Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Założenie firmy zagranicznej - Podatki w Niemczech.

Napisany przez sello30
Hej, od niedawna zajmuję się tematem zakładania firmy za granicą i mam nadzieję, że tutaj otrzymam kilka informacji. Moja podstawowa działalność obejmuje sprzedaż produktów cyfrowych, które obecnie głównie są sprzedawane w UE. Jeśli założyłbym firmę (GmbH) za granicą (w Tunezji) i prowadziłbym biznes z Niemiec, z niemieckim kontem (głównie PayPal), czy musiałbym płacić podatki tylko w Niemczech, czy też dodatkowo za granicą? W Afryce Północnej istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. Aktualnie zakładanie firmy za granicą nie ma dla mnie znaczenia z punktu widzenia oszczędności podatkowej, ale chciałbym ewentualnie rozbudować swoją działalność i korzystać z nazwy firmy w Niemczech wraz z danymi firmy. W przyszłości rozważałbym przeprowadzkę, jeśli wszystko pójdzie dobrze, wówczas możliwe byłoby oszczędzanie podatków. Jestem tego świadomy. Jednak obecnie nie jest to dla mnie opcja. Dlatego chciałbym uzyskać informacje na temat: 1. Zakładanie firmy za granicą (Tunezja) 2. Niemieckie konto bankowe / konto PayPal (ponieważ w Tunezji nie ma jeszcze usługi PayPal, musi to być niemieckie konto, inaczej nie będę mógł korzystać z PayPal) 3. Jak powinno być zarejestrowane to konto? Czy musiałbym je zarejestrować tutaj na UG (GmbH finansowo nie jest dla mnie możliwe) o tej samej nazwie, ale z niemieckim adresem? >> Krytyczne!? << 4. Praca odbywa się w Niemczech (praca na komputerze przez internet). 5. Podatki tylko w Niemczech, czy trzeba je odprowadzać dwukrotnie? Będę bardzo wdzięczny za pomocne informacje. Dziękuję z góry!

Napisany przez 2tneub
Takie szczegółowe pytania nikt tutaj nie będzie w stanie ci poważnie odpowiedzieć. Niewielu ma w głowie takie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, zwłaszcza że w przypadku produktów cyfrowych w prawie podatkowym istnieje wiele wyjątków. Skontaktuj się z doradcą podatkowym, który zna się na unikaniu podwójnego opodatkowania. Ponadto w Tunezji nie można założyć GmbH. Prawdopodobnie sprowadzi się to do SARL. Oczzęnie, konto musi być zarejestrowane na firmę tunezyjską, o ile banki tu współpracują. Oczywiście firma może mieć konta w różnych bankach w różnych krajach. W związku z tym tunezyjskie konto do transakcji finansowych i niemieckie konto jako podstawa dla PayPal mogłyby działać. Ponieważ Tunezja się do Francji odnosi, możliwe, że francuskie banki także wchodzą w grę. Jaki jest powód przeniesienia działalności do Tunezji, skoro twoje obroty i tak mają miejsce w UE?

Napisany przez sello30
Dziękuję za opinię. Tak, SARL jest poprawne. W dłuższej perspektywie zastanawiam się nad zatrudnieniem pracowników w Tunezji i ewentualnie przeprowadzką tam, aby skorzystać z ulg podatkowych. Dlatego chciałem się dowiedzieć, jak obecnie traktowana byłaby tunezyjska firma przy zameldowaniu w Niemczech.

Napisany przez 2tneub
sello30 pisze: Dziękuję za Twą opinię. Tak, SARL jest poprawne. Długoterminowo rozważam zatrudnienie pracowników w Tunezji i być może samemu się tam przenieść, aby przynieść korzyści podatkowe. Dlatego chciałem się dowiedzieć, jak obecnie postępować z firmą w Tunezji mając miejsce zamieszkania w Niemczech.
Najpierw powinieneś wyjaśnić jak w ogóle jest uregulowane opodatkowanie produktów cyfrowych, zanim zaczniesz się zastanawiać nad miejscem rejestracji. Ponadto warto wiedzieć, co ewentualnie oznacza to dla Ciebie dodatkowe obciążenie i porównać je z oszczędnościami podatkowymi. Przesadzając nieco, jeśli teraz musisz lecieć do Tunezji dla każdego podpisu, prawdopodobnie nie jest to najlepsze rozwiązanie. Sądzę, że izby handlowe mogą Ci również pomóc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata