Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Steuer & eToro WHEN handel kontraktami CFD)

Napisany przez mfbeuq
Cześć drodzy ludzie, mam (oby) dość proste pytanie dla początkującego tradera. Zacząłem handlować na platformie eToro (kontrakty CFD z siedzibą na Cyprze) i chciałbym teraz wypełnić mój roczny formularz KAP za rok 2018. Oczywiście od eToro nie dostanę rocznego zeznania podatkowego (ponieważ jest zagraniczna), ale mogę wydrukować roczne zestawienie. Oczywiście z pozycjami handlowymi pozostawiłem na koniec roku, które są znacznie na minusie, ale zamknąłem pozycje z zyskiem w 2018 roku. Mam więc w zestawieniu rocznym te wiersze: +xxxx€ Zysk 0€ Początkowa kapitał niezainwestowany (bo to mój pierwszy rok) -xxxx€ Końcowa kapitał niezainwestowany (suma moich aktualnie otwartych pozycji) Teraz pytanie: gdzie dokładnie powinienem wpisać coś w formularzu KAP: jasne, pod zagraniczne przychody kapitałowe, ale tam są dwa różne odniesienia. A poza tym: czy zysk jest wprowadzany, czy mogę uwzględnić kapitał niezainwestowany (jeszcze otwarte pozycje)? I jeśli nie mogę uwzględnić kapitał niezainwestowany, czy ma sens zamknąć pozycje na koniec tego roku, aby zmniejszyć zysk (a co za tym idzie, zapłacić mniej podatków)? Z góry dziękuję i pozdrawiam, Max

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata