- śr sty 30, 2019 10:11 am
Hej,
od niedawna zajmuję się tematem zakładania firmy za granicą i mam nadzieję, że tutaj otrzymam kilka informacji.
Moja podstawowa działalność obejmuje sprzedaż produktów cyfrowych, które obecnie głównie są sprzedawane w UE.
Jeśli założyłbym firmę (GmbH) za granicą (w Tunezji) i prowadziłbym biznes z Niemiec, z niemieckim kontem (głównie PayPal), czy musiałbym płacić podatki tylko w Niemczech, czy też dodatkowo za granicą? W Afryce Północnej istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Aktualnie zakładanie firmy za granicą nie ma dla mnie znaczenia z punktu widzenia oszczędności podatkowej, ale chciałbym ewentualnie rozbudować swoją działalność i korzystać z nazwy firmy w Niemczech wraz z danymi firmy.
W przyszłości rozważałbym przeprowadzkę, jeśli wszystko pójdzie dobrze, wówczas możliwe byłoby oszczędzanie podatków. Jestem tego świadomy. Jednak obecnie nie jest to dla mnie opcja.
Dlatego chciałbym uzyskać informacje na temat:
1. Zakładanie firmy za granicą (Tunezja)
2. Niemieckie konto bankowe / konto PayPal (ponieważ w Tunezji nie ma jeszcze usługi PayPal, musi to być niemieckie konto, inaczej nie będę mógł korzystać z PayPal)
3. Jak powinno być zarejestrowane to konto? Czy musiałbym je zarejestrować tutaj na UG (GmbH finansowo nie jest dla mnie możliwe) o tej samej nazwie, ale z niemieckim adresem? >> Krytyczne!? <<
4. Praca odbywa się w Niemczech (praca na komputerze przez internet).
5. Podatki tylko w Niemczech, czy trzeba je odprowadzać dwukrotnie?
Będę bardzo wdzięczny za pomocne informacje.
Dziękuję z góry!