Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy + dochody z wynajmu mieszkania.

Napisany przez masterman
Cześć wszystkim, Mam zamiar zaciągnąć kredyt budowlany, aby zbudować Dom. Obecnie mieszkam w mieszkaniu o wartości 75000 €, z którego pozostało jeszcze 40000 € kredytu. Całkowity koszt nowego budynku wraz z działką i kosztami uzbrojenia wynosi 270000 €. Jakie są wasze doświadczenia? Czy bank pozytywnie odnosi się do dochodów z wynajmu mieszkania? Czy jest traktowany jako źródło dochodu? Pozdrowienia

Napisany przez Hilfe
Oczywiście, to jest pozytywne, jeśli czynsz netto przewyższa odsetki. 270.000€ wszystko wliczone? Obliczone w sposób rzetelny?? Bardzo mało

Napisany przez NaTwoim13
Cześć masterman, Pomoc dotyczy oczywiście odsetek i spłaty, zwłaszcza raty, ponieważ tylko odsetki a) nie są decydujące i b) stanowią tylko jedną część obciążenia, a to jest jedynie istotne. Pojawiają się następujące pytania: 1) W jakim mieście/regionie ma być budowane? 2) Jakie jest dochodzenie rodziny? 3) Z ilu osób składa się rodzina, jeśli takowa istnieje? 4) Czy są jakieś zobowiązania kredytowe? 5) Jakie jest kapitał własny, a jeśli tak, w jakim stopniu planuje się wkład własny? 6) Jak wysoka ma być pożądana rata odsetkowa i spłaty? 7) Jakie będą przewidywane dochody z najmu? 8) Jak wysoka jest obecna stopa odsetkowa i spłaty dla obecnej finansowania nieruchomości? 9) Czy Dom spełnia standard KfW?

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Cześć masterman, Przepraszam, miałem na myśli odsetki i spłatę, zwłaszcza ratę, ponieważ tylko odsetki są a) nieistotne i b) stanowią tylko podstawę jako część obciążenia i tylko to się liczy Pojawiają się następujące pytania: 1) W jakim mieście/regionie ma być budowane? 2) Jakie jest dochodowe rodziny? 3) Z ilu osób się składa rodzina, jeśli jest? 4) Czy są zobowiązania kredytowe? 5) Jakie jest kapitału własnego, a jeśli tak, jaką pracę własną ma być użyte? 6) Jak wysoka ma być pożądana stopa odsetkowa i spłaty? 7) Jakie są przewidywane wpływy z najmu? 8) Jak wysoka jest stopa odsetkowa i spłaty dla obecnego finansowania nieruchomości? 9) Czy Dom posiada standard KfW?
Nie, nie ja. Tylko odsetki można odliczyć, a liczy się czysty dochód z najmu. W konkretnym przypadku zaleca się zawieszenie spłaty, delikatny mój

Napisany przez BenniG
Teraz musisz tylko napisać, dla jakiego z kredytów zaleciłbyś zawieszenie spłacania rat kapitałowych? W przypadku mieszkania, oczywiście trzeba ustalić, jak wysokie są koszty tej zmiany. Jeśli chodzi o nową budowę, to dlaczego? @masterman: Jak długi jest czas budowy i ile kredytu pozostanie do spłacenia? Jak popularna jest okolica wokół mieszkania? Jakie dochody (zimne i ciepłe) możesz uzyskać z wynajmu? Jakie są opłaty eksploatacyjne? Poza tym noel już zadał kilka dobrych pytań.

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, banka zupełnie się nie interesuje odliczalnością odsetek! W swoim obliczaniu zdolności kredytowej - by odpowiedzieć na pytanie TE - obciążenie odsetkami i spłatą kapitału jest dodawane do strony zobowiązań, a dochód z najmu do strony majątku, z którego w zależności od banku uwzględnia się jako dochód 70-80%. Składnik podatkowy nie odgrywa żadnej roli w procesie oceny zdolności kredytowej - szczególnie w tym przypadku!

Napisany przez masterman
Cześć noelmaxim, 1) W jakim mieście/regionie ma być budowane? W Dolnej Saksonii, między Bremą i Bremerhaven 2) Jakie jest miesięczne dochodzenie rodziny? Aktualne dochody netto wynoszą 3700 € 3) Z ilu osób składa się rodzina, jeśli takowa istnieje? Aktualnie 2 osoby 4) Czy istnieją zobowiązania kredytowe? Otwarte są zobowiązania związane z pojazdami w wysokości 15000 € 5) Jaką kwotę własnego kapitału oraz, w razie potrzeby, wkładu własnego ma być wykorzystane? Możliwe jest użycie 30000 € kapitału własnego, jednak głównie na opłaty dodatkowe i infrastrukturę (woda, gaz, prąd, ścieki, internet) 6) Jak wysoka ma być pożądana stopa oprocentowania i spłaty kredytu? Miesięczna rata spłaty kredytu w wysokości około 1000€ 7) Jakie są oczekiwane dochody z najmu? Planowane są dochody z najmu w wysokości około 500 € 8) Jakie są obecne stopy oprocentowania i spłaty związane z aktualnym finansowaniem nieruchomości? Aktualna rata spłaty wynosi 350€ 9) Czy Dom spełnia standard KfW? Być może będzie to Dom zgodny ze standardem KfW. Jednak spełnienie tylko norm EnEV jest również akceptowalne.

Napisany przez NaTwoim13
To wszystko brzmi na początek porządnie. 1) Czy dochód opiera się na dwóch pensjach? Jeśli tak, to jak? 2) Planowanie dzieci? 3) Koszty przyłącza domowego zwiększają wartość nieruchomości, dlatego powinny być one wyodrębnione, jeśli są pokrywane z kapitału własnego, ponieważ obniżają one poziom obciążenia hipotecznego. Byłoby również sensowne podać koszty powstawania oraz cenę zakupu działki, jak również koszty dodatkowe związane z nabyciem. Na przykład, kuchnia i meble powinny być odjęte od kapitału własnego, podobnie jak koszty dodatkowe, ale nie inwestycje zwiększające wartość ani usługi zwiększające wartość. Ponadto, wartości kapitału własnego powinny zwiększyć wartość ogólnych kosztów lub kosztów całkowitych podlegających uwzględnieniu, ponieważ wówczas zwrócą się one w dalszym ciągu przez uwzględnienie ich odjęcia. Podsumowując, uwzględniając i określając cały kapitał własny i własne wkłady muszą być widoczne koszty ogólne i potrzeba finansowania.

Napisany przez masterman
Cześć, dochód opiera się na 2 pensjach. 2300 € + 1400 € Aktualnie nie ma jeszcze planów posiadania dzieci. Ale w przyszłości jest to planowane. Obecnie wydaje się trudne oszacować koszty podłączenia do domu, ponieważ trzeba zasięgnąć ofert od różnych dostawców usług. Działka 65000 € + 25000 € koszty infrastruktury (droga, oświetlenie uliczne itp.) + instalacje dostawcze (prąd, woda, gaz, internet, ścieki, itp.) + Dom za 200000 € Czy ktoś ma doświadczenie w kosztach przyłączenia / ułożenia instalacji dostawczych?

Napisany przez NaTwoim13
To są całkowite/koszty produkcji w wysokości 290.000 euro, a zapotrzebowanie na finansowanie deklarują na poziomie 270.000 euro? Czy planowane są wkłady własne? W Dolnej Saksonii, gdzie mieszkam, oczekuje się, że koszt podłączenia gazu, prądu, wody i kanalizacji wyniesie około 8.000 euro.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: To są ogólne/koszty produkcji w wysokości 290 000 euro, ale potrzeba finansowania wynosi 270 000 euro? Czy planowane są wkłady własne? W Dolnej Saksonii szacuje się, że koszt podłączenia gazu, prądu, wody i kanalizacji wynosi około 8 000 euro.
Jednak 8T€ to naprawdę tylko czyste koszty podłączenia mediów. To jeszcze nie obejmuje wewnętrznego zagospodarowania terenu, badań geotechnicznych i wszystkich pozostałych kosztów budowy. Całkowite koszty budowy można ocenić na 35-40T€. W zależności od rodzaju gruntu może być to więcej. https://www.hausbau-forum.de/threads...s-teurer.9737/ Nie należy zapominać, że potrzebne będą również elementy zewnętrzne, ewentualnie kuchnia i coś do przechowywania narzędzi ogrodowych.

Napisany przez NaTwoim13
masterman pisze: Cześć, dochód opiera się na dwóch pensjach. 2300 € + 1400 € Planowanie dzieci na razie nieaktualne. Ale planowane w przyszłości. W tej chwili trudno jest określić koszty podłączenia do sieci, ponieważ muszę zgłosić zapytanie do różnych firm dostarczających usługi. Działka 65000 € + 25000 € koszty uzbrojenia (droga, oświetlenie uliczne itp.) + przyłącza (prąd, woda, gaz, internet, ścieki, itp.) + Dom za 200000 € Czy ktoś ma doświadczenie w kosztach przyłączenia / ułożenia przyłączy?
Tneub, koszty przyłączenia prądu, gazu, wody, ścieków, chodzi lub chodziło tutaj wyłącznie o koszty przyłączenia, przyłącza ułożone do 3 metrów na posesji! Poza tym wspomina przynajmniej 25,000 €.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: Ansonsten erwähnt er ja zumindest 25.000 euro.
Tak. Na ulicę i oświetlenie uliczne. Ale to nie są klasyczne koszty dodatkowe budowy, które są jeszcze pominięte w jego wykazie. Dlatego właśnie wspomniałem o tym, aby nie zakładał, że koszty wynoszą tylko 8000 €.

Napisany przez NaTwoim13
? Jeszcze raz, to są czyste koszty przyłącza domowego jako jeden z elementów kosztów dodatkowych budowy, zadeklarowałem je jako 8 000 euro i dopiero potem z mojego punktu widzenia zapytał on o to. TE wie, że to nie koniec i również zadeklarował to jako 25 000 euro.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: ? Ponownie, to są czyste koszty przyłącza do domu jako część kosztów pobocznych budowy, to zadeklarowałem na 8.000 euro i tylko po tym zrozumiał moim zdaniem zapytał.
Decydujące są całkowite koszty. Czy tam jest 7500€ czy 8500€ kosztów przyłączenia do domu, to jest nieistotne. Cytat noelmaxim Mimo że OP będzie wiedział, że to nie wystarczy, zasygnalizował to kwotą 25.000 euro. Nawet jeśli w ramach tych 25.000€ oprócz ulicy i oświetlenia ulicznego zawarte są również koszty poboczne budowy (co nie wynika z tekstu, ale tak interpretujesz), to 25.000€ + 8.000€ nigdy nie wystarczy. Jeżeli w ramach tych 25.000€ nie zawarte są koszty poboczne budowy (ale naprawdę tylko koszty infrastruktury drogowej i oświetlenie uliczne), to cała kalkulacja już się nie zgadza. O to chciałem w sumie zwrócić uwagę.

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze: Decydujące są całkowite koszty. Czy koszty podłączenia domu wynoszą 7500€ czy 8500€, to bez znaczenia. Ale czyż nie o to chodziło w jego pytaniu? Nawet jeśli w kwocie 25 000€ oprócz kosztów drogi i oświetlenia ulicznego zawarte są również koszty towarzyszące budowie (o czym nie ma tu mowy, ale ty to sobie dopowiadasz) ??????, to 25 000€ + 8000€ nigdy nie wystarczą. Jeśli w kwocie 25 000€ nie ma kosztów towarzyszących budowie (a rzeczywiście tylko koszty uzbrojenia terenu obejmujące drogę i oświetlenie), to kalkulacja w ogóle się nie zgadza. Dokładnie o to chodziło. Wiem, oznacz to więc odpowiednio, a moje drugie stanowisko znasz, więc jeśli chcesz, aby ci je pokazać, w przeciwnym razie tylko sobie gdybasz!er
Tneub, dopóki nie napiszesz mi, że widziałeś i przeczytałeś całe plany kosztowe i masz pojęcie o otoczeniu budowy oraz o inwestorze i jego otoczeniu, nie przekonasz mnie! Natomiast uważam, że zasugerowanie dokładnej planu kosztów jest rozsądne i odpowiednie!

Napisany przez 2tneub
Jestem teraz tak samo drobny jak ty, jasno jest napisane, że 25 000 € to koszty uzbrojenia. Spekulujesz, gdy sądzisz, że koszty te obejmują koszty związane z budową. W swoim obliczeniu z 290 000 € uwzględniasz działkę, koszty uzbrojenia oraz Dom. Brakuje jeszcze pozostałych kosztów związanych z budową, obok tych 8 000 000 €. Czyli lepiej? Prawdopodobnie też nie, co nie? Mam nadzieję, że jesteś dobrym doradcą dla swoich klientów, zwracając ich uwagę na ewentualne błędy w ich kalkulacjach, a nie tylko odpowiadając na pytania. Nie rozumiem, dlaczego tutaj skupiasz się na drobnostkach zamiast widzieć całość. @Masterman, gorąco polecam, abyś dokładnie przejrzał koszty budowy. Link, który udostępniłem i odpowiednie forum powinny Ci w tym pomóc.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, przepraszam, chodziło tylko o koszty podłączenia. Oczywiście przeanalizuję kalkulację kosztów, zresztą bank także! Proszę zrozum, że nie jest moim zadaniem planowanie kosztów w najdrobniejszych szczegółach, nadzorowanie i kalkulowanie. Są na to eksperci, a ja nie prowadzę księgarni. W ogólnym rozrachunku przyznaję właścicielom budynków tyle samostanowienia i samodzielności, że są w stanie sami i dokładnie obliczyć, zaplanować i zdecydować. Należy jednak zauważyć, że do dziś każdy Dom został zbudowany i zamieszkały. Oczywiście zdarzały się przypadki, że konieczne było dodatkowe sfinansowanie, ale w ciągu 27 lat mogę to zliczyć na palcach jednej ręki i nie zawsze wynikało to z zbyt małej kalkulacji. Trzeba również zaznaczyć, że oczekiwania właścicieli budynków pod względem jakości, wyposażenia, luksusu i praktyczności mogą być tak różne, że ogólnie rzecz biorąc nie mogę znaleźć jednego obowiązującego standardu.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: Wskazówka dotycząca dokładnego planowania kosztów i kalkulacji kosztów uważam za sensowną i odpowiednią!
W przeciwnym razie, największą niewiadomą jest podłoże. Może się zdarzyć, że kwoty w pięciocyfrowym zakresie znikają w mig. Jednakże badanie gruntu jest najczęściej możliwe dopiero po zakupie działki. Ponieważ między planowaniem budowy a faktycznym wykonaniem może pojawić się kilka korekt w cenach usług poszczególnych branż, planowanie kosztów na początku negocjacji finansowania staje się bezużyteczne. Chociaż precyzyjne planowanie kosztów powinno być celem, jest raczej marzeniem. Dlatego też należy zaplanować odpowiednio dużo zapasu.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: Proszę zrozum, że nie jest moim zadaniem dokładnie planować, nadzorować i kalkulować kosztorysów.
Oczywiście nie oczekuje się, że będziesz w stanie ocenić planowanie w każdym detalu. Jednak moim zdaniem powinieneś zauważyć rażące błędy. Jeśli więc ktoś podaje koszty obiektu pomocniczego na 8000€, podczas gdy inni szacują je na 40T€, lub ktoś podaje cenę domu jako 1000€/m², podczas gdy inni szacują ją na co najmniej 1800€, to także powinieneś się zastanowić i zwrócić uwagę, że coś tu nie gra.

Napisany przez NaTwoim13
Ja, masz absolutną rację, mogło się zdarzyć, że była już taka dyskusja, którą rozwiązano, nie podlegała dyskusji, a mimo to kilku osób rozpoczęło dyskusję na najwyższym poziomie, a osoba inicjująca wątek poprosiła mnie o wycofanie się z dyskusji. Oczywiście, dalszych komentarzy od tej osoby nie było. Chętnie czasami zamieściłbym relacje z doświadczeń i jeszcze bardziej pozwoliłbym innym opowiadać, ale zrezygnujemy z tego w przyszłości, niech oni sami się dzielą swoimi historiami, nawet jeśli chodzi o moją pracę - którą przecież wykonuję z daleka - aby ją opisać lub omówić.

Napisany przez NaTwoim13
Już sfinansowałem domy, które zostały również ukończone, gdzie cena budowy za metr kwadratowy wynosiła 1000 euro. Oczywiście nie jest to standard, ale dzięki dużo, dużo pracy to było możliwe! Zawsze patrzę na wszystko - indywidualnie - i nic mnie już nie zaskakuje, zawsze sprawia mi to przyjemność obserwować, jak wszystko idzie swoją drogą, a jeśli czasami pojawia się problem, mogę pomóc znaleźć rozwiązanie.

Napisany przez Hilfe
EL jest zbyt wysokie. Mimo to masz PN

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata