Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Drugorzędny pracodawca przez wiele miesięcy błędnie rozliczał na kl. 1

Napisany przez kittyka
Cześć! Pomimo mojej komunikacji, mój obecny EX-pracodawca podwykonawczy oraz moim obecnym głównym pracodawca przez kilka miesięcy (październik, listopad, grudzień 2018) rozliczali mnie według STKL 1 zamiast 6. Ponadto na listach płac nigdy nie podawali numeru identyfikacji podatkowej, mimo że przekazałem go na piśmie podczas zatrudnienia. Zauważyłem to dopiero po namówieniu ich do wystawienia mi listy płac (na początku stycznia). To chyba niemożliwe, prawda? Nie można rozliczyć kogoś dwa razy według STKL 1, nawet ja to wiem, a system nie zgłasza błędu? Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Aha, w tym tygodniu byłem w urzędzie skarbowym, gdzie ten pracodawca również nie jest zarejestrowany w systemie. Pozdrowienia, kittyka

Re: Drugorzędny pracodawca przez wiele miesięcy błędnie rozliczał na kl. 1

Napisany przez KleinerFritz
- Wszystkie informacje bez gwarancji - Problematyczne jest moim zdaniem nie tyle niewystarczające wynagrodzenie, co fakt, że Twojego pracodawcy nie zgłosił Cię lub nie zgłosił danych dotyczących Twojej działalności do urzędu skarbowego. Nawet jeśli miałbyś dwukrotnie klasę podatkową 1, to najpóźniej przy rozliczeniu podatkowym to by wyszło i nie przeszłoby. Czy udało Ci się w międzyczasie uzyskać jakieś informacje od swojego byłego pracodawcy? Możesz także zapytać w urzędzie skarbowym, czy niezgłoszenie Twojej działalności może być uznane za Twoje zaniedbanie (o ile byś był prawdopodobnie objęty opodatkowaniem od wynagrodzenia w klasie 6) czy jako zaniedbanie byłego pracodawcy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata