorocznie
Zysk Plus: 600%
Miesięczna wpłata: 200 €
Poza wysoką opłatą zakupu w wysokości 1,6% uważam, że plan oszczędnościowy na budynek jest całkiem w porządku. Co o tym myślicie?
Ubezpieczenie podstawowe zabezpieczające majątek z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy od Aachen Münchner:
Rodzaj: Związany z funduszem inwestycyjnym
Koszty zakupu: 1.300 €
Miesięczna wpłata: 150 €
Koszty Rürup: 99,37 €
Koszty innych ubezpieczeń: 83 €
Ubezpieczenie od niezdolności do pracy gwarantowane: 1.300 €
Współczynnik rentowy: 21,84€
Dotychczas dowiedziałem się, że połączenie Rürup i ubezpieczenia od niezdolności do pracy nie jest zalecane.
Przykład tutaj: https://www.finanzberatung-bierl.de/...e-kombination/
Ponadto znalazłem już na kilku stronach informacje, że Rürup naprawdę opłaca się tylko w rzadkich przypadkach, gdy wszystkie wydatki zostaną przeliczone i porównane z przewidywaną rentą.
Jedynym argumentem przemawiającym obecnie za Rürup jest oczekiwane wynagrodzenie. W tej chwili zarabiam około 22.000 €. Przy wejściu na rynek pracy w mojej branży typowe są wynagrodzenia w wysokości 50.000 € do 60.000 €. Po 10 latach przeciętne wynagrodzenie oszacowane jest na 70.000 € do 90.000 € (jeśli można wierzyć statystyce GDCH). Ktokolwiek ma ochotę na karierę i poświęci się, bez problemu może przekroczyć kwotę 100.000 €.
Co sądzicie o tej umowie? Wiem, że nie mogę zbyć renty Rürup, ale czy warto byłoby ją zamrozić na czas nieokreślony i przejść na inną umowę?
Innym produktem, który mam od DVAG, jest nowy bank, mianowicie Deutsche Bank. Jestem z niej zadowolony i chciałbym tam nadal pozostać. Fundusze, które zakupiłem tam za pośrednictwem przedstawiciela, są dobrze oceniane, dlatego nie chciałbym ich ruszać.
To był już długi tekst. Pozwólcie sobie najpierw spokojnie go przeczytać i chciałbym teraz podziękować za Waszą pomoc i opinię na temat moich aktualnych umów. Jeśli macie jakieś pytania lub interesują Was jakieś dane dotyczące umów, chętnie na nie odpowiem / podzielę się nimi.
Pozdrowienia,
Johannes