Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kuriozalny przypadek: zakup nieruchomości z niewielkim wkładem własnym

Napisany przez sasuke
Dobry wieczór wszystkim, na pierwszym miejscu chciałbym przeprosić za niezbyt wymowny tytuł, ale moja sprawa jest związana z wieloma szczególnymi okolicznościami, których nie mogłem w skrócie opisać. Ja i moi rodzice chcielibyśmy zakupić mieszkanie na własność, które później mogłoby mi służyć jako inwestycja kapitałowa. Obszarem federalnym zajmującym się wsparciem finansowym jest Bawaria, czyli poprzez BayernLabo. Obecnie uczęszczam na studia dualne, otrzymując miesięcznie około 1150 EUR netto, ale także dodatkowe płatności, takie jak premie świąteczne i urlopowe. Dochodzi do tego około 200 EUR zasiłku rodzinny. Moi rodzice mają łączny dochód netto około 2000 EUR, z czego mniejsza część pochodzi z świadczeń socjalnych (matka nie pracuje/nie może pracować). Całkowite koszty zakupu, uwzględniając wszystkie dodatkowe opłaty, ewentualne koszty pośrednika i prace modernizacyjne, wyniosłyby szacunkowo około 350 000 EUR. Jeśli spojrzymy teraz na modele wsparcia BayernLabo, zastanawialiśmy się nad następującym rozwiązaniem: Przez program bonifikaty na odsetki pożyczka w maksymalnej wysokości (30%) w kwocie 105 000 EUR z pełną spłatą w ciągu 30 lat, skutkowałaby miesięczną ratą kredytu w wysokości około 400 EUR. Przez program budownictwa mieszkaniowego pożyczka w maksymalnej wysokości (40%) w kwocie 140 000 EUR z wiązaniem oprocentowania na 15 lat na poziomie 0,5%, prowadziłaby do miesięcznej raty kredytu w wysokości około 300 EUR. Zrobiliśmy już dość dużo badań, wszystko sprowadza się do jednego punktu: kapitału własnego. Oba programy wspierające wymagają około 20% wkładu własnego. Tego nie posiadamy. Aktualnie mamy około 10 000 EUR oszczędności, ale także nie mamy żadnych kredytów ani innych miesięcznych obciążeń. pożyczka od pracodawcy niestety nie wchodzi w grę. pożyczka prywatna od krewnych również nie jest możliwa. Mój ojciec jest jednak zdolny manualnie i moglibyśmy samodzielnie wykonać większość prac renowacyjnych. Czy istnieje sposób, aby zdobyć wymienione wsparcie finansowe korzystając z naszych oszczędności? Co, jeśli zamiast pożyczki jedynie na pozostałe 10% całości (70% przez programy wsparcia, 20% -teoretycznie- kapitał własny, pozostałych 10% należy pożyczyć dodatkowo) otrzymalibyśmy kredyt na pełne pozostałe 30% kosztów całkowitych po odjęciu pożyczki wsparcia? Czy BayernLabo zaliczyłoby to jako kapitał własny? Dziękuję za wszelką pomoc

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Sasuke, czy wszyscy trzej zamierzacie wprowadzić się do mieszkania? Czy twoi rodzice chcą kupić mieszkanie tylko dla ciebie...? Jako student dualny masz tylko umowę o pracę na czas określony. Jeśli nie zdasz egzaminu, to tyle. Po prostu poczekaj na studia, wtedy będziesz zarabiał wystarczająco. Finansowanie kapitału własnego jako kredyt nie poprawi waszej sytuacji. Wasze zdolności kredytowe uwzględniają istniejące zobowiązania i wpisy do Schufy. Sprawdziłem trochę programów wsparcia finansowego. https://bayernlabo.de/fileadmin/dwn/...rprogramme.pdf Jako rodzina trzyosobowa musicie mieć jeszcze 1,500€ na przetrwanie (po odjęciu innych zobowiązań). To już się pewnie robi ciasno. Ponadto nie znam procedury składania wniosku. Jest tam napisane, że zatwierdzenie może zająć 4-6 tygodni. Do tego czasu większość nieruchomości już dawno została sprzedana innym nabywcom.

Napisany przez sasuke
Dziękuję za odpowiedź. Chcielibyśmy na razie wszyscy trzej wprowadzić się do nieruchomości, na końcu moich studiów prawdopodobnie wyprowadziłbym się ja albo odwrotnie (rodzice wyprowadziliby się), a moja dziewczyna wprowadziłaby się do mnie, ale jeszcze nie zdecydowaliśmy. Prawda jest taka, że moje zatrudnienie jest czasowe, ale jestem już prawie na końcu moich studiów i umowa o pracę na czas nieokreślony do przejęcia jest już gotowa, jeśli to robi różnicę dla banku. Chcielibyśmy teraz kupić nieruchomość jeszcze podczas moich studiów, ponieważ po moich studiach najprawdopodobniej nie będziemy już mieścić się w limitach dofinansowania. Tak, masz rację, musimy mieć jeszcze 1500€. Nie spodziewałem się, że to będzie decydujący punkt. Powinno to pasować, czyż nie? Czy masz doświadczenie w braniu kredytu jako kapitału własnego? Czy banki to akceptują? Edytuj: Moja historia kredytowa w Schufa jest w miarę czysta, na pewno nie ma negatywnych wpisów. Jednak nie mogę powiedzieć, jaki jest dokładny wynik punktowy.

Napisany przez Ex-Studentin
Nie mam za sobą doświadczenia oprocz odpytania o kredyt. Brakuje wam jeszcze 30%, czyli 105 000€, które musicie znaleźć. Jeśli wymagane jest posiadanie kapitału własnego, musicie go dostarczyć. Nawet jeśli bierzecie kredyt konsumpcyjny (do 50 tysięcy, jeśli w ogóle dostaniecie), oznacza to wpis do Schufy i wysokie obciążenie miesięczne. Ponieważ wniosek o dofinansowanie jest sprawdzany indywidualnie, a musicie dostarczyć dokumenty potwierdzające dochody, taki chwiejny konstrukt nie będzie działać. Poza tym 50 tysięcy nie pokryją różnicy. Decyzja, czy wasz dochód będzie akceptowany, zależy od każdego banku. Umowa o przejęcie już jest dobrym krokiem.

Napisany przez Hilfe
Wątek nie powinien brzmieć = Zakup z małym kapitałem własnym, ale = Zakup bez kapitału własnego i bardzo małe przychody. 1 nie ma nic o kapitale własnym, 2 osoba prowadząca studia dualne powinna umieć korzystać z Googlea, zobacz jaką jest granicą zajęcia komorniczego, jesteście tylko nieznacznie powyżej 3 350k przy takich dochodach, serio? 4 tutaj jest jakiś podejrzany pośrednik, który z pewnością pomoże

Napisany przez hausbauwest
sasuke pisze: Moi rodzice mają dochód netto około 2000 EUR, z czego mniejsza część to również świadczenia socjalne (matka nie pracuje/nie może pracować).
Całe to pytanie to żart.

Napisany przez Goldmark
Moja skromna opinia ... Posiadanie mieszkania (finansowanego głównie kredytem) - zwłaszcza jeśli ma ono służyć później jako inwestycja kapitałowa (= wynajem) - wymaga pewnych warunków. Wymagane są na przykład: stabilne i względnie wysokie dochody (także do korzystania z ulg podatkowych) oraz pewne rezerwy na naprawy, konserwacje, możliwą stratę z tytułu najmu itp. Jak można w ogóle wpasować się w taką ideę, jeśli praktycznie nie ma się własnego kapitału (czyli tylko 2-3% całkowitych kosztów) i jednocześnie zarabia się raczej niewiele (częściowo nawet z transferów socjalnych)? Już sama idea wydaje mi się - delikatnie mówiąc - całkowicie absurdalna.

Napisany przez NaTwoim13
Hilfe pisze: Theead nie powinien się nazywać = Zakup z niewielkim kapitałem własnym, ale = Zakup bez kapitału własnego i bardzo małym czystym. 1 ni widzę nic o kapitale własnym, 2 kto uczęszcza na studia dualne powinien umieć korzystać z wyszukiwarki, zobacz granicę egzekucji, jesteście ledwo powyżej 3 350k z tymi dochodami, poważnie teraz? 4 tutaj jest jakiś podejrzany pośrednik, na pewno pomoże
Denerwujące, to irytuje!!!

Napisany przez NaTwoim13
Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że dobrze, że już teraz zastanawiasz się nad posiadaniem nieruchomości i mogę tylko polecić ci zrozumienie, że jest na to jeszcze za wcześnie, że sytuacja wyjściowa nie pasuje jeszcze. LaBo nie oczekuje bez powodu wkładu własnego, aby wspierać rodziny i młodych ludzi. Warto zauważyć, że między innymi twój podstawowy pomysł wykorzystania nieruchomości jako inwestycji kapitałowej nie jest aspektem kwalifikującym się do uzyskania wsparcia, nawet jeśli na razie chcesz/masz zamiar korzystać z niej samodzielnie. Oczywiście możecie teraz wziąć kredyt i po 2 miesiącach wykazać go jako własny kapitał, ale czy to ma sens, zwłaszcza że świadczenia społeczne matki nie są uznanym trwałym dochodem! Twoje perspektywy na przyszłość wyglądają dobrze, bo piszesz, że przekroczysz limity dochodowe, i uważam, że dobrze postępujesz, planując uczciwie i szczerze włączyć się w finansowanie nieruchomości własnego użytku, zamiast teraz ją sobie podkraść, gdzie chociaż obecnie limity dochodowe pasują, to nie ma sensu ani możliwości przedstawienia tego przedsięwzięcia, ani uzasadnienia jego realizacji teraz.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Okropne, to denerwuje!!!
zgodne......

Napisany przez NaTwoim13
Hilfe pisze: dakkor......
Hilfe, czy chodziło Ci o daccord ?

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy, czy myślisz, że daccord?
Nie dakkor

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, czy możesz szybko powiedzieć mi, o co Ci chodzi?

Napisany przez 2utopus
https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=dakkor Czy może mieć związek z World of Warcraft? A może istnieje odpowiedni użytkownik na forum Tesli...

Napisany przez peer
Pomoc pisze: Nie uderzaj mocno, ale nie zapomniałeś dostępu do słów obcych. LOL
Zawsze mocno uderzać, ale nie mieć jaj, by przyznać swoją słabość do obcych słów. LOL

Napisany przez NaTwoim13
To są także mało sensowne wpisy. Akceptuję trudności z pisownią lub niezrozumiałym językiem niemieckim, oczywiście, zdarza się mi popełnić błąd, ale z jednej strony teraz jest tutaj dostępna korekta pisowni, z drugiej strony używa obraźliwych słów jak windigen Vermittler! Ale kiedy ktoś odradza plan, to w tym wątku dalej się czepia. To ma niewiele wspólnego z obiektywnością i chęcią pomocy, zwłaszcza nie ma tu absolutnie mowy o zachowaniu spokoju i pokoju.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: To są także mało sensowne wpisy. Akceptuję trudności z ortografią lub niezrozumiałą niemczyznę, sama popełniam błędy, ale z drugiej strony, istnieje teraz tutaj sprawdzanie pisowni, a po drugie jęcze z tanie pośredniki! Który odradza tę decyzję, ale konkretnie w tym wątku jeszcze bardziej ją nagłaśnia. To ma niewiele wspólnego z obiektywnością i chęcią pomocy, niestety nie ma tu zbyt wiele miejsca na spokój i pokój.
Czy coś takiego jak ironia istnieje. Masz mnie?

Napisany przez reha
Młody młody, zaczynam to już trochę śmieszne. Choć niektóre z postów Noelmaxims zmuszają mnie do podniesienia brwi, to znowu to, że zawsze jest na niego wymierzona jakaś krytyka (nawet jeśli jeszcze nic nie napisał), jest za mocna. Przynajmniej odpowiada praktycznie wszystkim pytającym, zazwyczaj wnosi coś konstruktywnego i unika osobistych ataków (w przeciwieństwie do niektórych innych forumowiczów). Jeśli zignoruje się optymistyczne posty typu można to łatwo przedstawić, trzeba przyznać, że poświęca dużo czasu i indywidualnie reaguje na problemy ludzi.

Napisany przez finanzierung
Kiedy pominiemy antyutopijne posty można łatwo pokazać, musimy przyznać, że poświęcił już sporo czasu i indywidualnie zajął się problemami ludzi. Tak, i to wszystko w tak niesamowicie bezinteresowny sposób.....

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, kto to mówi, kto to narzuca?? Co według Ciebie jest uczciwsze, ja z podpisem i przyznając się czy ty zza krzaka? Zastanów się, o kogo tu właściwie chodzi, czy mam pełne przyjęcie, gdy niektórzy nie zgadzają się z moją opinią i ją krytykują, ale czy krytyka ogranicza się tylko do mojej oceny, jak teraz znów robisz? Dzięki za Twoją rzeczową opinię i ocenę, reha.

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, kto to mówi, kto to narzuca?? Co według ciebie jest bardziej uczciwe, ja z podpisem i otwarcie, czy ty z krzaków? Zastanów się, o kogo tutaj właściwie chodzi? Akceptuję w pełni, jeśli niektórzy nie zgadzają się z moją oceną i ją krytykują, ale czy ogranicza się to - tak jak teraz znowu - tylko do krytyki mojej oceny? Dziękuję za twoje merytoryczne stanowisko i ocenę, reha.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata