Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ocena portfela - 35 000 €.

Napisany przez TobiasScholz
Hej ludzie, jestem od jakiegoś czasu cichym czytelnikiem i wreszcie postanowiłem się zarejestrować. Około 4 lata temu skorzystałem z usług doradcy finansowego, który przygotował dla mnie portfel inwestycyjny, do którego zainwestowałem około 35 000 €. Wyniki mojego portfela są praktycznie zerowe, dlatego chciałbym omówić go tutaj i dowiedzieć się, czy to po prostu pech, czy źle dobrana kompozycja, która wymaga natychmiastowej interwencji. 1. Magellan C 6,57% 2. Fidelity Funds - Global Dividend Fund A QIncome (EUR) 21,94% 3. M&G Global Theme Fund A 6,45% 4. Carmignac Securite A EUR acc 8,60% 5. StarCapital Huber Strategy 1 R-EUR 13,29% 6. Flossbach von Storch SICAV - Multiple Opportunities R 26,52% 7. Morgan Stanley INVF Global Opportunity Fund (USD) A 16,63% Nie jestem zbyt skłonny do ryzyka, ale wiem, że trzeba podjąć pewne klasy ryzyka, aby osiągnąć zysk. Czekam na wszelkie opinie. Miłego wieczoru.

Być może powinienem dodać, że oczywiście to nie wszystko. Mam dosyć pełne konto bieżące z około 18 000€ oraz około 10 000€ w kryptowalutach (proszę nie dyskutować na ten temat, znam ryzyko i mimo że rynek jest teraz w dole, wyciągam obecnie z niego +20%). Oprócz tego, poprzez spadek po rodzicach, posiadam udziały w kilku nieruchomościach (częściowy dochód z najmu wynosi około 6 000€ rocznie). Ponadto mam również fundusz emerytalny, który nazywa się chyba DWS Premium, do którego wpłacam 163€ miesięcznie.

Napisany przez 2titan1981
To po prostu aktywa, które generują wyższe koszty i muszą przynieść więcej zysku niż aktywa pasywne. Jeśli nie chcesz sam się tym zajmować, musisz skorzystać z usług doradcy opłacanego na zasadzie honorarium, który dokładnie to rozłoży. Ale giełdy raczej w zeszłym roku prezentowały się na boki lub nawet w dół, dlatego możliwe jest, że zarówno pasywne, jak i aktywne inwestycje nie przyniosą dużych zysków. To, co ja zrobiłbym, to obniżyć koszty - zarówno dla konta, jak i funduszy.

Konsultant miał wtedy 2 modele wynagrodzenia: roczną kwotę X od portfela lub jednorazową opłatę za zakupy. Powiedział, że roczne wynagrodzenie byłoby dla mnie znacznie droższe i chce teraz pozyskać mnie jako klienta, dlatego na części inwestycji doliczył opłatę, ale połowę bez żadnej opłaty. Moje wysokie saldo na koncie bieżącym skłania mnie do ponownego zainwestowania około 10 000 €. Jeśli dotychczasowe fundusze są dobre, mogę ponownie pójść do tego doradcy. Sam pewnie wybrałbym po prostu jakiś standardowy ETF.

Napisany przez 2titan1981
Możesz po prostu otworzyć konto w funduszach inwestycyjnych w obecnym stanie i porównać je z kontem demonstracyjnym, aby zobaczyć, które z nich radzi sobie lepiej.... Sprzedanie zazwyczaj również kosztuje pieniądze. Później zawsze możesz zdecydować, które konto jest dla Ciebie lepsze. Polecam znaleźć konto, które kosztuje mniej niż 30€/rok, a koszty zakupu funduszy są poniżej 0,5%. Następnie podzieliłbym zakup funduszy i nie zainwestowałbym od razu 10,000€. Co do funduszy, polecałbym szukać tych, które będą dostępne do zakupu w ramach konta za podanych warunków, takie jak MSCI World, FTSE All World lub MSCI ACWI. Na początek możesz poświęcić trochę czasu na lekturę i przemyślenie, co będzie dla Ciebie najlepsze. Następnie można zacząć inwestować w więcej funduszy. Jeśli Twój limit podatkowy nie został jeszcze wyczerpany (801€ dla singla / 1602€ dla małżeństwa), warto także poszukać funduszu, który dokonuje wypłat z zysków, aby nie przekroczyć tych limitów podatkowych.

Napisany przez brainy
Tutaj https://www.onvista.de/fonds/FLOSSBA...s-LU0952573482 możesz ocenić wydajność w porównaniu do benchmarku, klikając na benchmark. Zazwyczaj ETF na benchmarku powinien być lepszym wyborem. Aktywnie zarządzane fundusze mają swoje koszty. A nawet nie uwzględniając opłat transakcyjnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata