- sob lut 02, 2019 6:35 pm
Dobry wieczór wszystkim,
na pierwszym miejscu chciałbym przeprosić za niezbyt wymowny tytuł, ale moja sprawa jest związana z wieloma szczególnymi okolicznościami, których nie mogłem w skrócie opisać.
Ja i moi rodzice chcielibyśmy zakupić mieszkanie na własność, które później mogłoby mi służyć jako inwestycja kapitałowa. Obszarem federalnym zajmującym się wsparciem finansowym jest Bawaria, czyli poprzez BayernLabo.
Obecnie uczęszczam na studia dualne, otrzymując miesięcznie około 1150 EUR netto, ale także dodatkowe płatności, takie jak premie świąteczne i urlopowe. Dochodzi do tego około 200 EUR zasiłku rodzinny.
Moi rodzice mają łączny dochód netto około 2000 EUR, z czego mniejsza część pochodzi z świadczeń socjalnych (matka nie pracuje/nie może pracować).
Całkowite koszty zakupu, uwzględniając wszystkie dodatkowe opłaty, ewentualne koszty pośrednika i prace modernizacyjne, wyniosłyby szacunkowo około 350 000 EUR.
Jeśli spojrzymy teraz na modele wsparcia BayernLabo, zastanawialiśmy się nad następującym rozwiązaniem:
Przez program bonifikaty na odsetki pożyczka w maksymalnej wysokości (30%) w kwocie 105 000 EUR z pełną spłatą w ciągu 30 lat, skutkowałaby miesięczną ratą kredytu w wysokości około 400 EUR.
Przez program budownictwa mieszkaniowego pożyczka w maksymalnej wysokości (40%) w kwocie 140 000 EUR z wiązaniem oprocentowania na 15 lat na poziomie 0,5%, prowadziłaby do miesięcznej raty kredytu w wysokości około 300 EUR.
Zrobiliśmy już dość dużo badań, wszystko sprowadza się do jednego punktu: kapitału własnego. Oba programy wspierające wymagają około 20% wkładu własnego. Tego nie posiadamy. Aktualnie mamy około 10 000 EUR oszczędności, ale także nie mamy żadnych kredytów ani innych miesięcznych obciążeń. pożyczka od pracodawcy niestety nie wchodzi w grę. pożyczka prywatna od krewnych również nie jest możliwa. Mój ojciec jest jednak zdolny manualnie i moglibyśmy samodzielnie wykonać większość prac renowacyjnych.
Czy istnieje sposób, aby zdobyć wymienione wsparcie finansowe korzystając z naszych oszczędności? Co, jeśli zamiast pożyczki jedynie na pozostałe 10% całości (70% przez programy wsparcia, 20% -teoretycznie- kapitał własny, pozostałych 10% należy pożyczyć dodatkowo) otrzymalibyśmy kredyt na pełne pozostałe 30% kosztów całkowitych po odjęciu pożyczki wsparcia? Czy BayernLabo zaliczyłoby to jako kapitał własny?
Dziękuję za wszelką pomoc