Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny w zagranicznej banku.

Napisany przez reha
Cześć ludzie, następujące pytanie zajmuje mnie od jakiegoś czasu: Z mojej wiedzy wynika, że WohnImmoKR uniemożliwia zabezpieczenie nieruchomości jako kredytu, którego spłata nie może być udokumentowana z własnego dochodu na cały okres kredytowania. Przykłady z Absurdistanu są liczne - bogaty emeryt (niestety bez dochodu z pracy niezależnej) lub babcia z opłaconą willą (niestety zbyt stara) itp. Moim zdaniem ta absurdalna zasada dotyczy tylko banków z UE. Nic nie stoi na przeszkodzie babci, aby wziąć kredyt w banku spoza UE i ustanowić hipotekę na jego rzecz. Moje pytanie brzmi: Czy to jest realistycznie możliwe? Zakładając pozostałe nienaganne okoliczności (hipoteka pierwszego rzędu, maksymalne obciążenie hipoteki poniżej 60 procent). A najlepiej ciekawe formy kredytów (np. ostateczna spłata bez określonego środka spłaty). Aby zapobiec niektórym odpowiedziom, których już się obawiam: Moje pytanie jest praktyczne w sensie zainteresowania się, czy istnieją obecnie banki oferujące tego typu usługi. (Znam możliwości teoretyczne i nie obchodzi mnie, jak było w latach 90.) Moje pytanie jest teoretyczne w sensie, że nie interesuje mnie następujące: Czy to ma sens dla babci? Jak babcia ma to spłacić? Ryzyko kursowe (albo babcia akceptuje ryzyko związane z obcą walutą, albo kupuje zabezpieczenie kursowe) Inne rozważania filozoficzne, czy należy chronić kredytobiorców przed samymi sobą. Dziękuję z góry za pomocne odpowiedzi

Napisany przez Hilfe
Musimy najpierw znaleźć bank za granicą dla babci. Czy będziesz tłumaczem?

Napisany przez reha
Hmm, oprócz pajaca z forum, nikt nic do dodania..? Szkoda.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, to naprawdę złe, teraz zawsze wysyła PN r n r n Reha, chętnie pomogę, ale nie do końca rozumiem problem ani nie do końca rozumiem twoje pytanie.

Napisany przez 2utopus
Zaciąganie kredytów w obcej walucie na finansowanie nieruchomości? Poza UE -> na przykład w Szwajcarii? Czy w przypadku kredytów w szwajcarskich frankach można osiągnąć dobre rezultaty? W końcu spłaca się wtedy mniej niż zyskuje na wartości frank...

Napisany przez NaTwoim13
Albo bierze pożyczkę w wysokości 100 000 euro (przeliczonych na franki), a nagle ma długi w wysokości 110 000 euro, mimo że spłacił. wPrzyjrzałem się problemowi - jeśli go dobrze zrozumiałem - dotyczącemu WoKri i wcale go nie dostrzegam. Może są banki, które to nadmiernie wykorzystują, ale zdecydowanie nie wszystkie, i istnieje wystarczająco dużo banków, które chcą i są w stanie prezentować te konstelacje.

Napisany przez BiancaSing
Wierzę, że poza UE istnieje niewiele banków oferujących kredyty hipoteczne w UE. Szwajcaria jest wyjątkiem. Ponadto Szwajcaria oferuje również kredyty denominowane w obcej walucie bez konieczności zawierania swapów. Jest to na przykład sytuacja, gdy Twój dochód jest w EUR. W przeszłości niektórzy koledzy z Londynu skorzystali z tego, biorąc kredyty w GBP w Szwajcarii. Nie wiem niestety, czy teraz także postępują zgodnie z tą dyrektywą UE. Banki w innych krajach mogą być bardzo trudne do znalezienia, ponieważ mogą pojawić się tu komplikacje regulacyjne i problemy, gdy te banki będą musiały zrealizować zabezpieczenia. Ale nigdy nie mów nigdy....

Napisany przez BiancaSing
Przy kredytach w GBP udzielanych w CH prawdopodobnie występowały jakieś zagnieżdżone transakcje swapowe, w każdym razie dla kredytobiorcy nie było ryzyka walutowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata