Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy umowa riestera dotyczy kredytu forwardowego?

Napisany przez royw
Cześć kochani, mam pytanie .... Aktualnie poszukujemy refinansowania dla naszego domku. Ponadto chcielibyśmy anulować umowę riesterowską mojej żony. Obecnie znajduje się w niej około 6 tys. euro. Wiem, że nie jest sensowne ją anulować, lepiej byłoby ją zawiesić! Więc proszę, nie pouczajcie mnie. Teraz podczas mojego poszukiwania znalazłem informację, że wydaje się, iż kontrakty riesterowskie można również wykorzystać do finansowania własnego mieszkania/nieruchomości. Czy jest to możliwe także w przypadku refinansowania ??? Bardzo dziękuję za pomoc

Napisany przez NaTwoim13
Cześć royw, jak wyglądają warunki finansowania? 1) Potrzebna kwota kredytu 2) Termin spłaty 3) Miasto? 4) Wartość nieruchomości?

Napisany przez royw
Są to około 95 tys. euro Aktualny okres zapadalności odnawiania się kończy się 9/2020 W Berlinie Według jednego banku wartość wynosi około 400 tys. euro Dlaczego te informacje są ważne?

Napisany przez Batman_BU
Ok. Około 95 tys. euro Obecne zobowiązanie odnawialne kończy się we wrześniu 2020 r. W Berlinie Według jednego banku wartość wynosi około 400 tys. euro Dlaczego te informacje są ważne? Aby sprawdzić, czy warto. Na pytanie: Tak, całkowicie możliwe. a) Anulować umowę z wszystkimi negatywnymi skutkami dla dofinansowania i użyć własnego kapitału b) Wykorzystać kapitał z umowy do celów mieszkaniowych. Z wszystkimi skutkami.

Napisany przez royw
Jakie byłyby skutki? Czy więc mogę uwzględnić całkowitą aktualną wartość umowy (w tym państwowe dotacje na dzieci itp.) w finansowaniu?

Napisany przez Batman_BU
Wprowadzane jest tzw. konto wspierające mieszkaniowe. Jest ono oprocentowane roczną stopą 2%, a kwota ta jest opodatkowana przy przejściu na emeryturę, w zależności od wyboru. konto to jest wirtualne, nie ma rzeczywistych środków na nim. Celem jest zrównanie rządowego wsparcia Riester dla spłaty kredytu mieszkaniowego z innymi produktami oprocentowanymi. Dodatkowo, Dom własny zostaje wtedy specjalnie związany. Po prostu poczytaj o Wohnriester. Aktualnie nie mam zbyt wiele czasu...

Napisany przez Batman_BU
royw pisze: Czy mogę zatem wnieść całą obecną wartość umowy (wraz z rządowymi dotacjami dla dzieci itp.) do finansowania?
Tak. Istnieje specjalny wniosek do urzędu dotacji.

Napisany przez reha
Batman_BU pisze: Ponadto Dom własny byłby wtedy specjalnie związany.
Konsekwencje tej infekcji Riester również mnie interesują. Wydaje mi się, że mogą pojawić się problemy (w postaci kosztów) w przypadku zakończenia użytkowania własnego, na przykład w przypadku późniejszego wynajmu lub sprzedaży. Jeśli ktoś mógłby to krótko wyjaśnić, byłbym wdzięczny.

Napisany przez 2utopus
https://www.fondsvermittlung24.de/wo...auf-umzug.html

Napisany przez NaTwoim13
Przy takim reszcie zadłużenia w stosunku do wartości nieruchomości, zdecydowałbym się na kredyt spłacany w całości po 10 latach i równocześnie skorzystałbym z dofinansowania Riester poprzez plan oszczędnościowy Riester. Ewentualnie warto rozważyć zmianę Riester na odpowiednią formę inwestycji. Jakie miesięczne obciążenie związane z refinansowaniem jest pożądane? Ile masz lat? Faktem jest, że nie wprowadzałbym Riester do finansowania, zwłaszcza nie w tym stadium, ale korzystałbym z niego jako dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego, ewentualnie skorzystałbym z wykupu kapitałowego w wysokości 30% w momencie rozpoczęcia emerytury.

Napisany przez royw
Chcemy anulować umowę lub nawet ją rozwiązać bez dodatkowych opłat. Umowa obowiązuje jeszcze przez 20 lat, a podpisaliśmy ją tylko ze względu na dodatki dla dzieci. Mając już Dom jako zabezpieczenie emerytalne, nie potrzebujemy dodatkowej emerytury Riestera w wysokości 50€. Wolimy mieć pieniądze teraz niż za 20 lat... Aby otrzymać dodatki, musielibyśmy wpłacić co roku ponad 1500€... To dla nas zdecydowanie za dużo. Teraz zdecydujemy się na finansowanie bez Riestera i chcielibyśmy wykorzystać umowę Riestera jako dodatkową spłatę w pierwszym roku. Czy istnieje jakiś powód, aby temu zapobiec?

Napisany przez NaTwoim13
Jaką ratę Państwo chcieliby Państwo mieć? Jeśli chcą Państwo zrezygnować, mogą Państwo również zrezygnować w taki sposób, że saldo nie będzie finansowane w ogóle.

Napisany przez royw
Chcemy zrezygnować z raty. Jak myślisz, jak powinniśmy złożyć wypowiedzenie?

Napisany przez NaTwoim13
??? Finansowanie, w kwestii Riester zostało ustalone, że zostanie wypowiedziane. Wypowiedź powinna być złożona w taki sposób, aby saldo było w 2020 roku na ich koncie, w zasadzie mogliby złożyć wypowiedzenie już dzisiaj i ewentualnie dokonać dodatkowej wpłaty.

Napisany przez royw
Przy wypowiedzeniu wszystkie dodatki są zwracane. Dlatego myślałem, że pełną sumę można zainwestować w nieruchomość. Czy można dowiedzieć się przed ewentualnym zwolnieniem, jaka jest wysokość żądań? Od ubezpieczyciela dowiedzieliśmy się, że musimy zwrócić około 1700 € z 6000 €. Ale co żąda urząd skarbowy?

Napisany przez royw
Rata finansowania wyniesie od 850 do 900 €

Napisany przez Batman_BU
https://www.financescout24.de/wissen...r/wohn-riester https://de.wikipedia.org/wiki/Eigenheimrente

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata